Widok

WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (29)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
ROZPAKOWANE:

Arabelka - 30.08.2013 - synek MIKOŁAJ
Mandi - 01.09.2013 - syn WOJTUŚ
mamtu 09.08 (03.09) - SYNEK Tadek - 2980g, 56cm (Szpital Wojewódzki SN)
Bambosz 04.09.2013 - córka RÓŻYCZKA - 3490g, 55 cm, Wejherowo
ania27 - 07.09.2013 - synek OLIWIER-3480g, 52 cm
Madziulka - 09.09.2013 - córka AMELKA Zaspa
Madleen - 11.09.2013 (synek)
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
_MamaM_ - 24.09.2013 synek Tobiasz- 3640g, 55cm, Kliniczna
meg - 26.09.2013 - córeczka Zuzia 3750g, 56cm , 9:22- Kliniczna CC
asia1611 - 03.10.2013 - córeczka Antosia, waga 3085 i 53 cm, Swissmed
Arlii - 03.10.2013 - córeczka, waga przy porodzie 3320, przy wypisie 3150, dł 60 cm, Szpital Wojewódzki
Kamisia33 - 19.10.2013, córeczka Wiktoria, 3350g, 52 cm
1985sloneczko - 21.10.2013, synek, 4300g, 60cm, Zaspa
Annkkaa - 09.10.2013 córeczka, 3190g, 56cm, kliniczna
Patusiq- 25.10.2013r. córeczka 3780kg , 58cm , Zaspa

W DWUPAKU:

W R Z E S I E Ń
narzeczonaaa - 03.09.2013
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka Róża, Swissmed)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K
linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 06.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
torinka - 17.10.2013 (synek, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)
andziaaa- 31.10.2013 (synek, Zaspa albo Kliniczna)

Link do poprzedniego wątku: http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-28-t499070,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mój mały tak się wybudza jak jest głodny. Może spróbuj mu dać raz butle i zobaczysz co będzie.
Niestety u nas wieczorne zasypianie to droga przez meke ze tak powiem , zaczynamy roznie ale zazwyczaj o 19 jest juz wykapana a zasypia ok 23 zazwyczaj, to kimnie przy piersi, odkladam ja do lozeczka i od razu oczy jak 5 zloty,znowu do cycka chwile possie i znow tosamo i tak w kolko, teraz dwie noce spala ze mna . Tyle ze jak zasnie to spi do 5.30 takze mam te 6h ciaglego snu.

Ania a jak starszy jest w przedszkolu, nie mozesz kimnac sie razem z nim? A jakbys polozyla sie z nim do lozka , to nie zasnie? U nas to dziala, no i rano tez czaseem znia pospie godzinke. Na spacerze a potem na tarasie tez dobrze spi, nawet 3h ciurkiem. Gdyby tylko zasypiala lepiej byloby cud marzenie hehe :)))
Słoneczko, zdecydowanie zasięgnij opinii innego pediatry, być może trafiłaś na fanatyka jakiegoś. Dzieci nie są "podręcznikowe", jedno ma tak, drugie inaczej, a poza tym w siatkach centylowych są duże widełki wagowe dla każdego wieku. Karmienie piersią jest karmieniem na żądanie, więc jakby twój mały był głodny, to by żądał.

U nas z nowości córeczka od trzech dni trze piąstkami oczka i nosek, a od wczoraj się ślini. Zastanawiam się, o co chodzi, na zęby za wcześnie raczej - ma 2,5 miesiąca.
Poczekam do następnej wizyty, jak powie o mm to wtedy pójdę do innego lekarza :)

U nas na szczęście od trzech nocy Mały śpi w swoim łóżeczku :D i wczoraj po kąpieli Mały zjadł i ok 21:00 położyłam Go do łóżeczka i ok 4:00 obudził na cyca :D a później ok 6:30 trochę podjadł, zrobił kupę i znów podjadł i od tamtej pory śpi :D ale jak sie obudzi to Bóg jeden wie o której znów pójdzie spać, w dzień moje dziecko jest bardzo aktywne :)

Bamboszku mój też się od 2 dni ślini i wszystko "gryzie" od swoich piąstek, przez zabawki, po nas ;) i to nie z głodu, bo jak dam Mu cyca to tylko "gryzie" a co poleci to wylatuje bokiem bo On nie je :P

Co do Chrzcin my chcemy 12 stycznia :P może trochę figury odzyskam ;D chociaż jeszcze trochę zostało do zrzucenia... :/ "jedyne" 27,4kg - ale codziennie widzę spadek na wadze, malutki ale zawsze coś ;)
my tez 12 stycznia robimy.

No i waga przestała mi spadac :( +2kg zostało, no ale co ma spadac jak ja się ciągle obżeram a slodycze są na porządku dziennym ehhh

Jakie owoce jecie? probowałyście już cytrusów? zjadłam wczoraj mandarynke i czekam ale właściwie nie wiem na co :P jesli nie bedzie jej sluzyc to jak to sie bedzie objawiac?
na pewno wysypką :P

Ja jeszcze nie próbowałam, jedynie jadłam brukselki - 2 sztuki ale były niedobre więc wywaliłam wszystkie z zupy :P
Cześć Dziewczyny. Mam pytanie do mamusiek karmiących mm...ile ml mleka na dobę wypijają Wasze maluszki i jak karmicie w nocy? Czekacie aż dziecko samo się obudzi czy trzymacie się "schematu". Ja karmię co 4h i zastanawiam się czy nie dać nam pospać 2x6h w nocy (tylko wtedy wypada jedno karmienie i boję się o wagę malucha, który za tydzień kończy 2 miesiące. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?)
Do której śpią Wasze dzieciaczki rano? Pozdrawiam
Mój też się ślini,chyba nadszedł taki etap teraz.Co do spania mojego,bardzo chętnie bym się położyła,ale on kima po 30 min tylko,jak wracam z przedszkola to on właśnie się wybudza,jest karmienie a póżniej to już zaraz 12.00 i wypadałoby na spacer wyjść,czasem męża wysyłam ale ja w tym czasie obiad robię i tak zawsze coś że nie mogę się położyć,a to gdzieś jedziemy coś zalatwić bo pózniej jestem sama z dwójką to gorzej wyjść.Może jakbym była z nim sama,nie musiałabym obiadu na 14.00 robić to bym sobie pospała,uśnie mi na spacerku i go przynosze w gondoli do domu,wystawiam na balkon i śpi nawet i dwie godziny.

Dziś w nocy znów były częste pobudki i problem z ponownym uśnieciem,najlepiej mu się żpi nad samym ranem,a wtedy to już przychodzi do nas starszy i muszę go szykować do przedszkola,a mój młodszy cwaniak odsypia sobie noc i tak dzisiaj spał do 9.30.

Ja piję sok pomarańczowy,multiwitaminę uczulenia na cytrusy nie ma,tutaj to nikt się tak nie przejmuje niczym jak w Polsce,w szpitalach zaraz po porodzie to nawet sos grzybowy dają,albo korniszony do kanapki hehe.
Zadra, trzymaj się planu żywieniowego producenta mleka (z opakowania). Ja w nocy budziłam tylko na samym początku, potem "podążałam za dzieckiem" i tak kombinowałam, żeby nakarmić ostatni raz o 12:00, a potem niech się dzieje, co chce - i bardzo szybko zaczęła spać do ok. 5:00.

W tej chwili (2,5 miesiąca) mała je 5 posiłków po 170 ml, godziny karmienia: 6-7 rano, potem ok. 10:30, potem 15:00, 19:30 (po kąpieli), 23:30.

A planu żywienia producenta mleka warto moim zdaniem się trzymać, bo każde mleko jest inne. Np. teraz przez miesiąc przestawiłam małą na mleko lecznicze Humana MCT i tam jest 5 razy po 130 ml. Myślałam, że to za mało, będzie głodna i się nie naje, a tutaj niespodzianka - więcej nie jest w stanie zjeść i zaczęła przybierać na wadze jak szalona. To mleko jest gęstsze i bardziej "syte".

A ty czym karmisz?
zadra, Ja małej wogóle nie wybudzałam na jedzenie, je co ok.3h , wieczorem je o 19 jak nie zaśnie to o 22 jeszcze i później budzi się ok. 3 ; )
Dziewczyny, dzięki za podchwycenie tematu :)
Po sensacjach brzuszkowych (w zasadzie od pierwszego tygodnia życia) wylądowaliśmy na Enfamilu 0-Lac, na którym mały dostał mega zatwardzeń i od miesiąca jesteśmy na Hipp'ie Comfort. Wg producenta mój szkrab powinien zjadać 5x170 ml... a rzeczywistość jest taka, że wypija 100-130 ml na jedno karmienie. Więc raczej bliżej nam do zaleceń konsultanta krajowego pediatrii http://mojniemowlak.pl/schemat-zywienia-niemowlat-karmionych-sztucznie/schemat-zywienia-niemowlat-karmionych-butelka.html
Do niedawna też po kąpieli ok. 19 ,sam budził się jeszcze przed 24, a potem ok 3 i mamusia nie miała problemu. Obecnie sprawdziłam, że jest w stanie przespać noc 2x6h, ale w dzień nie "nadrabia" braków jednego karmienia nocnego, nie jest w stanie zjeść większej porcji - stąd moje pytanie i obawy o gorsze przybieranie.
Bambosz, jak Twoja mała jadła ok 5, to co dalej? :D (wiem, że to pytanie z serii dziwnych) "przestawiałaś" wszystkie godziny karmień na nowe, czy trzymałaś się starych (podejrzewam, że też macie już jakiś rytm dnia, a to go zaburza...wiem, wiem trzeba być elastyczną :))
Zadra, odpowiadając na Twoje pytania:
- jeśli mały nie jest w stanie zjeść 5x170 ml, to znaczy, że nie jest na to jeszcze gotowy. Jednocześnie, jeśli nie chce jeść częściej, niż te 5 razy, to znaczy, że się najada. Ważyłabym go wytrwale przez np. tydzień i jeśli przybiera na wadze, czekałabym spokojnie, aż się rozpędzi i wciągnie całą flachę 170 ml.

- przechodzenie z 6 posiłków na 5 itd.: odbyło się to naturalnie, połączone było ze zwiększeniem ilości pokarmu zjadanego jednorazowo. Gdy już mi zjadła te 170 zamiast 130, to potem nie była głodna dłużej. Ja z kolei manipulowałam godzinami tak, żeby ustawić je jak w poprzednim moim poście. Manipulowałam tzn. urywałam lub dodawałam kwadrans/pół godziny między posiłkami, albo - w razie konieczności zrobienia dłuższej przerwy - "oszukiwałam" podając herbatkę. Po 1 dobie miałam już swoje upragnione godziny i tak zostało do dziś.

Trzy tygodnie temu mała teoretycznie powinna zacząć zjadać 4x200 ml. Ale nie była na to gotowa, nie była w stanie zrobić przerwy 6 godz. w ciągu dnia, więc odpuściłam i wrócę do tematu za jakiś czas (aktualnie, gdy wyzdrowiejemy w końcu :/).
Dzieci różnie zjadają,mój synek nigdy nie wypił więcej niż 150 ml mleka,nawet jak miał rok,więc nie trzeba się sugerować ile powinno tylko ile wypija rzeczywiście,tyle ile potrzebuje,swoją drogą 170 ml w tym wieku to bardzo dużo myślę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Bambosz- dzięki za wyjaśnienia.
Chyba jeszcze jednak zaczekam z tym dłuższym spaniem tydzień albo dwa. Nie chcę, żeby odbiło się to na wadze...zwłaszcza, że początkowo też mieliśmy problem z przybieraniem, dziecko urodziło się dość drobne (3kg)
Pogoda nas dziś rozpieszcza :) Miłego popołudnia.
Bambosz jak Mala? Mam nadzieje ze lepiej!!

Ja z kolei w piatek rano obudzilam sie z mysla ze jesli w srode pediatra mi powie ze mm bo za malo Maly przybral to zmienie lekarza, a dzis po poczytaniu zalecen who dotyczacych przybierania na wadze przez maluszki karmione piersia zwatpilam i zaczynam sie zastanawiac czy pani dr nie ma racji, tylko zawsze wydawalo mi sie ze mm wprowadza sie gdy matka nie ma pokarmu lub gdy pokarm jest za slaby i dziecko sie nim nie najada, czyli gdy dziecko jest glodne. A moj Maluszek sie najada i mimo przyrostu wagi tyje za malo:/ zaczynam watpic :(

jeszcze czekam na info od Mamy, napisala do kolezanki ktora jest pediatra i sama ma 4dzieci, co Ona powie, ale nie wiem kiedy cos odp bo Mama do Niej napisala na nk a tam malo kto jeszcze regularnie zaglada;)
chyba z rok czasu nie zagladalam na nk , nie wiem czy haslo pamietam :)

my bylismy dzis na imprezie urodzinowej, od 15-22 , w sumie 3 karmienia byly wiec nie tak zle , mam nadzieje ze 3h maratonu to ona sobie tu nie urzadzi teraz :P poza tym byla grzeczna, rozgladala sie, lezala, spala, usmiechala sie i gadala
sloneczko a wg tych zalecen who to ile powinno dziecko przybierac?
Słoneczko, karmienie mieszane da się zrobić! W razie czego nie załamuj się, tylko musicie wymyślić jakiś system. U mnie działało to tak, że część posiłków to było tylko moje mleko, a część mleko sztuczne, ponieważ łączenie jednego z drugim w jednym posiłku powodowało potworne kolki - zwróć na to uwagę. Po posiłkach sztucznych odciągałam laktatorem swoje mleko i zbierałam, a przy posiłkach "naturalnych" dokarmiałam ją po nakarmieniu piersią jeszcze moim mlekiem z butelki. To zdawało egzamin przez 5 tygodni, a potem przestałam mieć praktycznie pokarm. Za to bardzo szybko mała zaczęła przybierać ładnie na wadze, kolki stały się w ogóle ogarnialne, zaczęła przesypiać 5 godzin w nocy, a ja odzyskałam czas w ciągu dnia, bo na samej piersi było to jedno wielkie karmienie.

Chciałabym napisać, że u mojej małej lepiej, ale niestety nie mogę. Stan podgorączkowy trzyma się uparcie. Wczoraj był moment wieczorem, gdy miała 36,6 - 36,7 i nie rosło, ale dziś znowu 37,1. To jest czwarta doba ukończona Augmentinu. :( I jeszcze jakiś katar podłapała. Ogółem rzecz ujmując, nadal mam straszne przeczucie, że leczymy coś, co na pewno jest (zakażenie układu moczowego), ale że jest też coś jeszcze.

Cały czas się zastanawiam, czy to nie jest równoległa reakcja alergiczna na coś. Tylko zupełnie nie wiem, jak to sprawdzić. Na pewno nie chodzi o białko mleka, bo kupy się na Humanie wyregulowały pięknie, aż za pięknie.
Bambosz może poproś lekarza o skierowanie do szpitala np. na Polanki na diagnostykę, poobserwują, przebadają, może w końcu postawią właściwą diagnozę.

Słoneczko ja karmiłam mieszanie, najpierw piersi (obie) potem butla. Nic sie nie działo ani u pierwszego ani u drugiego dziecka.
Bamboszku widzisz u nas karmienie jest w ciagu dnia co 3godz jak w zegarku i jak chce tak jak dr mowila co 2 Go karmic to nie je, wezmie cyca pociamcia dwa razy i zasypia i wypluwa, ale godz pozniej juz je- nie mamy juz jednego wielkiego wiszenia na cycku, baaaa w nocy to albo raz budzi albo w ogole i wczoraj i dzis zjadl po 20:00 po kapieli, w nocy (wczoraj ok 3:00 dzis ok 2:00) daje cycka, ale to tez chwile podje i zasypia pozniej ok 6:30 podkarmimy bo kupa i dopiero ok 10 sie karmimy tak jak nalezy:) teraz Maly spi/lezy w swoim lolzeczku i gada do siebie;) wiec u nas nie ma placzu z glodu, wrecz Maly wyglada na idealnie nakarmionego:) to mnie irytuje ze On w ogole nie jest niedokarmiony czy cos, sika jak nalezy, kupy robi jak nalezy i jest pogodnym maluchem, fakt az nazbyt aktywnym jak na swoj wiek, ale wyglada na idealnie zdrfowego bobasa. Ech...:/

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jaki wozek wybrac? (83 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

Atopowe zapalenie skory (13 odpowiedzi)

Czego uzywac do pielegnacji?? Co podawac a czego nie do jedzenia??

Dzieci z AZS porady kosmetyki wsparcie mamuś (7 odpowiedzi)

Założylam ten temat ponieważ moja Amelia ma azs. Czytałam na temat tej choroby, wiem jak trzeba...

do góry