Widok

Wesele w adwent-opinie??

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Bardzo proszę o pomoc.
Data ślubu wyznaczona: 05.12.2009..... adwent.
Jednak żaden ksiądz nawet nie pytał czy zamierzamy wyprawiać wesele.A skoro udzielają ślubu to chyba wiedzą, że wesele będzie.
Napiszcie proszę co sądzicie o weselu w czasie adwentu??
Nie będzie to wielkie wesele lecz skromne na ok 50 osób

Z góry dziękuję
Pozdrawiam
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
POrozmawiaj tylko z księdzem prowadzącym ślub, żeby może wspomniał o tym podczas mszy (kazanie, pożegnanie)...
Bo ludzie przez wiele lat byli uczeni, ze adwent to "czas zakazany" i sami z siebie mogą czuć się skrępowani, a jak im ksiądz wprost powie, że wszystko ok, to będzie im łatwiej się rpzełamać:)

No i unikniesz "życzliwych" komentarzy po ślubie, że "kto to widział w adwencie tańcować"
Też o tym myślałam :)
Dziękuję za podpowiedź
pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
dla mnie to nie byłby żaden problem
Ja wyprawiam wesele 26.12., też dość specyficzna data, czas świąt. I naprawde nie obchodzi mnie co inni o tym sądza. Wybrałam te datę, sala zaklepana i wszyscy poinformowani.
Moi znajomi napewno będą się dobrze bawic, rodzina też. Nie żyjemy przeciez w średniowieczu, a jakaś super religijna też nie jestem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
no 26.12 to nie adwent i raczej właśnie jeden z najodpowiedniejszych dni na wesele to tak na marginesie. Ja uważam że jeżeli ksiądz udzieli Wam dyspensy w Adwent to nie ma problemu. Warto poinformować gości że jest dyspensa i moga się spokojnie bawić. Uwarzam Mieć wesele w Adwent to nie tak źle jak w piatek bo w każdy piatek jest post i zakaz chodzenia na imprezy niestety. Zaraz posypie sie gro komentarzy. Nie pisze że przestrzegam zawsze tego postu imprezowego w piatek, ale tak jest. Zmieniono przykazania, ale zostało POSTY nakazane zachowywać i pod te przykazanie podciągniety jest adwent i post i piątek. A przykazanie zniesiono ze względu na kraje afrykańskie, oni nawet na pogrzebie kogoś odprawiają taniec.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ale byk sorki uważam...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja brałam ślub w zeszłym roku, 6 grudnia. Rodzina z mojej strony wierząca i praktukująca, część znajomych także, ale nikt nie miał oporów przed tańczeniem i zabawą. Odkąd zmieniła się interpretacja przykazań, tak jak to już wcześniej było wspomniane, czas adwentu jest czasem radości
DO ~silen
Cytat przytoczony ze strony: http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TA/TAP/przykazania-koscielne-cz-m.html

"IV. Zachowywać nakazane posty i wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych, a w okresach pokuty powstrzymywać się od udziału w zabawach.

W odniesieniu do tego przykazania Episkopat Polski wyjaśnia (12 VI 2002), że wszyscy wierni winni czynić pokutę. W celu wyrażenia tej pokutnej formy pobożności chrześcijańskiej Kościół ustanowił dni i okresy pokuty. W tym czasie każdy wierzący powinien szczególnie praktykować czyny pokutne służące nawróceniu jego serca, co należy do istoty pokuty w naszym Kościele.

Powstrzymywanie się od zabaw, jak to podkreśla Kongregacja Nauki Wiary, sprzyja opanowaniu instynktów i wolności serca. Powstrzymanie się od zabaw obowiązuje we wszystkie piątki i w okresie Wielkiego Postu. Czynami pokutnymi są: modlitwa, jałmużna, czyli uczynki pobożności i miłości, umartwienie przez wierniejsze wykonywanie naszych obowiązków, wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych i post (raz jeden wolno nam najeść się do syta — pokarmy postne). Czasem pokuty w kościele są poszczególne piątki roku (z wyjątkiem tych piątków, kiedy w te dni przypadają uroczystości) i okres Wielkiego Postu. Wstrzemięźliwość (pokarmy bezmięsne) obowiązuje wszystkich, którzy ukończyli 14 rok życia we wszystkie piątki (z wyjątkiem uroczystości) i Środę Popielcową. Post natomiast obowiązuje w Środę Popielcową i Wielki Piątek wszystkich między 18. a 60. rokiem życia. W przypadku niemożliwości zachowania wstrzemięźliwości w piątek (np. zbiorowe żywienie) domaga się od nas podjęcia innych form pokuty (np. pomoc materialna, finansowa na rzecz ubogich). "

Adwent nie jest "czasem zakazanym"
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
No i co z tego,ze jest ich 12!! Jeśli ktos sobie wymarzyl grudzien to tak ma byc,a to jest czas radosnego oczekiwania a nie stypy! Wiec równie dobrze można się radować z tego,że dwoje ludzi się kocha i chce przejść przez życie razem, co w tym złego!!!??????????
miał ktoś wesele w czasie adwentu ? jak goście się bawili?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
byłam na weselu w adwencie, w prawdzie ślub był cywilny ale goście się normalnie bawili jak na normalnym weselu:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry