Widok

Turcja czy Tunezja ?

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
hej dziewczyny .. czytałam juz w kilku watkach ze częśc z was jeżdziła juz torche po świecie i moze nam cos doradzić.. obecnie jestesmy na etapie wyboru wycieczki na podroz poślubną z ofert jakie mamy do wyboru interesują nam najbardziej dwa miejsca Turcja bądz Tunezja cenowo są podobne i teraz pytanie do was czy moze był ktos w jednym z tych kraji badz nawet w obu i moze doradzic wybór.. chodzi i o wszelkie kwestie, bezpieczeństwo mozliwośc dogadania sie po angielsku, zwyczaji itp...

image

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja, Kaszuby lub Mazury :(

.
CZESC !!! ja byłam w obu tych karajach i mogę ci odpowiedziec na wszystkie pytania :)
no witam opowiadaj co wiesz i ktory wydaje sie ciekawszy.. niektorzy mnie strasza ze w tunezji to jest niebezpiecznie i tylko po strefie hotelowej mozna sie swobodnie poruszac a mi sie jakos nie cche w to wierzyc .. mozesz cos powiedziec o bezpieczenstwie w tych krajach ?.. o zwyczajach na ktore lepiej uwazac i ogolnie roznicach jakie są i ktory bys wybrała jadać ponownie

image

image
Ponownie pojechałabym do Egiptu !!! mega z*******y kraj !!!

a tak to ciezko mi zdecydowac w Tunezji cały czas wypoczywałam i jezdziałam miejskimi srodkami taransportu aby troche pozwiedzac, byłam w Monastir i Sousse i w stolicy , sa palmy słonce coż wiecej trzeba !!! jedzenie chyba lepsze nic w Turcji ale to tez zalezy od hotelu w jakim bedziesz .

W Turcji jest pełno wycieczek fakultatywnych , mozna sobie odpoczac i fajne miesca zobaczyc... !

wiesz co jelsi nie wiesz na ktory sie zdecydowac idz do biura i zobacz jaka oferta hotelowa i za ile tam gedzie bedzie lepiej tak wybiez !!! :)
ja byłam w Tunezji, fajnie, chociaż poza plażą i basenem to nie wiele jest tam co robić, ale warto jechać, ja pojechałabym jeszcze raz :-)

Zdecydowanie Turcja.
W Tunezji nie ma zabardzo co zwiedzac poza Tunisem i miasteczkiem sad by Sad , ale jest pełno pieknych palm i jest super na odpoczynek
Za o w Turcji jest co zwiedzać i odpocząć też można na maxa , wiec jelsi jedziesz na 2 tygodnie to wybiez Turcje , odpoczniesz i pozwiedzasz inny kraj warto !!!
no my jedziemy niestety tylko na tydzien ale i chcielibysmy kilka dni poswiecic na zwiedzanie ..

image

image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
dzieki dziewczyny na pomoc a jak jest zbyt bezpieczeństwem serio sa tylko wyznaczone tereny po ktorych mozna sie swobodnie poruszac??

image

image
jest bezpiecznie w obu tych krajach , ludzie sa bardzo serdeczni , ja jezdziałam stopem z miesteczka do miesteczka , było ok, nie spotkała mnie zadna przykrosc i obie te wycieczki wpominam bardzo miło !!!
trzeba sie tylko przyzwyczaic do natarczywosci ze strony sprzedających , chca ci wcisnąć wszystko i za wszelką cene!!! sa na maxa upierdliwi ale trzeba byc twardym , bo inaczej wrocisz z pełnym bagazem niepotrzebnych pierdół heheh !!!
Ponownie pojechałabym do Egiptu !!! mega z*******y kraj !!!

a tak to ciezko mi zdecydowac w Tunezji cały czas wypoczywałam i jezdziałam miejskimi srodkami taransportu aby troche pozwiedzac, byłam w Monastir i Sousse i w stolicy , sa palmy słonce coż wiecej trzeba !!! jedzenie chyba lepsze nic w Turcji ale to tez zalezy od hotelu w jakim bedziesz .

W Turcji jest pełno wycieczek fakultatywnych , mozna sobie odpoczac i fajne miesca zobaczyc... !

wiesz co jelsi nie wiesz na ktory sie zdecydowac idz do biura i zobacz jaka oferta hotelowa i za ile tam gedzie bedzie lepiej tak wybiez !!! :)

:)
moim zdaniem najwazniejsze jest zeby jedzonko było podawane w formie stołu szwedzkeigo , wtedy mozesz sie najesc na maxa i jakies byłeczki ze snaidanka zabrac ze soba , a jeśli masz obiad serwowany do stołu to kto wie co ci tam podadza :)
nie bylam w Tunezji ale bylam w Turcji w zeszyl roku (sama ,moj niestety nie mial urlopu) i goraco polecam ,bo b powaznie rozwazamy wyjazd tuz po slubie,chcialabym mojemu M.pokazac Turcje ,bo jest urzekajace , a poza tym mam tam znajomych ktorzy prowadza biuro sprzedazy wycieczek i wiem,ze maja dobre ceny i dobra obsluge

image
Jak zwiedzać TO TURCJĘ, jak leżeć do góry brzuchem to TUNEZJA

no właśnie - podsumowująć :)
pozdraiwam
dzieki dziewczyny chyba zdecydujemy sie na turcje chcemy torche pozwiedzac i poleżec z tak mozna i jedno i drugie.. co do ofert to amy jzu 2 wybrane jedna w turcji druga w tunezji cena bardzo podobna standard ten sam wiec miała dylemat .. ale mysle ze mi pomogłyscie :)

image

image
Wybrałabym Turcję, Tunezja jest mało ciekawa.

Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
Gdyby nie to, ze bylam juz w Turcji, pojechalabym bez wahania. A tak lecimy do Tunezji!!!
Turcja i Alanya przepiekne, koniecznie trzeba zobaczyc Pammukale (wycieczka 1 dniowa) i Kapadocje (szukajcie oferty na 2 dni, bo moim zdaniem 3 dni szkoda). Wycieczki fakultatywne kupujcie na miejscu z firm tureckich - ceny o polowe tansze niz te, ktore zaproponuje rezydent!!! Eh pieknie tam:)

image
habibi dzieki za cenne rady :) teraz to juz na bank bedzie turcja:)

image

image
polecam Turcje - wapienne muszle z wodospadami jako baseny.... hmmm
życ nie umierać....
a moze Chorwacja? bossska :)
chorwacja zrobiła sie ostatnio strasznie droga :|

image

image
Ja pracowałam w Turcji i mieszkałam przez to dość długo tam i spokojnie możesz jechać-jest bezpiecznie,jak ma sie cos stac,to wszedzie moze sie to zdarzyc...Szkoda tylko,ze lecicie na 1 tydzien,bo tam jest tyle do zobaczenia,ze dwa tygodnie ledwo starcza...;-)

image

no ja równiez załuje tymbardzije ze cenowo wychodzi prawie to samo.. roznica miedzy 1 a 2 tyg to kwestia 200 zł.. ale niestety moj męzczyzna nie ma tyle wolnego ale ja i tak sie mega bede cieszyc jesli uda nam sie wogule pojechac :)

image

image
Saraneta jesli macie jakies wymaorzone miejsce gdzie chcecie pojechac a nie mozecie to najlepiej wybrac oferte lastminute:) jak chcecie oczywiście. A ja bym chyba pojechala do Tunezji...bardzo mi sie podoba
no własnie mamy wybrana wycieszke z last minute ale nie wiem czy mi sie wyjazd nie potryje z obroną i dlatego nadal wzlekamy z decyzją a czas nagli i boje sie ze wycieczka nam przepadnie .. ale poczekamy zonaczymy :)

image

image
ja tez polecam turcje. Bylam i w tunezji w sousse i w turcji alanya. Tunezja w zasadzie do lezenia na plazy, bo ile mozna chodzic po meczetach ;-) No chyba, ze ma sie duzo kasy, wtedy mozna pojezdzic po poludniu kraju w biurem. Na podroz poslubna jedziemy do turcji, wlasnie do alanyi, mimo, ze juz tam bylam. Jest mnostwo barow i dyskotek, piekna plaza, duzo do robienia i zobaczenia. Nie bylam jednak w kapadocji i pamukkale, tym razem pojedziemy, bo jedziemy na 2 tygodnie.

