Widok

WORECZKI Z TIULU

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny!
Wiem ż taki wątek już był ale.....
Właśnie jestem na etapie robienia woreczków z tiulu tylko nie wiem co do nich włożyć!!!!(pomijając migdały).Robię woreczki 20cm na 20cm i są stsounkowo małe żeby włożyć do nich np:Rafaello (jedno wejdzie ale bedzie głupio wyglądało).Myślałam może o lentylkach ale zastanawiam się czyto nie bedzie obciach? poradzcie!

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
no to mon cheri - jest mniejsze ;-)
zresztą sama nie wiem co włożyć do woreczków :(
No, ja bym powiedziała że do woreczka 20x20 cm to wejdzie całe pudełko rafaello; ale może ja się mylę?... ;-)

image
uświadomcie mnie proszę o co chodzi z woreczkami z tiulu??

image
Jest taki włoski zwyczaj, że młodzi chcąc się podzielić swoim szczęściem dają gościom woreczki z migdałami w cukrze. Z braku (lub niedoboru) migdałów w cukrze na rodzimym rynku, różne osoby wkładają do tego woreczka różne inne rzeczy.

image
dziękuję ma.sia:) nie słyszałam o tym zwyczaju...

image
gwoli uzupelnienia: jest to zwyczaj nie tyle wloski, co europejski: francuski, angielski, hiszpanski i niemiecki...
wklada sie do woreczka 5 slodkich migdalow wraz z wierszykiem wyjasniajacym dlaczego miegdaly i o co chodzi (migdaly w slodkiej polewie - bo zycie jest i slodkie i gorzkie, 5 - to zyczenia dla Mlodych: Zdrowia, pomyslnosci, szczescia, dzieci i dlugiego zycia) i kladzie kazdemu z gosci przy ich miejscu na stole.

o ile się nie mylę to jest to zwyczaj GRECKI
tak czy inaczej - przyjal sie w prawie wszystkich krajach europejskich.

No to zależy jak je zwiążesz, ja wiążeje w połowie wstążką dlategowychodzą trochę małe....

image
Ale na pewno CM a nie MM? Bo jeśli tak, to ja w dalszym ciągu twierdzę że tam z powodzeniem wejdzie kilka rafaello, a nie tylko jedno.

image
Aleks, jak szyjesz woreczki? składasz na pół tego kwadrata 20x 20 i zszywasz po boku i na dole i w połowie wstążeczką?
a nie lepiej wyciac odpowiedniej wielkosci kola z tiulu, ladnie je obszyc dookola i zwiazac?

Wycinam woreczki 20 na 20 i poprostu związuje je wstążeczką....wiem ze lepiej by wyglądały obszyte ale niestety nie mamna to juz czasu..:(

image
a ja do woreczka wkładam poprostu tylko dwa cukierki...z podziekowaniem za przyjscie... jeden jest odemnie drugi od narzeczonego..pozdrawiam...
Hej. Jesli sie nie mylę to migdały kandyzowane mozna kupic pod media marketem ( takie prażone na słodko w karmelu ) nie wiem jakie są tw we włoskiej tradycji, ale mozna by sprobowac taki orzechowy miks. Maja tam duzo rodzajów.
pisalam o tym przed Wielkanoca - slodkie migdaly sa w BOMI w Batorym, w zeszlym tyg. widzialam jeszcze 2 opakowania.

W zasadzie to im wiecej mysle o tym zwyczaju tym bardziej uwazam ze jest mily :) Ale co ma zrobic osoba ktora nienawidzi szycia i wykonanie prostego woreczka z tiulu przekracza jej mozliwosci??? Czy ktos gdzies widzial gotowe????

[img]image[/img]

Olga, widzialam sliczne woreczki, chyba z szyfonu (nie byl to tiul, nie znam sie za bardzo na materialach - taki gladki, lekko polyskujacy) ze wzorkiem w biale kwiatki - w kolorach bialym, pomaranczowym, zielonym - w sklepie STRZECHA w Gdyni na Swietojanskiej, wielkosc - ok. 5x10 cm, cena 6 zl/szt.

Wielki dzieki elajza :) Wprawdzie dosyc male, ale w sumie to chyba by wystarczyly i jesli znalazlabym te migdaly (pewnie ich juz w BOMI nie ma, ale moze beda do lipca jeszcze) to mysle ze sie na to zdecyduje.
Moja przyszla tesciowa moja juz wie, ze wszystko robimy inaczej niz ona to sobie by wyobrazala, wiec woreczki jej juz specjalnie chyba nie zdziwia... ;) Bo chyba 40 lat temu nie bylo woreczkow???? :):)
Aha - i takie mam pytanie - czy daje sie KAZDEMU z gosci woreczek, czy na przyklad malzenstwu jeden???

[img]image[/img]

olga, one wcale nie sa za male, wrecz sie zastanawialam czy nie za duze jak na 5 migdalow i wierszyk.
ale sa tez takie wieksze, chyba 10x10, w tym samym sklepie.

a tesciowa sie nie przejmuj - ten zwyczaj dopiero my zaczynamy wprowadzac, prawde mowiac na zadnym z polskich wesel jeszcze go nie spotkalam. A co do malzenstw - nie zastanawialam sie nad tym, ale chyba jednak damy kazdej osobie.

Moi znajomi w zeszłym roku mieli na swoim weselu woreczki, i dostawał każdy osobny.

image
a kiedy sie te woreczki daje? Czy moze kazdemu kladzie sie je przy wizytowce?
Uwazam, ze to bardzo sympatyczny gest :-)
chyba kładzie się przy wizytówce :-) albo przy talerzyku ;-)
a tych okropnych migdałków w cukrowej polewie nigdzie nie znalazłąm jeszcze w gdańsku ;) :(
A ja dziś kupiłam lentylki i już....

image
no i lentilki też ok ;-)!!!!! a może m&m'sy ?
jak by nie patrzec, wybor w naszych sklepach jest oszalamiajaco niewielki - jesli nie chcesz slodyczy w czekoladzie to innych nie masz szansy znalezc - no poza lentilkami i m&m's :o((

są jeszcze "kamyczki" elajza ;) takie orzeszki ziemne w kolorowych skorupkach, są zwykłe groszki :o) i oczywiście gumisie (ale to chyba zły pomysł :)
to moze zelki "A KUKU" :P

Ja bede polowac na te migdaly i mam nadzieje ze gdzies je dostane :) M&M's zle mi sie kojarza bo gdy jadlam jedna jedyna sztuke (pierwsza tego dnia i ostatnia) to zlamalam sobie na niej zeba...
A tak swoja droga, to moze czytaja nas tez zaopatrzeniowcy sklepow i sprowadza ten towar - bedzie wkrotce bardzo chodliwy :))

[img]image[/img]

Dziewczyny, dzisiaj bylam w Alfie z moja niunia, w sklepie "Smyk" i przy kasie sa rozne slodkosci. Wsrod nich bylo cos roznokolorowego podobnego do migdalow (wielkoscia) w opakowaniu. Niestety na cene nie spojrzalam, a wygladaly apetycznie:-). Jednak dla mojej malej jeszcze za wczesnie.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam
Elena 'wiza'
Studio wizerunku 'Elena'
www: www.elena-wizaz.pl
e-mail: elena.wizaz@gmail.com
www.maxmodels.pl/elena.html
tel. kom. 0 510 082 655
Dzieki wiza :) Jak bede to zerkne, chociaz sklep "Smyk" to bylby jeden z ostatnich gdzie szukalabym slodyczy... Dotychczas omijalam go szerokim lukiem, bo to jeszcze za wczesnie :):))))

[img]image[/img]

image
może ładniej by słodycze wyglądały w takich ozdobnych pudełeczkach?

Della
image
albo takie?
image
image

Della
image
Della ja właśnie zamiast woreczków , pudełka zakupie i włoże tam coś słodkiego:):) dzięki za podpowiedż hihi :):)

image
image
image
zawsze do dyspozycji :)

Della
image
i jeszcze cosik:
image
image
image
image
image

Della
image
ło jezu! jakie to wsiśtko słodkie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

szkoda, że w naszych sklepach nie ma takich cudeniek... a jeśli są , to pewnie trochę drogie..
Pozdrawiam
Alice -mężatka :-)
Della, zdjecia sa cudne, ale pytanie gdzie cos takiego mozna dostac i czy to w ogole jest mozliwe w tym kraju...?

Elajza :) mozna zamówić ze Stanów - wejdz na:
www.bride.com
albo znaleźć fajny materiał, dobra krawcową i zrobi Ci identyczne woreczki w kropeczki :))
Pozdrawiam,

Della
image
woreczki to ok, moge sobie zrobic. wkurza mnie to, ze w sieci jest mnostwo fajnych rzeczy (te pudeleczka, kuferki itp.), a w naszych sklepach - bida :-(

Inne tematy z forum Wesele

Biżuteria ślubna - gdzie kupić? (59 odpowiedzi)

Możecie może polecić miejsce na zakup biżuterii ślubnej, chodzi o srebro?

sukienki wieczorowe (58 odpowiedzi)

dziewczyny, wiecie gdzie można dostać ładne sukienki wieczorowe?? proste i eleganckie, dla matki...

ile planujecie wydać na ślub i wesele? (218 odpowiedzi)

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi...

do góry