Widok

WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (2)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Niech nam się dobrze pisze, a dzieci niech rosną duże i zdrowe. :)

Wrzesień
1. mamtu - 03.09.2013
2. narzeczonaaa - 03.09.2013
3. Arabelka - 07.09.2013
4. ania27 - 12.09.2013
5. alkar82 - 19.09.2013
6. Mandi - 19.09.2013
7. Dora - 21.09.2013
8. meg - 23.09.2013
9. zonkaa - 23.09.2013
10. kristi 21 - 26.09.2013
11. Selene - 28.09.2013
12. dorotiii - 29.09.2013

Październik
1. Annkkaa -10.10.2013
2. Julka - 11.10.2013
3. asia1611 - 12.10.2013
4. panda - 14.10.2013
5. Aga -18.10.2013
6. XXX - 18.10.2013
7. sonia85 - 22.10.2013
8. tessaja - 28.10.2013

+ Agatka - termin do potwierdzenia

Poprzedni wątek tutaj:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=445858&hl=7981728#op7981728
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie. Robię ten test dla własnej pewności. Lekarz w poprzedniej ciąży powiedział mi, że on na usg wykrywa 7/10 chorych dzieci. a test pappa wykrywa 9/10.
No właśnie w Polsce to standard,a tu sobie wymyslili że robią to tylko genetycy,żeby i oni zarabiali,bo nie mieliby co robić:)
Taka niespokojna dlatego jestem że nie zrobiła tej przezierności,koleżanka zaraz będzie dzwonić czy ktoś z lekarzy robi takie szczegółowe USG w moim mieście i ile ono kosztuje,jak nie to przyjdzie mi jechać jakieś 30 km tylko ciekawe czy będą terminy wolne,a ja czekac nie mogę bo już 13 tydzień leci.
No to rzeczywiście nieciekawie.
U nas niby usg prenatalne to standard, ale i tak, prawnie rzecz biorąc, trzeba wyrazić na nie zgodę.
Mam nadzieję, że jednak uda Ci się dostać gdzieś na badania. :)
Jeśli o mnie chodzi to zamierzam robić wszystkie badania- i te obowiązkowe i te jedynie zalecane. Taki mój wybór :). A co do pogody to aż błogo mi się zrobiło jak oberwałam w twarz promieniami słonecznymi :). Jestem zmarźluchem i kocham ciepełko, a lato to moja ukochana pora roku, także czekam z niecierpliwością! :)
No i Ania- gratuluję dobrych wieści :)
A mi nikt nie proponował nigdy, żeby zrobić test Pappa, więc już nie wiem jak to jest - zawsze mi się wydawało, że badania prenatalne wykonuje się u ciężarnych powyżej 35 roku życia czy jakoś tak.
Hej dziewczyny. Ja caly czas jestem z Wami. Nie pracuje obecnie, mdlosci i samopoczucie by mi nie pozwolily nawet jak bym chciała.

Czekam z niepokojem na badanie NT w przyszla srode. Pisalam jak lekarka mnie nastraszyla badajac w 10 tyg ze NT ma 1,5 mm i urosnie...
oj lubia lekarze nastraszyc a spokoj taki wazny w ciazy.
Hej Dora, odzywaj się częściej. :)
mamtu dokładnie tak jak mówisz,ja w Polsce też nie wiedziałam o teście Pappa czy innych badaniach prenatalnych,miałam tylko USG w 13 tygodniu,a że wszystko na nim było ok,to nikt mi nawet nie proponował takich badań.Tutaj z tego względu że nie robią USG takiego jak w Polsce,nie wiem dlaczego,to informują pacjenta o takich badaniach i albo się zgadza albo nie,jego wybór,moje koleżanki nie robiły,wszystkie po 30 roku były.
I coś dla wszystkich niepracujących Mam, BARDZO z przymrużeniem oka. ;)
image
Po 35 r. ż. to badania gemetyczne sa zalecane i chyba refundowane przez NFZ. A wczesniej niby jest mniejsze ryzyko chrób genetycznych. Ale ja robię wszystkie mozliwe badania.
A, chyba, że tak. :)
Witam na nowym wątku :) Jestem w końcówce 11 tyg. i muszę stwierdzić, że czuję się coraz lepiej. Mdłości mijają, jestem mniej senna i tylko brzuszek mnie czasem pobolewa.

15 marca ma to USG prenatalne - dość drogie badanie (150zł)... dodatkowo za 50 zł mogę mieć to nagrane na płytę. Miałyście już to? Warto brać taką płytę?
Mandin, ja miałam już badanie prenatalne, płatne normalnie, w ramach wizyty kontrolnej, ale bez nagrywania.
Ja nie chciałam takiej płyty, wystarczyło mi zdjęcie. A swoja drogą, 50zł to czyste zdzierstwo, mi powiedzieli, że mam przynieść swoja płyte i po prostu nagrają...
Witajcie Dziewczyny :)
Jestem już po pierwszym USG.Szczęśliwie potwierdzone i wszystko w porządku. Maluszek ma dopiero 1,27 cm i jestem w 8 tyg. ciąży. Lekarz określił termin na 13 października. Czyli prawie udało mi się ustalić samej. Akurat 13 październik to nasza rocznica ślubu. Jesteśmy prze szczęśliwi :) Teraz muszę zrobić badania i 21 marca kolejna wizyta. Mąż był ze mną przy badaniu. Widział jak serduszko bije :) a ja widziałam jego uśmiech i radość :)Lekarz proponował mi badani genetyczne ale powiedział, ze skoro w rodzinie niema żadnych wad genetycznych to nie ma potrzeby. To zależy od nas czy chcemy. Dlatego się zastanawiam...

Pozdrawiam Was szczęśliwe Mamusie. a dzisiaj jeszcze taka piękna pogoda. Aż chce się żyć :):):)
Niezle zdzieraja na tych badaniach. Ja mam te badania w pakiecie wiec dodatkowych kosztow nie poniose.
Dziewczyny a ten test pappa to jest tylko pobranie mojej krwi,czy coś spod powłok brzusznych robią,bo czytam że to jest ryzykowne i wtedy to ja się nie decyduję.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (141 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

otworzyć firmę ?? (38 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

do góry