Widok

UST vs Dętka

Wady i zalety kół dętkowych oraz bezdętkowych....
Co byście wybrali i dlaczego....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
UST..jezdze od 2003r i bardzo sobie chwale ten system. od tego czasu ani razu nie zlapalem gumy na zadnym wyscigu czy treningu. szersza opona, mniej barow, duzo lepsza trakcja i prowadzenie, komfort tez, mimo ze opony troche ciezsze to i tak takie kolo jest "szybsze", w razie defektu wsadzasz detke i jedziesz dalej, jedyne do czego mozna sie przyczepic to to, ze nowa opona ciezko wchodzi.
Kuba, gościu pyta o koła a nie o opony bezdętkowe :P

Ja mam zwykle ale tak sobie myslę że bezdętkowe to tylko pod tarczę... za drogie są obręcze UST żeby je klockami wycierać... Druga sprawa to chyba da się to dmuchać tylko kompresorem lub stacjonarną pompką.

Ale system jest ok, obręcze nie są dziurawione 'na wylot' wiec jakby mocniejsze. Poza tym nie trzeba stosować opasek pod ktorymi lubi się syf gromadzić.

Co do opon to Kuba już wyklarował jak to jest.

btw. jak sie do obreczy UST wsadza nyple?
Kuba,akurat podał zasadniczą różnicę między Ust a Dętką i o to głównie chodzi w tych obręczach.
o oponach też możecie się wypowiadać, taką opcję również wziąłem pod uwagę ;)
rB zadał dobre pytnie... sam jestem ciekaw.... oprócz mavicków XM 819 znacie jeszcze jakieś "letkie" obręcze UST ? ( interesuje mnie wersja DISC )
no tak nie doczytalem hehe no ale o jedno sie rozchodzi
co do "dmuchania :D to sa takie opcje
1. kompresor
2. duza pompka stacjonarna
3. naboj co2
zwykla mala pompke to se mozna... :)
ej..eheh ogladam sobie kolo moje...i nie mam pojecia jak sie wsadza nyple akurat do mojego modelu hehe
ja słyszałem, że sa duż eproblemy co do serwisowania kół mavicków, bo nikt tym sie nie che zająć. Wycentrować koło jest w stanie każdy sam, natomiast jeśli pęknie Ci szprycha, albo coś się z nią stanie, trzeba wysłać koło do Harfy...
Wymieniłem akurat koła i zastanawiałem się długo czy zakupić ust czy standard .Zakupiłem w końcu dętkowe , a swoją decyzję motywuję tym iż :
1 - oponę po przebiciu z ust ściąga się dosyć trudno co jest ważne na wyścigach czy maratonach (czas)
2 - ta sama sprawa z założeniem
3 - nie jest możliwe napompować zwykłą pompką tylko na naboje ( i tu pytanie czy jeden wystarczy ? )
Mam jeszcze jeno pytanie... czy ktoś miał jakieś doświadczenie, lub słyszał o kołach XT pod tarcze ?
Ale do takiej UST możesz sobie wlać uszczelniacz i wtedy nic tego nie przebije.
XT naprawde dobre koło, niewiele ustepuje XTR, zauwaz ze wielu zawodnikow sie na tym sciga, ja bym kupil.
ale piasty... takie se (kule i konusy).

Przygladlem siem xmaksom, tam nyple wygladaja jak by byly wkrecane w obrecz... mo ze i tak jest, odkrecac nie bede :P zwykle obrecze maja chyba dziuki oczkowane jak w normalnych obreczach. Przypuszczam ze nyple nasypuje sie przez dziure na wentyl i potrzasa az powpadaja na swoje miejsce :)
rB napisał(a):

> ale piasty... takie se (kule i konusy).

a maszynówki sa lepsze ?
ja to sie zraziłem jak kiedyś (dawno) kupiłem piaste na takich lożyskach, i jak po jakimś czasie chciałem kupić oś to sie okazało ze nie ma i raczej nie bedzie, bo to jakieś inne standardy ect. Gdzieś znalazłem co prawda takie osie ale niedrążone i bez nakrętek - też niestandardowe. :>
A konusy z kulkami co jakiś czas sie wymieni i w sumie jest ok.
Tak sie pytam bo nie wiem - moze sie sytuacja zmieniła.
Ile sie jezdzi na takiej piascie i jak wyglda serwisowanie ?
I jak wyglada kwestia standardów ?
wyktrzaskasz bieznie (te w korpusie) i piasta do smieci. piasty na 'maszynowkach' sa tansz w eksploatacji, wymienia sie same lozyska i tyle. Oska raczej nie da dupy. Moje DT ma ze 3 lata, lozyska raz zmienialem, na osce sladow nie ma.

O trwalosci nie ma co dyskutowac, w rowerze predkosci obrotowe jak i obciazenia sa niewielkie, jedyne co niszczy lozyska to syf :)
a gdybyście mieli wybierać między kołami shimano XT a Bontrager Race, to które byście wybrali ? ( obydwa UST, pod tarcze, cena porównywalna, waga też. )
ja osobiscie zadnego z wymienionych kompletow kol bym nie kupil ! lepiej dolozyc troche i zlozyc kola na piastach dt 240s badz starszych dt hugi 240 , moim zdaniem te piasty sa nie do zajechania a przy tym sa tez calkiem lekkie .
http://www.soul-kozak.com/

Może ta stronka ci pomoże .
świetna odpowiedź, niestety, nie jesteśmy na ligt bike`u, a ja podałem konkretne modele i chciał bym konkretnej odpowiedzi... Sam też miałem plan złożyć sobie za......te koła nawet na piastach soul-koazk`a szprychach dt Rewolution i obręczach mavicka 717, ale odszedłem od tego pomysłu, ze względu na rożne poglądy producentów co do uznawania gwarancji. Serwisowanie takiego cacka wymaga ogromnego nakładu fifansowega, a tak przy zakupie mam wszytko na gwaracji i bez żadnej łaski wada musi zostać zlikwidowana.
P.S. tak na marginesie... czemu wszyscy wiedzą co to Kozak, każdy go poleca, a nikt na nim nie jeździ ?
kozak cenowo i wagowo jest porownywalny z DT240, ale nikt na tm nie jeździ więc sprzęt nie jest sprawdzony :) A DT każdy zna i wiadomo że sprzęt jest ok.
z kolei dokladanie do lepszych kol moze nie miec sesu :) zwlaszcza jezeli ktos poleca DT240 :) tylnia piasta pod tarcze kosztuje więcej niż komplet XT disc :P
do góry