Widok

WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (30)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
ROZPAKOWANE:

mamtu 09.08 (03.09) - SYNEK Tadek - 2980g, 56cm (Szpital Wojewódzki SN)
Arabelka - 30.08.2013 - synek MIKOŁAJ
Mandi - 01.09.2013 - syn WOJTUŚ
Bambosz 04.09.2013 - córka RÓŻYCZKA - 3490g, 55 cm, Wejherowo
ania27 - 07.09.2013 - synek OLIWIER-3480g, 52 cm
Madziulka - 09.09.2013 - córka AMELKA 3681g, 56 cm Zaspa
Madleen - 11.09.2013 (synek)
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
_MamaM_ - 24.09.2013 synek Tobiasz- 3640g, 55cm, Kliniczna
meg - 26.09.2013 - córeczka Zuzia 3750g, 56cm , 9:22- Kliniczna CC
asia1611 - 03.10.2013 - córeczka Antosia, waga 3085 i 53 cm, Swissmed
Arlii - 03.10.2013 - córeczka, waga przy porodzie 3320, przy wypisie 3150, dł 60 cm, Szpital Wojewódzki
Annkkaa - 09.10.2013 córeczka, 3190g, 56cm, kliniczna
Kamisia33 - 19.10.2013, córeczka Wiktoria, 3350g, 52 cm
lucy80 - 19.10.2013 (31.10), córeczka Anna, 3355g
1985sloneczko - 21.10.2013, synek, 4300g, 60cm, Zaspa
Patusiq- 25.10.2013r. córeczka 3780kg , 58cm , Zaspa
olimpia20111 - 2.11.2013r., córeczka, 3900g, 58cm, Wejherowo
andziaaa - 6.11.2013r, synek Igor, 4100g, 57cm, Zaspa
ata211 - 4.10.2013r, córeczka

Link do poprzedniego wątku: http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-29-t503870,1,130.html

Mam nadzieję, że żadnej nie pominęłam!! :)

Jeszcze raz - WESOŁYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA I SZCZĘŚCIA W NOWYM 2014 ROKU!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nowy :)

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=527790&c=1&k=160
ok, do zobaczenia.
Ok,to 11 przy SKOKu?
Hania, ja zazwyczaj chodzę ok. 11,12, ale możemy się dopasować :)
Ata i Annkkaa, idziemy jutro z Tośką jak nie będzie padać - o której idziecie?
Słoneczko u nas problem z mięśniami bierze się z napięciem mięśni MOS, najważniejsza jest rehabilitacja na te mięśnie, bo ogólna reh wpływa również na mięśnie twarzy. Tobik to napięcie i asymetrię czaszki ma przez ułożenie płodowe i z tym musimy sobie poradzić. Lekarka zaleciła masaże w domu 1-2 dziennie by tylko pobudzić mięśnie twarzy. Są to masaże okrężne, oklepywanie, szczypanie, rozciąganie,... taka stymulacja po kilka minut i widać inne ułożenie oczodołu i policzków. Masaże wewnętrzne są po to by również pobudzić mięśnie, karmienie łyżeczką ma rozruszać żuchwę. Nie są nam potrzebne zaawansowane masaże. Niestety z rehabilitacją to się zbyt szybko nie pożegnamy. Mimo, że Tobik ładnie już się porusza to jeszcze ciągle coś ...

U nas też kolejne podejście do szczepienia, tym razem w poniedziałek. Mam nadzieje, że tym razem już nic nie stanie nam na drodze.

Aniu podaje Ci rękę.. mam to samo! Tobik ostatnio coś nie chce spać, dodatkowo miałam szpital w domu i starszy tez mega marudny... co ja bym oddala za jedna przespaną noc!
Jejku dziewczyny ale macie problemy z dzieciaczkami,oby wszystko skończyło się dobrze.
Słoneczko zazdroszczę takiego spania w nocy jak i w dzień,ja właśnie założyłam wątek o dzieciach które żle sypiają,bo już naprawdę nie wyrabiam ze zmęczenia a do ogarnięcia cały dom i niesforny 5-latek.

My jutro mamy bilanse dzieci i szczepienie,ale pewnie najmlodszemu się sporo przybrało przez to nocne jedzenie:)
MamoM tak poważnie i sama musisz masować? U nas ze względu na słabe napięcie Młody ma spotkania z logopedą raz w tyg i masaże wewnątrz i na zawnątrz buzi, a oprócz tego pani logopeda pokazała mi jak dodatkowo w domu samej Go masować. Młodemu się rehabilitacja nie bardzo podoba :/ albo się złożyło dwa w jednym czyli nowe miejsce i osoby i rosnące zęby ;) potrafi gryźć piąstki aż "do krwi" tzn ma na maxa czerwone, zgryzione, i mam nadzieję że do krwi ich nie zgryzie, ale rączki wyglądają strasznie :/
W niedziele na naszej wadze ważyliśmy Młodego i miał 7,3kg :D rośnie to nasze szczęście :D
Ostatnie dwie noce Młody nam spał od 22:00 do 6:00 :D ciekawe jak dziś będzie :) i od jakiegoś czasu bardzo często śpi w dień. Nadal należy do tych co długo jedzą, ale przerwy między karmieniami wydłużyły się w ciągu dnia do 4-6godz :) wiadomo jak u nas - zależy od dnia, czasami mamy większy apetyt a czasami jemu bardzo mało ;)
MamoM, najważniejsze, że jesteście pod opieką specjalistów. Powoli wszystko się unormuje.

Hania, Ankaa, idziecie jutro na spacer?
dziewczyny nie czas na nowy wątek.. to już ponad 400 postów ;))
Wczoraj mieliśmy spotkanie w owi z logopedą i psychologiem klinicznym. Okazało się, że Tobi na przesunięty odruch wymiotny ze środka języka na przód. Z tego powodu wypluwa smoczki i z butelką też niechętnie. Mamy masować mu buzię od wewnątrz, podniebienie, policzki i język, aż do ustąpienia objawów. Dostaliśmy też wskazówki jak karmić łyżeczką (dobrali nam łyżeczkę, smoczek i smoczek do butli). Dodatkowo przez asymetrię i napięcie mięśniowe mały ma napięte mięśnie żuchwy stąd też wyżej wymieniony problem. Dostałam instruktaż jak masować twarz by rozluźnić mięśnie. Kto by pomyślał, że takie rzeczy mogą być. W czerwcu mamy wizytę kontrolną.

Na wizycie u pediatry okazało się, że stanęliśmy z wagą, od dwóch tygodni waga bez zmian. Lekarka wprowadziła nam 2 posiłki dodatkowe. Wieczorem kaszkę na mm (max. 120ml) i w dzień słoiczek warzywny (ale zawsze po karmieniu piersią, czyli takie a la drugie danie). Zaczęliśmy od marchewki i nawet jakoś idzie.

U nas wróciły kiepskie noce, mam nadzieje, że przez to, że był głodny i na dniach znowu zacznie w miarę normalnie przesypiać te kilka godzin.
Po dzisiejszym spacerku gondola idzie w odstawkę, Tobi ledwo się w nią mieści. Zobaczymy jak jutro zareaguje na spacerówkę.
Tak dla nas.
A Ty Chcesz jeszcze karmić piersią?Bo jak nie to może dawaj jej butlę,jak będzie głodna napewno zje,pamiętam jak mój Oliwier nie chciał pić innego mleka oprócz mojego,aż któregoś dnia załapał,z tym że ja go odrazu odsunęłam,nie dokarmiałam cycem ze względu na jego kiepskie spanie nocne.
Madziulka, a próbowałaś:
http://www.osesek24.pl/product-pol-692-Zestaw-smoczka-butelka-habermana-Medela.googleshoppingpl.html?gclid=CNOH5ZWL8rwCFcuWtAodMnsAgA
?
U nas Mała była karmiona w II tygodniu życia gdy ja byłam w szpitalu. Konsultantka laktacyjna powiedziała że tylko ta butelka sprawi że tak małe dziecko nie odzwyczai się od piersi i faktycznie tak było.Może inny rodzaj smoczka Ją zadowoli? U nas obecnie butelka robi za smoczek-uspokajacz, bo normalnych smoczków Mała nie tknie :-) Taki smoczek bardziej przypomina jej sutek niż standardowe.
cwiczenia na brzuch ale dla nas czy dla dzieci ? :))

Amelka pije tylko z piersi , żadnej butli nie toleruje
To jak nie chce pić to może jej nie zmuszaj,a żeby załapała butlę z mlekiem trzeba się uprzeć i konsekwentnie ją podawać,nie będzie miała wyboru,no chyba że już Ci z niej pije,karmisz jeszcze piersią?
Mój też niczego poza mlekiem nie pije,przyzwyczaiłam się i nie daje bo weżmie dwa łyki a resztą pluje i wszystko jest zalane.

My na samym mleku,obiadki stoją,w środę mamy bilans zobaczymy co powie pediatra,od kiedy i co można podawać.

Madziulka,pisałać coś o ćwiczeniach na brzuch,można wiedzieć jak one wyglądają?
hehe nie :) chodzę do Owi na Necla i do p. Marcina w Pruszczu. Ten rehabilitant jest rewelacyjne , serio , jeszcze raz MamaM dziekuję Ci za namiar. Ma takie fajne podejście, małą się chichra do niego, gada, w ogole praktycznie nie marudzi na ćwiczeniach. No i od tygodnia duże postepy , od tygodnia przewraca się z plecow na brzuch, do tego stopnia że pieluchy jej przebrać nie mogę, jak tylko położe na plecy to nie mija sek a ona już jest na brzuchu.

Spi tylko i wyłacznie na brzuchu od dłuższego czasu. Wczesniej jak była chora, to kładłam ją na brzuch z uwagi na katar. Tera jak położę na plecy moment jest już na brzuchu.

Za mną cięzki tydzień, codziennie w pracy, dwa dni była z teściową , 3 dni ze mna w pracy, ale jest wytrwała naprawdę. Mała je kaszkę i obiadek podczas mojej nieobecności , tyle najwiekszy problem mamy z piciem niestety, bo pije z łyżeczki ( bo przeciez butla to wróg nr 1 ) i wiecej wszystkiego mokrego dookoła niż tego wypije.
Madziulka chodzisz z Amelką na rehab do krok po kroku? bo chodzi tam dziewczyna z córeczką i dziś do niej mówiła "Amelka" stąd pomyslałam że może to Ty :P
Haniu, mała rwie się do siadania, posadzona siedzi chwilę samodzielnie, a potem się przewraca, natomiast oczywiście sama jeszcze siąść nie umie. Natomiast leżenie na płask ją wkurza do białości. Dlatego kupiłam spacerówkę rozkładaną na płask do leżenia (gdy zasypia, to ją kładę), a gdy nie śpi, unoszę do półleżenia i może patrzeć na świat.

Baby Jogger GT na dowolną regulację kąta nachylenia oparcia - reguluje się za pomocą paska i klamry i ustawia, jak chcesz.

Jedyny minus tego wózka to niemożność przełożenia rączki - mała jedzie twarzą do świata, a ja mogę ją tylko podglądać przez okienko w daszku. :) Ale nie wygląda na to, aby jej to specjalnie przeszkadzało, marudziła tylko raz, przy pierwszej jeździe.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Kama a może pediatra coś przepisze na receptę na to ząbkowanie? Podajesz paracetamol wg wieku czy wagi?

U nas tak jak znienacka pojawiła się gorączka tak samo przeszła i Tobik zdrowy. :)
My też mamy gondole póki co mój śpi na spacerku także nie mam problemu chyba, że wchodzę do sklepu to automatycznie się budzi i robi wielkie oczy :) Dziewczyny macie jakieś skuteczne sposoby na bolesne ząbkowanie bo już wysiadam żele nie pomagają, gryzaki też nie nawet po paracetamolu budzi się w nocy i płacze do tego tak ciągnie mnie za cycki że bolą jak cholera .....

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Zakup mieszkania - rozterki (63 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (73 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

Dietetyk Agata Szczerkowska zdecydowanie odradzam (8 odpowiedzi)

Witam, kiedyś odchudzałam się z panią Agatą i efekty były super - w 3 miesiące schudłam bez...

do góry