Widok

WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (31)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
ROZPAKOWANE:

mamtu 09.08 (03.09) - SYNEK Tadek - 2980g, 56cm (Szpital Wojewódzki SN)
Arabelka - 30.08.2013 - synek MIKOŁAJ
Mandi - 01.09.2013 - syn WOJTUŚ
Bambosz 04.09.2013 - córka RÓŻYCZKA - 3490g, 55 cm, Wejherowo
ania27 - 07.09.2013 - synek OLIWIER-3480g, 52 cm
Madziulka - 09.09.2013 - córka AMELKA 3681g, 56 cm Zaspa
Madleen - 11.09.2013 (synek)
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
_MamaM_ - 24.09.2013 synek Tobiasz- 3640g, 55cm, Kliniczna
meg - 26.09.2013 - córeczka Zuzia 3750g, 56cm , 9:22- Kliniczna CC
asia1611 - 03.10.2013 - córeczka Antosia, waga 3085 i 53 cm, Swissmed
Arlii - 03.10.2013 - córeczka, waga przy porodzie 3320, przy wypisie 3150, dł 60 cm, Szpital Wojewódzki
Annkkaa - 09.10.2013 córeczka, 3190g, 56cm, kliniczna
Kamisia33 - 19.10.2013, córeczka Wiktoria, 3350g, 52 cm
lucy80 - 19.10.2013 (31.10), córeczka Anna, 3355g
1985sloneczko - 21.10.2013, synek, 4300g, 60cm, Zaspa
Patusiq- 25.10.2013r. córeczka 3780kg , 58cm , Zaspa
olimpia20111 - 2.11.2013r., córeczka, 3900g, 58cm, Wejherowo
andziaaa - 6.11.2013r, synek Igor, 4100g, 57cm, Zaspa
ata211 - 4.10.2013r, córeczka

Link do poprzedniego wątku : http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-30-t513386,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Madziulka, współczuję perypetii z odstawianiem od piersi. :( W końcu MUSI się udać.

Mojej małej wyszły górne zęby, ale chyba nietypowo - od 6 m-ca miała dolne jedynki, teraz kończy zaraz 8 m-cy i wczoraj wyszły jej górne... dwójki. Wygląda jak kasownik do biletów.

Poza tym w ciągu jednego tygodnia zaczęła samodzielnie siadać i wstała trzymając się barierki łóżeczka. Nie nadążam za nią. :)

Teraz nie za bardzo chce raczkować, gdy ją wykładam na podłogę / matę, od razu siada i zaczyna się rozglądać, czego by się tu chwycić, żeby się podciągnąć do stania.

Nadchodzi zdaje się czas oczu dookoła głowy. Ale fajnie.

Dziś do mięsnego przyjeżdża zamówiona przeze mnie cielęcina i biorę się na poważnie za porcjowanie, mrożenie i codzienne gotowanie samodzielnie zupy. Muszę ją nauczyć jeść zupy, wymyśliłam, że będzie dostawać najlepsze, jakie mogę zrobić, może jej po prostu nie smakuje kurczak, indyk, nie mówiąc o słoiczku, który czasem kupowałam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hej dziewczyny , dawno nie pisałam

Amelka przeszła ospę super, była mało wysypana ,przy ospie jeszcze wyszły jej dwa zęby więc zahartowane dziecko. Dziś byłysmy u neurologa na kontroli dr Raif , bardzo fajna babka, powiedziała że widzi jeszcze niewielkie osłabione napięcie , ładnie wyćwiczyła. Powiedziała że gaworzy i "gada" jak dziecko 10 miesięczne , ładnie operuje rączkami.

A z postepów to obraca się , kreci wokól własnej osi, podnosi na wyprostowanych rączkach, brzuszek unosi, probuje pełzać i to wsio , na resztę przyjdzie jeszcze czas , mam cierpliwie czekać :)

Moja je wszystko jak leci :) oczywiscie oprocz butli . Kiedys maz się zawziął że ją odzwyczai od cycka bo ja juz karmic nie chce , skonczyło się wielką histerią i rzygankiem z płaczu, masakra . Bede karmić do 18tki chyba :(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Hania, może po weekendzie majowym uda się wspólnie pospacerować, bo teraz mam małe urwanie głowy.

Moja Mała zamieniła się z grzecznej dziewczynki w rozwydrzoną. Nie chce jeść, płacze, krzyczy, rzuca się, masakraaa. Płacze w domu i na spacerze. Jest spokojna jak się Ją nosi na rękach, ale ileż można..
Tobi ładnie je łyżeczką.. jak jest głodny. Wtedy idzie cały mniejszy słoiczek obiadku lub deserku. Jak nie jest głodny to krzywi się, wypluwa, itd. Butla tylko na wieczór, w dzień nie chce z niej jeść. Dzisiaj dałam mu kubek TT z wodą, bawił się aż w końcu załapał i pił :)

Tobi śpi do ok. 5.30-6.30.. potem zasypia na godzinkę ok. 8.00.. jak idziemy na dwór to potrafi spać nawet 2-3 godziny. W domu to rożnie. Zazwyczaj więcej śpi do południa niż wieczorem. Średnio 1 drzemka dłuższa i jedna, dwie krótsze.
Hmmmm, bo u mnie trzy drzemki po 30 minut, a jak ze mną przy cycku to potrafi nawet z 2h, no chyba że jesteśmy na spacerze to nawet 3h. Zastanawiam się czy te 3xpół godziny to ok ;-/
p.s.Ata jesteś jeszcze-idziesz dziś na spacer?
Spróbuję chyba zrobić jej papkę bardziej stałą na obiad, może to zaskoczy.

Z jedzeniem kaszki łyżeczką się poddałam. Robię rzadszą kaszkę i podaję przez butlę. Kaszka była inaczej wszędzie plus dzikie ryki zwierząt z Afryki. Przez butlę ciągnie. Jednak smoczek Y się przydał.

Co do drzemek, mała wstaje ok. 5:30, idzie spać 8-9, śpi czasem 30 min, czasem ponad godzinę. Potem zasypia ok. 12 na godzinę - dwie, potem drzemka popołudniowa 16-17. Zasypia na noc różnie - czasem od razu po kąpieli (ok. 19:30), a czasem dopiero ok. 21.

Czyli są 3 drzemki w ciągu dnia, można średnio liczyć że każda po godzinie.
Hania, moja Mała śpi przed południem do 30min, potem 13-14 ok. 1-1,5h i ok. 17-18 do 30min.
Hej Dziewczyny poświątecznie :-)
Widzę, że temat jedzenia aktualny. Ja stosuję BLW od 20 dni i jestem zadowolona, a przed wszystkim zadowolona jest Tośka. Kluczowym jest przeczytanie książki - ja przeczytałam "Bobas lubi wybór" - sporo mi wyjaśniła i dzięki niej zrozumiałam metodę. Ja bałam się najbardziej że się Tośka zachłyśnie lub będzie niedożywiona. Ale jak widzę jakie postępy robi i jak coraz sprawniej wcina to już obaw nie mam. Dodatkowo Młoda je papki, ale też tak by mogła je wcinać sama - dostaje miskę z papką i sobie tam grzebie, dodatkowo próbuje łyżeczką :-) Zawsze coś zje, głównie karmię piersią i jest ok.
A zapytać chciałam-ile Wasze Dzieci teraz śpią w dzień?
Bamboszku a moze sprobuj blw? naloz sobie i Malej to samo - np. ugotowany brokuł, ziemniak czy marchewka - może Twoja Mała jednak jest nie tyle z niejadków co z dzieci które same wolą decydować co zjeść ;) a co do jedzenia rekami, dzieci nasladuja rodzicow, czyli szybko sa same jesc sztuccami, przy blw dzieci bardzo szybko jedza same widelcem czy lyzka, ale to dzieki temu ze wczesniej same sobie wkladaja jedzenie do buzi - omija sie etap gdzie rodzic za dziecko trafia :) nie namawiam tylko podaje temat do ponownego przemyslenia ;)

A u nas... czekamy aż moje obżarstwo świąteczne zejdzie z Artura ;P coś Mu nie przypasowało - tylko co? :/ stawiam na kotlety smazone i zrazy w sosie :P i jak już się uspokoi z kupami i gazami to zaczniemy rozszerzanie diety :D Mały od jakiegoś czasu sięga do talerzy, więc najwyzsza pora :D
Bamboszku, ona ma dopiero 7 mcy! Spokojnie.. my dopiero wchodzimy w jedzenie inne niż mleko. Czytanie o osiągnięciach innych dzieci nie powinnaś brać do siebie! Kanapki w wieku 7 mcy? Heh.. mój Tobi ma ledwo widoczną jedynkę..ciekawe jakby to pogryzł.. hmm.. oooooooo a za oknem widzę latające słonie! ;)
Jak tam, mamusie?

Córa od paru dni urządza awantury przy obiedzie i nie chce zupki. Przez butlę nie ma mowy (nigdy nie chciała), łyżeczką zje trochę (może z 50 ml) i wrzask, wierzganie i plucie. Próbowałam różne zupki - z grudkami i bez, rzadsze i gęstsze. Jest głodna, bo gdy widzę, że nic z tego i robię jej mleko, zjada na jednym wydechu całą butlę.

Co tu zrobić z niejadkiem?

Jak wchodzę na inne wątki i czytam o kanapkach na śniadanie i kurczakach z puree na obiad, to mi słabo. :) My chyba nigdy nie wyjdziemy z mleka.
ja mogę polecić moją znajomą. fakt, że jest z pruszcz gd. ale warto. Młoda i energiczna osoba. Jak jesteś zainteresowana to pisz na priv.
Dziewczyny z Gdańska czy któraś z Was lub z Waszej Rodziny, znajomych korzysta z pomocy Pani do sprzątania? Moja Mama szuka kogoś zaufanego i sprawdzonego, nie kogoś z ogłoszenia, tylko pewnego :)
Święta, święta i po świętach. Karolinka była zachwycona, że tyle się działo, tyle ludzi było, u każdego chętnie była na rękach i do każdego się uśmiechała, w ogóle ostatnio zauważyłam, że im więcej ludzi wokół, tym Mała bardziej zadowolona.
Pogoda dopisuje,więc można korzystać :)
My zaraz na rehabilitację, a potem na długi spacer.
Pozdrawiam poświątecznie.
Tak, wszystkiego najmilszego dla mam, dzieciaczków i rodzin. Pierwszy zajączek wielkanocny naszych pociech. :)
Życzymy wszystkim zdrowych, pogodnych i rodzinnych świat !
Podejrzewam że ta osoba która dała minusa jak zadałąś pytanie ;)

Dziewczyny u nas bez zmian - rehabilitacja, zakupy, dom i tak w kółko ;) dlatego się nie odzywałam :) ale dziś mam powód by napisać:

Wesołego Alleluja!! Dziewczyny to nasze pierwsze Święta Wielkanocne w powiększonym składzie!! :D Życzę Wam by te Święta przebiegły w cudownej, rodzinnej i pełnej radości atmosferze :)
Przy okazji chciałam się dowiedzieć, kto nie lubi mojej sukienki na chrzest i dał jej minusa. ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Trzymajcie kciuki - przeprowadzamy się dziś. Oczywiście od początku coś musi iść nie tak, bo szef ekipy przeprowadzkowej zadzwonił wczoraj o 21:00 (!) i przełożył rozpoczęcie pracy z 8:00 na 11:30. Nie wiem, jak oni chcą się wyrobić, po nas mają dziś podobno jeszcze jednych klientów, a do przewiezienia jest cały dobytek, łącznie z rozkręceniem i skręceniem mebli. Do tego nowa miejscówka jest na drugim końcu miasta.

No cóż, zachowajmy spokój świąteczny. :) :(
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
śliczna :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jaki wozek wybrac? (83 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

Atopowe zapalenie skory (13 odpowiedzi)

Czego uzywac do pielegnacji?? Co podawac a czego nie do jedzenia??

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry