Widok

WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (3)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
No to witam w nowym, trzecim. Niech nam brzuchy lekkimi będą. ;)

W R Z E S I E Ń

mamtu - 03.09.2013 (syn)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013
Madziulka - 10.09.2013
ania27 - 12.09.2013
haze01 - 13.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013
meg - 23.09.2013
zonkaa - 23.09.2013
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013
Selene - 28.09.2013
dorotiii - 29.09.2013

P A Ź D Z I E R N I K

Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013
asia1611 - 12.10.2013
panda - 14.10.2013
Aga -18.10.2013
XXX - 18.10.2013
olimpia20111 - 19.10.2013
anavaw - 21.10.2013
sonia85 - 22.10.2013
Rudi26 - 22.10.2013
Patrycja - 25.10.2013
walerka - 26.10.2013
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013
Apoloniaa - 29.10.2013

I link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=450681&c=1&k=16&hl=8055708#op8055708
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Marta13, aleśmy się zgrały, nie ma co. ;)
Znalazłam kilka zasad, które mogą być pomocne na początku:

Zasady stosowania odpowiedniej diety cukrzycowej

Spożywaj posiłki regularnie o stałej porze
Staraj się przyjmować około 6 posiłków dziennie
Nawet pojedynczy produkt traktuj jako posiłek
Przyjmuj pokarmy zawierające odpowiednią ilość węglowodanów, tłuszczów, białka oraz witamin i mikroelementów.
W diecie węglowodany powinny stanowić 40-50% (z przewagą złożonych), 30% białko, 20-30% tłuszcze (nasycone i nienasycone)
Dostarczaj węglowodany pod postacią cukrów złożonych zawartych w produktach zbożowych, surowych owocach i warzywach.
Urozmaicaj swoją dietę
Przyjmuj pokarmy bogate w błonnik
Potrawy gotuj krótko
Jedz powoli
Śniadanie traktuj jako podstawowy i najważniejszy posiłek

Unikaj:
Przyjmowania cukrów prostych (cukier, miód, wyroby cukiernicze, słodzone napoje)
Potraw smażonych, tłustych, pikantnych
Mięsa wieprzowego, podrobów,
Frytek, ziemniaków, chipsów
Serów żółtych, pleśniowych, topionych
Używania dużej ilości soli
znalazłam na necie coś takiego. Może się przyda:)

http://www.mamazone.pl/artykuly/ciaza-i-porod/ciaza/dieta/2010/dieta-przy-cukrzycy-ciazowej.aspx
Marta13, to badanie krwi, które robiłyśmy teraz ma chyba tylko pokazać poziom cukru we krwi. Natomiast badanie krzywej cukrzycowej pokazuje jak organizm radzi sobie z cukrem w określonym czasie.
Szczerze mówiąc nie wiem po co to, ale badanie cukru to koszt chyba 6-8 złotych, więc da się przeżyć. ;)
to tak właściwie po co mam robić badanie krwi na cukier na tym etapie, skoro i tak nie jest miarodajny? tych badań jest tyle, ze czasem mam wrażenie że robie je tylko po to by komuś nabić kase:((
ooo, Julka:) Ja też się podłączam do prośby Mamtu:)
Mamtu, coś takiego znalazłam na necie. I faktycznie samo badanie krwi bez glukozy jest mało wiarygodne:(

http://portal.abczdrowie.pl/test-obciazenia-glukoza
Julka, a mogłabyś mi podrzucić jakieś 'złote zasady' diety w takich przypadkach? Unikać cukru i wszystkiego, co ma zbyt wysoki indeks glikemiczny - tylko to wiem. Może jeszcze coś dla kogoś, kto nie ma glukometru na stanie?
Marta13, podejrzewam u siebie cukrzycę ciążową, więc to chyba potwierdzić się da takim właśnie badaniem z glukozą. Ale pewności nie mam. Wiem tylko, że takie zwykłe badanie na cukier nic nie wykaże.

Julka, dzięki. Czyli jednak muszę czekać. Tak czy owak przechodzę na dietę pseudo-cukrzycową. ;) Może będzie lepiej.
Mamtu - robienie krzywej cukrowej nie ma sensu na tym etapie ciąży - musisz zaczekać do 24 tygodnia. Akurat to wiem bo rozmawiałam we wtorek na ten temat ze swoim ginekologiem. Też się boję o cukrzycę - w pierwszej ciąży miałam i teraz też już mocno puchnę mimo że jem niewiele :(
Hello :)

Mamtu, we wtorek pytałam swojego gina o badanie na cukier (bo musze zrobić) i powiedział, że do 20 tygodnia robi sie bez picia glukozy.
Nie wiem jakie Ty masz podejrzenia, ale ja za dużo śpie i bardzo dużo pije i dlatego musze zrobić ponownie badanie na cukier.
To rozumiem. I ode mnie też możesz mu przesłać podziękowania. ;)
Mamtu, już ja się z nim policzę! ;)
Aga, ten śnieg to przez Twojego męża. :P U mnie też sypie.
Dzień dobry! :)

Niestety, Mamtu, w tej kwestii nie pomogę, nie jestem obeznana w tych klimatach.

Fakt, dzisiaj czwartek, a dla mnie to oznacza, że od jutra już tylko tydzień do prenatalnego! :D Cała już chodzę jak o tym myślę ;)

A tak poza tym to u mnie sypie śnieg...
No to mamy czwartek. :)

Dortiiii, ja też chodziłam do SR "Dobry początek" i uważam, że miło było, i owszem, ale wiele to ja się tam nie nauczyłam. ;) Chociaż i tak, gdybym była w pierwszej ciąży, to poszłabym na SR, mimo wszystkich opinii, żeby sprawdzić jak to wygląda na własnej skórze. :)

Dziewczyny, nie wiecie czy jest sens robienia badania cukru we krwi (takiego z piciem glukozy, jakie robi się w późniejszej ciąży) na obecnym etapie? Mam pewne obawy i chciałabym zrobić badanie już teraz, tylko nie wiem czy jest sens i czy wynik wyjdzie miarodajny, a może tydzień ciąży ma tu jakieś znaczenie?
Ja chodzilam na dwie ale w uk. Jedno panstwowo- byla super merytorycznie duzo sie praktycznych rzeczy dowiedzialam. Na prywatnej poznalam super ludzi z ktorymi mam do tej pory kontakt ale tak praktycznie to juz mniej. Zgodze sie ze facetom to pomaga bardzo.

Panda tez sie martwilam, super ze wsio ok.

Nie zgadzam sie z podejsciem w uk ale nic na to nie poradze.
Co do wychowania to mi sie podoba duzo rzeczy z angielskie go,choc nie wszystko. Dzieciaki biegaja na pol rozebrane w sniegu a jedyne co im jest to katar. Podziwiam bo ja az tak odwazna nie jestem a chcialabym.

Dorotiii ze ty masz jeszcze sile na basen po pracy. Ja padam. Dobrze ze jutro ostatni dzien tego tygodnia
Panda super ze napisalas bo sie o ciebie martwilam tylko nic nie pisalam zeby paniki nie siac :)))
Ja dzisiaj zle spalam, potem nawal pracy mialam, prosto z pracy z dominikiem na basen i jak wrocilam to padlam na kanape. Czekam zeby maly rumcajs padl i ide spac. Jutro rano musze wstac :/
Ja chodzilam do szkoly rodzenia ktora jest w sklepie mama i ja, nazywa sie chyba dobry poczatek, prowadza ja polozne z wojewodzkiego. Dobrze ja wspominam i panie zamiast samej teorii opowiadaly jak to naprawde wyglada w praktyce. Mi dalo to sporo spokoju a mojemu mezowi to w ogole bylo mega potrzebne i dalo mu wiedze i spokoj. My dziewczyny mamy instynkt do tego kolezanki opowiadaja to i owo, czytamy co sie da a dla panow to same nowosci sa. Takze ja bardzo polecam.
Aniu, dziewczyny mają rację z antybiotykami. W pierwszej ciąży zachorowałam dość mocno i lekarz powiedział że jeśli domowe sposoby nie pomogą to będę brać antybiotyk - wypisał i miałam w razie W wykupić. Gdyby antybiotyk miał zaszkodzić - to byś poroniła na tak wczesnym etapie ciąży. Akurat to wiem z własnego doświadczenia. Pierwszą ciążę (teraz to moja 3 ciąża) poroniłam bo nie wiedząc że mam małego Okruszka w brzuchu brałam tabletki, ale nie antybiotyki a bardzo silne, zakazane w ciąży. Wtedy gin powiedział mi mniej więcej o lekach to co napisała Walerka kilka postów wyżej. Nie wkręcaj sobie zatem.
Jest wiele lekarstw na ulotkach których jest napisane że są zakazane w ciąży - bo zrobienie testów na ciężarnych jest niewykonalne - a firmy farmaceutyczne muszą się zabezpieczyć. Co ie oznacza że lekarstwa te nie są powszechnie stosowane bez uszczerbku dla zdrowia wśród ciężarnych. Np relanium - na ulotce jest napisane, że zakazane, a w szpitalach bardzo często są podawane ciężarnym. Sama musiałam w poprzedniej ciąży je brać na noc, bo tak bardzo mi swędziała skóra, że nie mogłam spać - tylko się drapałam do krwi...

Swędząca skóra może być objawem cholestazy lub alergii. Chloestaza pojawia się w późniejszej ciąży, chyba po 20 tyg, kiedy dzidzia jest na tyle duża by uciskać na wątrobę. Cholestaza to poważna choroba, zagrażająca życiu dziecka więc Dziewczyny nie bagatelizujcie swędzącej skóry, mówcie zawsze ginowi o tym!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dorotii - tak to Oliwka Johnson & Johnson :/ wczesniej mnie nie uczulała, ale jak wiadomo, ciąża powoduje różne anomalia skórne

Dziewczyny nie martwcie się braniem antybiotyków, ja też brałam mój lekarz powiedział że nie ma się co straszyć, że gdyby miało to jakiś wpływ to ciąży zapewne już by nie było... A wszystko na szczęście dobrze się dzieje :)

Pozdrawiam

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

do góry