ja mialem wypadek, wiec mozna powiedziec ze cos tam wiem...
Teraz pytanie: Co dokladnie powiedziala policja? Czy jest to wypadek czy kolizja ( wypadek jest wtedy gdy ranny odjezdza karetka..)? Czy kuzyn wjechal w samochod czy samochod w kuzyna?
Jesli widze to tak ze kuzyn wjechal w bok samochodu czyli wjechal w samochod i na dodatek nic mu sie nie stalo to slabo to widze.. Facet w blachosmrodzie jest na wygranej pozycji i jesli zalozysz mu sprawe w sądzie to on praktycznie jest wygrany...
W moim przypadku bylo tak ze koles wjechal we mnie na przejezdzajac przez sciezke rowerowa i nie zatrzymujac sie przed nia.. bylo ciemno i nie mialem swiatelek. Z wypadku zbierali mnie karetka. Mimo tego policja i sąd (kazdy WYPADEK musi przejsc przez sąd) uznali faceta winnym spowodowania wypadku.. Niestety debil sie odwolal bo widzial szanse swojej wygranej (ja nie mialem swiatelek i wedlug niego jechalem bardzo szybko). Musialem sie z nim sądować miesiacami. Ostatecznie biegły w sprawie kodeksu drogowego na odplatne zyczenie tego faceta napisał jak to wyglada wedle kodeksu : "...jazda rowerzysty bez światełek było wykroczeniem ale nie mialo związku przyczynowo-skutkowego z wypadkiem... kierowca przez wjazdem na przejscie dla rowerow i pieszych powinien sie zatrzymac (czego nie dokonal) i zwrocic szegolna uwage...rowerzysta wedlog ustalen jechal ok. 30km/h co nie bylo wykroczeniem (w ruchu miejskim ogranieczenie do 50km/h)...meijsce wypdaku bylo dobrze oswietlone...w miejscu wypadku byly znaki drogowe pionowe informujace kierowcow o przejsciu dla pieszych i rowerzystow..."
W rok od wypadku zakonczylem sprawe sądową wygrywając ją. Gosc dostal jakos 600zl za spowodowanie wypadku i łącznie okolo 1000zl za kilka spraw sądowych ktore sie odbyly i opinie bieglego o ktora prosil. Nastepne 4 miesciace zajely mi sprawy z ubezpieczalnią.
Wedlog mnie sprawa Twojego kuzyna jest ciezka..Jest on na gorszej pozycji niz ja i mysle ze zakladanie jakichkolwiek spraw w sądzie mogloby tylko zwiekszyc koszty.. Przestudiuj kodeks drogowy i ocen co bylo przyczyna wypadku/kolizji...
POZDRO