Widok

WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (2)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Niech nam się dobrze pisze, a dzieci niech rosną duże i zdrowe. :)

Wrzesień
1. mamtu - 03.09.2013
2. narzeczonaaa - 03.09.2013
3. Arabelka - 07.09.2013
4. ania27 - 12.09.2013
5. alkar82 - 19.09.2013
6. Mandi - 19.09.2013
7. Dora - 21.09.2013
8. meg - 23.09.2013
9. zonkaa - 23.09.2013
10. kristi 21 - 26.09.2013
11. Selene - 28.09.2013
12. dorotiii - 29.09.2013

Październik
1. Annkkaa -10.10.2013
2. Julka - 11.10.2013
3. asia1611 - 12.10.2013
4. panda - 14.10.2013
5. Aga -18.10.2013
6. XXX - 18.10.2013
7. sonia85 - 22.10.2013
8. tessaja - 28.10.2013

+ Agatka - termin do potwierdzenia

Poprzedni wątek tutaj:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=445858&hl=7981728#op7981728
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie. Robię ten test dla własnej pewności. Lekarz w poprzedniej ciąży powiedział mi, że on na usg wykrywa 7/10 chorych dzieci. a test pappa wykrywa 9/10.
No właśnie w Polsce to standard,a tu sobie wymyslili że robią to tylko genetycy,żeby i oni zarabiali,bo nie mieliby co robić:)
Taka niespokojna dlatego jestem że nie zrobiła tej przezierności,koleżanka zaraz będzie dzwonić czy ktoś z lekarzy robi takie szczegółowe USG w moim mieście i ile ono kosztuje,jak nie to przyjdzie mi jechać jakieś 30 km tylko ciekawe czy będą terminy wolne,a ja czekac nie mogę bo już 13 tydzień leci.
No to rzeczywiście nieciekawie.
U nas niby usg prenatalne to standard, ale i tak, prawnie rzecz biorąc, trzeba wyrazić na nie zgodę.
Mam nadzieję, że jednak uda Ci się dostać gdzieś na badania. :)
Jeśli o mnie chodzi to zamierzam robić wszystkie badania- i te obowiązkowe i te jedynie zalecane. Taki mój wybór :). A co do pogody to aż błogo mi się zrobiło jak oberwałam w twarz promieniami słonecznymi :). Jestem zmarźluchem i kocham ciepełko, a lato to moja ukochana pora roku, także czekam z niecierpliwością! :)
No i Ania- gratuluję dobrych wieści :)
A mi nikt nie proponował nigdy, żeby zrobić test Pappa, więc już nie wiem jak to jest - zawsze mi się wydawało, że badania prenatalne wykonuje się u ciężarnych powyżej 35 roku życia czy jakoś tak.
Hej dziewczyny. Ja caly czas jestem z Wami. Nie pracuje obecnie, mdlosci i samopoczucie by mi nie pozwolily nawet jak bym chciała.

Czekam z niepokojem na badanie NT w przyszla srode. Pisalam jak lekarka mnie nastraszyla badajac w 10 tyg ze NT ma 1,5 mm i urosnie...
oj lubia lekarze nastraszyc a spokoj taki wazny w ciazy.
Hej Dora, odzywaj się częściej. :)
mamtu dokładnie tak jak mówisz,ja w Polsce też nie wiedziałam o teście Pappa czy innych badaniach prenatalnych,miałam tylko USG w 13 tygodniu,a że wszystko na nim było ok,to nikt mi nawet nie proponował takich badań.Tutaj z tego względu że nie robią USG takiego jak w Polsce,nie wiem dlaczego,to informują pacjenta o takich badaniach i albo się zgadza albo nie,jego wybór,moje koleżanki nie robiły,wszystkie po 30 roku były.
I coś dla wszystkich niepracujących Mam, BARDZO z przymrużeniem oka. ;)
image
Po 35 r. ż. to badania gemetyczne sa zalecane i chyba refundowane przez NFZ. A wczesniej niby jest mniejsze ryzyko chrób genetycznych. Ale ja robię wszystkie mozliwe badania.
A, chyba, że tak. :)
Witam na nowym wątku :) Jestem w końcówce 11 tyg. i muszę stwierdzić, że czuję się coraz lepiej. Mdłości mijają, jestem mniej senna i tylko brzuszek mnie czasem pobolewa.

15 marca ma to USG prenatalne - dość drogie badanie (150zł)... dodatkowo za 50 zł mogę mieć to nagrane na płytę. Miałyście już to? Warto brać taką płytę?
Mandin, ja miałam już badanie prenatalne, płatne normalnie, w ramach wizyty kontrolnej, ale bez nagrywania.
Ja nie chciałam takiej płyty, wystarczyło mi zdjęcie. A swoja drogą, 50zł to czyste zdzierstwo, mi powiedzieli, że mam przynieść swoja płyte i po prostu nagrają...
Witajcie Dziewczyny :)
Jestem już po pierwszym USG.Szczęśliwie potwierdzone i wszystko w porządku. Maluszek ma dopiero 1,27 cm i jestem w 8 tyg. ciąży. Lekarz określił termin na 13 października. Czyli prawie udało mi się ustalić samej. Akurat 13 październik to nasza rocznica ślubu. Jesteśmy prze szczęśliwi :) Teraz muszę zrobić badania i 21 marca kolejna wizyta. Mąż był ze mną przy badaniu. Widział jak serduszko bije :) a ja widziałam jego uśmiech i radość :)Lekarz proponował mi badani genetyczne ale powiedział, ze skoro w rodzinie niema żadnych wad genetycznych to nie ma potrzeby. To zależy od nas czy chcemy. Dlatego się zastanawiam...

Pozdrawiam Was szczęśliwe Mamusie. a dzisiaj jeszcze taka piękna pogoda. Aż chce się żyć :):):)
Niezle zdzieraja na tych badaniach. Ja mam te badania w pakiecie wiec dodatkowych kosztow nie poniose.
Dziewczyny a ten test pappa to jest tylko pobranie mojej krwi,czy coś spod powłok brzusznych robią,bo czytam że to jest ryzykowne i wtedy to ja się nie decyduję.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry