Widok

WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (3)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
No to witam w nowym, trzecim. Niech nam brzuchy lekkimi będą. ;)

W R Z E S I E Ń

mamtu - 03.09.2013 (syn)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013
Madziulka - 10.09.2013
ania27 - 12.09.2013
haze01 - 13.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013
meg - 23.09.2013
zonkaa - 23.09.2013
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013
Selene - 28.09.2013
dorotiii - 29.09.2013

P A Ź D Z I E R N I K

Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013
asia1611 - 12.10.2013
panda - 14.10.2013
Aga -18.10.2013
XXX - 18.10.2013
olimpia20111 - 19.10.2013
anavaw - 21.10.2013
sonia85 - 22.10.2013
Rudi26 - 22.10.2013
Patrycja - 25.10.2013
walerka - 26.10.2013
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013
Apoloniaa - 29.10.2013

I link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=450681&c=1&k=16&hl=8055708#op8055708
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ania27, ja już trzeci tydzień czuję ruchy. Na początku tylko takie głaskanie, teraz to już regularne kopniaki. Szczególnie, kiedy leżę lub siedzę spokojnie.
A kiedy czułaś w pierwszej ciąży?Masz spokojne dziecko,czy raczej ruchliwe,noi czy na USG bardzo się wierci maluszek?U Ciebie też chłopak,tak?
ania27 ja w pierwszej ciąży późno czułam ruchy, ani razu kopniaka takiego żeby bolało nie dostałam i ogólnie wiadomo czułam ruchy, ale rzadko i leciutkie a mam naprawdę ruchliwego ancymona w tej chwili :)

ja piłam przed usg pepsi żeby dziecko się ruszało bo dwa pierwsze razy kiedy lekarz przykładał usg i się dziecko nie ruszało to myślałam że zawału dostanę!! a lekarz mówił że tak zawsze jest - przyjeżdża się samochodem, dziecko usypia a potem mamusie nie zadowolone że się nie rusza :)
teraz też się pepsi napiłam i mała fikała straszliwie aż trudno było jej serduszko zmierzyć bo ciągle uciekała od sondy także następnym razem chyba jej nie będę pobudzać :)
ania27, w pierwszej ciąży poczułam ruchy bardzo późno, bo nie miałam pojęcia czego się spodziewać. Nie wiem, który to mógł być tydzień.
Teraz na pewno pomogła mi wcześniejsza wiedza, bo na początku te ruchy są bardzo specyficzne i ciężko je odróżnić od zwykłego przelewania w brzuchu.

Nie wiem czy Młodszy się wierci na usg, lekarka w każdym razie nie narzeka na niego, a ja nie pytam.
aniu tak jest z leniwymi dzieciaczkami, nie ruszaja sie duzo, za to bedzie ci latwiej jak sie urodzi. niestety te fikajace daja popalic. wiesz ze wszystko ok bo bylas na usg.

Jula byla malo ruchliwa i jak chodzi o spanie to spala od 10 tyg cala noc, zawsze po 12 godz a i czesto wiecej i duzo w ciagu dnia, do teraz pieknie przesypia noce od 19.30 do 7.30 i 2 godziny w ciagu dnia a zdarza sie i 3.

ja mam codziennie zagwostke jak sie ubrac zeby nie bylo widac. kombinuje jak moge a i tak chyba sie co poniektore osoby w pracy zorientowaly.

sprzedalam chorobsko mezowi, zostal dzis w domu, mam nadzieje ze nie przejdzie na Jule.
walerka, zdrowia dla Was! A co za cholerstwo Was tak trzyma?
walerka to ty masz święte dziecko :)
mój do dzisiaj dwa razy w nocy się budzi :/ dzisiaj jak się wiercił i łaził po nas to mąż usiadł i patrzy na mnie i mówi: a wyobrażasz sobie niedługo pobudki dodatkowe co 2 albo 3 godziny ;p
Walerka tylko pozazdrościć tak spokojnego dziecka!! Mój Maluch, kiedy byłam z nim w ciąży nie sprawiał kłopotów - nie miałam mdłości, ćwiczyłam intensywnie do końca 7mc, na USG zawsze spał...a teraz...ADHD...w nocy budzi się kilka razy, w dzień mało śpi, chodzić jeszcze nie potrafi ale wszędzie go pełno...szatan nie dziecko ;)
wiem dlatego zeby bylo sprawiedliwie pewnie bede miala wiercipiete, tak to juz jest ze jak jedno jest spokojne to drugie odwrotnie.

