Widok
W zeszłym roku widziałam co najmniej dwa dobre polskie filmy, Jack Strong oraz Miasto 44, oba historyczne, ale ja akurat takie kino lubię.Rzadziej oglądam filmy o tematyce współczesnej, ale na przykład doskonałym filmem są Pręgi czy Plac Zbawiciela, choć ten ostatni jest bardzo ciężki. A z komedii to jedynie J. Machulski, który trzyma poziom, Ambassada na przykład bardzo mi się podobała :) Zatem uważam, że nie jest źle.
Polskie nowości omijam szerokim łukiem. Chociaż przypadkowo 2 lata temu obejrzałem film opowiadający historię młodzieży z okresu wojennego, było dużo punkowej muzyki, dobra fabuła i gra aktorska. Ale tam grali aktorzy, których pierwszy raz na oczy widziałem :D A nie jakieś celebryto-gwiazdory pseudo aktorzyny wielkiego formatu i pewnie dlatego ^^ Tytułu nie pamiętam. Kochaj coś tam chyba.
Przed "Job`em" się broniłem bo tytuł głupi no i trauma po obejrzanych "dziełach" polskiego kina lat 90-tych. Ale bardzo pozytywnie mnie zaskoczył, tak jak i "Dzień świra" ("Wszyscy jesteśmy Chrystusami" już nie) czy wcześniej "Nic śmiesznego" lub "Stan wewnętrzny" :)
A "Wesele" fajne choć de facto gorzkie w wymowie.
A "Wesele" fajne choć de facto gorzkie w wymowie.
Heh, Vi ja już widziałem i jakoś przeżyłem ;) A przy tej okazji polecam "Wesele" i "Testosteron" oraz "Job" ;)
Ale prawda - z nielicznymi wyjątkami - polskie komedie to niestety dno. Sztuczna gra aktorów itp itd. Podejrzewam, że wchodzi im w krew brak wysiłku w operach mydlanych więc i na dużym ekranie często widać niedobór kunsztu aktorskiego.
Ale prawda - z nielicznymi wyjątkami - polskie komedie to niestety dno. Sztuczna gra aktorów itp itd. Podejrzewam, że wchodzi im w krew brak wysiłku w operach mydlanych więc i na dużym ekranie często widać niedobór kunsztu aktorskiego.
Obejrzałem sobie "Gdzie mieszkają dzikie stwory"
http://www.filmweb.pl/film/Gdzie+mieszkaj%C4%85+dzikie+stwory-2009-123954
Spodziewałem się raczej bajki dla dzieci, ale tu się okazuje, że to całkiem psychologiczny film dla inteligentnych starszaków.
http://www.filmweb.pl/film/Gdzie+mieszkaj%C4%85+dzikie+stwory-2009-123954
Spodziewałem się raczej bajki dla dzieci, ale tu się okazuje, że to całkiem psychologiczny film dla inteligentnych starszaków.