Widok

Wasze pomysły na szybki obiad :)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
jak w temacie, poratujcie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja jak chce cos szybko, to zawsze z piersią z kurczaka;)

Raz zrobię po chińsku, z sosem sł-kw, innym razem wrzucę kawałki z jakimiś ziołami.
Ostatnio robiłam szaszłyki-20szt-1h roboty, a jakie pyszne!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
piers z kurczaka w kostkę, do tego bazylia i ostra czerwona papryka.

rozgrzac patelnię, wrzucic kurczaka w przyprawach. podsmazyc. dodac cała puszkę kukurydzy- razem z zalewą. doprowadzic do odparowania zalewy. dodac kubek smietany 18% (mały). przykryc. dusić.

gotowe.
mniam mniam.

podaję to z pieczonymi ziemniakami, kuskusem albo makaronem, ryzem.
...a potem przyjdą noce
jak psy wierne pod nasz dom...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
u mnie zawsze w przypadku kryzysu sprawdzają się nieśmiertelne warzywa na patelnie ( z kiełbasą, serem, kurczakiem, z ryżem albo z kuskusem )

szybko i łatwo można też zrobić kotlety ziemniaczane, gotujesz ziemniaki, gnieciesz na puree, dodajesz podsmażoną cebulę, boczek lub szczypiorek, jajko, trochę maki, formujesz kotlety, obtaczasz w bułce tartej i na paletnię PYYYYYYCHA :)

albo naleśniki :)
( z pieczarkami, szpinakiem, szynką i serem, na słodko, z musem jabłkowym, mięsem mielonym, albo coś w rodzaju tortilli )

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
u nas tez nalesniki:) z serkiem danio albo szynka i serem
albo kielbasa smazona z duza iloscia cebuli, ale to tluste dosyc
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
Jak muszę naprędce coś upichcić, to przyrządzam:
- lasagne lub roladki szpinakowe z biedronki
- kociołek z Pudliszek z ryżem
- mieszankę morską z ryżem i koperkiem z Biedronki
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Naleśniki z serkiem waniliowym i powidłami lub z parówką i serem - to najszybciej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
a jakies obiadki bezmiezsne? i takie nie z torebki czy sloika? dla mnie sa obrzydliwe :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
ja na szybko robię rybkę :)

zawsze mam jakąś w zamrażarce

nawet nie rozmrożoną do brytfanki, zalewam pomidorkami z kartonika albo z puszki, przyprawiam, jak mam to dodaję jeszcze warzywka typu pieczarki, cebulka itp.
do piekarnika i pod koniec jeszcze posypuje serkiem
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja lubie pichcic i to bardzo :) ale chcac zrobic jakas fajna lepsza potrawke trzeba sie liczyc z kosztami a wiadomo bida :) wiec sie szuka rzeczy tanich dobrych szybkich , a i sezon na warzywka marwty bo wiadomo co w sklepach wiec zadowolic sie trzeba albo mrozonkami albo jakims zwiedlym zielskiem :) no i raczej dla mnie wazne zeby bylo bez padliny :) lubie mieso ale za nim nie przepadam a ostatnio dowiedzialam sie od zywierniowac ze mieso trawimy az 4 dni :/ bleee wiec raczej roslinozerna jestem ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
szybko i bez mięsa :P

ugotować jakikolwiek makaron :P do miski wbić jajko lub dwa(zależy ile makaronu), wsypać ulubione przyprawy (ja daję jarzynkę, bazylię, przyprawę grillową, paprykę łagodną, oregano), wymieszać :P
na patelni podsmażyć pokrojoną cebulę :P
makaron wrzucić do miski z jajkiem, wymieszać, wyłożyć na patelnię i podsmażyć :P

można dodać starty żółty ser :P

można też dodać jakąś kiełbasę, parówki itp. - co jest pod ręką :)

jak nie mam nic na obiad dla Męża do pracy, to robię taki makaron :)))

trochę więcej czasu - ale też pycha :) makaron ze szpinakiem :)
ugotować makaron :) w tym samym czasie ugotować 4-5 jajek na twardo :) i brokuły + marchewkę(w wodzie z jarzynką) :) (mogą być mrożone)
zamrożony szpinak podsmażyć, dodać śmietanę z solą i czosnkiem(wg gustu)
jajka nie obrać i pokroić :P
wszystko wymieszać :)
można spokojnie odgrzewać ;)
szpinaku nie czuć ;) ale jest taki ładny zielony makaron ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
tutaj podałam przepis na kotlety marchewkowe :))))) http://forum.trojmiasto.pl/Hity-barow-mlecznych-t147581,1,16.html?hl=kotlety marchewkowe#hl

