Widok
Trzecie cesarskie cięcie?
Dziewczyny, mam problem, który może niektórym wydawać się głupi lub błahy...
Mam dwójkę dzieci, chciałabym jeszcze trzecie dziecko.
Problem w tym, że dwa porody odbyły się przez cesarskie cięcie (ze wskazań, a nie na 'życzenie').
Chodziłam do trzech ginekologów (przyczyny zdrowotne) i każdy z nich mówił co innego. Jeden, że trzecia ciąża po 2óch cc jest jak najbardziej możliwa i nie stanowi zagrożenia dla matki i dziecka to samo trzecie cc. Drugi gin stwierdził, że broń Boże z własnej woli nie zachodzić w trzecią ciążę, bo dziecko może się źle rozwijać i ogólnie bedzie to ciąża zagrożona. Inny gin stwierdził, że trzecie cc jest bardzo obciążające dla matki i później mogą być różne przeboje np mięśniaki czy pęknięcie macicy.
Nie wiem co o tym mysleć... Komu wierzyć. Miała któraś z Was podobną sytuację? Możecie coś doradzić?
Mam dwójkę dzieci, chciałabym jeszcze trzecie dziecko.
Problem w tym, że dwa porody odbyły się przez cesarskie cięcie (ze wskazań, a nie na 'życzenie').
Chodziłam do trzech ginekologów (przyczyny zdrowotne) i każdy z nich mówił co innego. Jeden, że trzecia ciąża po 2óch cc jest jak najbardziej możliwa i nie stanowi zagrożenia dla matki i dziecka to samo trzecie cc. Drugi gin stwierdził, że broń Boże z własnej woli nie zachodzić w trzecią ciążę, bo dziecko może się źle rozwijać i ogólnie bedzie to ciąża zagrożona. Inny gin stwierdził, że trzecie cc jest bardzo obciążające dla matki i później mogą być różne przeboje np mięśniaki czy pęknięcie macicy.
Nie wiem co o tym mysleć... Komu wierzyć. Miała któraś z Was podobną sytuację? Możecie coś doradzić?
może, ale nie musi coś być na rzeczy, dlaczego straszą! w miejscu cięcia, ew. blizn na ściankach macicy, również po innych zabiegach, np. po przebytych histeroskopiach, usuwaniach mięśniaków itp. późniejsze łożysko może (powtarzam MOŻE) wrosnąć! są to bardzo rzadkie przypadki, ale się zdarzają! ja np. nie mam macicy, straciłam ja w drugiej ciąży, ale podczas porodu, który zakończył się sukcesem i wszystko jest ok!
dlatego lekarze straszą i nic w tym złego! lepiej być świadomym ewentualnych zagrożeń, niż później narzekać na lekarzy, że nie poinformowali itp.
dlatego lekarze straszą i nic w tym złego! lepiej być świadomym ewentualnych zagrożeń, niż później narzekać na lekarzy, że nie poinformowali itp.
Ja po dwóch cesarkach (+ jedna laparotomia) zaszłam w trzecią ciążę (po dwóch latach od ostatniej) bez specjalnej konsultacji z lekarzem tzn. systematycznie chodziłam do mojego lekarza prowadzącego. Ciąża była prowadzona standardowo, żadnych dodatkowych badań, żadnych problemów, chodziłam do pracy do 9 m-ca. Po tej cc trzeciego dnia byłam już wypisana do domu i bardzo szybko doszłam do siebie. W trakcie tej trzeciej ciąży, lekarz mnie nie straszył, mówił, ze jest wszystko w porządku. Z tym, że ja moje wszystkie cc wspominam dobrze, szybko do siebie dochodziłam, cięcia były robione b.dobrze, nic mi się nie ,,paprało", szybko się rana goiła, mam małą bliznę, nic mnie ,,ciągnie".
ja jestem po 3 cc w lipcu . trzecia ciążą nie planowana choć bardzo chciałam to lekarze straszył ze lepiej nie.jak się okazało wielu dobrych lekarzy polecanych nie chciało mnie prowadzić u mnie problem polegał na tym ze grubość szwu na macicy było 1.3 mm wiec od początku groziło mi pęknięcie macicy i to był największy problem bo jeśli masz dobry szew mocny mięsień macicy to lekarze mówią ze trzecia cc jest ok. oczywiście jak ktoś pisał grozi nam przyrost łożyska i inne komplikacje ale nie musi.ją miałam cięcie w 37 tyg bo bali się ze dłużej nie dam rady polecam z ręką na sercu doktora Grzybowskiego wspaniały a miałam problem bo dodatkowo miałam dwunaczyniową pepowine i węzeł prawdziwy ba pepowinie .byłam pod konrola pod koniec raz w tyg potem pan doktor Bockowskie i Pani Światkowska.
Dziękuję Wam :)
Podniosłyście mnie na duchu bo na prawdę już zaczynałam wątpić. U mnie po dwóch cc też wszystko było ok, rana szybko i ładnie się zagoiła, po drugim cc szybciej doszłam do siebie niż po pierwszym.
Odnośnie szwu na macicy to ile czasu od odstatniego cc musi minąć żeby sprawdzić grubość szwu? Chociarz chyba sprawdzane są dwa szwy?
Karolina możesz podać jakieś namiary na tego lekarza? Jaki szpital?
Podniosłyście mnie na duchu bo na prawdę już zaczynałam wątpić. U mnie po dwóch cc też wszystko było ok, rana szybko i ładnie się zagoiła, po drugim cc szybciej doszłam do siebie niż po pierwszym.
Odnośnie szwu na macicy to ile czasu od odstatniego cc musi minąć żeby sprawdzić grubość szwu? Chociarz chyba sprawdzane są dwa szwy?
Karolina możesz podać jakieś namiary na tego lekarza? Jaki szpital?
ostatnio był ten temat w telewizji śniadaniowej. Wypowiadał się lekarz,że przy 2 cesarkach to standardowo 3 robią też, jakaś babka po 4 cesarkach była chyba. To było tak przy okazji wzrastającej w naszym kraju liczby cc na życzenie dyskusja.Mnie to nie dotyczy ale słuchałam jednym uchem i nic o problemach nie mówili.
czesc droga mamo,
jestem po tzrech cc. Najmlodsze malenstwo ma 5 m-cy, roznica miedzy najmlodszym a srednim to 3 lata. Tez sie pytalam roznych lekarzy przed, czy sa jakies przeciwskazania do 3 ciazy, i podobnie jak u Ciebie mialam rozne odpowiedzi. trzecia ciaza przebiegla bez wiekszych problemow, lozysko ulozylo sie w bezpiecznej odleglosci od blizny, blizna za to dosc cienka byla. Trzecia cc byla juz zaplanowana, z umowionym teminem w 39 tygodniu. Pierwsze dni po 3 cc nie byly przyjemne, ale potem szybko wrocilam do rytmu-tzreba bylo:), dziadki daleko, maz w pracy a tu 3 do ogarniecia, wiec po tygodniu od cc smigalam. dwa pierwsze cc mialam na zaspie, ostatni na klinicznej. trzymaj sie i badz dobrej mysli.
jestem po tzrech cc. Najmlodsze malenstwo ma 5 m-cy, roznica miedzy najmlodszym a srednim to 3 lata. Tez sie pytalam roznych lekarzy przed, czy sa jakies przeciwskazania do 3 ciazy, i podobnie jak u Ciebie mialam rozne odpowiedzi. trzecia ciaza przebiegla bez wiekszych problemow, lozysko ulozylo sie w bezpiecznej odleglosci od blizny, blizna za to dosc cienka byla. Trzecia cc byla juz zaplanowana, z umowionym teminem w 39 tygodniu. Pierwsze dni po 3 cc nie byly przyjemne, ale potem szybko wrocilam do rytmu-tzreba bylo:), dziadki daleko, maz w pracy a tu 3 do ogarniecia, wiec po tygodniu od cc smigalam. dwa pierwsze cc mialam na zaspie, ostatni na klinicznej. trzymaj sie i badz dobrej mysli.
Karolina poproszę o tel. do tego lekarza.Czy przyjmuje on tylko prywatnie czy również na fundusz?
mm u mnie najmłodsze ma 9 mcy, za jakieś pół roku chciałabym zacząć starania o trzecie.
Mój obecny gin powiedział mi, że po 2óch cc, trzecie robią jako planowane, choć nie każdy lekarz może chcieć się go podjąć.
mm u mnie najmłodsze ma 9 mcy, za jakieś pół roku chciałabym zacząć starania o trzecie.
Mój obecny gin powiedział mi, że po 2óch cc, trzecie robią jako planowane, choć nie każdy lekarz może chcieć się go podjąć.
cześć przepraszam ze nie odpisywałem wszyscy 3 lekarze przyjmują prywatnie wizyta około 300 zł czasem wiecej jak z ktg al z ręką na sercu mogę polecić Pana Grzybowskiego. wszyscy polecają kliniczna dla mnie szpital stary sama opieka poporodowa masakra więcej bym tam nie poszła rodzić wcześniej cc miałam w Kościerzynie i na zaspie .u mnie łożysko ułożyło się na przedniej scianie wyżej nad blizna.