Widok

WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (3)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
No to witam w nowym, trzecim. Niech nam brzuchy lekkimi będą. ;)

W R Z E S I E Ń

mamtu - 03.09.2013 (syn)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013
Madziulka - 10.09.2013
ania27 - 12.09.2013
haze01 - 13.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013
meg - 23.09.2013
zonkaa - 23.09.2013
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013
Selene - 28.09.2013
dorotiii - 29.09.2013

P A Ź D Z I E R N I K

Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013
asia1611 - 12.10.2013
panda - 14.10.2013
Aga -18.10.2013
XXX - 18.10.2013
olimpia20111 - 19.10.2013
anavaw - 21.10.2013
sonia85 - 22.10.2013
Rudi26 - 22.10.2013
Patrycja - 25.10.2013
walerka - 26.10.2013
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013
Apoloniaa - 29.10.2013

I link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=450681&c=1&k=16&hl=8055708#op8055708
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Od 16:30 - 17:00 rejestracja uczestników była. Same warsztaty trwały 17-21, a nawet ciut po 21 się zakończyły bo była mała obsuwa w rozpoczęciu. ostatnie 20 minut to losowanie nagród. Generalnie nie było tak źle, bo każy blok zajęć trwa ok 30 minut i potem przemieszcza się do innej sali, także można rozprostować kości. Ale pod koniec już czuć trochę zmęczenie.
Selene, daj spokój. Jak wytrzymam tydzień to się zobaczy czy dalej chcę być na diecie. ;) Na razie to sobie mogę być twarda, a jak mnie przypili, to się okaże, że zmięknę i po ptokach.
Wy tu o dietach, a ja co chwilę coś zakąszam :) nie wytrzymałabym ne diecie (no chyba, że mus by był). Bez białego pieczywa, to już na pewno - z bułek nei zrezygnuję :)
O, Selene, dobrze, że piszesz o tej kolejce. Dobrze wiedzieć. A te warsztaty na których byłaś też trwały tyle godzin? Jak to wytrzymałaś, bo ja trochę się boję tylu godzin unieruchomienia.
Cześć dziewczyny!
mamtu ja póki co wybieram się 15 na warsztaty :). dobrze być wcześniej nawet niż 16:30. Rejestracja ciut trwa, ostatnio była gigantyczna kolejka. Ja byłam punkt 16:30 i swoje musiałam odstać.
Jestem wykończona tą pogodą, ciągle boli mnie głowa i chce mi się spać dramat.
żonkaa, ja z serami też będę mieć problem, bo ogólnie uwielbiam nabiał, a najlepiej jeśli jest tłusty. Żółty ser to coś, co kocham od dzieciństwa. Za to białe pieczywo zastąpię tym pełnoziarnistym. :)
O ja... Taka dieta to nie dla mnie :) Staram się zdrowo odżywiać, nie jem smażonego, słodyczy małe ilości, ale bez serów, wieprzowiny i pieczywa nie wyobrażam sobie życia :P
Aga, wariacie! Ucz się pilnie. :) Fajnie, że będziesz.
Arabelka, na prenatalne ide do dr Leszczyńskiej. Poleciła mi ją moja gin i czytałam o niej same pozytywne opinie, zresztą przez telefon też wywarła na mnie super wrażenie :).

Mamtu, ja zgodnie z obietnicą będę na warsztatach :) Wizytę przełożyłam na przyszły poniedzialek :)

Dobra, kończę, bo jestem w trakcie wykładu ;)
Dzięki wielkie:) to spokojnie zdąże:)
Marta13, wkleję Ci całego maila:

"Witamy,
Dziękujemy za zainteresowanie Kampanią Bezpieczny Maluch.
Potwierdzamy wpisanie Państwa na listę uczestników warsztatów w Gdańsku
Spotkanie odbędzie się dnia 15.04.2013 w godzinach: 16.30-20.30.
Miejsce: Hotel Scandic, ul. Podwale Grodzkie 9
Tuż przed spotkaniem pozwolimy sobie o nim przypomnieć."

Właśnie, która jeszcze będzie 15-ego? Mam nadzieję, że się spotkamy. :)
a za oknem znowu śnieży... kiedy to się skończy?

Mamtu, pamiętasz może na którą godzinę jest spotkanie o dzieciach 15-04-2013? Bo skasowałam maila i nie mogę tego znaleźć, a musze się umówić do lekarza. Będę wdzięczna za info:)
Witam czwartkowo :)

mamtu- tym pytaniem o test z glukozy wyprzedziłaś moje jutrzejsze pytanie u gina :) właśnie miałam go jutro zapytać kiedy robi sie takie badanie, bo zbliżam sie do 20 tyg. I cos mi w glowie świtało, że po 20 tyg wykonuje sie takie badanie. Poziom cukru badałam juz będąc w ciązy i wyszedł w dolnej granicy normy, takze bylo ok.
Na początku ciązy mialam wstręt do słodyczy.Ale ostatnio tyle wcinam czekolady i cukierkow czekoladowych, a do tego owoce szczególnie słodkie winogrona. Takze wysoki poziom cukru by mnie teraz nie zdziwił. Pocieszające jest tylko to,że waga poki co to tylko 2kg na plusie:) I mam nadzieje, że jednak cukrzyca nie będzie mi grozić.

Właśnie przed chwila zapukał do mnie listonosz z przesyłka. Zakupiłam sobie na allegro śliczna sukienkę ciążową Happymum za 32 zł :) A w prezencie dostałam śliczne różowe skarpetki dla noworodka z logiem Hello Kitty, sa takie słodkie aż się wzruszyłam:) W sumie synkowi chyba tez je będę mogła założyć ;p hehe
Ech... ile radości sprawiły mi te maleńkie skarpetki :)

Aga do kogo idziesz na usg prenatalne?
mamtu samo zdrowie taka dieta więc jak tylko masz tyle silnej woli to śmiało próbuj:)
Ja teraz już dwa razy robiłam cukier we krwi - nie wiem też dlaczego bo w sumie ja nigdy o nic nie pytam tego mojego lekarza. Zawsze tylko szybko papierki zbieram i tylko na usg czekam :)

mamtu ja nie mam siły na basen ale chodzę z Dominikiem a że zapłacone z góry to motywuje :) ja sobie obiecuję co tydzień, że zacznę znów na basen chodzić popływać a potem zalegam na kanapie :) teraz mam też postanowienie oczywiście że po weekendzie pójdę :)
Julka, dzięki raz jeszcze.

Nie sądzę, aby udało mi się zastosować tę dietę tak restrykcyjnie jak piszesz, ale będę starała się wykorzystać przynajmniej jakieś jej elementy, żeby w razie czego nie musieć potem dokonywać drastycznych cięć. Tym bardziej, że mi do badania krzywej został w zasadzie miesiąc, więc jestem dobrej myśli i nastawiam się pozytywnie. :)
Moim zdaniem jest to bardzo zdrowa dieta, nie powinna zaszkodzić.
Tylko że ja nie potrafię tak się ograniczać bez wyraźnej potrzeby :( jem teraz normalnie, zaczekam do krzywej, albo jeśli lekarz zacznie marudzić. Teraz tylko staram się ograniczyć słodycze.
Może jeszcze dodam że wędliny sklepowe są niewskazane (dużo tłuszczu i soli), lepiej kupić chude mięso i upiec/ugotować

I jeszcze, żeby więcej nie straszyć, to owszem jest to choroba dziecka, a nie nasza, ale Filipek po urodzeniu nie miał śladu cukrzycy - to przechodzi z porodem, i u matki i u dziecka :) tylko w ciąży trzeba uważać, żeby nie zaszkodzić dzidzi
Dzięki Julka. Spróbuję zastosować się do tego co napisałaś. W poprzedniej ciąży nie tyłam tak szybko i w zasadzie tylko na tej podstawie zaczęłam się martwić, ale wolę dmuchać na zimne. Myślę, że jeśli nie mam cukrzycy, to taka dieta raczej nie zaszkodzi, prawda?
Mogę powiedzieć tak w skrócie tylko, to co pamiętam (po ciąży cukrzyca przechodzi, zresztą jest to choroba dziecka a nie nasza).

Oprócz tego co wyczytałaś Mamtu, to
zrezygnować z pieczywa (ew. 2 kromki dziennie pełnoziarnistego), makaronów i ziemniaków - w zamian kasza gryczana, jaglana
mięso - indyk, kurczak
dużo warzyw, najlepsza papryka, pomidory
z owoców nie można bananów, ananasów, suszonych
jogurty - tylko naturalne, o obniżonej zawartości tłuszczu, lepsze są kefiry
jedzenie najlepiej przygotowywać na parze, ewentualnie pieczone w rękawie, gotowane - unikać smażonego
z tłuszczu dozwolone są 2 łyżki oliwy z oliwek na dzień
żólte sery, masło, śmietanę odstawić, z serów tylko twaróg o obniżonej zawartości tłuszczu
jeść często ale mało

tyle pamiętam, ja korzystałam z tabeli indeksu glikemicznego
http://indeks.glikemiczny.pl/tabela.php
hehe:) dobre:)

milego dnia życze i spadam na pocztę, postać w kolejce. Moje drugie podejście w tym tygodniu... Może teraz mi się uda odebrać list:)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

do góry