Widok

Wątek ogrodniczy 2014

Witam wszystkie ogrodniczki.
W tym tygodniu zamierzam sadzić zioła do doniczek w domu. W zeszłym roku przesadzałam je potem do ziemi ale utrzymała się jedynie mięta - która zdziczała oraz rozmaryn.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja tez zastanawiam sie nad ziolami. Niektore to nawet w ogrodzie musze tepic ( pokrzywa, mniszek, babka lancetowata itp.)
ja akurat nie jestem z tych "ziołowych" ale polecam uprawę bazylii, w ubiegłym roku zrobiłam sobie na próbę, wysiałam nasionka do takiej okrągłej skrzynki jakoś w połowie lata i trzymałam na tarasie, a od jesieni w domku - miałam świeżą bazylię do pomidorówki aż do zimy więc w tym roku też tak zrobię :) miętę też mam w skrzynce, nie sieję ziół w warzywniku
a ja zauważyłam u siebie w ogródku już pędy od tulipanów, które sadziłam jesienią. teraz co zrobić ponieważ jeszcze mają przyjść mrozy i boje się że nic z nich nie zostanie. czy jak teraz przykryje je agrowłókniną to coś pomoże?
Gosia, ja tez mam podobny problem, niewiem co zrobic
chyba u wszystkich wyszły wiosenne kwiaty niestety... mi wyszły dawno temu i też nie wiem co z tym zrobić, ktoś mi poradził obsypać ziemią, najgorsze to, że latem przywiozłam sobie z Holandii piękne dwie cebule jaśminowca, które posadziłam jesienią i z nich wyszły bardzo mocno zielone części bo tak było ciepło, a potem zimą wszystko "zdechło" i nie mam pojęcia czy to na wiosnę ruszy
odp znalazłam na necie
http://poradnikogrodniczy.pl/ochrona.php
muszę jutro przejechać się do sklepu
A co ciekawego sadzicie, lub macie juz posadzone z roslin cebulowych?
Ja mam w ogrodzie lilie biale sw. Jozefa, rozowa azjatycka, tulipany niskie i zwykle wysokie, pierwiosnek,korone cesarska zolta, kosacce, hiacynty rozne kolory.
W tym roku zamowilam juz przez internet mieczyki ( gladiole) no i kilka innych cebulowych i nie tylko, ktorych nazw wszystkich ie pamietam, jak bede miala wieczorem komputer wolny, to sobie przypomne:-)
ja standardowo: żonkile, narcyzy, tulipany (różne gatunki polskich oraz gatunki przywiezione min. z Holandii rok temu więc to będzie ich pierwszy sezon), krokusy, hiacynty, szafirki; dalej różne lilie oraz obowiązkowo gladiole i dalie (ale te oba gatunki oczywiście na zimę wykopuję i wsadzam wiosną z powrotem do ziemi), mam też taki ozdobny czosnek z cebul i koronę cesarską też miałam jedną ostatnio
A faktycznie, jeszcze mam szafirki i zonkile:-)
Ja też mam chyba co większość z Was tulipany, żonkile, szafirki, krokusy, koronę cesarską, wsadziłam też przebiśniegi ale coś te cebulki były średnio żywe więc wątpie, że coś z nich będzie.W tamtym roku miałam lilie ale nie wiem czy coś mi ich nie zeżarło.
Ja w zeszlym roku na jesien sadzilam hortensje, no i kopiac dolek przecielam na 3 czesci bulwe korony cesarskiej. Oczywiscie je wykopalam i posadzilam w innych miejscach- roznych, bo mam nadzieje ze cos z nich wyrosnie, myslicie ze cos z tego bedzie?
witam Ogrodniczki ;-)

ja z kwiatów to podobnie jak Wy mam prawie wszystkie wymienione cebulowe. Mam nadzieję że moje wszystkie azalie i rododendrony oraz hortensje dobrze przezimowały.
a w domku właśnie posiałam 5 gatunków pomidorów, które potem w kwietniu przeniosę do szklarni.
obowiązkowo co roku sadzę majeranek.

pozdrawiam
No właśnie dziewczyny ja myślałam o ziołach w tym roku tylko się zastanawiam czy z nasion mi coś wyjdzie czy lepiej mieć sadzonkę? W tamtym roku miałam mięte właśnie z sadzonki i się rozszalała konkretnie:) Jak Wy praktykujecie?
ja od lat kupuję sadzonki bo z wysiewu mam nici ;-(
miętę miałam z sadzonki, ale tę fantastyczną bazylię ze zwykłych nasionek :)

dla rozpoczynających uprawę warzyw w ogródkach polecam fasolkę, łatwa w uprawie i ja mam zawsze fajne zbiory - zarówno żółtą jak i zieloną
popieram ;-) fasolka ze sklepu się nie umywa. tyle, że fasolkę lubi mszyca. trzeba uważać. co roku robię kiszonkę ze skrzypu i walczę z tym diabelstwem.
hm pewnie to zależy od terenu bo ja uprawiam ją od lat i nigdy nie miałam chorób, zresztą odpukać mi w ogóle w warzywniaku nie choruje nic kompletnie nigdy :) ale fajnie znać dobry sposób na to diabelstwo
O, super pomysł ta fasolka - dobrze kombinuję, że lepiej posadzić ją przy płocie?

Ja zioła bardzo lubię i sadzę je w doniczkach z nasionek w domu. Raz nawet wyhodowałam papryczki chilli:-)
Macie na mysli fasolke szparagowa, ja przez dwa lata uprawialam i mialam naprawde obfite plony.
Zawsze wybieralismy fasolke szparagowa karlowata- nie potrzebuja zadnej podporki, ani tyczek. Polecam fasolke żolta, plaska tzw. Wstęgę.
Jest naprawde smaczna.

Inne tematy z forum Ogród

Jakie rośliny do skrzyni na taras? (3 odpowiedzi)

Jakie kwiaty/ krzewy wieloletnie nadają się do skrzyni na taras ?

do góry