Widok

Umysł w rozsypce

Większość ludzi, których umysły podporządkowane są ideologii liberalnej doznaje utraty logiki i rozumu. Ideologiczna partykularyzacja czy inaczej mówiąc indywidualizacja odcina jednostki od wspólnoty, od wspólnego zasobu pojęć, idei i zainteresowań oraz interakcji i zamyka ich w osobnych bańkach, czego efektem jest zjawisko zwane przeze mnie zgłupieniem rozsianym. Mamy do czynienia z mentalnym rozproszeniem, czyli, mówiąc językiem naukowym - entropią.

Efekt jest porażający - umysł, szczególnie jego komponent poznawczy ulega zakłóceniu bądż całkowitemu rozpadowi, jako że ustaje napływ bodźców intelektualnych z zewnątrz - od innych ludzi, z którymi nie można znależć wspólnego jezyka i od wspólnych instytucji, z którymi kontakt także zostaje zerwany. Znikają kulturowo wypracowane elementy racjonalne, poznawcze. W tej sytuacji umysł zostaje zrdukowany - pozostają w nim tylko biologicznie uwarunkowane emocje, które, nie mając kontaktu z innymi komponentami umysłu, ulegają prymitywizacji. W opustoszałym mózgu zaczynają hulać niczym nieskrępowane gołe, prymitywne emocje - hulaj dusza, piekła nie ma. I zaczyna się piekiełko.

Efekt widać w internecie, w mediach i na ulicy - wybiło tam szambo i szaleje wariatkowo.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tak się ostatnio zastanawiałem - gdzie się podział stary, cross czy menel z oruni dolnej?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Inne tematy z forum Hydepark

Wojna....co nas czeka? (85 odpowiedzi)

Nie będę się wymądrzać ,wiem tylko ,że pełznie do mnie strach,żal,niepewność,tracę poczucie...

Jaka jest najlepsza strona do pobierania darmowych dzwonków? (8 odpowiedzi)

Cześć wszystkim, Czy kiedykolwiek bolała Cię głowa, szukając strony internetowej, z której można...

sklep z pokrowcami, etui do telefonów (22 odpowiedzi)

Witam! Poszukuje dobrego i niedrogiego sklepu z pokrowcami/etui do telefonów w Gdańsku....

do góry