image
image
gaja a kiedy jedziecie .. i z jakiego biura moze planujemy ta samą wycieczke :)

image

image
wylatujemy 9 sierpnia z gdanska do alanyi do hotelu neray z triada. Mamy 2 tyg na miejscu pobytu i na miejscu bedziemy kupowac wycieczke do kapadocji i do pamukkale, bo duzo taniej niz u triady. Juz nie moge sie doczekac :-) Jaki filtr do opalania wziac? Jestem raczej bladzioch i nie wiem :-) Myslicie, ze 15 starczy?

image
image
dziewczynie znawczynie wszystkiego mam jeszcze 2 pytania ..pierwsze to jakie są ceny w Trurcji w pzełozeniu na nasze bardzo dorgo czy ta sie przyzyc.. bo iwem ze w bługarii zarcie alkohole i wszystko jest tanie a Turcja:>?? .. i jeszcze pytanko o bagaz jaki jest limit kilogramowy bezpłatny ??

image

image
limit bagażu zalezy od tego jaką linią lecisz,ale wiem,ze przeszli z 20kg na 15kg na osobę, a jesli chodzi o ceny,to nie sa jakies rewelacyjne,jesli lecisz do Turcji,to pamietaj,ze wszedzie sie targujesz-to podstawa kupowania,wiec w 50%cena zalezy od Ciebie;-)

image

ale wszedzie ?? nawet w pubach czy restauracjach??:>

image

image
nie,no w pubach sie nie targujesz,ale w pubie-jak wszedzie masz najdrozej,lepiej zaopatrzyc sie na lotnisku w cos dobrego,bo wiem z doswiadczenia,ze Polakom raczej nie smakuje turecki alkohol...warto potem kupic tylko do sprobowania,a najlepiej to wez sobie hotel z wersja All Inclusive,to masz tam w cenie tureckie wino,piwo i wodke...no chyba,ze chcesz duzo zwiedzac,to wtedy nie oplaca sie brac All Inclusivu....pzdr

image

Jest tylko jeden problem - http://www.tunezja.turysci.info/2012/07/napoje-i-alkohole-w-tunezji/ To nie wszystkim Polakom pasuje ;-) W Tunezji alkohole nie są zbyt bogate ;-)
Zdecydowanie i bez zastanowienia TURCJA!!!
Turcja na 100% bezpiecznie, jest co zwiedzać, smaczna kuchnia, żyć nie umierać :-)
Zależy co chcecie robić :) W Tunezji nie ma zbytnio co zwiedzać, ale są piękne plaże! z jedzeniem trochę gorzej.

Turcja za to ma bardzo dużo do zaoferowania pod każdym względem ;)
i ma przepyszną kuchnie. Dodatkowo z Turcji można popłynąć na wyspy Greckie:)
Polecam zdecydowanie Turcję!
Zdecydowanie Tunezja ;-) Poczytaj - http://www.etunezja.pl/ Szczególnie polecam opisy kurortów i zabytków. My byliśmy w Hammamet - http://www.etunezja.pl/articles.php?id=3
Zdecydowanie Turcja.Piękne widoki,pyszna kuchnia.Tunezja to tylko basen i plaża i pustynia.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Byłam i tam i tam - Turcja wygrywa.

Inne tematy z forum Wesele

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...

czy to dobry pomysł na prezent? (53 odpowiedzi)

Doradźcie mi proszę czy jednodniowy romantyczny wyjazd z noclegiem kolacją przy świecach i...

Biżuteria ślubna - gdzie kupić? (59 odpowiedzi)

Możecie może polecić miejsce na zakup biżuterii ślubnej, chodzi o srebro?

do góry