Widok

Wkładka miedziana na NFZ. Gdzie? Który lekarz jest na tyle uczciwy, że założy ją w ramach funduszu?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Założenie wkładki, wyjęcie oraz wszystkie zabiegi "wokół" niej są refundowane. Jedynie zakup wkładki pokrywa pacjentka.
Niestety polskie realia są takie, że lekarze za nic mają umowy z NFZ i kasują za zakładanie ww. "dobrodziejstwa".
Może wiecie, gdzie można tego dokonać w ramach funduszu?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2
chetnie sie tez dowiem,
a jaki jest koszt samej wkladki?
pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja miałam wyjętą na fundusz, założę tez na fundusz, koszt wkładki 400zł
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
a na ile "wystarcza ta wkladka?"
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja miałam 3 lata
jakie 400 zł?!
Wkładka kosztuje 30 zł!!!!!!
To lekarze naciągają! 350 z założeniem to teraz norma!
A przecież to jest refundowane!

Koszt założenia z nfz to tylko cena za wkładkę, czyli 30 zł.
(mówię o miedzianej)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
a gdzie kupujesz taka wkładkę ?30zl?
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mój to wogóle przesadza z założeniem bo woła 500 zl, ale wkładkę kupuję ja ale nie widziałam jeszcze za 30 zł. Za swoją płacilam 115 zł.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja tez takowej nie widziałam
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
sorry, copper kosztuje 40 zł. Ale nadal nie jest to 350!
i za założenie tez trzeba bulić?i kto da gwarancje ze dobrze ja założą?
image
sęk w tym, że nie spotkałam lekarza, który w ramach NFZ założy ją.
W przychodni ginekolog wyciąga ręce po kasę, podczas, gdy masz to z funduszu. To jest podłe!
Co więcej- wołają do swoich prywatnych gabinetów, tam zakładają i do tego potem kontrolne usg robią w "nfzowskim" gabinecie znów każąc płacić!
jaja jak berety
image
Ja w Aptece płaciłam chyba coś koło 120 zł + 200zł założenie. Niby ma działać 5 lat. Na razie funkcjonuje u mnie bez zarzutu trzeci rok.
może napiszcie do NFZ z prośbą o wskazanie lekarzy, którzy zakładają wkładki w ramach ubezpieczenia? I napiszcie, że do tej pory spotkałyście tylko takich, którzy chcieli robić to prywatnie ;)
ja rozmawiałam z NFZ. Pani mi powiedziała, że KAŻDY lekarz przyjmujący w ramach NFZ powinien zakładać wkładkę bezpłatnie.
Powiedziałam, że nie spotkałam takiego, który nie wyciągałby ręki po kasę. Stwierdziła, że może przesłać mi pismo informujące o tym, że usługa jest bezpłatna...
Tylko jak to w praktyce by wyglądało?

Obiawiam się, że mogliby założyć mi ją na złość źle- a ja ciążę nie bardzo chcę
"Teoria" ze strony NFZ ;)
http://www.nfz-gdansk.pl/ambulatoryjna-opieka-specjalistyczna,89.html
"Wszelkie świadczenia medyczne, jakie możemy uzyskać w poradniach specjalistycznych należą do grupy zwanej ambulatoryjnymi świadczeniami specjalistycznymi. Noszą one nazwę porad specjalistycznych. Nieodpłatne usługi dostępne są tylko w tych poradniach, na które Narodowy Fundusz Zdrowia zawarł z placówką medyczną umowę. Pacjent ma prawo wyboru lekarza specjalisty spośród tylko tych poradni, które taką umowę posiadają. Należy pamiętać, że lekarz kierujący zobowiązany jest określić rodzaj poradni, do której nas kieruje np. reumatologicznej, onkologicznej, kardiologicznej. Sami zaś decydujemy, którą placówkę medyczną wybieramy. Nie istnieje pojęcie rejonizacji. Nie trzeba również być pacjentem POZ w placówce medycznej, którą wybraliśmy do leczenia specjalistycznego.

Wykaz poradni dostępny jest na stronie internetowej, jak również w punktach informacyjnych NFZ. Informacje te można uzyskać zarówno osobiście jak i telefonicznie. O wskazanie specjalisty ubezpieczony może zwrócić się również do lekarza kierującego, który często dysponuje wiedzą o zakontraktowanych przez Fundusz poradniach. Przychodnie, które mają zawarte umowy z NFZ można rozpoznać samemu - po tablicy ze znakiem graficznym NFZ."

założenie/usunięcie wkładki wewnątrzmacicznej to porada IV typu, kod świadczenia 5.05.00.0000030 :) (katalog porad zabiegowo-diagnostycznych, strona 3, pozycja 30)

Tu zrobiłam wycinek z tej tabeli: http://zapodaj.net/images/dc6d73a2e5b33.jpg
a tu placówki mające podpisane umowy z NFZ http://www.nfz-gdansk.pl/uploads/files/02_aos_wykaz_20130301.pdf (świadczenia w zakresie położnictwa i ginekologii - pozycje w tabeli od 1375 do 1560)
hop hop, dziewczyny-jak obecnie wyglądają 'stawki' za założenie?
Moj gin zaklada Mirene bezplatnie w ramach wizyty na NFZ :-) Zukowo
fajnie...zukowo bezpłatnie ( nfz) a w gdansku ze swiecą szukać na nfz.. :( gin, do ktorego chodzę ma stawkę 400 ( a wizyta normalnie w ramach nfz)....więc się zastanawiam- jak to teraz wygląda
A wie ktos gdzie najtaniej mozna kupic Mirene? I za ile? W Zukowie 650 i nie wiem czy szukac dalej? :-)
Asiaczek do jakiego gina chodzisz w Zukowie?
Na NFZ jest tylko jeden- Raba
No to piszcie zawiadomienia do NFZ i na policję - anonimowo chociaż. Samym gadaniem nic nie zdziałacie. Lekarze to następna mafia, wiemy jak jest (słynne błędy lekarskie i niemal zerowa odpowiedzialność za nie, ale to nie powód aby się z tym godzić.

Sami ich tak wychowaliśmy łapówkami za cokolwiek. Opiekę nad dziadkiem, gdy piguła wzięła kopertę, uśmiechnęła się, poszła do domu, a dziadek i tak był osr... itd.

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Pamiętasz może gdzie dokładnie, albo u jakiego lekarza ją zakładałaś?
No jak jesli doszło by do ciąży, a okazało by się ze wkladka jest źle założona to mozna takiego lekarza pozwać za niedopelnienie obowiązków.
A wkładkę kupowałaś sama? Bo w aptece kosztuję 100-parę złotych. 400 to z założeniem u prywatnego lekarza kosztuje.
a ja niedwano zakladalam na zaspie bezplatnie, a kupilam Novat380 za 140zl dziala na 5 lat :)
Ja kupiłam Mirene za 618zł w Dyżurnej na placu Kaszubskim w Gdyni. Mają od producenta, stąd niska cena. Zakładałam prywatnie w EviMedzie za 250zł
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
a ja ostatnio byłam u gin. i mowie ze 4 lata po drugim porodzie chciałabym wkładkę...on na to ze nie zakłada...pozniej okazalo sie ze mam nadżerke a on na to że nie wypala a zamraza tylko u siebie priv.......
Heh... No wlasnie, tez przed Mirena oprocz odstawienia od cyca musze wymrozic nadzerke, tylko czekam na wynik cytologii :-) oczywiscie wszystko na NFZ :P
Doktor zinkiewicz na Jagiellońskiej w gdańsku zakłada wkładki na fundusz , wszystko profesjonalnie i bezpłatnie w nadmorskim centrum medycznym
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
guzik prawda, wkładka kosztuje max 150zł (niehormonalna). wiec sie naciągnął
Dokładnie, nawet 80zł są
400 zł to prywatnie kosztuje,buahaha
Kujawsko pomorskie 700zł miedziana
Kto niedawno zakładał wkładkę miedzianą na nfz? Który lekarz w Gdańsku nie ma z tym problemu?
Też chciałam, ale szwagierka właśnie w ciążę zaszła po roku stosowania tej wkładki i mi sie odechciało ;p
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Jesteśmy rodziną czy co? Moja szwagierka po roku też wpadła, a miała właśnie taką wkładkę i mi też sie odechciało hihi
Miśka nie jesteście rodziną,spójrz na IP,to będziesz wiedziała.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jezuuu kto to pisze z takim samym IP???
Ktoś łapie moje WI-FI czy co???
Ktoś ze ze mnie jaja robi...... hmmm... ktoś tu czytał co ja czytałam.... oj domowników przetrzepać trzeba hihi
Ja sie potem dziwię, że jest więcej niż jedna Miśka, a może nie tylko Miśka...
Boże wygląda jakbym sama ze sobą gadała... Mam schizy czy co?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6
Potwierdzam
Ja tez levosert mam na fundusz, koszt wkładki ok 300 zł. Na tabletki wydawałam więcej i źle się po nich czułam. Teraz mam ten komfort, ze krwawienia są z miesiąca na miesiąc coraz mniejsze
yolla, gdzie zakładałaś na nfz

podbijam pytanie, gdzie zakładałaś?

polecicie lekarza w Trójmieście albo okolicach, który w miarę delikatnie wyciągnie wkładkę?

Dr Kijuc za100 zł delikatnie wyciąga

podbijam, gdzie w gdansku mozna zalozyc wkladke 'na nfz'? moze ktos wie..
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (72 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

Sprawdzone sposoby na odchudzanie:) (70 odpowiedzi)

Cześć Dziewczyny! Podzielcie się swoimi sposobami na skuteczne odchudzanie:) Ja muszę zrzucić aż...

Gdzie się fajnie ubrać w rozmiarze xxl? :-( (47 odpowiedzi)

Mam dwoje dzieci. Przed drugą ciążą mocno przytyłam. Teraz młodsze dziecko ma prawie 6 miesięcy....

do góry