Widok
Ulica Leszczynowa - brak pierwszeństwa wobec jadących Księżycową w obu kierunkach
Szanowni kierowcy wyjeżdżający z ulicy Leszczynowej!
W trosce o państwa portwele chciałbym tylko państwu przypomnieć, że nawierzchnia ulicy wewnętrznej Leszczynowej wykonana z gruzu nie jest w świetle prawa drogą twardą tylko gruntową i dopóki:
1) ulica ta nie zostanie utwardzona za pomocą "nawierzchni bitumicznej, betonowej, kostkowej, klinkierowej lub brukowcowej oraz z płyt betonowych lub kamienno-betonowych" na minimum 20 metrach, oraz
2) nie zostanie sklasyfikowana jako droga publiczna (gminna)
nie mają państwo pierwszeństwa wobec jadących ulicą księżycową w obu kierunkach.
Ulica Leszczynowa jest drogą wewnętrzną, gruntową zatem dojeżdżając do ulicy Księżycowej włączają się Państwo do ruchu.
https://prawomiejscowe.pl/UrzadGminywZukowie/document/145849/Uchwa%C5%82a-XXXII_372_2016
ps. Pozdrawiam Pana z ciemnego Audi
W trosce o państwa portwele chciałbym tylko państwu przypomnieć, że nawierzchnia ulicy wewnętrznej Leszczynowej wykonana z gruzu nie jest w świetle prawa drogą twardą tylko gruntową i dopóki:
1) ulica ta nie zostanie utwardzona za pomocą "nawierzchni bitumicznej, betonowej, kostkowej, klinkierowej lub brukowcowej oraz z płyt betonowych lub kamienno-betonowych" na minimum 20 metrach, oraz
2) nie zostanie sklasyfikowana jako droga publiczna (gminna)
nie mają państwo pierwszeństwa wobec jadących ulicą księżycową w obu kierunkach.
Ulica Leszczynowa jest drogą wewnętrzną, gruntową zatem dojeżdżając do ulicy Księżycowej włączają się Państwo do ruchu.
https://prawomiejscowe.pl/UrzadGminywZukowie/document/145849/Uchwa%C5%82a-XXXII_372_2016
ps. Pozdrawiam Pana z ciemnego Audi
W Polsce, zgodnie z art. 25 kodeksu drogowego, wszystkie skrzyżowania są równorzędne. Czasami, dla zapewnienia zwiększenia bezpieczeństwa ruchu, przed skrzyżowaniami równorzędnymi stawia się znak ostrzegawczy A-5 (nie jest on jednak wymagany prawem). Skrzyżowania równorzędne często wprowadza się w strefach ruchu uspokojonego, ponieważ wymuszają ograniczenie prędkości pojazdów (pełnią wówczas niejako funkcję progów zwalniających).
Zgodnie z definicją skrzyżowania (zawartą w art. 2 przedmiotowej ustawy) przecięcia publicznej drogi utwardzonej z drogami ziemnymi, dojazdowymi i wewnętrznymi nie są uważane za skrzyżowania. W związku z tym wjazd na publiczną drogę utwardzoną z takiego przecięcia się dróg jest traktowany jako włączenie się do ruchu i – zgodnie z art. 17 kodeksu – należy w takiej sytuacji ustąpić pierwszeństwa pojazdom jadącym utwardzoną drogą publiczną, niezależnie od kierunku, z którego nadjeżdżają. Natomiast przecięcia się dróg ziemnych i dróg wewnętrznych są traktowane jak skrzyżowania i, o ile znaki i sygnały drogowe nie określają innych zasad pierwszeństwa, stosuje się do nich ogólne przepisy ustawy (art. 1).
Strefa skrzyżowań równorzędnych nie podnosi wyjazdu z posesji (drogi prywatnej) do rangi skrzyżowania. Koniec opowieści.
Odrębnym jest problem nie oznaczenia terenów prywatnych.
Zgodnie z definicją skrzyżowania (zawartą w art. 2 przedmiotowej ustawy) przecięcia publicznej drogi utwardzonej z drogami ziemnymi, dojazdowymi i wewnętrznymi nie są uważane za skrzyżowania. W związku z tym wjazd na publiczną drogę utwardzoną z takiego przecięcia się dróg jest traktowany jako włączenie się do ruchu i – zgodnie z art. 17 kodeksu – należy w takiej sytuacji ustąpić pierwszeństwa pojazdom jadącym utwardzoną drogą publiczną, niezależnie od kierunku, z którego nadjeżdżają. Natomiast przecięcia się dróg ziemnych i dróg wewnętrznych są traktowane jak skrzyżowania i, o ile znaki i sygnały drogowe nie określają innych zasad pierwszeństwa, stosuje się do nich ogólne przepisy ustawy (art. 1).
Strefa skrzyżowań równorzędnych nie podnosi wyjazdu z posesji (drogi prywatnej) do rangi skrzyżowania. Koniec opowieści.
Odrębnym jest problem nie oznaczenia terenów prywatnych.
Zastanawiam się jak można by wybrnąć z tego pata. Jakie znaki i gdzie postawić aby było bezpieczniej?
Teoretycznie wystarczyłyby znaki Droga Wewnętrzna / Koniec drogi wewnętrznej na wszystkich końcach dróg wewnętrznych ale przeciętny rajdowiec w Baninie nie wie, że koniec drogi wewnętrznej jest również oznaczeniem ustąp pierwszeństwa. Poza tym gmina takich znaków nie postawi na nie swoim terenie.
Teoretycznie wystarczyłyby znaki Droga Wewnętrzna / Koniec drogi wewnętrznej na wszystkich końcach dróg wewnętrznych ale przeciętny rajdowiec w Baninie nie wie, że koniec drogi wewnętrznej jest również oznaczeniem ustąp pierwszeństwa. Poza tym gmina takich znaków nie postawi na nie swoim terenie.
A widziałeś inne znaki związane z pierwszeństwem na księżycowej?
W związku z tym jak nie ma znaków to domyślnie wszystkie _skrzyżowania_ są skrzyżowaniami równorzędnymi. Zaznaczam: _skrzyżowania_, bo przecięcie Księżycowej z ulicą Leszczynową takim nie jest.
Na obu początkach Pszennej jest tylko informacja o wjeździe w strefę skrzyżowań równorzędnych, podobnie na Pszemysłowej.
W związku z tym jak nie ma znaków to domyślnie wszystkie _skrzyżowania_ są skrzyżowaniami równorzędnymi. Zaznaczam: _skrzyżowania_, bo przecięcie Księżycowej z ulicą Leszczynową takim nie jest.
Na obu początkach Pszennej jest tylko informacja o wjeździe w strefę skrzyżowań równorzędnych, podobnie na Pszemysłowej.
Ustępujemy pierwszeństwa jadąc w górę Księżycową wyjeżdżającym z ulic (mając ich po prawej stronie):
- ul. Cienista (157452 G) - pierwsza w prawo za stacją benzynową
- ul. Wspólna (tutaj nie mam 100% pewności bo nie mogę znaleźć numeru drogi publicznej),
- ul. Wesoła (157436 G) - skrzyżowanie wyniesione
Jadąc w górę nie ustępujemy pierwszeństwa wyjeżdżającym z dróg wewnętrznych:
- Dojazd gruntowy na skróty do ulicy wesołej,
- Dojazd gruntowy do posesji Rolnicza 55.
Ustępujemy pierwszeństwa jadąc w dół Księżycową wyjeżdżającym z ulic (mając ich po prawej stronie):
- ul. Morelowa (157437 G),
- ul. Jodłowa (157439 G),
- ul. Kalinowa (157445 G),
- ul. Lodowa (157449 G),
- ul. Sportowa (157450 G),
- ul. Pogodna (157451 G).
Jadąc w dół nie ustępujemy pierwszeństwa wyjeżdząjącym z dróg wewnętrznych:
- Odnoga od księżycowej w prawo przed osiedlem HB inwestycje (jest to droga wewnętrzna, prywatna, twarda),
- Droga z osiedla HB Inwestycje - ta ze szlabanem (jest to droga wewnętrzna, prywatna, twarda),
- Ulica Leszczynowa (jest to droga wewnętrzna, prywatna, gruntowa),
- Droga gruntowa do posesji 41/43.
W nawiasch numery dróg publicznych (gminnych).
- ul. Cienista (157452 G) - pierwsza w prawo za stacją benzynową
- ul. Wspólna (tutaj nie mam 100% pewności bo nie mogę znaleźć numeru drogi publicznej),
- ul. Wesoła (157436 G) - skrzyżowanie wyniesione
Jadąc w górę nie ustępujemy pierwszeństwa wyjeżdżającym z dróg wewnętrznych:
- Dojazd gruntowy na skróty do ulicy wesołej,
- Dojazd gruntowy do posesji Rolnicza 55.
Ustępujemy pierwszeństwa jadąc w dół Księżycową wyjeżdżającym z ulic (mając ich po prawej stronie):
- ul. Morelowa (157437 G),
- ul. Jodłowa (157439 G),
- ul. Kalinowa (157445 G),
- ul. Lodowa (157449 G),
- ul. Sportowa (157450 G),
- ul. Pogodna (157451 G).
Jadąc w dół nie ustępujemy pierwszeństwa wyjeżdząjącym z dróg wewnętrznych:
- Odnoga od księżycowej w prawo przed osiedlem HB inwestycje (jest to droga wewnętrzna, prywatna, twarda),
- Droga z osiedla HB Inwestycje - ta ze szlabanem (jest to droga wewnętrzna, prywatna, twarda),
- Ulica Leszczynowa (jest to droga wewnętrzna, prywatna, gruntowa),
- Droga gruntowa do posesji 41/43.
W nawiasch numery dróg publicznych (gminnych).
Drogi/droga/drogie M: Wystarczy wolniej jechać :) Ostatnio wyjeżdżałem z podporządkowanej i samochód był jakieś może 200m ode mnie, ale jak wyjechałem to 2s później walił mi światłami siedząc na zderzaku, przy okazji chyba wzbił się w powietrze na wyniesionym skrzyżowaniu. Więc może też tak wolniej trochę? Bo jeszcze kogoś zabijecie, bo macie pierwszeństwo?
Jechałem bardo wolno i się zatrzymałem przed tym człowiekiem w Audi który próbował na mnie wymusić pierwszeństwo i próbowałem mu wytłumaczyć, że nie ma racji.
Pan jednak nie przyjmował moich argumentów.
Zaproponowałem nawet panu aby mnie uderzył z prawej strony, ale Pan nie skorzystał z okazji a ja nie naprawiłem na jego koszt boku :(
Pan jednak nie przyjmował moich argumentów.
Zaproponowałem nawet panu aby mnie uderzył z prawej strony, ale Pan nie skorzystał z okazji a ja nie naprawiłem na jego koszt boku :(