Dziewczyny już robiły :)

tanie, pyszne :) może nie super szybkie ;) ale warto :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
pulpety gotowane dorbiowe lub wolowo-wieprzowe.w sosie bialym lub pomidorowym.zrobione w ciagu pol godz i najwazniejsze,ze stac nad tym nie trzeba:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
albo w sosiku z warzywkami i mnóstwem koperku :)
Agusiagda makaron robie na wiele sposobow :) ale dzieki za dodatkowy przepis :)
makaron z serem
makaron z sosem spagetiozo :) haha:) ale bez miesa kroje pora daje kukurydze papryke smaze dodaje pomidory z puszki dusze wszystko dodaje mnostwo przypraw i dodaje serek topiony - pycha
makaron zapiekany z brokulem czy kalafiorem
makaorn gotuje gotuje warzywo
robie sos - daje jajko troszke mleka przyprawy tre ser zolty wlewam mieszam makaron z warzywkiem wlelwam sos posypuje serem zoltym i do piekarnika

pozatym jestem tez ziemniaczara - ziemniaki podgotowuje , potem mieszam je z odrobina oleju np i przyprawami oraz curry z wysypuje na brytfanke i do piekarnika
jak sie upieka to jadamy je z sosem jogurtowo musztardowym
musztarde dodac do jogurtu naturalnego plus przyprawy mozna dodac czosnek i wymieszac - pycha!!!! :)
Dzieki

Dziewczyny a jakies przepisy na zapiekanki?macie sprawdzone?
ja wczoraj wypróbowałam nowy przepis trochę go modyfikując :)
szybko, tanio i bez mięsa !

podpiekasz drobno posiekane warzywka - ja dałam paprykę czerwoną, fasolkę szparagową, kukurydzę, czerwoną cebulę, na to wylewasz 3 rozbełtane i doprawione jajka ( ja dałam sól, pieprz, oregano, paprykę ) na koniec dodałam do jajek szczypiorek, wylewasz to wszystko na patelnie, przykrywasz i czekasz aż się zetnie, jak już będzie upieczone to na jednej stronie kładziesz plasterki fety i przykrywasz drugą stroną ( tak jak, np. placek po cygańsku ) chwilę czekasz aż ser się rozpuści i gotowe
PYYYYYYYCHA :):):) i bardzo syte
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
od Teściowej dostałam przepis na "zapiekankę"(tylko czemu zapiekanka-skoro to danie z patelni?) rybną :P

w pierwszej chwili połączenie smażonej ryby i wędzonego boczku wydało mi się hmmmm ;) delikatnie mówiąc "dziwne" ;P ale zrobiłam :)

i baaaaaaaaaaaaaaaardzo mi smakowało :D

potrzebujemy

kilka ziemniaków ugotowanych w mundurkach(w osolonej wodzie, ale nie mogę być za miękkie)
kilka plasterków wędzonego boczku (koniecznie wędzonego!)
filety z ryby (ja robiłam ze świeżego dorsza)
3-4 ogórki konserwowe
2 średnie cebule
2-3 pomidory
olej do smażenia, sól, pieprz, sok z cytryny(do ryby), Vegeta

ziemniaki obieramy, kroimy w grubsze plastry i podsmażamy na złoto (partiami) - przekładamy do garnka (ja smażyłam na zwykłej patelni, a później przekładałam do patelni Zeptera) :)
boczek kroimy w paseczki i podsmażamy z cebulką pokrojoną w pół krążki dodajemy do ziemniaków :P
rybkę kropimy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy - i smażymy(bez panierki) układamy na ziemniakach, boczku i cebulce :P
kroimy ogórki i pomidory w kostkę, dodajemy do reszty składników - dusimy chwilę razem, żeby wszystko "przeszło" doprawiamy Vegetą(czy czymś podobnym) :)

można dodać jeszcze marchewkę, groszek, brokuły a całość zalać roztrzepanym jajkiem i poczekać, żeby się ścięło :)

a u nas dzisiaj zapiekanka ziemniaczana :) w zeszlym tygodniu tez byla i bardzo nam posmakowala- dzisiaj dodam troche innych skladnikow i mam nadzieje tez bedzie pyszna :)
u nas dziś na obiadek filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem, ryz i surówka z kiszonej kapusty :)

a na deser budka :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry