Widok

WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (31)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
ROZPAKOWANE:

mamtu 09.08 (03.09) - SYNEK Tadek - 2980g, 56cm (Szpital Wojewódzki SN)
Arabelka - 30.08.2013 - synek MIKOŁAJ
Mandi - 01.09.2013 - syn WOJTUŚ
Bambosz 04.09.2013 - córka RÓŻYCZKA - 3490g, 55 cm, Wejherowo
ania27 - 07.09.2013 - synek OLIWIER-3480g, 52 cm
Madziulka - 09.09.2013 - córka AMELKA 3681g, 56 cm Zaspa
Madleen - 11.09.2013 (synek)
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
_MamaM_ - 24.09.2013 synek Tobiasz- 3640g, 55cm, Kliniczna
meg - 26.09.2013 - córeczka Zuzia 3750g, 56cm , 9:22- Kliniczna CC
asia1611 - 03.10.2013 - córeczka Antosia, waga 3085 i 53 cm, Swissmed
Arlii - 03.10.2013 - córeczka, waga przy porodzie 3320, przy wypisie 3150, dł 60 cm, Szpital Wojewódzki
Annkkaa - 09.10.2013 córeczka, 3190g, 56cm, kliniczna
Kamisia33 - 19.10.2013, córeczka Wiktoria, 3350g, 52 cm
lucy80 - 19.10.2013 (31.10), córeczka Anna, 3355g
1985sloneczko - 21.10.2013, synek, 4300g, 60cm, Zaspa
Patusiq- 25.10.2013r. córeczka 3780kg , 58cm , Zaspa
olimpia20111 - 2.11.2013r., córeczka, 3900g, 58cm, Wejherowo
andziaaa - 6.11.2013r, synek Igor, 4100g, 57cm, Zaspa
ata211 - 4.10.2013r, córeczka

Link do poprzedniego wątku : http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-30-t513386,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja biorę od II trymestru Vita-miner Prenatal+DHA.

Co do spaceru dam znać jutro rano, bo trochę podziębiona jestem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja łykam vitaminer dla kobiet w ciąży i karmiących bo najtańszy :P
Teraz tez wybrałam vitaminer po tani :) szczególnie a aptece gemini, w ciąży brałam prenatal do zawierał jod - tak kazała lekarka.. no coz.. starość nie radość ;) Za młodych lat :) przy pierwszej ciąży lekarz zalecił elevit. :)
Hania, ja do końca tygodnia nie będę chodziła na spacery. Mam zapalenie gardła i antybiotyk. Mam nadzieję, że na Małą nie przejdzie.
My po szczepieniu, jeszcze jedno mam zostało. Młody dzielnie zniósł zastrzyk i odpukać nic się nie dzieje.

Tobi wazy 9,08kg i ma 72 cm :)

Musimy zmienić mleko na HA a jak to nie pomoże dostaniemy nutramigen.
A my w sobotę mierzyliśmy Artura i wyszlo nam 72-73cm ;)

Czy któraś z Was spotkała się z kłopotami układu pokarmowego na wit d i k u dziecka? Jak Młody nie przyjmuje wit to jest wszystko ok, ale jak Mu podaję wit to ma problem z gazami, nie robi kupy i jest marudny :/ a jak w sobotę wit dostał przed snem to co 2 godz mnie budził i cały dzień z przerwami na sen i jedzenie (choć tak nie do końca szło to jedzenie:/) krzyczał :/
do tej pory myślałam że to nabiał - baaa od jakiegoś czasu unikam nabiału i jaj (oraz pochodnych nabiału i jaj) ale ktoś mi powiedział że może to być wina nie tyle nabiału i jaj co sztucznych witamin i zaryzykowałam, przez ten czas bez wit było super, ale kilka dni temu znów podałam i znów były problemy :/ wczoraj nie podałam i dziś dziecko i 2 kupy zrobił i pryka sobie bez płaczu, je chętnie, jest grzeczny i marudzi tylko by dać smoczek i położyć spać i się śmieje i gaworzy - moje dziecko :) jutro spróbuję z nabiałem zobaczę jaka będzie reakcja :)
MamaM, to spory ten Twój Mały :)

Słoneczko, po łączonej wit. DiK moja Mała dużo ulewała, płakała i się prężyła, teraz podaję samą wit. D, a dokładnie lekarka nam przepisała Vigantol i jak ręką odjął.
Sloneczko podajesz jeszcze wit K??? Z jakich powodów?
No właśnie szukając info o takich reakcjach na wit jakie ma Artur, przeczytałam że K do 3 m-ca, ale skąd ja miałam wiedzieć? nikt mi nie mówił :/ tak jak zastanawiam się nad sensem tej suplementacji skoro w mleku są obie witaminy (w mleku kobiecym)...
Wit. K była zdaje się kilka dni po porodzie, potem była łączona K+D, a gdy weszło u mnie MM, została sama D, a i to nie codziennie (w mleku jest jej tyle, że pediatra zaleciła 3x tydzień maks).
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jak karmisz piersią podajesz wit. D. Jak karmisz mieszanie p+mm to podajesz wit D jeżeli mm nie przekracza 500ml dziennie. Przy karmieniu mm do decyzji lekarza, jedni każą podawać inni nie.
A i tak nie można dojść do ładu, bo każdy lekarz mówi co innego. :) Spotkałam się już z opiniami, żeby D w ogóle nie podawać, podawać codziennie (bo będzie krzywica od razu), podawać 4 razy, 3 razy, 2 razy w tygodniu... Wybrałam wersję kompromisową i podaję średnio co drugi dzień.

Z innej beczki - pogoda jest jak dzwon, co? Młodej po paru spacerach wzdłuż morza wyskoczyły piękne rumieńce na policzkach i w ogóle, w końcu koloru nabrała.

Dolne jedynki się już przebiły i w tej chwili intensywnie rosną, bo ślinotok, gryzienie i marudzenie jest straszne. Mogłyby już wyskoczyć w pełnej krasie, żeby była chwila oddechu... Małą musi to okropnie męczyć.
Ja wit D nie podaje, w UK nie ma takich zaleceń. Wit K dziecko dostaje w formie zastrzyku zaraz po porodzie.
Dziewczyny,
napiszcie, proszę jak ubieracie teraz Maluchy na dwór, bo ja już nie wiem jak Małą ubierać i czy pierzecie ubranka w proszkach/płynach dla dzieci, jak tak to do jakiego wieku zamierzacie prać w dziecięcych proszkach?
Ata, ja ubieram małą w body z długim rękawkiem, cienki bawełniany pajacyk / spodenki i bluzeczkę, na to wiosenny kombinezon i lekka czapka. Jak zrobi się jeszcze cieplej, będę zakładać polarowe butki, a kombinezon zastąpię lekką kurteczką.

A co do prania, póki co jeszcze piorę jej rzeczy osobno, w płynie dla dzieci. Sporadycznie, jak trzeba coś przeprać na szybko, dorzucam do "dorosłej" pralki.
Hania, niestety dopiero weszłam na forum, szkoda że dziś razem nie poszłyśmy. Ale napewno będzie jeszcze okazja na wspólny spacer. Ja małą ubieram body dł.rękaw , bluzeczka l, rajstopki, czapeczka i lekka kurteczka. ;) A jeżeli chodzi o pranie ubranek to ja od samego początku piorę w normalnym proszku wizir sensitive + płyn do płukania lenor sensitive , ani razu nie prałam ubranek w tych proszkach/płynach dla dzieci ;)
My Młodego ubieramy w body dł rękaw, spodnie, skarpetki, bluza zapinana na zamek - mega gruba i pakujemy Go w koc (kładziemy na koc i nim przykrywamy :)) a jesli wychodzimy z rana jest jeszcze chłodno to jeszcze dokładamy mały kocyk :) no i oczywiście bluza ma kaptur, ale oprócz kaptura jest lekka czapeczka :) i rękawiczki :) Mały jest zawsze cieplutki :)
Ja wszystko i Młodego i nasze piorę w płynie dla niemowląt ;P z Mężem jesteśmy alergikami, więc nam pasuje taki płyn :) a trafiłam na Dzidziusia i mi baaaaaardzo zapach się podoba :D
Hej dawno się nie odzywałam :) Ja piorę ciuszki w dzidziusiu i płyn też dzidziuś jest ok :) Byłam dziś na szczepieniu mój Staś waży 8,9 kg i ma 69 cm dostał 1 szczepionkę przeciwko żółtaczce i w ogóle nie płakał dzielny jest. Zauważyłam, że mały przy ludziach się popisuje co potrafi, nie marudzi i nie płacze ale jak jest z nami to zaczyna się płacz i marudzenie. Nocka oczywiście bez zmian czyli pobudka co godzinę i płacz niestety nie ma jeszcze ząbka :(
Witajcie :-) Dziękuję za wszystkie odpowiedzi odnośnie suplementów-przydały się. Ubieramy Tośkę tak: body długi rękaw, rajstopki,skarpetki, bluzka, pajac wiosenny miś z kapturem, lekka czapka. I u nas wspaniała nowość - możemy już be krzyku chodzić na spacery - tylko na śpioch ai wtedy nawet 1,5 h - ale super :-) Ata - życzę powrotu do zdrowia i czekam na znak. Annkkaa - daj znak jak będziesz chętna na spacer. Ja idę np. w czwartek i piątek.
Dzięki za odpowiedzi, chyba ostatnio trochę przegrzewałam Małą :(

Hania, dziękuję, już czuję się lepiej. Mam nadzieję, że w poniedziałek wybiorę się na spacerek. Super, że znalazłaś sposób na Tośkę i możesz dłużej spacerować :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jakie krzesło do biurka (11 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Jaki wozek wybrac? (83 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

do góry