Widok

WOŚPD

http://oferia.pl/zlecenie/item224345-fundacja-wspolna-organizacja-swiadomej-pomocy-dzieciom

ktos cos wie o tej fundacji
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
to juz jest głęboko posunięty kryminał dobrze że niczego nie zebrali
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
W mojej opinii tak. Te oczy ciężko zapomnieć. Zimne.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
http://poszukiwani.policja.pl/poszukiwany/smolinski-michal-4677.html

Czy to przypadkiem nie jest Dyrektor Marek Sowiński z fundacji?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Cóż, ja w fundacji spędziłam tylko parę dni, odwiedziłam tylko kilka szkół. Obdzwoniłam Urząd Miasta Gdańska, Urząd Marszałkowski, MSWiA. Tego samego dnia, w którym dodzwoniłam się do MSWiA opisałam to na forum i poszłam na komendę złożyć zeznania i zostawić tam umowę i identyfikator. Tyle z mojej strony.

Pracowników fundacji mogę świetnie zrozumieć. Jeśli trochę czasu szuka się pracy jest się zdesperowanym. Sama śmieję się, że niedługo napiszę książkę o moich poszukiwaniach pracy i przygodach, które mnie spotkały. Przygoda z fundacją to któreś z rzędu rozczarowanie, tym boleśniejsze, że po prostu marzę o pracy w której będę mogła jakoś pomagać ludziom. Po kilku porażkach, w trudnej sytuacji finansowej chwytasz się jakiejkolwiek szansy na pracę.

Mi też nie było łatwo postawić się panu Mariuszowi, nie było łatwo zadawać niewygodnych dla niego pytań i nie było łatwo pójść na policję. Wcale nie dziwię się dziewczynom, które zostały. Ja po prostu stwierdziłam, że nawet jeśli się mylę, zaufam intuicji.

