Widok
Ostatnio przejrzałem Lesoka i trafiłem na informację o wyborze sołtys Bojana. Patrzę a tu zdjęcie Pani sołtys z wójtem Kalkowskim , stoją ramię w ramię obok siebie . I naszła mnie taka refleksja , czyim przedstawicielem jest sołtys ? Czy wójta w stosunku do mieszkańców , czy mieszkańców w stosunku do wójta . Bo jeżeli to drugie , to pani sołtys powinna być na zdjęciu wśród mieszkańców Bojana . Tak mnie się wydaje , chyba, że się mylę i przekaz z Lesoka jest aż nadto wyraźny ;-);-);-)
Wspólne zdjęcie w Lesoku o niczym nie świadczy. RK póki co jest wójtem, a pani sołtys jest, jak sądzę, osobą kulturalną. Formalne kontakty sołtysa z gminą to jego obowiązek. Zachowanie form grzecznościowych zwłaszcza w oficjalnych kontaktach naprawdę nie szkodzi.
Doceńmy starania pani sołtys, ale nie spodziewajmy się cudów.
Doceńmy starania pani sołtys, ale nie spodziewajmy się cudów.
Pełnimy swoje funkcje dopiero od półtora miesiąca. Nasz praca jest całkowicie społeczna. Wszyscy mamy swoje obowiązki zawodowe. Do tej pory nikt z nas nie miał podobnego doświadczenia. Spotykamy się ze sobą regularnie, spotkaliśmy się też w tym czasie cztery razy z radnymi, ze strażakami, na bieżąco realizujemy sprawy "na już": pan "stopek", równanie dróg przez GPK, a np. w takim sprzątaniu wzięli udział tylko radni z rodzinami choć zaproszenie było do wszystkich mieszkańców. Bierzemy udział w sesjach i przedstawiamy wnioski. Reagujemy na sygnały od mieszkańców i bierzemy udział w wizjach lokalnych dotyczących mieszkańców. Przedzieramy się przez przepisy i marazm gminy. Proszę dać nam czas i wspierać nas konstruktywnie i realnie :)