Widok

WOŚP

http://www.wykop.pl/ramka/1819096/zestawienie-zarzutow-wobec-wosp-i-ich-konfrontacja-z-faktami/
Wszak oto odczuwam poniekąd obawę,
Że zaraz zwariuję albo też niebawem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
super ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
A tu jest moja interpretacja działalnośći Orkiestry Owsiaka:

Nie da się bronić tezy o zasadności działania Orkiestry Owsiaka czy tezy o jej efektywności. Jest to pomysł z
natury ideologiczny, który działa wyłącznie siłą rozpędu, w oparciu o naiwność ludzką i walor
manipulacyjno-propagandowy.

W Trójce dyskutanci probowali to robić, z mizernym, tautologicznym skutkiem.

No bo zadajmy parę logicznych pytań:

Po co działa Orkiestra ?
Żeby pomóc chorym/szpitalom.

Dlaczego akurat Orkiestra ma pomagać chorym/szpitalom ?
Bo państwo i jego służba zdrowia zawodzą.

I tu ich mam.

No to dlaczego więc państwo, które jest niewydolne, które nie potrafi zrganizować służby zdrowia, przeznacza
poważne środki na wsparcie Orkiestry ? Przecież wiele instytucji państwowych, z TVP na czele, jest zaangażowanych w przebieg tej imprezy. No to jakim cudem orkiestra, ktora wspiera państwo, jest przez to państwo wspierana ? Czy państwo nie występuje tu przypadkiem w roli barona Muenchhausena, który własną ręką za włosy się chwyciwszy, z bagna się wyciągnął ?

Wygląda to wręcz zabawnie - państwo, za pośrednictwem Orkiestry, wspiera samo siebie, by pomóc chorym, którym pomóc nie potrafi. Błędne koło. No może nie całkiem błędne, bo Owsiak na tym z pewnością korzysta.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6
przeczytaj zawartość linku w całości, do końca.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ale w czym widzisz problem, ZJ?
Masz zastrzeżenia do działalności WOŚP - to im po prostu nie dajesz kasy i tyle. W przeciwieństwie do socjalistycznych wynalazków typu ZUS czy NFZ - "puszkowe" nie jest obowiązkowe!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
@ sadyl

Nie przeczytał Pan mego wpisu ?

Jest on całkiem czytelny, nie dostrzegł Pan błędnego koła w tym mechanizmie ?

Państwo nie pomaga chorym więc Owsiak je wspiera,po czym państwo wspiera Owsiaka, króry wspiera państwo, które wspiera Owsiaka, ktory wspiera państwo......

Chyba to widać wyraźnie i o to mi chodzi i nie ma nic do rzeczy czy daję czy nie daję. A konkretnie - nie daję. Daję innym. Logika nie ma nic wspólnego z moimi upodobaniami.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
To jest stanowisko Owsiaka. Gdzie jest profesjonalny audyt, bo przecież ja nie jestem od audytu? I chciałbym obejrzeć pełną listę zastrzeżeń i rozliczeń,krok po kroku.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
mam dzieci ,mam wnuka-rodziłam w szpitalach-TAM JEST PEŁNO SPRZETU DZIEKI KTÓREMU BADA SIE NOWORODKI --dzięki właśnie WOSP

WCZESNIE WYkRYTo WADY U DZIECI MOZNA CZESTO Z POOWDZENIEM LECZYC

zauważyłam 1 prawidłowość---ci,co nic nie daja-zawsze robia wokół tego dużo hałasu

o tym pisała tez matka Teresa i ja mam w powazaniu to,czy ona zmarła w szpitalu
napisał cos takiego
spory wierszyk to był
"pomagaj---chociaż oskarza cie o twój interes w tym co robisz"
jak znajde ten tekst to wpisze

ta ,co robiła misje pomocy rejonom w konfliktach ,wypadło mi jej nazwisko,poswiecała swoje zycie,mimo złamanej nogi -dalej uczestniczyła w konwojach
wobec niej tez byłe takie zarzuty
no i oczywiście -czemu nie pomaga polskim dzieciom?
ona twierdzi to samo-najwięcej się drze ten ,co nic nie pomoze i nikogo nie wesprze
na swoim osiedlowym podwórku i wokół widze to samo

caritas tez można przeswietlic
i zapytać -ile idzie na księży a ile dla tzw -biednych i czy ci biedni
to sa naprawdę biedni-czy to jest sprawdzone
dajcie spokój
nikt nikomu nie kaze
a jak masz cykora -to daj tylko 2 zł -żadna strata

złodziej to sa na wiejskiej i belwederze i na polankI

amen
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
"Jest to pomysł z
natury ideologiczny, który działa wyłącznie siłą rozpędu, w oparciu o naiwność ludzką i walor
manipulacyjno-propagandowy."

