Widok

WIara w Boga

Czy wierzycie czy niewierzycie w Boga. Jakie argumenty macie na podparcie swojej tezy?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ej.... ;)
Ustawiliście mi weekendowy repertuar ;)
A teraz serio.
Znamy się.

https://www.youtube.com/watch?v=XglNwtuto2s
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

>Za odpowiednią gratyfikację kuria już tak indywidualnie wszystko rozezna, że indywidualnie rozeznany zostanie nawet kot domowy i tchórzofretka.

Tylko czemu w to mieszają Pana Boga ?

To jeszcze jedno z cyklu wycierania pupy najprzedniejszym jednwabiem. I pewna ciekawostka. W poprzednim poście używłem określenia "biegunowo odległy". Mój szczękoopad był dość spektakularny, gdy właśnie usłyszałem tez zwrot u Zapasiewicza. Człowiek tak przejmuje pewne zgrabne określenia i zupełnie nie wie skąd. Ale że tak szybko i niespodziewanie sobie to uświadamia, to jest czad. Czasem naprawdę mam wrażenie, że jesteśmy tylko programami komputerowymi, którymi ktoś się bawi i z nudów takie "christmas eggs" podsuwa.

https://www.youtube.com/watch?v=YROkJPkll0M

~:)))) "Buszmenie" :)))) "Precz..."
Klamka i landrynki wyglądają razem perfekcyjnie ;)

Idę na leżak... na soft drinka by Pisklaki ;)

https://www.youtube.com/watch?v=hIYtrNu-VZI

Raven,
Miałam taki strzał kilka dni temu, gdy użyłeś zwrotu " si kalafą", miód spłynął na moje serce.

A to akurat wiem, skąd mi się wzięło. Szymon Majewski miał jakiś program typu ukryta kamera. Wkręcił jakiegoś aktora, że jeśli nie wpisze hasła w laptopa, to pół Warszawy zostanie pozbawione prądu. Podstawiony pracownik elektrowni dyktował litera po literze hasło, a celebryta nerwowo próbował je wpisać, ale utknął na ostatniej literze, bo to właśnie było ą z sikalafą.
Co w ogóle robi teraz Majewski? Wieki całe o nim nie słyszałem

Reklamuje pewną firmę z krzyżykiem. A co do "si kalafą" to przypomniało mi się, że kiedyś Kodym wpisał mi się w książkę pochwał tekstem "Wypasik si kalafą".

Nie da się logicznie wytłumaczyć wiary :) dlatego moim zdaniem takie dyskusje nie mają sensu.

Wiarę da się logicznie wytłumaczyć... człowiek jest na tyle świadomą istotą iż zdaje sobie sprawę ze śmierci i końca życia , jest to dla niego tak traumatyczne że... próbuje za wszelką cenę wykoncypować jakąś dalszą własną egzystencję, o której zupełnie nie ma pojęcia i do tego właśnie służy mu wiara czyli krótko lekarstwo na strach przed nicością, przed utratą tego co rozumie pod pojęciem własnej świadomości.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

>Nie da się logicznie wytłumaczyć wiary :) dlatego moim zdaniem takie dyskusje nie mają sensu.

Masz racje. Logika jest tylko częścią większego doświadczenia wiary.
Tak, takie dyskusje nie msja sensu.

wdr

Doprecyzowałbym Twoją wypowiedź - nie da się logicznie wytłumaczyć osobistych motywacji wiary, natomiast nie dotyczy to logiki całego ciągu treści religijnych będących obiektem wiary, przynajmniej wiary chrzęścijańskiej. W tej kwestii musi panować logiczny porządek. Gdyby było inaczej nie byłoby teologii.

nie wypowiadałem się o logice tej czy innej religii , każda religia stara się być logiczna to jedyna droga-szansa ,aby świadomość mogła ją zaakceptować... - to oczywista oczywistość... wiara pod postacią religii jest jak książka lub film dzięki której nasza świadomość uzupełnia wiedzę w przypadku gdy sama ma problemy z logicznym poukładaniem otaczającej rzeczywistości
g.wniana książka bez ładu i składu - nie zaspoko..... (nie wiem jak to odmienić ;D -wująca ?) potrzeb świadomości lub nie uzupełniająca logicznie wiedzy jaką już posiada, nie będzie przez nią akceptowana.

"niezaspakajająca" (?) :)

końcówka jająca ;) *-zaspokajająca

sam sobie znalazłem nie dawało mi spokoju :P

Radosna, Szczęśliwa Istoto...
Ja niestety znam to słowo aż za dobrze :)

wdr

Warto dodać,ż e jeżeli wiara stanowi niezbędny czynnik czyjegoś życia, pomagający mu przetrwać, to okazuje się, że jest to czynnik przynoszący takiej osobie korzyści, a więc racjonalny. W takim razie poczynania ludzi czy obraźliwe wypowiedzi skierowane przeciwko wierzącym trzeba uznać za irracjonalne.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

fajnie masz ;] ....chcesz się z nami szczegółami podzielić ? ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie chcę... żeby po mnie przyszli ;)

wszystko czego nie można "sprawdzić" przyjmowane jest na wiarę, a że nikt nie jest w stanie "sprawdzić" wszystkiego , zatem każdy było nie było jest wierzący ,gorzej gdy to co sprawdzić można jest zastępowane wiarą , wtedy wychodzą kwiatki typu ziemia jest płaska , a negowania tego raczej za irracjonalne nie uznasz ?

A któż to miałby przyjść po Ciebie w odpowiedzi na zwierzenie się przed nami ? :-0

Inne tematy z forum Hydepark

Młody alkoholik - Dramat, z którego pragnę wyjść, a nie umiem. (156 odpowiedzi)

Witam wszystkich którzy odwiedzili mój temat. Wiem, że tekst jest dość obszerny, ale chciałbym w...

Grajdołki (246 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

muza na dziś (787 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

do góry