Widok

Wasze ulubione książki?

Zainspirował mnie wątek o thrillerze :)
Jakie książki lubicie?

Przyznam szczerze, że bardzo lubię książki dla dzieci, te, które można czytać w każdym wieku i za każdym razem znaleźć coś nowego. Mały Książę, Muminki i absolutny numer 1 "Niekończąca się Opowieść", (którą większość ludzi kojarzy z filmem/filmami, a różnica taka "jak między szafą a szafotem").

Pochłaniam wszystko, co napisały Joyce Carol Oates i Olga Tokarczuk.

No i bardzo lubię fantastykę, czytam jej dość sporo i trudno mi wybrać co lubię najbardziej. Uwielbiam Lema, cykl "Hyperion" Dana Simmonsa i "Dworzec Perdido" China Miéville.

Ostatnio umierałam ze śmiechu czytając opowiadania o Smoczycy Pasi - są dostępne online, polecam każdemu kto chce odetchnąć :)

pierwsze:
http://www.nocarz.pl/96/madzik_nuda

reszta (chronologicznie, od dołu)
http://www.nocarz.pl/category/tworczosc/opowiadania

Wszak oto odczuwam poniekąd obawę,
Że zaraz zwariuję albo też niebawem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a i jeszcze zanim dotrę na Pudelka, przypomniało mi się że Doktor House :) napisał książkę, dobry, przesycony subtelnym humorem kryminał, "Sprzedawca Broni". Jak najbardziej godny polecenia :)
Kasieńka, a przez "Lód" się przebiłaś? :)
Mimo cięzaru uważam że jest świetny.

Lema można spróbować oswoić za pomocą opowiadań o Ijonie Tichym (Dzienniki Gwiazdowe) albo, jak ktoś woli na poważnie, od Pirxa.

Ktoś wymienił Ewę Białołęcką, mam z nią problem, "Tkacz Iluzji" mnie zachwycił, a kontynuacja śmiertelnie zanudziła... zresztą i tak najbardziej podobał mi się cykl jej Harrypotterowych fanficów, "Slytherinada".

Też miałyście tak, że lektury szkolne w czasie, kiedy trzeba było je przeczytać były śmiertelnie nudne, a w kilka lat poźniej, kiedy się przeczytało jeszcze raz, okazywały się rewelacyjne? Nie mogłam znieść pozytywizmu w czasach liceum, dopiero sporo później sięgnęłam jeszcze raz po "Przedwiośnie" i przepadłam dla świata, a następnie przeczytałam ciągiem cały kanon lektur pozytywistycznych i wszystko co mi przy okazji wpadło w ręce. Mniam :)

W czasach nastoletnich dołowałam się za pomocą Witkacego, a potem Różewicza. Hłaską dołowałam się jeszcze później ;))

Huellego też bardzo lubię, najbardziej za "Weisera Dawidka", który jest jak podróż wgłąb snu...

...i nabieram coraz większej ochoty żeby zrobić sobie powtórkę z Teatrzyku Zielona Gęś.

A teraz idę na Pudelka :D
Pilipiuk świetnie pisze. Księżniczka na prawdę wciąga. ja aktualnie czytam tomik opowiadań Dukaja "W kraju niewiernych". Dukaj ma rewelacyjne pomysły ale dość ciężkie pióro i czasem ciężko przebić się przez jego książki.
to ja podam niektóre moje ulubione, których tu nie wymieniłyście:
hanna kowalewska "julita i huśtawki"
anna janko"dziewczyna z zapałkami"

no i ostatnio maniakalnie pochłaniam pilipiuka :)
a i "listy miłości" też polecam
no skonczylam. hmm mam mieszane uczucia, moze sie troche przekarmilam nim bo w efekcie znowu jest o tym samym tylko w inny sposob: ze pieniadze i slawa szczescia nie daja. duzo New Age i troche takiej pokreconej religii,ale czyta sie ogolnie dobrze. jak dla mnie nic nie przebije Veronika postanawia umrzec i moze dlatego jestem rozczarowana troche jego ostatnimi ksiazkami.
Sienkiewicza też lubie poczytać. Od jakiegoś czasu zbieram sie do felietonów Boya-Żeleńskiego, ale jakoś na razie mi nie wyszło, a mam dwa tomy w domu:)
w sumie tez tak mam, ze wszystko co wpadnie, to czytam :)
Walerka, jak przeczytasz do konca, to zdaj recenzje :)
ja tez lubie Coelho. czytam teraz jego nowa winner stands alone (niestety nie znam polskiego tytulu) a poza tym polykam wszystko co mi wpadnie w rece
ja tez lubie Coelho. czytam teraz jego nowa winner stands alone (niestety nie znam polskiego tytulu) a poza tym polykam wszystko co mi wpadnie w rece
mnie też dołował, ale wiesz jak to jest, jak się ma 16-17 lat, to się lubi tak dołować ;) wtedy przeczytałam wszystkie jego książki.
do Chwina jakoś się nie mogę przełamać...
ze staroci to ja Sienkiewicza lubię, Trylogię czytałam dwa razy naprawdę z duża przyjemnością :) a z poważniejszych to Dostojewskiego też.
Jadwisia, swego czasu też zaczytywałam sie Hłaską - ale strasznie mnie dołował, więc zaprzestałam. Lubię też Chwina, a z bardziej pozytywnych, chociaż troche z lamusa to Moliera -ale uśmieje sie przy nim zawsze.
ooo a ja na to forum rzadko zaglądam, a tu taki fajny wątek :)

ja tam Kasieńka odwrotnie do Ciebie :) uwielbiam Tolkiena, a właśnie poza nim fantasy nie czytuję :) dla mnie zresztą Tolkien to nie fantasy w sumie...
poza tym uwielbiam Marqueza, Eco, C.S. Lewisa, Kafkę, Manna, Saint-Exuperego, z polskich pisarzy Kapuścińskiego, Huellego, kiedyś zaczytywałam się w Hłasce.

niestety czasu mam wciąż brak na książki :(((( kiedyś pochłaniałam jedną za drugą, teraz kupuję je nadal w dużych ilościach, a w czytaniu wciąż mam zaległości :(((
ja bardzo lubie ksiazki Paulo Coelho, wracalam do nich niejednokrotnie. Wlasnie teraz czytam "Zahira", i juz sie zastanawiam, co przeczytac kolejnego :)
Rowniez uwazam, ze "Kwiat Pustyni", "Spalona", "Dziennik nimfomanki", to swietne ksiazki.
A ja lubie nieco klasycznej literatury: Dostojewski chyba mój ulubiony, ale lubię czasem i zajrzeć do czytadła jakiegoś:
Najgłupszy Anioł - zabawna powieść z przymrużeniem oka
podobało mi sie takze Życie Pi, Martela.
A ostatnio Trzy córy Chin - wstrzasajaca powieść o Chinach za czasów Mao.
Co do Lema, to jakoś kurde nie moge sie do niego przekonać, Pamietnik zanleziony w wannie chyba juz 3 razy zaczynałam i zawsze utknę w tym samym miejscu i dalej nie mogę :)
Kasieńka, jeżeli znajdziesz jakąś ciekawą i godną polecenia książkę, to daj znać tutaj na forum... Chętnie skorzystam z podanych propozycji :)
Miłego dnia życzę wszystkim! :)
no to jak widzisz, nie jesteś sama:) Podejrzewam, że jutro znajdę czas na bibliotekę, więc w najbliższym czasie znów będę zdawać relację:)
Pozdrowionka dla Ciebie, Silje i wszystkich czytelników - pasjonatów:)
A ja chyba jeszcze dzisiaj kupię "Lektora", podobno też bardzo ciekawa i warta polecienia pozycja książkowa :))
... chyba jestem uzależniona od ich czytania ;D
"kwiat pustyni" to świetna książka. Szokująca ale wciąga. Daniel Steel raczej nie tknę. Zupełnie nie moje klimaty. Chyba najbardziej babską książką jaką kiedykolwiek czytałam i cenię jest "Osobowość ćmy" Kasi Grocholi
Z pozycji podanych przez Agusię czytałam tylko "Kwiat pustyni", coś fantastycznego :) A za Daniel Steel to średnio przepadam... ;)
moje ulubione:

~ Tylko razem z córką
~ Sprzedane
~ Kwiat pustyni
~ W niewoli Algierskiego prawa
~ Spalona żywcem
~ Wszystkie jesteście niewierne
~ Sabatina. Autobiografia pakistańskiej dziewczyny

~ Kod Leonarda da Vinci

różne powieści Daniel Steel, tęczowa seria Da Capo itp. :)

Inne tematy z forum Kobieta

Gadżety erotyczne na rocznicę z żoną (43 odpowiedzi)

Dzień dobry! W niedalekiej przyszłości będę wraz z (teraz już) żoną obchodzić okrągłą rocznicę...

do góry