Widok

Woda na oknach - mam dość.

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
codziennie rano musze wycierac okna i wode na parapecie.
wedlug wlascicielki mieszkania wplyw na to ma duza roznica temperatur w domu i na podworku. roszcelniac okna? a czy dzieci tego nie poczuja?
czy to skraplanie swiadczy o tym ze w domu tez jest wilgotno?
nie mam sprzetu do mierzenia wilgotnosci, a dzieci duzo choruja na gorne drogi oddechowe.
ktora z was pokonala te poranne suszenie okien.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 7
Witam,

prosze o podanie nazwy firmy lub producenta szyb.

Pozdarwiam,

Paweł
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wentylacją nazywamy zorganizowany sposób wymiany powietrza w pomieszczeniach budynku. Do głównych zasad działania wentylacji zaliczyć można:

zapewnienie doprowadzenia odpowiedniej ilości świeżego powietrza zewnętrznego,
właściwy przepływ powietrza przez pomieszczenia,
skuteczne usunięcie zanieczyszczonego powietrza wewnętrznego na zewnątrz.
Prawidłowo działająca wentylacja jest szczególnie potrzebna w pomieszczeniach z przebywającymi w nich ludżmi, gdyż dostarczane z zewnątrz budynku powietrze zapewnia wymianę zużytego i zanieczyszczonego na świeże, niezbędne do oddychania.

Rozwiązaniem zapewniającym właściwą wentylację, spełniającą powyżej wymienione wymagania, jest zastosowanie specjalnych urządzeń, zwanych nawiewnikami powietrza. Urządzenia te są instalowane w oknach i drzwiach lub w ścianach budynków.

Dodać należy, że proces wentylacji może polegać także na rozszczelnieniu poprzez uchylenie lub odsunięcie skrzydła okiennego od ościeżnicy, co określane jest nazwą - mikrowentylacja.

RODZAJE WENTYLACJI

Proces wentylacji powinien przebiegać przez miejsca do tego przeznaczone, a więc przez nawiewniki zamontowane w oknach lub drzwiach, a także w ścianach budynku (zazwyczaj w pobliżu okien). Podkreślić należy, że brak właściwych urządzeń wentylacyjnych, jak również ich nieprawidłowe działanie, skutkuje złą jakością powietrza znajdującego się w pomieszczeniach, co jest główną przyczyną dyskomfortu użytkowników. Powoduje także wzrost wilgotności powietrza, co wpływa na możliwość zawilgocenia budynku i sprzyja powstawaniu zagrzybienia.
Polecam przeczytać cały artykuł napisany przez naszego fachowca.

http://www.oknoserwis.pl/art,1898,,analitycznie,.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
to poprostu zła wenty;lacja okienna i tyle uważaj żeby grzyb się nie zrobił rozszczelniaj okna wietrz często
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja mieszkam na parterze też miałam ten problem, woda zbierała sie aż do połowy okna, zmieniłam okna na nowe 5 komorowe, problem zniknoł a temp. wzrosła o 2 stopnie C
image
Szyba nie wydziela wody, plastik również. gdyby tak było to już dawno rozpuściłyby się nasze okna. Och jakie ludzie mają braki ze szkoły o podstawowych zjawiskach fizycznych, parowanie, skraplanie.....Wstyd.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
- susz pranie na balkonie, na mrozie pranie szybko schnie, nie martw się zesztywnieniem materiału, powietrze mroźne jest suche i woda odparuje nawet z zamarzniętego materiału

- 20 lat temu o tej porze roku bólem było suche powietrze, trzeba było wieszać ręczniki zamoczone wodą na grzejnikach, żeby ulżyć śluzówce nosa i gardłu; dziś mamy skroploną wilgoć na oknie, która źle wygląda ale nie jest bardziej niezdrowa niż tamto suche powietrze

- grzejniki powinny być nie zasłonięte, nawet jeśli grzeją a jest zakłócona cyrkulacja, to grzeją ścinę a nie powietrze w pomieszczeniu; warto odsunąć mebelki nieco dalej

- lepiej wietrzyć krótko i intensywnie (np. na przestrzał jak układ mieszkania na to pozwala) niż powoli za pomocą pojedynczego okna; szybkie wietrzenie powoduje dostanie się zimnego, świeżego ale i suchego powietrza ale ściany pozostaną ciepłe; długie wietrzenie wyziębia również ściany

- podczas gotowania przykrywaj garnki pokrywkami; a po ugotowaniu np. jajek, wyjmij jajka a garnek z gorącą wodą przykryj i zostaw aż ostygnie - nie wylewaj gorącej wody, szkoda energii - top ciepło zostanie w mieszkaniu

- po kąpieli ściągnij wodę ściągaczką przynajmniej z tych płaskich ścian wanny lub brodzika

- nie zamykaj nawiewników; jeśli za bardzo dmucha przykręć je ale tylko częściowo i w miarę równomiernie na wszystkich oknach; w pokoju dzieci też lepiej zostawić cyrkulację powietrza i bardziej odkręcić grzejniki, niż mieć ciepłe mokre powietrze, które powoduje pocenie się pod kołdrą i częstszą przyczynę przeziębień

- ja też ścieram wilgoć z okien; nie ma wyjścia trzeba to robić i trzeba ponieść koszt - albo większy rachunek za grzanie przy rozszczelnionych oknach, albo częste zużywanie ręczników papierowych (są najlepsze do wycierania), albo inwestycja z ciepłe szyby, np. okna trzyszybowe (nie trzeba zmienić mieszkania, wystarczy wymienić wkłady szybowe w oknach)

- jak coś jeszcze sobie przypomnę, to napiszę... ;)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
PS.

- nie pij herbat napotnych (np. malina), wbrew pozorom malina jest zdrowa bo oczyszcza krew a nie dlatego, że się pocimy; pocenie się powoduje, że dłużej nie możemy dojść do równowagi temperaturowej w organizmie, przez co dłużej jesteśmy przeziębieni; a wracając do wilgoci na oknach, pocenie się, czyli wilgoć fizjologiczna, jest podstawową przyczyną parowania okien; dlatego warto odstawić herbatki napotne, jak również utrzymywać taką ciepłotę w mieszkaniu, przy której nie pocimy się za nadto

- zwróć uwagę, że jak wyjdziecie wszyscy z mieszkania np. na 2-4 godziny, to po powrocie wcale nie będzie dużo wilgoci; sama się nie wyprowadzisz ale jeśli planujesz gości, lepiej zmień plany i pojedź w gości do kogoś; im więcej osób tym więcej wilgoci fizjologicznej
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Mieszkam w bloku, przez 5 lat zmagałam się z parowaniem szyb. Już miałam montować nawiewniki, wycinać uszczelki i kupować osuszacz powietrza. Wilgotność w mieszkaniu, szczególnie po gotowaniu, kąpielach i suszeniu prania sięgała nawet 80%. Zgodnie z tym co mi poradzono sprawdziłam kratki wentylacyjne- każda miała w pakiecie przymocowaną tzw. ‚siateczkę’, usunęłam siateczki i problem wilgotności zniknął niemal w jeden dzień!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Brak wentylacji /wyciagu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Warto postawić w pomieszczeniu pochłaniacz wilgoci

Warto uchylać/otwierać okna. Dom to nie szklarnia.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

za duza wilgoc w domu
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Polecam przeczytać ten artykuł https://wentsystem.com/Zaparowane-okna-w-domu-sposob-na-parujace-szyby-blog-pol-1540465056.html
U mnie był on w stanie rozwiązać ten problem ;)

miałam dokładnie tak samo... wypróbowałam pochłaniacz wilgoci i to nie dało efektu aż z mężem zdecydowaliśmy się na osuszacz powietrza... wybor jest spory https://nachlodno.pl/osuszacze-powietrza-ranking/ . Nie korzystamy z tego często... tylko jak już jest zimno za oknem i nie chcemy non stop wietrzyć mieszkania ale grunt że pomaga

Okna zamówiłem w https://agmarokna.pl jakość na bardzo wysokim poziomie. Są szczelne, ciepłe i świetnie wyciszają hałasy z zewnątrz. Montaż bez najmniejszych zastrzeżeń.

Wilgoć na szybach często świadczy o niekontrolowanym poziomie wilgotności w domu. Dla mnie kluczem jest połączenie prostych rozwiązań: regularne odszranianie okien przez chwilę otwarcia, użycie osuszacza powietrza lub położenie worków z węglem aktywnym na parapetach.

Choć zastąpienie okien wydaje się szybkim remedium, warto najpierw sprawdzić, czy problem nie da się rozwiązać poprzez poprawę wentylacji i kontrolę wilgotności, szczególnie jeśli dzieci często chorują wilgoć sprzyja rozwojowi pleśni, która pogłębia infekcje dróg oddechowych
O mnie i moich pasjach na Carrd, MSSG oraz Linktree

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

Czy da się urządzić małą funkcjonalną łazienkę? (4 odpowiedzi)

Czy naprawdę da się urządzić bardzo małą łazienkę tak, żeby była funkcjonalna? Myślę o wannie,...

Dekoracje do mieszkania (28 odpowiedzi)

Co myślicie o panelach tapicerowanych na ścianę? Szukam czegoś, co dodałoby trochę przytulności...

Przeprowadzka (14 odpowiedzi)

Może ktoś z Was korzystał z firm zajmujących się przeprowadzkami i ma doświadczenie w tym...

do góry