Widok

WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (4)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
No to jako samozwańcza etatowa zakładaczka wątków ciążowych ;) - zapraszam do kolejnego, czwartego. Dobiłyśmy już do trzeciej pięćsetki. Trzeba by to jakoś uczcić. Tadaaaam!

Kto kawkę, kto herbatkę?
image
image

Coś dla tych na diecie:
image

I dla tych, co dietę mają w nosie: ;)
image

Smacznego!

I nasza lista, mam nadzieję, że aktualna:

W R Z E S I E Ń

mamtu - 03.09.2013 (syn)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013
Madziulka - 10.09.2013
ania27 - 12.09.2013
haze01 - 13.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013
meg - 23.09.2013
zonkaa - 23.09.2013
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013
Selene - 28.09.2013
dorotiii - 29.09.2013

P A Ź D Z I E R N I K

Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013
asia1611 - 13.10.2013
panda - 14.10.2013
Aga -18.10.2013
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
olimpia20111 - 19.10.2013
anavaw - 21.10.2013
sonia85 - 22.10.2013
Rudi26 - 22.10.2013
Patrycja - 25.10.2013
walerka - 26.10.2013
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013
Apoloniaa - 29.10.2013

I jeszcze link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=455409&c=1&k=16#post8104842
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ania, faktycznie kiepsko. Dziwne, że nie można zrobić badań. Skoro płacisz to powinno się móc zrobić co się chce.
W poniedziałek chce wyjść wcześniej z pracy, jak się uda to zdążę na 16. Także dam znać w poniedziałek. Iz góry dzięki jeśli chwilę poczekacie :) Jeśli się nie ociepli to też będę miała szal a la koc tylko w kolorze ceglastym :)
Ale tutaj nie robi się niczego prywatnie,no chyba że chcesz jakies dodatkowe nie refundowane badania.Byłam już dwa razy u nowego lekarza(facet) za pierwszym razem coś tam pobierali ale nie wiem na co bo nic do książeczki nie wpisali a powinni,nie wiem czy zapomnieli czy jak,teraz jak będę,a dopiero 2.05 podpytam,a może wcześneij koleżanka zadzwoni,widzicie tutaj wszystko rozbija się o język,jak się nie zna to lipa żyć tutaj,a nauka idzie bardzo powoli,nie jest to angielski niestety.
Dobry wieczór Koleżanki:) też będę w poniedziałek w scandicu. Mam na 1530 badanie na morenie i na 16 pewnie nie zdążę ale będę:) Jedyne co pewne w moim ubiorze to czerwono-czarna torebka i długie ciemne włosy
hihi.

Jadlam dziś winogrona i arbuza i w brzuchu mi teraz babluje niemiłosiernie...

Miłego wieczoru!
ania27: to niemożliwe, żeby w Twojej przychodni nie było możliwości zrobienia prywatnie morfologii. Najwyżej podejdź do innej - u mnie w przychodni morf kosztuje 14 zł, więc to żaden majątek w porównaniu z innymi badaniami. Arabelka: czy szkoła rodzenia na NFZ, do której chodzisz, to SuperMama? ja właśnie zapisałam się do szkoły należącej do tej sieci, tyle że w Sopocie, także jestem ciekawa opinii innych, kurs rozpoczynam dopiero w drugiej połowie czerwca...
Kurcze a do mnie akurat przyjeżdża teściowa i jednak dałabym radę iść na te warsztaty. Można się jeszcze zapisać czy już za późno?

Walerka super, że wszystko ok! A termin Ci się sporo przesunął.
ania27: dopiero doczytałam, ze nie mieszkasz w Polsce:)
Aga: to trochę dziwne, że w ciąży zmniejszono Ci dawkę Euthyroxu... w końcu teraz potrzebuje go nie tylko Twoja tarczyca, ale też dzieciak (dopiero bodajże ok. 14-tego tygodnia jego tarczyca sama zacznie wytwarzać większą ilość hormonów). No ale ja lekarzem oczywiście nie jestem. Chyba na Twoim miejscu jednak często kontrolowałabym fT4, żeby sprawdzić, czy jego poziom nie spada - powinien utrzymywać się w okolicach górnej granicy normy. A robiłaś jakieś przeciwciała? ja mam 3-krotnie przekroczone anty-TPO i trochę mnie to martwi, jednak podobno nie zbija się tego.
Ania83 ja chodziłam do supermamy w pierwszej ciąży, na ujeścisko. Byłam bardzo zadowolona, fajnie prowadzone zajęcia, z praktycznym zajęciami. Ćwiczenia ruchowe też super, mimo iż byłam już w zaawansowanej ciąży dawałam radę.
Miłego wieczoru, czas spać :)
A Sonia, zapisuj się, dostaniesz maila zwrotnego, w którym napiszą jeśli będzie problem miejsca.
Hmmm a gdzie mam się zapisać macie jakąś stronę www?
A dlaczego nie można zmniejszyć dawki eutyroxu?Ja miałam małą bo 50 a teraz biorę 25,bo wynik w normie,a wcześniej mocno spadł.Tutaj nikt nie patrzy na FT4,nawet endo mi nie zrobił tego badania.
Wszystko powyzej 1:200 jest uwazane za niskie ryzyko wiec sie nie przejmuj.
Ja powiedzialam w pracy I przyjal to szef super dobrze wiec ogolnie bardzo udany dzien
ja mam żelazne postanowienie powiedzieć jutro w pracy (tzn. szefostwu, bo koleżankom z pokoju już się wygadałam...) i jestem dobrej myśli, choć czuję, że dziś za bardzo nie pośpię......
a z pozytywów to wieczorem wpadła do mnie koleżanka, której powiedziałam wczoraj o ciąży z torcikiem Sacher i wciągnęłam 1/3 sama, więc tak się zastanawiam, na ile wierzyć ludowym mądrościom i będzie dziewczynka (na ogórki kiszone nie mam w ogóle ochoty). wierzycie w takie przesądy?
spokojnej nocy życzę :)
U mnie sie sprawdzilo. Wcinalam slodkie a speckalnie nie przepadam I mam dziewczynke ale za to ladnie wygladalam wiec powinien byc chlopak. Zobaczymy jak w tej ciazy bo mnie ciagnie do kwasnego.
Cześć dziewczyny!
Sonia tu jest link to formularza: http://bezpiecznymaluch.com.pl/zgloszenia/formularz.php.
Ania83 u mnie teoria się nie potwierdziła, w pierwszej ciąży słodkie wcinałam w ogromnych ilościach od samego poczku ciąży i urodził się chłopak. Teraz mnie w ogóle nie ciągnie, czasem coś zjem, ale nie pochłaniam. Ciągnie ma na ostre i kwaśne i właśnie jestem ciekawa, kto mieszka w brzuszku tym razem :)
Dzień dobry, chociaż na razie dość pochmurny.

Selene, jeszcze się okaże, że pół forum przyjdzie z kocami na szyjach i będziemy miały znak rozpoznawczy. ;)

Marta13, a będziesz sama? Bo jak tak, to zajmiemy Ci miejsce i będziemy Cię wypatrywać jakby co.

Sonia, i jak? Zapisałaś się?

Miłego dnia! :)
ania83 - ale mi FT4 przekroczyło normę i to dlatego. Co prawda nie jakoś drastycznie, ale jednak. Poprzednio miałam naprawdę jakoś ułamkowo przekroczone i zostawiła mi tę samą dawkę, tym razem jednak zmniejszyła... No cóż, kontroluję i tak co miesiąc. Teraz po prostu będę zwracać bardziej uwagę na moje samopoczucie i najwyżej zrobię badania wcześniej :).

Właśnie, na warsztatach będziecie same czy z towarzyszami? ;)
Ja będę sama. Mój by chyba nie wysiedział, a poza tym muszę z kimś zostawić Młodego. ;)

A'propos - Młody znowu w domu. Pochodził do przedszkola kilka tygodni i znów coś go dopadło. Nie mam już sił. Gdzie ta wiosna!? :/
wiosna chyba zgubiła drogę... Ale już jutro podobno ma być cieplej, zobaczymy.
Ja też będę sama, ktoś musi młodego pilnować.
Mamtu zdrowia dla młodego, niestety ten okres przejśćiowy jest zawsze najgorszy pod względem choróbsk.
Aj, daj spokój, my ten 'okres przejściowy' mamy od listopada. Dwa tygodnie w przedszkolu, trzy tygodnie w domu i tak na zmianę. A już miałam nadzieję, że na wiosnę będzie lepiej. Dzięki, Selene. :)
Mamtu, bo pewnie na wiosnę będzie lepiej ;) No nic, niech się Młody kuruje szybciuchno!

Ja również będę sama, M się nie wyrobi.
Teraz przynajmniej doceniam moje L4, kiedy trzeba co rusz z Młodym w domu siedzieć. Tak zawsze miałam stresy, że praca, że obowiązki, a teraz - spokój. I mogę się skupić na zdrowiu dziecka, a nie na zawalonej robocie. Dzięki, Aga.

Aga, wiesz co, to nawet dobrze, że będziemy same. Wydaje mi się, że jakby byli faceci, to ciężko byłoby się tak na luzie porozumieć. Przynajmniej ten pierwszy raz. ;)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

do góry