To zupełnie jak Prawo i Sprawiedliwość. :)))))))
Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu.

Stanisław Lem
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
zetjot nie masz racji--
SŁUZBA ZDROWIA -TO STUDNIA BEZ DNA!
a nasze społeczenstwo--zobacz sobie dane-
jest jednym z najbardziej schorowanytch w unii(
i jeszcze inne dane--ze pomimo tak małych nakładów i tak miejscami lepiej sobie radzimy
ze wspomnę a naszej na b wysokim poziomie kardiochirurgii--SWIATOWYM POZOMIE!

jesteśmy udarowcami,zawałowcami,cukrzykami,alergikami,pochp-owcami--DLACZEGO?
bo zle jemy,zapchani jesteśmy chemia jesteśmy znerwocowani,
kobiety -hormon i układ krążeniowy siad,miazdzyce maja już noworodki

a wystarczyłoby zmienić diete,wyrzucic tłuszcze TRANS przemysłowy ustawowo z przemysłu i pare innych rzeczy wprowadzić
wrócic do natury a nie nabijac kieszen firmom farmaceutycznym

zmusic lekarzy w przychodniach do EMPATIIa nie odwalania roboty...
nie wkurzajcie mnie-ja to widze
a starszym załtwic guwernantki ,żeby do przychodni nie biegali po badania i na pogaduszki z lekarzem i zostawili trochę miejsca tym produkcyjnym i dzieciom-których multum choruje

studnia bez dna!
zle zarzadzanie i nieuczciwość OPŁACALNA NIEUCZCIOWSC
LUDZI DO PRACY--JEST PO BRZEGI--tylko kto nam zapłaci?
no i alkoholizm i palenie-
bijcie się w piersi ludzie!
ci,co nie chleja i nie pala sa tak samo traktowani
czy to jest sprawiedliwe?

MULTUM MULTUM SRODKÓW idzie na odwyki bez efektów -ida się podleczyć nie wyleczyć
sami to mówia-maja zapewnione a tymczasem dzieciak z genet uszkodz czeka na operacje -i na sponsorów tej operacji
Owsiak wiele zrobił dla dzieci-naprawdę badzcie sprawiedliwi!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A powiedzcie mi ---o jakiejkolwiek akcji na operacje sponsorowanej przez ksiezy
albo chociaz przez nich nagłosnionej
o akcji ministrów czy premiera ,prezydenta
o jeakiejs dobroczynnej działlnosci pana wałesy?
albo pana redaktora?

ja nic nie słyszałam
@ isztar

Zanim Pani powie,że nie mam racji, proszę spróbować obalić moje argumenty.Moja opinia nie jest wyjątkiem:

http://krzysiek-j1.salon24.pl/561115,owsiak-wentyl-bezpiczenstwa-buntu-mlodziezy

Jeśli analizujemy dany fakt, najpierw przedstawiamy jego pełny kontekst. Więc proszę dostosować się do tej metodologii. Bo bezkontekstowo to ja mogę snuć kosmiczne dywagacje na dowolny temat.
Jak byłam w szpitalach i hospicjach to na ok.100 sprzętów z serduszkiem był jeden z krzyżykiem. To mówi samo za siebie. Jak ktoś uważa że to przewałka to niech nie daje. Jest taki typ ludzi którzy niezdrowo interesują się nieswoimi pieniędzmi. Jest taka zasada: Nie pomagasz to chociaż nie przeszkadzaj.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Chwała panu Andrzejowi, ale przeciwstawianie jego sylwetki i "nowych złodziejskich elit" - żenada. Zwłaszcza pisane przez blogera, który podpierając się jego autorytetem, nawet nie potrafi napisać poprawnie jego nazwiska.
"rozładowuję potrzebę młodzieży na działenie bardziej społecznie potrzebne" - żenada do kwadratu.

Z tymi "zarzutami" rozprawiają się ludzie w sieci bezlitośnie. I dobrze.

http://boskamatka.wordpress.com/2014/01/12/boskiej-matki-odpowiedz-hejterom-wielkiej-orkiestry/

http://foch.pl/foch/1,132038,15263104,6_rozsadnych_powodow__zeby_nie_dawac_pieniedzy_na.html

I jeśli ktoś ma wątpliwości co do tego jak się Owsiak rozlicza, niech zgłosi podejrzenie popełnienia przestępstwa do prokuratury.
Swoją drogą, media rozpowszechniające fałszywe informacje powinny umieć przeprosić za wprowadzanie w błąd i sprostować go. Czy to dotyczy Owsiaka, czy Turskiego, czy kogokolwiek innego. Ale niektórzy dysponują jedynie tego rodzaju "honorem", który pozwala rzucać na kogoś oszczerstwa, ale przeprosić za błąd już nie pozwala.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
@ Stvoriczko

Pani ma niską tolerancję na informacje niezgodne z systemem oczekiwań i podchodzi wybiórczo do metodologii logicznego rozumowania.

Problem z ludźmi jest taki,że posiadają narzędzia umysłowe, wyksztalcone ewolucyjnie, do analizy komunikatu i ustalenia jego prawdziwości jedynie w sytuacji twarz-w-twarz.

W przypadku komunikatów medialnych, człowiek nie posiada narzędzi do ich deszyfrowania i odbiera je z automatu w sposób naiwny jakby były prawdziwe i tu pojawia się pole do rozmaitych manipulacji. Techniki manipulacji są rozliczne i poświęcone im są całe tomy.

Przekaz z Orkiestrą Owsiaka jest takim właśnie przypadkiem i tu mógłbym dostarczyć mnóstwo linków, ale administracja mnie blokuje. Jednak, przy zastosowaniu prostej aparatury naukowej można zneutralizować to niebezpieczeństwo.

Prostym narzędziem jest analiza systemowa,i jeśli dowiedziemy,że mamy do czynienia z systemem, wtedy okazuje się że każdy,dowolny element systemu posiada cechy systemowe i nie musimy każdego z nich badać po kolei.
> ci,co nie chleja i nie pala sa tak samo traktowani
> czy to jest sprawiedliwe?

Ale zauważ, Isztar, dwie rzeczy:
- ci, co chleją i palą oddają Państwu znacznie więcej kasy niż niepalący abstynenci (akcyza)
- ci, co chleją i palą znacząco skracają swoje życie, z dobrodziejstwem dla ZUS-u :D
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
" ale administracja mnie blokuje."

wyślij mi je wiec na maila:
stworkoam@wp.pl

Oprócz tego mozesz zwyczajnie napisać co wg Ciebie jest nieprawdą i dlaczego.
Co robi Owsiak ze swoją Fundacją to jego sprawa. Fundacja jest prywatna. Jeżeli naciąga ofiarodawców można Fundację skontrolować. Fundację Maciuś jakoś się dało.

System finansowania opieki zdrowotnej w PL jest chory. I tak pozostanie, bo łatwo w nim kręcić lody, do których jest wielu chętnych.

Pomoc charytatywna powinna być w rękach prywatnych i państwo nie powinno się w nią mieszać. Dla wykluczonych są MOPSy.

I na koniec, organy państwowe działają na podstawie zatwierdzanych budżetów. Choćby skały s...ły dysponent środków finansowych nie może wydac pieniędzy na cel inny niż ten, na który je otrzymał. To oczywiście rodzi patologie typu dofinansowania koncertu Madonny na stadionie, na którym były rozgrywane mecze EURO pod szyldem weryfikacji zabezpieczeń imprez masowych. Ale za takie numerki są paragrafy.

Owsiaka pamiętam jeszcze z czasów Towarzystwa Przyjaciół Chińskich Ręczników i jarocińskiej akcji "Uwolnić słonia". Moim zdaniem ten facet wykreował tyle pozytywnych wibracji, że prawdopodobnie żadne z nas nie dorasta mu do pięt.

Przyjmijmy taki model: jakaś fundacja zbiera na działalnośc charytatywną środki i uzbiera ich dajmy na to 20 mln; wkłada tę kasę na konto i za rok dostaje jakieś 800 tys odsetek; teraz 20 mln wydaje na pomoc charytatywną, a 800 tys na siebie - i co? jest krzywda?
Też widziałem dużo sprzętu do pobierania krwi,płytek krwi i osocza z serduszkami.Ciekawe czy państwo samo z siebie by je zakupiło?
Zgadzam się z Isztar co do diety itd,przede wszystkim,powinno się tego w szkołach uczyć a nie jak jest za późno w przychodniach.
A od państwa(nas) biorą wszystkie instytucje o ile wiem,kwestia tylko uczciwości w rozdysponowaniu tego i rozliczaniu się,a z tym u niektórych delikatnie mówiąc nie jest dobrze.

Inne tematy z forum Hydepark

Grajdołki (112 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

muza na dziś (784 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

do góry