Widok
ja akurat nie jestem z tych "ziołowych" ale polecam uprawę bazylii, w ubiegłym roku zrobiłam sobie na próbę, wysiałam nasionka do takiej okrągłej skrzynki jakoś w połowie lata i trzymałam na tarasie, a od jesieni w domku - miałam świeżą bazylię do pomidorówki aż do zimy więc w tym roku też tak zrobię :) miętę też mam w skrzynce, nie sieję ziół w warzywniku
chyba u wszystkich wyszły wiosenne kwiaty niestety... mi wyszły dawno temu i też nie wiem co z tym zrobić, ktoś mi poradził obsypać ziemią, najgorsze to, że latem przywiozłam sobie z Holandii piękne dwie cebule jaśminowca, które posadziłam jesienią i z nich wyszły bardzo mocno zielone części bo tak było ciepło, a potem zimą wszystko "zdechło" i nie mam pojęcia czy to na wiosnę ruszy
odp znalazłam na necie
http://poradnikogrodniczy.pl/ochrona.php
muszę jutro przejechać się do sklepu
http://poradnikogrodniczy.pl/ochrona.php
muszę jutro przejechać się do sklepu
A co ciekawego sadzicie, lub macie juz posadzone z roslin cebulowych?
Ja mam w ogrodzie lilie biale sw. Jozefa, rozowa azjatycka, tulipany niskie i zwykle wysokie, pierwiosnek,korone cesarska zolta, kosacce, hiacynty rozne kolory.
W tym roku zamowilam juz przez internet mieczyki ( gladiole) no i kilka innych cebulowych i nie tylko, ktorych nazw wszystkich ie pamietam, jak bede miala wieczorem komputer wolny, to sobie przypomne:-)
Ja mam w ogrodzie lilie biale sw. Jozefa, rozowa azjatycka, tulipany niskie i zwykle wysokie, pierwiosnek,korone cesarska zolta, kosacce, hiacynty rozne kolory.
W tym roku zamowilam juz przez internet mieczyki ( gladiole) no i kilka innych cebulowych i nie tylko, ktorych nazw wszystkich ie pamietam, jak bede miala wieczorem komputer wolny, to sobie przypomne:-)
ja standardowo: żonkile, narcyzy, tulipany (różne gatunki polskich oraz gatunki przywiezione min. z Holandii rok temu więc to będzie ich pierwszy sezon), krokusy, hiacynty, szafirki; dalej różne lilie oraz obowiązkowo gladiole i dalie (ale te oba gatunki oczywiście na zimę wykopuję i wsadzam wiosną z powrotem do ziemi), mam też taki ozdobny czosnek z cebul i koronę cesarską też miałam jedną ostatnio
witam Ogrodniczki ;-)
ja z kwiatów to podobnie jak Wy mam prawie wszystkie wymienione cebulowe. Mam nadzieję że moje wszystkie azalie i rododendrony oraz hortensje dobrze przezimowały.
a w domku właśnie posiałam 5 gatunków pomidorów, które potem w kwietniu przeniosę do szklarni.
obowiązkowo co roku sadzę majeranek.
pozdrawiam
ja z kwiatów to podobnie jak Wy mam prawie wszystkie wymienione cebulowe. Mam nadzieję że moje wszystkie azalie i rododendrony oraz hortensje dobrze przezimowały.
a w domku właśnie posiałam 5 gatunków pomidorów, które potem w kwietniu przeniosę do szklarni.
obowiązkowo co roku sadzę majeranek.
pozdrawiam