Ostatnio u nas króluje makaron z mlecznym sosem pieczarkowym :)
Ugotować ulubiony makaron.
Gdy się gotuje - umyć pieczarki, odkroić końcówki nóżek.Małe pieczarki pokroić na 2,...
rozwiń
Ostatnio u nas króluje makaron z mlecznym sosem pieczarkowym :)
Ugotować ulubiony makaron.
Gdy się gotuje - umyć pieczarki, odkroić końcówki nóżek.Małe pieczarki pokroić na 2, większe na 4-6 części(mają być widoczne i dość spore). 1-2 duże cebule obrać i pokroić w kostkę. Umyć i posiekać pęczek natki pietruszki.
Na dużej patelni rozgrzać masło klarowane, podsmażyć cebulę - na jasny złoty kolor. Dodać pieczarki. Posolić, doprawić czarnym mielonym pieprzem i pieprzem ziołowym. Zmniejszyć ogień. Poddusić ze 3 minuty. Zalać sporą ilością mleka. W miseczce rozrobić mąkę z ziemnym mlekiem(do zagęszczenia sosu). Wlać na patelnię. Dobrze wymieszać. Wsypać zieleninę. Sprawdzić czy trzeba jeszcze dosolić. Podawać z makaronem.
Druga opcja - makaron z pomidorami. Latem lub gdy ktoś ma czas na zabawy - można użyć świeżych pomidorów (umyć, pokroić w kostkę).
Ja na szybko biorę 2 puszki krojonych pomidorów, 1 dużą cebulę(obrać, pokroić w kostkę), 1-2 ząbki czosnku. Do sosu pomidorowego na sam koniec daję też pół szklanki posiekanych orzeszków ziemnych lub nerkowców.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, podsmażyć do lekko złotego koloru. Dodać obrany i przeciśnięty czosnek, podsmażyć razem minutę. Wlać pomidory z puszki. Doprawić solą, cukrem, suszoną bazylią i oregano. Dusić 3-5minut. Dodać orzechy, wymieszać. Podawać z ulubionym makaronem.
**Jeśli mam jakąś wędlinę do zesmażenia - można dać do obu sosów.
zobacz wątek