Widok

Woda na oknach - mam dość.

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
codziennie rano musze wycierac okna i wode na parapecie.
wedlug wlascicielki mieszkania wplyw na to ma duza roznica temperatur w domu i na podworku. roszcelniac okna? a czy dzieci tego nie poczuja?
czy to skraplanie swiadczy o tym ze w domu tez jest wilgotno?
nie mam sprzetu do mierzenia wilgotnosci, a dzieci duzo choruja na gorne drogi oddechowe.
ktora z was pokonala te poranne suszenie okien.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 7
acha kup spray do szyb samochodowych przeciw parowaniu moze to pomoże
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7
Kup HUMISTOP na allegro bo w sklepie nie widziałam. a ten Metylanu to nic nie daje. 2 humistopy i po 2 tygodniach po problemie. Ja muszę często wymieniać wkąłdy bo co 6 tygodni ale powietrze bez porównania. Ja mieszkam w starym budownictwie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8
u siebie zauważyłam, że okna mi parują (a raczej skrapla się para) na dole okna w przypadku gdy jest różnica temperatur pomiędzy mieszkaniem a dworem, jak mam spuszczone rolety do samego końca. Na noc staram się "otwierać" rolety, albo przynajmniej nie spuszczać ich do samego końca. U mnie to pomaga. W kuchni nie mam rolet i tam w ogóle nie ma tego problemu. Dlatego stwierdzam, że jest to wina rolet spuszczonych do końa(ponieważ wilgotne powietrze pomiędzy oknem a roletami nie ma gdzie uciekać i osadza się na okniem.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4
w sumie to rolety zazyczaj mam opuszczone do dolu
czasem robie przeswit, ale poslucham waszej rady
technicznie nic tu nie wymienie, bo mieszkanie wynajmowane
moze kupie ten sprzet na allegro,
dzieki dzieki
a odnosnie szczepionki to poszla juz nam jedna seria, tyle ze mala byla chora i zamiast drugiej, lekarz mowil zeby powtorzyc 1
niekonczacy sie katar, juz chyba 2 ms i zawsze konczy sie zapaleniem ucha wiec slabo

mam te dwa naiewnikiw ramie okna, ale moze zmniejszylo to problem o 10 %

tanie okna,
albo slabe sciany
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
>mam te dwa naiewnikiw ramie okna, ale moze zmniejszylo to problem o 10 %

Bo zależy to od tego, jakie są to nawiewniki (ile powietrza wpuszczaja w ciągu 24h) i jakiej wielkości masz mieszkanie (metraż)

U mnie, przy 96m2 powinienem dostarczyć do środka minimum 120m3 świeżego powietrza na dobę. Czyli są to 3 nawiewniki o przepustowości 45m3/dobę każdy.

Najlepiej zakładać nawiewniki higrosterowane.
Nie musisz się bać o wychłodzenie mieszkania.
Wręcz przeciwnie, zewnętrzne powietrze jest suche, co powoduje (u mnie) szybsze schnięcie prania np.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
u nas tak sie robi jak np suszę w pokoju pranie i okna mam zamknięte.
Facet od okien powiedział że okna są za szczelne i stąd problem ze skraplaniem wody
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Żeby uściślić: Nie okna, tylko mieszkanie :) Mieszkanie jest zbyt szczelne (jak puszka) i należy do niego doprowadzić z zewnątrz powietrze, stosując na przykład nawiewniki.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
tez to miałem. Nawet przy silnych mrozach to po scianie sie skraplało. A wiec: zona miała kwiat papirus wywaliłem, pranie -najwiekszy producent wilgoci( teraz trzymamy w łazience i zamykamu drzwi i lekko uchylamy okno. i codziennie przy powrocie z pracy otwieram na 2-3 min wszystkie okna i robie przeciag. Teraz jest ok.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
hej to może poproś o skierowanie na wymazy gardeł i nosków dzieci może mają jakaś bakterie polecam
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
To jest wina szyb! Ich przenikalnosc jest za mala, tak robia najtansze szyby. Nalezy je wymienic, tylko szyby, nie Cale okna...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1
u mnie też skrapla się woda . blok ma 6 lat, mam humistopy w każdym pomieszczeniu i wietrzę 2 razy dziennie.
szukałam czegoś nt kosztów wymiany całych szyb zespolonych i znalazłam w jednej z firm koszt 65 zł plus cena szyby. czy ktoś znalazł, jaka jest cena samej takiej "ciepłej" szyby?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
też kiedyś miałam taki problem. Po pierwsze musisz sprawdzić, czy wentylacja w kominach jest sprawna. Jeśli tak, to spróbuj z pochłaniaczami wilgoci. U mnie zadziałało
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Wymiana szyb pomaga w 100%. Mielismy strasznny problem z woda z okien (zwlaszcza balkonowe duze szyby - zgnil po 2 latach parkiet !!!) mimo codziennego wycierania.
Po wymianie szyb jak reka odjal - kiepskie szyby i tyle (wspolczynnik termiczny).
Deweloper (Towarzystwo Ziemskie) w zaprte szedl ze to nie ich wina.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3
A jaki jest koszt wymiany szyb?bo nie mogę nigdzie znaleźć kosztu tych lepszych szyb. Wymiana 65 zł.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
powiem tak - za 3 okna podwojne, 1 duza balkon, 2 duze okna pojedyncze z wymiana zaplacilem troche < 1k. Jak liczone to nie wiem i kilka lat temu to bylo ale sprawdzilo sie. A mialem mnostwo gosci z ekspertyzami bzdurnymi za duza wilgotnosc niby, ze nie witrze itp.
Kompletna bzdura - jak na szybach masz niska temperaure to bedziesz miec skraplanie i tyle.
Po wymianie problem znikl.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
1k tzn 1000zł?
a jaka firma Ci wymieniała?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A co zrobić jak wymiana szyb dokonana, co faktycznie dało dużą poprawę, bo po oknach już nie leci woda ciurkiem, jedynie niewielki pasek wilgoci się pojawia, ale za to ramy okienne ciągle są mokre tzn taka rosa się na nich robi? Teraz wymienić ramy? Masakra z tymi oknami po prostu...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tak to jest, jak się nowe szyby wstawia w stare ramy :)))

Stare ramy także mają gorsze współczynniki przenikania ciepła.
Raz na 15 lat to można chyba poświęcić trochę więcej pieniędzy i wymienić całość. Raz, a dobrze
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4
No tak... Jak się słucha specjalistów od okien to tak właśnie jest - mówili, że sama wymiana szyb wystarczy... Eh...
Więc niech i inni się dobrze zastanowią przed podjęciem decyzji, bo co u jednych pomaga u innych niekoniecznie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
To chyba dla kazdego oczywiste ze im lepsze ramy tym lepiej :-)
Ale bez remontu pokoju mozna na szybko wymienic szyby i jest juz naprawde duuuuuza roznica. A koszt tez zdecydowanie inny. No ale decyzja zawsze nalezy do wlasciciela.
podobnie gdy wstawimy wypasione okna z ramami a ekipa spapra i zrobi mostki termiczne - tez bedziemy mieli problem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

Czy ktoś żałuje zakupu mieszkania na kredyt? (417 odpowiedzi)

Witajcie, mam pytanie do osób, które kupiły mieszkanie na kredyt: czy żałujecie, że wzięliście...

odstraszacz na krety - opinie? (52 odpowiedzi)

Witam, w moim ogrodku, gdzie dopiero posialam trawe zadomowil sie kret i buszuje po calym...

żelazko, pralka, odkurzacz (15 odpowiedzi)

hej, właśnie wprowadzam się do swojego mieszkania. szukam jak w temacie żelazka, pralki i...

do góry