Widok

Usuniecie torbieli jajnika

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Pytam kobiet, które miały lub muszą mieć usuniętą torbiel lub torbiele jajnika w szpitalu przez zabieg operacyjny.

Który szpital wybrać? Gdynia, Gdańsk, a może Wejherowo? Czym się kierować? W którym wy to mialyscie? Jak coś, to dajcie namiary, dokładne dane gdzie to..

I najważniejsze pytania :

- Jaką metodą usunięto wam to? Laparaskopia czy laparotomia ?
- Ile cm miała torbiel/ torbiele?
- Jakie znieczulenie?
- Ile dni spedzilyscie w szpitalu?
- Czy istnieje możliwość odwiedzin? Na sali czy w specjalnym pomieszczeniu?

* Przyblizę moją sytuację :
Mam 8cm torbiel o dziwnej strukturze i z płynem. Czasem czuję mocny rwący ból, nawet pół dnia, czasem po prostu czuję jej obecność bez bólu, zależy od cyklu. Mam dwójkę małych dzieci - 3 i 1 rok i tą młodszą nadal karmię piersią i nie chciałabym oraz nie umiem odstawić.. Jestem po jednym cięciu cesarskim, znam więc ból dochodzenia do siebie z rozerwanym brzuchem.. A chyba na laparoskopie nie mam co liczyć... Muszę więc bardzo szybko dojść do siebie, mam ciągle jakieś zadania, obowiązki względem dzieci.. I tylko męża do pomocy, nikogo innego, a długo na wolnym nie będzie mógł siedzieć.. Muszę szybko dużo chodzić, coś dźwigać.. Jestem bardzo załamana i nie wiem jak to pogodzić, jak zostawić karmione dziecko, ale chyba muszę to zrobić.. I przeżyć.. Masakra... ;(
A kiedyś jjeszcze chciałam mieć dziecko, nie wiem czy teraz drugie cięcie mi pozwoli na poród naturalny, w sumie macicy by mi teraz nie cieli, tylko brzuch, więc nie wiem jak to się ma do tego..

Dzięki z góry.
Znam procedury, byłam już na kwalifikacjach, termin pod koniec września w Redlowie, bo tu najbliżej, ale zastanawiam się nad innym szpitalem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja miałam w zeszłym tygodniu laparoskopie w Copernicusie (ul. Nowe Ogrody).
Położne bardzo pomocne i empatyczne.
Dr K. Jankowski lekarz godny polecenia, wszystko dokładnie tłumaczy, na każde pytanie odpowiada, przy tym jest miły, kulturalny i delikatny.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wodzianka czy jesteś już po? Też mam termin w Kartuzach... Jeśli tak napisz proszę opinie.
Kasiu taki duży i miałaś laparoskopowo ? Moj ma tyle samo i czeka mnie normalna operacja
Podbijam temat

jedź na konsultacje do dr Maksymiliana Kurkowskiego, prywatnie w Gdańku a zabieg w Elblągu na NFZ, reszta lekarzy jest nie godna na Pomorzu.
W Redłowie na gin-Onkol jest miesiąc, i partolą robotę, dlatego takie szybkie terminy
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Czy ktoś miał taki zabieg w Kartuzach? Bo w gdańskich szpitalach np. W uck terminy są na styczeń, a w kartuzach za niecały miesiąc. Zastanawiam się z czego wynika to różnica i czy warto zrobić to w kartuzach szybciej i mieć z głowy czy czekać do stycznia. Mam torbiel ok 5 cm

Odświeżam, jaki szpital polecacie ? czy w Pucku wykonuje się taki zabieg?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

zgadzam sie

Rozmiar torbieli to jedno, drugie to rodzaj torbieli, a trzecie to czy torbiel nie zniszczyła jajnika i jego funkcji. Jeśli to łagodna torbiel (niezależnie od wielkości), która nie uszkodziła jajnik, to taki jajnik zostaje zoperowany, czy podejmie pracę, to już inna sprawa, ale jeśli jajnik został zniszczony, to nie ma co go zostawiać, bo nie będzie pracować prawidłowo, może nawet powodować zaburzenia hormonalne, więc się go usuwa, a tym bardziej usuwa się torbiele które mają tendencje do zezłośliwienia oraz wszelkie zmiany złośliwe. Więc to nie do końca tak, że dany lekarz coś ocalił a inny nie, tu się podejmuje decyzje w trakcie operacji, na podstawie tego co się zastanie i przeprowadzane jest badanie śródoperacyjne. Każda pacjentka podpisująca zgodę na zabieg jest informowana że w trakcie operacji jej zakres może się zmienić.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pracuje na ginekologii onkologicznej w Gdyni, a także prywatnie przyjmuje, namiary znajdziesz na znany lekarz. To czy On będzie operować do dużo zależy od ordynatora, mają swój grafik, chyba ze chodzi się do Dr prywatnie, to jakoś da się ustalić tak aby to on operował,
Tak to już jest, jeśli chodzisz prywatnie to masz szansę (bez gwarancji) na to że dany lekarz Cię zoperuje, jeśli nie chodzisz, trafiasz do byle kogo, kto potrafi spie*rzyć zabieg :(
Nie polecam Redłowa zwykłej ginekologii, tam jest rzeźnia, to samo w Wejherowie nie jest najlepiej
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Witaj, Masz dane kontaktowe do dr Stukana. Mojej narzeczonej wykryto torbiel na jajniku i dostała skierowanie do szpitala. Mieszkamy w Gdyni i szukamy właśnie szpitala w Gdyni. Dziękuję za pomoc

Dokładnie, ten lekarz naprawdę się mega stara aby jajniki zostały. Przy moim ogromnym torbielu myślałam, że jest to niemożliwe. Wszędzie słyszałam, że ktoś gdzieś miał usuwane jajniki. W każdym razie mega się cieszę i z całego serca polecam dr Stukana :)

hej, dr Stukan to bardzo dobry lekarz mnie też operował miałam wtedy 21 lat poszłam na pierwszą wizytę właśnie do niego i się okazało że mam torbie na jednym i drugim jajniku. Od rozpoznania do operacji to był czas ok 2 tyg . Też mi oszczędził podczas operacji jajniki i teraz jestem szczęśliwą mamą zdrowej córeczki;)

Kilka lat temu (jakieś 4 - 5 lat) miałam operację usuniecia torbieli jajnika. Mój torbiel był przeogromny (ok. 16 cm średnicy), byłam młoda i nie byłam jeszcze u ginekologa, a oprócz częstszego chodzenia do toalety (co zwaliłam na picie dużej ilości wody), nieregularnych miesiączek (ale nie jakoś mega nieregularnych) nie miałam żadnych objawów. Naprawdę, to był dla mnie szok, a o torbieli dowiedziałam się na jakimś rutynowym badaniu u internisty, gdy przyszłam z grypą i on zbadał mój brzuch i coś wyczuł.

Byłam na początku na konsultacji ze skierowaniem pilnym, bo była to jednak duża torbiel w Szpitalu na Klinicznej i właściwie zaproponowali mi termin na za 3 miesiące, ale lekarz był taki oschły, niemiły i naprawdę nieludzki, że zrezygnowałam i stwierdziłam, że spróbuję gdzieś indziej.
Ostatecznie operację miałam przeprowadzoną w Szpitalu Morskim w Gdyni na oddziale ginekologiczno-onkologicznym i nie zamieniłabym tego szpitala na żaden inny. Operację przeprowadził mi dr Stukan i jeżeli kiedykolwiek czekałaby mnie jakaś operacja tego typu to będę próbowała, aby przeprowadzał ją właśnie ten lekarz. Mam już takie mega zaufanie.

Po pierwsze: przyjęto mnie właściwie po 1 - 1,5 miesiącu. Wyglądało to tak, że właściwie kazano mi czekać na telefon. Z jednej strony słabo, bo nie wiedziałam kiedy ta operacja, ale gdy nagle zadzwonili po jakimś 1 msc - 1,5 msc byłam szczęsliwa, że tak szybko.

Po drugie: byłam przekonana właściwie na 100%, że usuną mi ten jeden jajnik (moja znajoma z mniejszym torbielem oraz kuzynka również z mniejszym miały kiedyś usunięty 1 jajnik). Pan dr Stukan wykonał operację tak, że cały jajnik został, za co jestem i będę chyba do końca życia wdzięczna. Pomijając fakt posiadania dzieci to jajniki jednak wydzielają ważne hormony. Po utracie jednego bałabym się, że może kiedyś stracę drugi i wtedy suplementacja do końca życia.

Po trzecie: sale są nowoczesne, łóżka na pilot, co ułatwia wstawanie po operacji. Personel - pielęgniarki były miłe i pomocne. Nie oszczędza się na lekach przeciwbólowych, ale ja raczej nie chciałam ich nadużywać. W każdym razie jeżeli boli to można poprosić o coś na ból.

Nie bójcie się cewnika oraz lewatywy. Są wykonywane przed laparotomią, nie wiem jak to z laparoskopią. Też się mega bałam tego, a ostatecznie był to mój najmniejszy problem tak naprawdę i najmniejszy ból/dyskomfort, czy jakkolwiek to nazwiecie :)
Może z racji tego, że byłam bardzo młoda starali się, aby nic mi nie usunąć. Z drugiej strony moja kuzynka i znajoma też kiedy miały swoje operacje były młode, obie miały je przeprowadzane w innych szpitalach i im jajnik usunięto. Także nie wiem, czy to zależy od lekarza, usadowienia torbiela, czy od szpitala? Ciężko powiedzieć, ale mi tutaj jajnika przy tak ogromnej zmianie nie usunęli.

Jeśli chodzi o rekowalescencję to możecie nazwać mnie szaloną, ale po 2-3 tygodniach poszłam na rolki :D no nieważne, szybko wróciłam, bo bałam się, że coś sobie zrobię. Od tamtego czasu jestem pod stałą kontrolą ginekologa (wizyty co pół roku). Od 2,5 roku biorę tabletki antykoncepcyjne. Na początku też nie widziałam poprawy - mam policystyczne jajniki. Po 1,5 roku wszystkie pęcherzyki z jajników zniknęły, także co prawda nie jest to wyleczenie tylko takie "wyciszenie" jajników, odpoczywają sobie :) Dopóki nie zdecyduje się na dzieci, tak ma wyglądać moje "leczenie". Samodzielnie wdrożyłam odpowiednią dietę i zdrowy tryb życia, bo tak naprawdę tylko to może jeszcze w jakiś sposób uregulować moje hormony naturalnie. Wszystko się okaże w momencie odstawienia tabletek.

ja się dowiedziałam o torbieli przez przypadek na USG w 8 tyg ciąży. W 19 tyg ciąży usunięcie torbieli bardzo szybko rosła i lekarze się bali, że torbiel pęknie i zapalenie otrzewnej i po dziecku. Na szczęście wszystko się udało córka urodziła się w terminie. Po 11 latach kolejna torbiel nie złośliwa czekam na telefon ze szpitala może zabieg będzie szybciej.

Długo nie wchodziłam na forum... Kierowała mnie dr Klasa-Mazurkiewicz, na zabieg czekałam ok 2,5 miesiąca. Ale podobno czeka się ok pół roku. Udało mi się szybciej, bo zmiana wyglądała podejrzanie i szybko rosła.
Po dwóch tygodniach od operacji wróciłam do pracy, a po miesiącu praktycznie o niej zapomniałam.
Niestety w styczniu pojawiła się nowa torbiel, która zniknęła. Ale teraz od lutego męczę się z następną... Stosuję antykoncepcję, która ma mi pomóc, ale każda kontrola u ginekologa przynosi mi wiadomość o nowej torbieli :(

Będzie laparotomia, 11 lat temu miałam potworniaki i operację mogą być zrosty.

Wiola na Klinicznej? Ja byłam w listopadzie i na wrzesień termin.

Ja byłam dziś i mam termin na 19 grudnia .

Ja miałam zabieg na Zaspie. Wycięli mi od razu wyrostek. Torbiel na jajniku jedna 4 cm - pękła i druga mniejsza (cała) też usunięta. Mam "ucięty" jajnik. Zwolnienie 14 dni. Opieka ok, 3 doby w szpitalu. Znieczulenie ogólne, laparotomia.

Inne tematy z forum Zdrowie

Łuszczyca - czy ktoś zna sposób na wyleczenie ? (45 odpowiedzi)

jak w tytule Łuszczyca - czy ktoś zna sposób na wyleczenie ? stosowałam już chyba wszystko...

lek. stom. Cezary Kłosiński - Borkowo łostowickie DENTAL PLANET (7 odpowiedzi)

Prosze o opinie, chodzi o lek. stom. Cezarego Kłosińskiego. Przyjmuje w Dental Planet Borkowo....

Czy ktos brał tabletki Perfect Bust (11 odpowiedzi)

Czy ktoś moze brał tabletki prefect bust na powiekszanie piersi?

do góry