Widok

Wiaderko do kąpieli?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Czy któraś z was ma takie wiaderko - http://www.allegro.pl/item591622904_tummy_tub_wiaderko_do_kapieli_niemowlat_warszawa.html ?

Czy faktycznie jest takie fajne? A dzidzia lubi kąpiele w nim?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja mówię wiaderkom NIE
my tez sięnie kąpiemy w ciasnych beczkach tylko pod przysznicem lub w wannie, a co dopiero włożyć maleństwo które sie gnie do tekiej ciasnej dziury...........
Po pierwsze wiaderko takie jest drogie i nie posłuży za długo.
Zwykła wanienka kosztuje grosze, a po drugie dzieciątko leży w wodzie i się relaksuje.
Odkąd Mati siedzi stabilnie, kąpie się w dużej wannie i jest przeszczęśliwy. Nie wyobrażam sobie kąpania Matiego w takim czymś.
To tak, jakbyśmy my kąpali się w beczkach.
o jaa, ja raczej bym w tym dziecka nie wykąpala, mając juz jedno dziecko wiem ze dzidzie lubia sobie machac raczkami i nuzkami w wanience,a to to tylko mozna dziecko włozyc i oplykac co najwyzej , tak mi sie wydaje
http://www.youtube.com/watch?v=vyHY9_yiF1Y&feature=related

tu widac jak malo wygodne to jest dla mamy
w normalniej wanience mozna samemu dziecko wykompac a w takim wiaderku potrzeba drugiej osoby , przynajmniej do puki dziecko nie zacznie byc stabilne bardziej
Moja babcia miała coś takiego, podobnego. To się nazywało Frania. Ale dzieci w tym nie prała :)
A tak na poważnie, to słyszałam, że wiaderka są całkiem w porządku. Moja znajoma miała i sobie chwaliła.
wiecie co obejrzałam sobie te filmiki i kurcze dla mnie to tragedia to wiaderko -wogole nie moge sobie uzmyslowic jak w tym kapac dziecko heheh ja mialam normalna wanienke i maly byl kapany tylko 4,5 mc potem mata antyposlizgowa i do wanny poniewaz juz siedzial wiec bylo mi latwiej :)
matko, co za wynalazek O_O
czego to ludzie nie wymyślą ;)
straszne to jest
nie dosc ze taki maluszek ma słaby kregosłup to sie go na siłe w tym sadza.
ciezko dojśc do pupci i nóżek a jak urosnie to wogóle ciasno

Jak na to patrze to mam wrazenie jakby dziecko w wc było kapane

PIERWSZA KAPIEL NOWORODKA JEST ZWYKLE BARDZO STRESUJĄCA ZARÓWNO DLA DZIECKA JAK I DLA RODZICÓW.TYMCZASEM TYCH NERWÓW MOŻNA ŁATWO UNIKNĄĆ.WYSTARCZY ZAMIAST WANIENKI KUPIĆ...WIADERKO!!!

Maluch czuje się w nim bardzo bezpiecznie i kapiel sprawia mu przyjemność. Jak to możliwe? Po pierwsze, może w wiaderku przyjąć pozycję jak w łonie matki,a taka jest wciąż dla niego najbardziej naturalna. Po drugie, miłe w dotyku ścianki kubełka ciasno go otaczają, a to daje mu oparcie i poczucie bezpieczeństwa.Po trzecie, woda sięga mu do ramion , więc nie marznie. Kształt wiaderka sprawia też, że woda nie stygnie w nim tak szybko jak w wanience- pozostaje przyjemnie ciepła przez 15-20 minut. Nic dziwnego ,że kąpiel pomaga niemowlęciu wyciszyć się i zrelaksować po pełnym wrażeń dniu co w rezultacie powoduje brak problemów z zaśnięciem.

Dla rodziców kąpanie niemowlęcia w wiaderku też może być przyjemniejsze.Przede wszystkim pozwala niedoświadczonemu rodzicowi uniknąć niepotrzebnego stresu, bo nie ma obawy ,że dziecko się wyślizgnie i wpadnie pod wodę.W wiaderku jest to po prostu niemożliwe.Maluch "siedzi" w nim bezpiecznie bez naszej pomocy.Nie ma też obawy,że wiaderko przechyli się i przewróci.Taka kąpiel nie nadwyręża też rodzicielskiego kręgosłupa.Wiaderko jest tak lekkie, że nawet po napełnieniu wodą można je z łatwościa przeieść.I co nie mniej ważne- myjąc malca nie trzeba pochylać się jak przy tradycyjnej wanience.Możemy ygodnie usiąść obok i oprzeć ręce na szerokim zaokrąglonym brzegu.(Dla bardziej wygodnych rodziców Firma Bebe-Jou przewidziała również stojak pod wiaderko-dostępny na zapytanie w cenie ok. 185 zł.)

W czasie kapieli nie musimy dziecka przez cały czas trzymać.Kubełek dosłownie robi to za Nas.Jeśli niemowlę nie trzyma jeszcze główki w pionie, jedynie delikatnie podpieramy jedną ręką jego podbródek a drugą obmywamy całe ciałko.

W ślad za tekstem miesięcznika Dzieko numer 10 Październik 2009

http://www.allegro.pl/item744533048_wiaderko_do_kapieli_dziecka_bebe_jou_antykolkowe.html
antykolkowe? mamusiu to już chyba granie producentów na uczuciach wykończonych kolkami dziecka rodziców. kąpanie w wiaderku bankowo przyspieszy dojrzewanie układu pokarmowego niemowlaka, wzbogaci florę bakteryjną jelit. W wersji dla dorosłych krawaty wiąże, usuwa ciąże..
Fakt, że nasza córa uspokaja się w kąpieli, również jeśli ma kolkę, ale to raczej działanie rozluźniające ciepłej wody – bo kąpiemy ja w wanience ;-) Mnie z kolei rozbroił "rożek antykolkowy", bo wyglądał jak zwykły becik, ale spotkałam się z opinią 1 osoby, że działa.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Zakup mieszkania - rozterki (63 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

dom czy mieszkanie??? (434 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (69 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

do góry