jakis wirus ktory mloda miala 2 tyg temu, ona przeszla w miare lagodnie bo zahartowana po tych chorobskach a my poleglismy.

powiem wam ze nie docenialam jakie fajnie i latwe mam dziecko jak sie urodzila pewnie dlatego da nam popalic.

u nas bardzo sie sprawdzil jezyk niemowlat tracy (zapomnialam nazwiska) Julka byla na 3 godzinnej rutynie tzn w ciagu 3 godzin jadla, bawila sie i spala i dzieki temu wiedzialam co sie dzieje jak plakala, bo czesto dzieci placza bo sa zmeczone albo maja za duzo wrazen a nie glodne
Mój syn jest mega wiercipiętą i wulkanem energii ale śpi też bardzo ładnie 2-3h w ciągu dnia i od 20 do 7 bez budzenia się w nocy. Chociaż jak był malutki to nie spał w ogóle :)
kurde dziewczyny ja nawet jak nie położę w dzień Dominika to nie zaśnie wcześniej niż o 22 ;/ szczególnie teraz jest to męczące jak ja o 21 już naprawdę nie mam siły się ruszyć.
Ciekawe jak to będzie z dwójką dzieciaczków. Moja przyjaciółka, kiedy po 1,5 roku po narodzeniu drugiej córeczki wyjechała z mężem na 3 dni, zadzwoniła do mnie i powiedziała że dopiero wyjazd bez dzieci uświadomił jej jak bardzo ma przerąbane w domu :) ale z drugiej strony jakie to cudowne widzieć jak dzieciaki razem się bawią, dorastają :)
Cześć Mamuśki :)

Nie było mnie pare dni bo jestem teraz przed wielka przeprowadzka. I kończymy jeszcze remont mieszkania, a później to sie zacznie... Nawet nie mam kiedy zajrzeć na forum.Ale nadrobiłam już zaległości :) Tyle postów było :)

Witam wszystkie nowo ujawnione mamusie:))

Ania27 - Gratuluje wypatrzonego Synka. Dużo chłopców ostatnio sie ujawnia :)

Olimpia - u mnie mdłości i wymioty długo nie odpuszczały, a w 10 tyg to mnie po 3 razy dziennie męczyły wymioty. Takze niestety ale musisz sie uzbroić w cierpliwość , a w II trymestrze będzie dobrze :) U mnie juz 17 tydz a tez jeszcze mnie "zaskoczy". Najgorsze sa te zaskoczenia w miejscach publicznych. Ostatnio będąc na zakupach na Matarni musiałam się kryć pod sklepem, bo mnie nagle wzięły wymioty ;p Ale jestem już przygotowana i nosze ze sobą woreczki. Gorzej ze ludzie wtedy dziwnie na mnie patrzą ;p Ale co zrobić, jak sie nie można powstrzymać;)

Zazdroszczę Wam tych planowanych wakacji. Z mężem co roku gdzieś jeździliśmy, czasami nawet po 2 razy do roku wyjazd zagranice. W tym roku planowaliśmy do Chorwacji wyjechać, no ale na planach sie skończyło. Moj gin jest przeciwny wyjazdom samolotem w czasie ciąży, ze względu na skutek różnicy ciśnień. Takze w tym roku sobie odpuścimy wakacyjny wyjazd.

Waga u mnie nie wiele sie zmieniła. 2 kg na plusie, a brzuszek juz widoczny i nie da sie go ukryc ;) Jakieś 2 tyg temu miałam wrażenie ze czuje ruchy, takie delikatne wibracje w brzuchu. Ale teraz czuje jakieś takie bardziej drapanie, niż wibracje i w sumie nie wiem czy to są właśnie te wyczekiwane ruchy dzidziusia :)

Z tymi snami w ciąży to coś w tym jest. Mi się śnią tak dziwaczne rzeczy. I jak rano sie obudzę i mowie do męża; "A wiesz co mi sie śniło..." To od razu zaczyna sie śmiać, że znowu jakieś niestworzone historie mi sie śniły:) Ale mam tez często sny o zabarwieniu erotycznym :p Mąż się śmieje, że chodzą mi po głowie jacyś obcy faceci ;) A ja nie wiem skąd to sie bierze w mojej głowie. Śmieje, się, że to testosteron mojego synka tak mi w głowie szaleje :)

Musze w końcu zapisać sie na usg połówkowe bo lekarz mowil, aby tak w okolicy 20-21 tyg zrobić, a ja musze jeszcze sie zastanowić czy pójdę do tego lekarza,który robił mi w 12 tyg usg prenatalne. Bo tak ostatnim razem czułam taki niedosyt informacji :)
No lekarz powiedział że wszystko ok,ale są te torbiele i ja się tym denerwuje i zaraz wszystko pod to ustawiam.
Moje dziecko zawsze bardzo się wierciło,było to widać na USG noi ruchy szybciutko wyczułam bo już w 16 tyg poczułam wyrażne kopnięcie,od tej pory byłam bombardowana,nawet jak szłam przez miasto,to ten zamiast spać to fikał koziołki,śmiałam się wtedy sama do siebie.Jak się urodził,w szpitalu to jeszcze był anioł,ale tylko przyjechaliśmy do domu,oczy szeroko otwarte,spać on nie będzie,do łóżeczka nie pójdzie bo płacze,wtedy do teściowej powiedziałam "oj czuje,że ciężko będzie"
i tak było i jest do dziś,bo urwis straszny,a ja wiecznie z nim sama,ruchliwy był i jest bardzo,wręcz nawet nadpobudliwy,nie boję się użyć tego słowa,bo często mamy określające swoje dzieci jako ADHD nie mają pojęcia o czym piszą.Noce za to były zawsze ładnie przespane,teraz może być inaczej,tak samo jak licze na lżejszy temperament drugiego syna:)
Dziewczyny jestem załamana.
wróciłam własnie z córką od pediatry. pojechałam bo mała przeziębiona. ma chrypkę. katar i już kaszel. no i chciałam się zapytać o tą "alergie" na buzi. myślałam że jest uczulonana. a pediatra że to RÓŻYCZKA. masakra co ja teraz zrobie. Mam nadzieję , że się kobieta pomyliła. Nie chorowałam nigdy , a czy szczepiona nie wiem, nie mogę zanaleść mojej książeczki z dzieciństwa.
Boże jak się boję.
Zadzoniłam do mojej giekolog, kazała zrobić IGG rózyczkowe z krwii, jurto będą wyniki, ale w słuchawce usłyszalam 'OJ" napoczątek.
Jutro idę do innego pediatry. z wynikami...kazała zrobic morfologię i crp
anavaw - na 99% bylas szczepiona pod koniec podstawowki.
dzwon do mamy zeby wykopala twoja ksiazeczke szczepien, tam to powinno byc ale oczywiscie zrob przeciwciala tez.
po drugie - to wcale nie musi byc rozyczka, moze byc cos innego, to tez trzeba potwierdzic. bedzie dobrze, ale domyslam sie co teraz przechodzisz
Anavaw a ktory jestes rocznik?
Cześć Koleżanki:)) poradzcie, co moge wziąć na zgage? Jak nie wymioty to teraz to:(
Może jest coś bez recepty co moge szybko zakupić i mi pomoże?
Marta13 - z tego co mi powiedziała moja pani doktor to na zgagę można normalnie Manti czy inne Rennie itd. To nie przedostaje się do maleństwa, oddziałuje tylko w żołądku, nie wchłania się :)
Anavaw, jestem z Tobą! Trzymam kciuki żeby wszystko było ok, ale tak jak dziewczyny pisały - też mi się wydaje, że powinnaś być szczepiona :). Jak tylko się czegoś dowiesz to daj znać.

My właśnie pożegnaliśmy gości - kawa i ciacho, tak na nową kuchnię ;). Zauważyłam, że strasznie się męczę... No i dzisiaj brzuchol był taki, że łojeju i jeszcze trochę! Ciekawe czy już taki zostanie czy to jednorazowy wyskok ;)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry