Widok

WOŚP

http://www.wykop.pl/ramka/1819096/zestawienie-zarzutow-wobec-wosp-i-ich-konfrontacja-z-faktami/
Wszak oto odczuwam poniekąd obawę,
Że zaraz zwariuję albo też niebawem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
@ Isztar

Apeluję do Ciebie o skrócenie wpisów.Oczywiście wymagałoby to zmiany jeżyka z emocjonanego na bardziej abstrakcyjny, racjonalistyczny, ale znam kobiecą naturę,od abstrakcji stroniącą.

Moja odpowiedź, kolejna w kwestii Owsiaka jest tu:

http://zetjot.salon24.pl/561241,owsiak-pacyfikator-mlodziezowego-buntu

NIe chcę zagracać tutejszego forum długimi wpisami.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Zetjot-----chcesz znac prawde merytoryczna
to wejdź w to srodowisko --do srodka,popracuj tu ,popracuj tam
DOSWIADCZ pooglądaj od wnętrza
zgłos się na wolontariusz,dojdz do ludzi kierujących...

wtedy to będzie prawdziwe poznanie
nie z linków
nie z emocji z zewnątrz-jak u mnie -co cie widze tez razi

moje emocje sa zwiazne z tym co ja W TYM TEMACIE DOSWIADCZYŁAM
a nie z tego co mie się subiektywnie wydaje
O ILE WIEM SUBIEKTYWNA OCENA NIE JEST dobra dla ogółu

a poznanie z zewnątrz i z czyjegoś tam punktu widzenia--niesie w sobie takie samo ryzyko błędu co zbyt emocjonalne podejście

GDYBYSMY MY KOBIETY I MATKI NIE MIAŁY EMOCJONALNEGO I WOJOWNICZEGO PODEJSCIA
jeszcz iwecej was -dzieci nie byłoby na swiecie!
to nasze EMOCJE A nie zdrowy rozsadek karza nam mieć w d..swoje zycie i dbac o dziecko

ci,którzy nie wierza w teorie spiskowe-tez mogą mnie i tobie zarzucić
brak metodologii,racjonalizmu itd.---a zbytnia emocjonalność i przesadę,-co zresztą robia

Ty w jednym miejscu dopuszczasz dziwne rzeczy i machloje w drugim miejscu nie

kościół nie był i nie jest swiety
my spoleczenstwo tez nie
organizacje i nasz rząd tez nie

masz jeszcze tendencje do ustawiania kobiety "na swoim miejscu"
jak ksieza,pastor i wielu panów tez
to takie małe głupitkie,acz miłe istotki,które można poustawiac
dla was kobieta i jej podejście do tematu jest nieodpowiednie
NIE BIERZEcie POD UWAGE ,ZE NAM KOBIETOm MOZE WASZ BRAK EMOCJANOLNOSCI W SPRAWIE MOCNO PRZESZKADZAC

i te braki my widzimy jako -brak pełnej kompetencji!

teoria to nawet nie połowa zycia
takie dobrotliwe podejście -"jesteś kobieta -ja to rozumiem"
tego nie przykryje!

nie ze mna te numery Bruner:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
@ isztar

Nie ucz ojca dzieci robić - w moim wieku, z moimi doświadczeniami, z moją działalnością zawodową, znam mnóstwo różnych środowisk, ale to oczywiście nie wystarcza.Trzeba umieć z tego wyciągnąć wnioski a do tego potrzebna jest sformalizowana aparatura intelektualna.

To co doświadczasz to jest Twoje subiektywne doświadczenie wynikające ze zderzenia obiektywnych faktów z subiektywnym, wewnętrznym nastawieniem, czyli emocjami i uczuciami, przekształconymi w osobiste wartości.

Ludzki umysł sklada się z komponentu emocjonalnego i komponentu racjonalnego a zawartość umysłu jednostki bierze się całkowicie z zewnątrz a ludzkie doświadczenie kształtuje się w procesie oceniania zewnętrznych bodźców jako przyjemne i nieprzyjemne, co z kolei ustala reakcje emocjonalne/uczuciowe na różne typy bodźców

Teoria jest tylko opisem, przyblizonym najczęściej, statystycznym uogólnieniem tego jak funkcjonuje dany obiekt, np. Twój umysł.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dokładnie jak napisałeś
-tak funkcjonuje nasz mózg-niezależnie od tego,czy jest kobiecy czy meski
i W JAKIM WIEKU
jest jeszcze gorzej -wszystko jest iluzja!:)

40,50,60----bo w taki przedziale mieścimy się mniej więcej obydwoje
nie dzieli się na młodszych i starszych
jesteśmy już mniej więcej podobnie doświadczeni

róznica jest ogromna ale pomiędzy okresem niemowlaka a przedszkolaka i przedszkolaka i dziecka wczesnoszkolnego

u nas -mój drogi -róznice się zacieraja
Panie zetjot, mam się rozpisywać o rzeczach oczywistych. Wystarczy posłuchać, popatrzeć, kto jest najbardziej głośny i widoczny, kto chce zbić kapitał na największym corocznym zrywie społecznym. Działalność Caritasu popieram i wspomagam, ale równie ochoczo wspieram WOŚP. Nie mam problemu z interpretacją na jaki cel zbierane są pieniądze a dlaczego mam identyfikować poszczególne akcje z politykami. Pieniędzy i chęci niesienia pomocy wystarczy dla wszystkich potrzebujących, czemu mają służyć coroczne nagonki na WOŚP, czmu ma służyć ,,wyrywanie" zagubionych dusz podczas imprezy Przystanek Woodstok , akcją Przystanek Jezus. Cieszę się, że nikt nie organizuje podobnych akcji podczas Spotkania młodzieży w Lednicy
Obecna Macdonaldyzacja świata i dość brutalny kapitalizm sprawia, że wiele osób nie odnajduje się w obecnej rzeczywistości. Są to albo osoby starsze takie jak Zetjot albo młodzi bez pracy i perspektyw.

Osoby takie, czując się wykluczane z życia społecznego chwytają się fundamentalizmu głoszącego nawrót do historyczno -religijnej przeszłości i nienawiść do konsumpcyjnej teraźniejszości. I tak np. fundamentalista arabski będzie nawoływał do państwa szarijatu, które zalecał przed wiekami Mahomet a fundamentalista katolicki do dogmatyzmu i fanatyzmu chrześcijańskiego.

Polski fundamentalista nienawidzi WOŚP i kogokolwiek kto wnosi coś pozytywnego, dlatego że kieruje nim gniew. Polski fundamentalista dobrze się czuje jedynie pośród podobnie mu wk.rwionych i zagubionych jednostek. Polski fundamentalista nie chce żeby ktokolwiek czuł się dobrze, bo przecież on sam dzień w dzień czuje się rozżalony rzeczywistością za oknem.

Wykorzystują to politycy tacy jak Pawłowicz, którzy chcą na tym niezadowoleniu zbić kapitał polityczny.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
@ uciekinier

Mnie interesują dwie rzeczy
1.ludzkie opinie i ich uwarunkowania
2.miejsce danego zjawiska w systemie spolecznym.

A przypadek Owsiaka jest tu doskonałym przykładem do zbadania, bo ma swoje miejsce w strukturze spolecznej, co opisałem w kilku notkach. Może Pan te notki przeczytać i DO NICH się, krok po kroku,element po elemencie, ustosunkować.
Jaki kapitalizm, nie jest Pan na czasie. To jest konsumpcjonizm, oparty na spekulacji, między innymi spekulacji finansowej. Radzę odświeżyć światopogląd z pojęć XIXwiecznych.
I niech Pan nie wyrywa odmiennych zjawisk z różnych kontekstów, różnych sfer bytu i niech ich Pan nie porównuje. Po kolei,w algorytmach, bez mieszania.

"polski fundamentalista" wymyśli Pan sobie taki zwrot,bez jakiejkolwiek analizy i podstawy teoretycznej i cały happy. Wszystko w sosie emocjonalnych inwektyw i potocznych stereotypów bez jakiegokolwiek analitycznego podejścia.
Zetjot

O nie, nie ;) To nie ja wymyśliłem to co napisałem, lecz socjolodzy i kulturoznawcy ostatnich 3 dekad. W przeciwieństwie do Pana ja czytam książki. W razie potrzeby chętnie podam bibliografie ;)
Pański poprzedni wpis nie proponuje żadnej analizy, nie ma tam języka ani psychologii spolecznej, ani socjologii, etyki czy antropologii. To jest tylko zbiór impresji bądź ekspresji Pańskiego umysłu, próba projekcji umysłu a nie próba obiektywnego przedstawienia świata zewnętrznego.
Nie ma tam zadnego uporządkowanego algorytmy czyli ciągu przyczynowo-skutkowego.

Książek Dana Browna nie uznaję za źródło informacji.
@Zejot
Wiem że Pan nie czyta nic poza spotami tvn24, tudziez jakimiś prawicowymi wypocinami. Może trochę literatury naukowej? Niech Pan to przeczyta i potem spróbujemy pogadać ;)

Z. Bauman, Ponowoczesność jako źródło cierpień
G. Ritzer, Makdonaldyzacja społeczeństwa
K. Sitkiewicz, Stan Pragnienia Oblicza Mac(k)donaldyzacji
E. Luttwak Turbokapitalizm. Zwyciężcy i przegrani światowej gospodarki,
E. Gellner, Postmodernizm, rozum i religia
Ch. Tylor, Etyka autentyczności
B. Winiarski, F. Winiarska: Druga połowa XX stulecia. Polityka gospodarcza w podzielonym świecie
P.S. Gdyby miał Pan choć odrobinę oleju w głowie zasypałby mnie Pan argumentami chociażby takiego Jęczmyka, który bajdurzy podobnie jak Pan. Ale nawet książek epigona własnej ideologii Pan nie zna, wiec o czym tu właściwie mówić?
nie obrazcie sie -ale obaj jestescie nudni:)
za duzo chloniecie z cudzych wypocin

wszedzie sa pułapki rozmijania sie z prawda
iluz to wymysliło teorie -a pod koniec zycia --przyznali,ze nie do konca mieli racje
i nie we wszystkim
tylko tego juz nie dodrukoano!

a bezwzglednie słuszne ich wywody nadal na piedestale....

ja od was obu nie usłyszałam nic od serca!
od sadyla tak
nawet od wdr....
stresc mi prosze "MC DONALDYZACJA....
zamiast tego wina:)
Isztar
jako przedstawiciel tych nudnych idę na piwo..;)
K&K

Mam Jęczmyka, ale własny rozum też mam. I Panu radzę też go uruchomić, bo nie o książkach tu mowa lecz o zjawiskach spoleczno-politycznych takich Jak Orkiestra Owsiaka. A te wymagają sięgnięcia po aparaturę pojęciową właściwą obiektom socjo-politycznym.
@ isztar

Od serca to ja mogę do serca. Ale od serca do komputera to mi jakoś nie wychodzi, szanowna Pani wybaczy... A ten cały czas mi szumi zamiast bić rytmicznie.
pijaki...
@ K&K

No to się policytujmy.

Mnie interesują opracowania soclologiczne,antropologiczne,kulturowo-psychologiczne.Same opracowania ekonomiczne są mało interesujące bo zawężają perspektywę do ekonomii zamiast zajmować się systemem.

Richard Sennet,Benjamin Barber, Manuel Castells z rozważaniami socjo-kulturowymi i systemowymi.

Paul Martin,David Eagleman czy Patricia Churchland, Antonio Damasio, Michael Tomasello,David Eagleman, Louann Brizendine o implikacjach nowej wiedzy na temat neurologii mózgu i wpływu na zachowania.

No i sporo opracowań na temat recepcji informacji medialnych, specyfiki komunikacji medialnej i manipulacji polskich i zagranicznych socjologów. Wszystkiego razem kilkaset ciekawych tomów przeczytanych bądź do przeczytania, pozwalających na ogólną jak i szczegółową interpretację systemu i jego poszczególnych elementów.
Zetjocie

Niemożliwe żebyś czytał Castellsa, bo jego wywody całkowicie przeczą Twoim pomysłom. Eagelman to Coelho pop nauki. Eh... co tam więcej wymyśliłeś cóż, dobrze jeżeli czytasz to bardzo ładnie. Trzymam kciuki ;)

Inne tematy z forum Hydepark

muza na dziś (784 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

Grajdołki (115 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

do góry