Widok

Wiecznie spóźnione 162 na Płockiej

Od 4 miesięcy codziennie wyjeżdżam 162 z Ujeściska do pracy w różnych godzinach przedpołudniowych. Na palcach jednej ręki mogę policzyć dni, kiedy autobus spóźnił się tylko 3 minuty. Zazwyczaj jest to od 5 do 15 minut. Na domiar złego na Piecewskiej (Morena) ma już spóźnienia ponad 10-15 minutowe i nie zdążam na autobus 210, jadący na Osowę. Żeby pokonać odcinek, na który w rozkładzie przeznaczone jest 10 minut, wychodzę na autobus pół godziny wcześniej (bo a nóż przyjedzie o czasie), a i tak parę razy nie zdążyłam.
Kiedy pewnego razu wściekła, zaczęłam rozmowę z kierowcą powiedział mi, że nie umie fruwać nad autami, a potem podał kilka przyczyn: źle obliczone czasy przejazdów pomiędzy przystankami, pasażerowie, którzy kupują bilety za nieodliczone pieniądze. Musiałam się z nim zgodzić, ale od tej pory zawsze obserwuję sposób jazdy kierowców. Zaskakuje mnie żółwie tempo jazdy!!! Jestem stronniczką ostrożności i odpowiedzialności na drodze, ale hamowanie 200 m przed skrzyżowaniem, bo jeszcze jest czerwone, uważam za przesadną ostrożność, a nawet zaburzanie płynności ruchu na ulicy. Jak jeszcze dodamy do tego, że to spóźniony autobus to wydaje mi się to wręcz nieodpowiedzialnym zachowaniem.
Co o tym sądzicie?
Zaczęłam robić szczegółowy raport sytuacji, który zamierzam przesłać do MZK i poprosić o wyjaśnienie. Ostatecznie płacę za bilety, to chyba mogę wymagać jakości usług.
Czy ktoś oprócz mnie się pod tym podpisze?
Pozdrawiam wszystkich pasażerów 162.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Co do tego hamowania, to weź pod uwagę, że to nie osobówka, a ważący kilka ton kolos. Do tego z pasażerami, a nie z ziemniakami w środku. Gwałtowne hamowanie może się bardzo źle skończyć, na siedzeniach nie ma pasów, a co z tymi co stoją? Zgadnij kto by za to odpowiadał? No kierowca przecież. Co do reszty to się zgadzam.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Myślę, że częściowo masz rację. Wiem, co się dzieje przy gwałtownym hamowaniu w autobusach i tramwajach. Jest to nieprzyjemne i w wielu przypadkach niebezpieczne i zgadzam się, że kierowcy muszą bardziej uważać niż prowadzący osobówki. Jestem jednak przekonana, że można jeździć jednocześnie ostrożnie i dynamicznie, można nie zaburzać płynności ruchu na jezdni i nie hamować gwałtownie.
Dodam, że dziś 162, który powinien być o 7.55 na Płockiej, był o 8.00, na Piecewskiej miał 10 minut spóźnienia, a do Wrzeszcza przybył z 5 minutowym spóźnieniem. Ponieważ nie przesiadałam się na 210, jechałam sobie spokojnie i tylko robiłam notatki (od niedawna na wyświetlaczach autobusowych pokazuje się co jakiś czas nr służbowy kierowcy, co wzbogaca moje notatki :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Ujeścisko

Osiedle Warszawska (5 odpowiedzi)

Osiedle Warszawska powstaje w doskonale skomunikowanym miejscu, w bardzo popularnej wśród...

Gecco Deweloper (9 odpowiedzi)

Jeżeli ktoś jest zainteresowany szczerą opinią polecam przejść się po mieszkańcach inwestycji na...

Lagom (48 odpowiedzi)

Domy Lagom staną w kameralnym otoczeniu, na Ujeścisku. W pobliżu inwestycji znajdują się ciekawe...

do góry