Widok
Wesele w adwent-opinie??
Bardzo proszę o pomoc.
Data ślubu wyznaczona: 05.12.2009..... adwent.
Jednak żaden ksiądz nawet nie pytał czy zamierzamy wyprawiać wesele.A skoro udzielają ślubu to chyba wiedzą, że wesele będzie.
Napiszcie proszę co sądzicie o weselu w czasie adwentu??
Nie będzie to wielkie wesele lecz skromne na ok 50 osób
Z góry dziękuję
Pozdrawiam
Data ślubu wyznaczona: 05.12.2009..... adwent.
Jednak żaden ksiądz nawet nie pytał czy zamierzamy wyprawiać wesele.A skoro udzielają ślubu to chyba wiedzą, że wesele będzie.
Napiszcie proszę co sądzicie o weselu w czasie adwentu??
Nie będzie to wielkie wesele lecz skromne na ok 50 osób
Z góry dziękuję
Pozdrawiam
co sądzimy? no cóż ja osobiście bym nie robiła, ale to wasza decyzja
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
No ja wlasnie tez pamietam, ze to przykazanie kilka lat temu zniesiono. Poza tym, to pzeciez chodzi glownie o slub, nie bedziecie go przeciez opozniac, bo data na impreze nie do konca odpowiednia? Jak ktos ma zwyczaje surowe, to przeciez ni musi np pic. Ja mam kolezanke, ktora np w czasie adwentu i postu nie tanczy, ale czesto wychodzi z nami po prostu posiedziec.
Tym to bym sie nie przejmowala. Zalezy, jakie tam zaprosisz towarzystwo, ale zazwyczaj nie az tak duzo osob az tak rygorystycznie do tego podchodzi. Zreszta na moim weselu tez nie wszyscy tanczyli i zadnej stypy nie bylo. Niektorzy dawno sie nie widzieli i chcieli sobie pogadac, a tez bylo sporo starszych, co itak juz za bardzo nie tancza. Zreszta to nawet nie bylo tyle wesele, co takie krotsze przyjecie.
Adwent to czas radosnego oczekiwania na przyjście Jezusa Chrystusa. W 1992 roku Papież zatwierdził nowy układ przykazań kościelnych, gdzie nie ma już zapisu o hucznych zabawach. Nie widzę przeszkód, chyba że miałabyś zgorszyć całą rodzinę :)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ojejku jejku...... nikt nie niósł żadnego Przykazania, tylko zmieniła się interpretacja 5 Przykazań Kościelnych, otóż w Adwent można się bawić, a przeżycie Adwentu zależy od naszych sumień i zgodnie z Nim należy przeżywać ten czas....
Trzeba się zastanowić czy naprawdę przy tak wczesnym planowaniu Ślubu nie można zorganizować go w innym czasie......swoją drogą tak czytam chrzestna bez ślubu kościelnego, ślub bez bierzmowania, wesele w Adwent...hmmm...
Trzeba się zastanowić czy naprawdę przy tak wczesnym planowaniu Ślubu nie można zorganizować go w innym czasie......swoją drogą tak czytam chrzestna bez ślubu kościelnego, ślub bez bierzmowania, wesele w Adwent...hmmm...
Moja kuzynka brała ślub podczas adwentu. Wesele było drętwo - dziwaczne. Goście nie wiedzieli jak się zachować, patrzyli po sobie:) Tańczyć? Nie tańczyć?
W końcu część osób tańczyła, część nie ale było drętwo. Nikt nie był pewien czy dobrze robi.
Zależy jak goście zareagują. Przeprowadź może z pomocą rodziców dyskretny wywiad co gości o tym myślą :)
Może zastanów się jeszcze nad datą. Ja uważam, że adwent to nie najlepszy moment na wesele.
W końcu część osób tańczyła, część nie ale było drętwo. Nikt nie był pewien czy dobrze robi.
Zależy jak goście zareagują. Przeprowadź może z pomocą rodziców dyskretny wywiad co gości o tym myślą :)
Może zastanów się jeszcze nad datą. Ja uważam, że adwent to nie najlepszy moment na wesele.
POrozmawiaj tylko z księdzem prowadzącym ślub, żeby może wspomniał o tym podczas mszy (kazanie, pożegnanie)...
Bo ludzie przez wiele lat byli uczeni, ze adwent to "czas zakazany" i sami z siebie mogą czuć się skrępowani, a jak im ksiądz wprost powie, że wszystko ok, to będzie im łatwiej się rpzełamać:)
No i unikniesz "życzliwych" komentarzy po ślubie, że "kto to widział w adwencie tańcować"
Bo ludzie przez wiele lat byli uczeni, ze adwent to "czas zakazany" i sami z siebie mogą czuć się skrępowani, a jak im ksiądz wprost powie, że wszystko ok, to będzie im łatwiej się rpzełamać:)
No i unikniesz "życzliwych" komentarzy po ślubie, że "kto to widział w adwencie tańcować"
dla mnie to nie byłby żaden problem
Ja wyprawiam wesele 26.12., też dość specyficzna data, czas świąt. I naprawde nie obchodzi mnie co inni o tym sądza. Wybrałam te datę, sala zaklepana i wszyscy poinformowani.
Moi znajomi napewno będą się dobrze bawic, rodzina też. Nie żyjemy przeciez w średniowieczu, a jakaś super religijna też nie jestem.
Ja wyprawiam wesele 26.12., też dość specyficzna data, czas świąt. I naprawde nie obchodzi mnie co inni o tym sądza. Wybrałam te datę, sala zaklepana i wszyscy poinformowani.
Moi znajomi napewno będą się dobrze bawic, rodzina też. Nie żyjemy przeciez w średniowieczu, a jakaś super religijna też nie jestem.
no 26.12 to nie adwent i raczej właśnie jeden z najodpowiedniejszych dni na wesele to tak na marginesie. Ja uważam że jeżeli ksiądz udzieli Wam dyspensy w Adwent to nie ma problemu. Warto poinformować gości że jest dyspensa i moga się spokojnie bawić. Uwarzam Mieć wesele w Adwent to nie tak źle jak w piatek bo w każdy piatek jest post i zakaz chodzenia na imprezy niestety. Zaraz posypie sie gro komentarzy. Nie pisze że przestrzegam zawsze tego postu imprezowego w piatek, ale tak jest. Zmieniono przykazania, ale zostało POSTY nakazane zachowywać i pod te przykazanie podciągniety jest adwent i post i piątek. A przykazanie zniesiono ze względu na kraje afrykańskie, oni nawet na pogrzebie kogoś odprawiają taniec.
DO ~silen
Cytat przytoczony ze strony: http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TA/TAP/przykazania-koscielne-cz-m.html
"IV. Zachowywać nakazane posty i wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych, a w okresach pokuty powstrzymywać się od udziału w zabawach.
W odniesieniu do tego przykazania Episkopat Polski wyjaśnia (12 VI 2002), że wszyscy wierni winni czynić pokutę. W celu wyrażenia tej pokutnej formy pobożności chrześcijańskiej Kościół ustanowił dni i okresy pokuty. W tym czasie każdy wierzący powinien szczególnie praktykować czyny pokutne służące nawróceniu jego serca, co należy do istoty pokuty w naszym Kościele.
Powstrzymywanie się od zabaw, jak to podkreśla Kongregacja Nauki Wiary, sprzyja opanowaniu instynktów i wolności serca. Powstrzymanie się od zabaw obowiązuje we wszystkie piątki i w okresie Wielkiego Postu. Czynami pokutnymi są: modlitwa, jałmużna, czyli uczynki pobożności i miłości, umartwienie przez wierniejsze wykonywanie naszych obowiązków, wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych i post (raz jeden wolno nam najeść się do syta — pokarmy postne). Czasem pokuty w kościele są poszczególne piątki roku (z wyjątkiem tych piątków, kiedy w te dni przypadają uroczystości) i okres Wielkiego Postu. Wstrzemięźliwość (pokarmy bezmięsne) obowiązuje wszystkich, którzy ukończyli 14 rok życia we wszystkie piątki (z wyjątkiem uroczystości) i Środę Popielcową. Post natomiast obowiązuje w Środę Popielcową i Wielki Piątek wszystkich między 18. a 60. rokiem życia. W przypadku niemożliwości zachowania wstrzemięźliwości w piątek (np. zbiorowe żywienie) domaga się od nas podjęcia innych form pokuty (np. pomoc materialna, finansowa na rzecz ubogich). "
Adwent nie jest "czasem zakazanym"
Cytat przytoczony ze strony: http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TA/TAP/przykazania-koscielne-cz-m.html
"IV. Zachowywać nakazane posty i wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych, a w okresach pokuty powstrzymywać się od udziału w zabawach.
W odniesieniu do tego przykazania Episkopat Polski wyjaśnia (12 VI 2002), że wszyscy wierni winni czynić pokutę. W celu wyrażenia tej pokutnej formy pobożności chrześcijańskiej Kościół ustanowił dni i okresy pokuty. W tym czasie każdy wierzący powinien szczególnie praktykować czyny pokutne służące nawróceniu jego serca, co należy do istoty pokuty w naszym Kościele.
Powstrzymywanie się od zabaw, jak to podkreśla Kongregacja Nauki Wiary, sprzyja opanowaniu instynktów i wolności serca. Powstrzymanie się od zabaw obowiązuje we wszystkie piątki i w okresie Wielkiego Postu. Czynami pokutnymi są: modlitwa, jałmużna, czyli uczynki pobożności i miłości, umartwienie przez wierniejsze wykonywanie naszych obowiązków, wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych i post (raz jeden wolno nam najeść się do syta — pokarmy postne). Czasem pokuty w kościele są poszczególne piątki roku (z wyjątkiem tych piątków, kiedy w te dni przypadają uroczystości) i okres Wielkiego Postu. Wstrzemięźliwość (pokarmy bezmięsne) obowiązuje wszystkich, którzy ukończyli 14 rok życia we wszystkie piątki (z wyjątkiem uroczystości) i Środę Popielcową. Post natomiast obowiązuje w Środę Popielcową i Wielki Piątek wszystkich między 18. a 60. rokiem życia. W przypadku niemożliwości zachowania wstrzemięźliwości w piątek (np. zbiorowe żywienie) domaga się od nas podjęcia innych form pokuty (np. pomoc materialna, finansowa na rzecz ubogich). "
Adwent nie jest "czasem zakazanym"