mimo zimy coraz jaśniej się robi

Zatem dla postronnego observatora wszystko jest już jasne :).
Z wypowiedzi na forum wynika, że organizacja WOŚPD nigdy nie była i nie jest wiarygodnym podmiotem, z którym można podjąć współpracę, któremu można powierzyć pieniądze oraz dla którego można pracować.
O ile jednak jeśli chodzi o kontrahentów fundacji, mogę jeszcze zrozumieć, że zostali oszukani – faktura VAT z odroczonym terminem płatności jest coraz częściej standardem, więc kontrahent – np. wynajmujący dla fundacji pomieszczenia biurowe albo dostarczający sprzęt biurowy – może nigdy nie doczekać się zapłaty, a przecież nie odmówi realizacji usługi dla nowo powstającego podmiotu tylko dlatego, że nie ma o nim żadnych informacji w internecie. Ale jeśli już chodzi o:
sponsorów i firm udzielających pomocy i wsparcia dla fundacji,
pracowników zatrudnionych przez fundację
to nie mogę zrozumieć, jak można tak dać się nabrać lub ignorować pojawiające się sygnały o ewidentnej nierzetelności fundacji. Nie osądzam przy tym forumowiczki ~ewy (która, jak sama pisze, została oszukana pracownicy fundacji), jednak:
Wszystkie osoby, które się zatrudniały w fundacji lub z nią współpracowały, wiedziały lub przy minimum chęci i staranności mogły się dowiedzieć o opisywanych na forum problemach z rejestracją fundacji i nieprawdziwymi informacjami rozgłaszanymi przez fundację. Jeśli to nie wzbudziło w nich żadnego podejrzenia albo mimo wszystko to zignorowały, sami są sobie winni. Nie wiem, ale być może wiedzieli o kontrowersjach, lecz skusiła ich wizja wysokich zarobków obiecywanych przez kierownictwo. W takim wypadku jednak nadal ciężko zrozumieć, jak z czystym sumieniem pracownicy fundacji „nagabywali” kolejne podmioty (szkoły) do współpracy wiedząc, że wszystko to jest „grubymi nićmi szyte”.
Zatem jeśli dziś pracownik fundacji budzi się z ręką w nocniku, to trzeba najpierw dobrze rozważyć, czy sam tej ręki tam nie włożył… Oczywiście mogło być inaczej i niczego nie wolno generalizować, by nie skrzywdzić niewinnego, ale w takim razie czekamy na rzetelne przedstawienie sytuacji, w jakiej doszło do oszukania pracownika lub współpracownika fundacji.
PS: na moje pytania pod adresem forumowicza Tomka dalej cisza... Czekamy więc dalej...
W dzisiejszym Dzienniku Bałtyckim jest opublikowana lista osób poszukiwanych przez policję. Wśród nich pan o nazwisku zaczynającym się na literkę S., który oszukał wielu ludzi związanych z tą pseudo fundacją, a figurował pod fałszywym nazwiskiem. Szykuje się gruba akcja. Wszystkie osoby poszkodowane lub mające wiedzę w tym temacie niech najszybciej udadzą się na policję. Koleś prawdopodobnie może już być poza granicą Polski, ale warto się zainteresować sprawą. Nabił w butelke wiele osób i firm na spore pieniądze. Pomóżmy złapać oszusta!
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0
Banda oszustów!!!
jestem pracownikiem fundacji i również chciałabym skontaktować sie z jej dyrekcją ponieważ okazało sie, ze pan dyrektor Mariusz K. nie pozałatwiał wszystkich formalności związanych z zatrudnieniem pracowników.
Widze ze nie tylko pracownicy zostali nabici w butelkę ale i kontrahenci. Podobno maja sie przenieść na ul. Pestalozziego ale to nie sa jeszcze potwierdzone informacje.
Zarząd może być pewny , ze finał sprawy będzie miał w sądzie...a tym czasem borym lasem pozdrawiam (nie)szanowną dyrekcje :-)
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0
na stronie Fundacji jest podany jeszcze jeden czynny telefon , może ktoś odbierze
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witam,
poszukuje pracowników fundacji, mają u mnie nieuregulowaną fakturę na dość sporą kwotę, ich siedziba jest pusta. Czy oni gdzieś się przenieśli?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
No i fundacja sie zapadla pod ziemie - siedziba oplombowana - telefony milczą... Chyba tak mialo byc od poczatku z tym ze jeszcze po drodze mialabyc zbiorka pieniedzy ktora im sie nie udala.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0
Agent Tomek siedzi w Sejmie i uczy się na pamięć definicji Konwentu Seniorów (na wypadek jakby ktoś znowu o coś go pytał.. ;) ). A pracownicy siedzą cicho, bo z każdym słowem się pogrążają - więc po co?
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0
Co na to Tomek? Co na to Pracownicy Fundacji? Dlaczego nagle tak ucichli?
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0
http://gdansk.naszemiasto.pl/artykul/1127973,gdansk-tajemnicza-fundacja-chce-zbierac-pieniadze-na,id,t.html?kategoria=675

http://gdansk.naszemiasto.pl/artykul/1129329,fundacja-wspolna-organizacja-swiadomej-pomocy-dzieciom,id,t.html?kategoria=675

Artykuły te ukazały się we wczorajszym i dzisiejszym wydaniu Dziennika Bałtyckiego. Szczególnie wymowna jest niewiedza niejakiej pani Momot z fundacji, która nie pamięta nazwiska sponsora ani nazwy firmy. Bardziej skompromitować się nie mogła. ;)
A fakt, że powołują się na patronat mediów (Dziennik Bałtycki i naszemiasto.pl) wbrew woli wspomnianych podmiotów jest kolejnym, jawnym przykładem łamania prawa przez pseudo-organizację, jaką jest WOŚPD.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jak można nie pamiętać nazwy głównego sponsora ? Poza tym to, że ludzie dzwonią do WOŚP-u już świadczy o tym jak łatwo się pomylić. Czy ludzie wymyślający nazwę fundacji tworzyli ją na siłę byle była podobna do WOŚP? jestem osobą trwale wspomagającą różnego rodzaju akcje, fundacje, organizacje i nie podobają mi się tego typu metody działania :(
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0
"Skąd fundacja zamierza wziąć na to pieniądze? - Laptopy są dla jednego ucznia z każdej szkoły, więc nie będzie ich aż tak wiele - mówi Marcelina Momot z fundacji. - Będzie też komputer dla każdej szkoły - dodaje.

Zapytana o informację, mówiącą o 20 zestawach komputerowych dla szkoły, która zbierze najwięcej pieniędzy, po 10 - dla drugiej i trzeciej oraz 5 - dla siedmiu kolejnych szkół, przypomina sobie więcej szczegółów.

- Tak, mamy takiego sponsora, on będzie opublikowany na naszej stronie internetowej,więc będzie można to zweryfikować - przekonuje Momot. Przez telefon nie mówi jednak, kim jest sponsor. - Dokładnie nie pamiętam, jak firma się nazywa, a nie chcę wprowadzać w błąd - wyjaśnia.

Do wtorkowego wieczoru na stronie internetowej sponsora nie ujawniono. Bez niego, mimo zapisu w statucie, mówiącego, że "za zobowiązania odpowiada Fundacja całym swoim majątkiem", zakup komputerów nie będzie łatwy. Cały majątek fundacji to... 3 tys. zł."
"
- Dostaliśmy zgodę na zbiórkę... Będzie dostępna, z tego co wiem, w środę. Są opóźnienia, ale nie z naszej winy - twierdzi Momot.

Trudności z okazaniem dokumentu wyjaśnia Agata Wyrobek z Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej Urzędu Marszałkowskiego w Gdańsku, który musi udzielić zgody, by zbiórka się odbyła.

- Rzeczywiście fundacja wystąpiła o zgodę, ale zrobiła to dopiero w ostatni piątek, 14 października - tłumaczy Agata Wyrobek. - Nie wiem, czy ją wydamy, ale na pewno skierujemy zapytania do fundacji, bo zadziwił nas deklarowany przez nią gigantyczny koszt przewidziany na rozreklamowanie akcji, zakup puszek i tym podobne. Na pewno jednak nie wydamy zezwolenia przed 20 października - deklaruje urzędniczka.

Dariusz Wołodźko z gdańskiego magistratu tłumaczy z kolei, że Wydział Edukacji rozesłał wczoraj do szkół ostrzeżenie przed angażowaniem się w inicjatywy nieposiadające akceptacji wydziału.

Mimo naszej interwencji zamieszczone na stronie internetowej fundacji w zakładce "patroni" loga "Dziennika Bałtyckiego" i naszegomiasta.pl nie zostały wycofane. W związku z niedostarczeniem kompletu dokumentów przez fundację nie jesteśmy patronem tej akcji. "

Źródło: http://gdansk.naszemiasto.pl/artykul/1127973,gdansk-tajemnicza-fundacja-chce-zbierac-pieniadze-na,id,t.html#cf729d6e53fb63ac,1,3,4
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1
"Wniosek o niezbędną do przeprowadzenia akcji zgodę marszałka województwa na publiczną zbiórkę pieniędzy wpłynął do urzędu dopiero 14 października.
- Na pewno nie wydamy zezwolenia przed 20 października - deklarowała we wtorek Agata Wyrobek z Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej w UM. Mimo to fundacja zapowiadała, że zbiórkę przeprowadzi. W związku z takimi deklaracjami Wydział Edukacji gdańskiego magistratu rozesłał do szkół ostrzeżenie przed angażowaniem się w inicjatywy niemające jego akceptacji.

Przedstawiciele fundacji zapowiadają, że nie wycofują się z pomysłu, a zbiórkę przeprowadzą w innym terminie, po uzyskaniu wszystkich formalności.
Oświadczenie wydała też Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy, podkreślając, że nie jest powiązana z fundacją Wspólna Organizacja Świadomej Pomocy Dzieciom. Z powodu podobieństwa nazwy część szkół dzwoniła z pytaniami o zbiórkę właśnie do WOŚP. "

Żródło: http://gdansk.naszemiasto.pl/artykul/1129329,fundacja-wspolna-organizacja-swiadomej-pomocy-dzieciom,id,t.html?kategoria=675
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1
Tylko dlaczego ten link z II LO się nie otwiera?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
centrala WOŚP dostała ( nie napiszę, że kilka czy że dużo ), wiem, że dostała sygnały na ten temat. Ktos kto nie jest zorientowany, nie wnika w temat mógłby wrzucić pięniążki myśląc że to fundacja J.Owsiaka a tu lipa...
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2
Za dużo zaczęli się interesować tematem i urzędnicy i media. Grubsza sprawa, pewnie wejdzie im prokurator. Prawdziwy WOŚP też na pewno przyjrzy się sprawie. Tylko kwestia czasu.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1
do góry