Widok

Woda zdatna do picia!!!

Komunikat na http://www.szemud.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Serio? Ten rozwodniony domestos w kranach nadaje się do picia?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
A gdzie wyniki z Sanepidu? Teraz szybko rozwieszaja ulotki..a jak nas truli to czekali z informacja..
woda niby w Bojanie zdatna, ale w koleczkowie nadal szambo a to raczej blisko...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
W Koleczkowie dalej syf :(
Jak długo to jeszcze potrwa ? Żadnych konkretów, woda w Koleczkowie nawet do kąpieli się nie nadaje, sam chlor. Może gdyby wójt miał to pić to by się zabrał do skutecznego działania.
Nowa inwestycja warta 6mln a przyoszczędzono jak zwykle. Kryterium wyboru wykonawców i materiałów najniższa cena i oszczędności z tym związane. Wójt podaj się do dymisji bo to Ty jesteś winnym tych zaniedbań !
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0
Woda zdatna do picia? Jeszcze czuć chlor nawet w praniu. Jeszcze długo nie dam tej wody dziecku ani kapac w niej nie zamierzam po tym jak córkę wysypalo
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
to jest skandal ! woda jak z basenu sam chlor.
Sposób zawiadomienia mieszkańców o skażonej wodzie zasługuje na potępienie. Truli Nas od co najmniej miesiąca a burmistrz raczył poinformować mieszkańców podczas mszy niedzielnej ! A Ci co nie chodzą do kościoła to mogą mieć pretensje do siebie.
Kiedy to się skończy ? może jak przyjdą mrozy to zabiją ten syf co płynie w rurach
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2
Informacja o zatrutej wodzie "podczas niedzielnej mszy"?
Kto nie chodzi do kościoła niech się truje. To filozofia naszego burmistrza.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5
Cały czas się zastanawiam, co oni sobie myślą w tej gminie. W Bojanie z kranu nadal leci sam chlor (mamy sobotę, minęło kolejnych pięć dni!), smród tego świństwa czuć w całym domu, aż się niedobrze robi. Przecież tego nie da się pić! Prania nie da się w tym zrobić, bo ciuchy albo się poodbarwiają, albo poniszczą w inny sposób. Skóra po kąpieli swędzi jak diabli. A na stronie żadnej informacji, nic. Tylko że woda niby zdatna do spożycia. No owszem, bakterii może i nie ma. Ale chlor też jest szkodliwy, i to bardzo.

Przecież to są jakieś kpiny.
Prawda jest taka, że mają na nas dosłownie i przenośni - "wylane".
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Woda dzisiaj od rana smierdzi chlorem, czy znów jest zatruta bakteriami?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Co myslą w gminie? A no nic. Głosowaliście, wybraliście, wszyscy podnosili larum, że trzeba dać wolną rękę, to teraz proszę siedzieć cichutko.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
A chlor śmierdzi coraz intensywniej. Co jest grane, może jakiś radny coś wytłumaczy?.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Czy ja już zgłupiałam?
Informacja o wodzie zdatnej do picia pojawiła się 7 - go grudnia.
a teraz na stronie szkoły czytam informację, że sanepid dopuścił wodę 14 - go grudnia.
Na stronie gminy tez są już tylko informacje o dacie 14 grudnia.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
7-go Bojano, Kielno, Dobrzewino. Bez Koleczkowa.
14-go Koleczkowo tez.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kiedy tydzień temu (w poniedziałek 14 grudnia) zadzwoniłam do gminy z pytaniem, dlaczego woda tak potwornie śmierdzi chlorem, odpowiedziano mi, że Sanepid nakazał prewencyjne chlorowanie i że nie potrwa ono dłużej niż do środy (16 grudnia). Mamy kolejny poniedziałek, 21 grudnia, a chlor jak był w wodzie, tak jest. Wodę wciąż pijemy wyłącznie przegotowaną, ale myć się przecież jakoś trzeba, że o praniu nie wspomnę, święta za pasem, pieniądze wydane na fryzjera mogłam równie dobrze wyrzucić w błoto, bo z farbowania nie zostało nic, chlor załatwił sprawę. Skóra piecze, na głowie siano, ciuchy śmierdzą, dwa swetry już do wyrzucenia, bo pojawiły się odbarwienia (a były wielokrotnie prane wcześniej bez przygód). W dodatku czeka mnie wizyta u okulisty, bo od kąpieli w chlorowanej wodzie nabawiłam się zapalenia spojówek. Jestem BARDZO ciekawa, czy gmina jest przygotowana finansowo na odszkodowania, bo ja na ten przykład nie zamierzam odpuścić. Zwłaszcza przy sposobie, w jaki jest (a raczej nie jest) prowadzona kampania informacyjna. Dopuścili się karygodnych zaniedbań, teraz rżną głupa ile wlezie. To jest absolutny szczyt wszystkiego.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja szczerze mówiąc też jestem wściekła, jak chyba wszyscy.
Ale moim zdaniem trochę przesadzasz. U mnie się żadne ubrania nie odbarwiły. Żeby kolor włosów zmienić od chlorowanej wody, to jest po prostu niemożliwe. A co do zapalenia spojówek, to są to zakażenia bakteryjne, lub wirusowe. Chlor raczej powinien im zapobiegać, gdyż zabija bakterie. Chlorowanie zalecił sanepid i na pewno dopuszczalne normy są zachowane, więc nie wiem, co chcesz wskórać.
Gmina dała d.py po całości ale nie popadajmy w paranoję.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Chlor ma silne działanie wybielające, wysuszające i podrażniające. Zabija bakterie, tak, niestety również te pożądane, niszcząc tym samym naturalną barierę ochronną skóry (stąd u wielu osób pojawiają się paskudne wypryski). Co do możliwości odbarwiania włosów, ubrań oraz podrażnień skóry i oczu do zapalenia spojówek włącznie, informacje na ten temat można bez problemu znaleźć choćby w internecie. Tak na marginesie: chlor stosowany na dłuższą metę całkowicie niszczy strukturę włosa, może prowadzić nawet do wyłysienia.

Proszę bardzo:
"Chlor zabija bakterie, ale zabija też florę bakteryjną, która chroni nasz organizm. Może się przyczynić do powstawania nowotworów jelita i żołądka. Szkodliwe opary chloru negatywnie wpływają też na drogi oddechowe i przyczyniają się do powstawania alergii. Na chlorowaną wodę muszą też uważać kobiety w ciąży, bo może być ona niebezpieczna dla dziecka.

Częste korzystanie z chlorowanej wody bardzo niekorzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Niszczy on warstwę lipidową na skórze, co sprawia, że jest ona bardzo wrażliwa i podatna na alergie. Chlor działa też jak rozjaśniacz na włosy i mocno je wysusza".
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
"Najczęstszymi przyczynami zapalenia spojówek są bakterie, wirusy i alergeny np. kurz, pyłki roślin. Schorzenie to także częściej dotyka osoby cierpiące z powodu zespołu suchego oka, noszące soczewki kontaktowe (najczęściej z powodu braku odpowiedniej higieny) czy też często korzystających z basenów kąpielowych, w których woda dezynfekowana jest chlorem".

Chlor po prostu zaburza naturalną równowagę bakteryjną i prowadzi do nadmiernego wysuszania. Co do stężenia, to ostatnio po wzięciu prysznica kaszlałam dobre dziesięć minut. Nie dało się oddychać.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja na prawdę rozumiem, ale nie porównuj naszej wody do wody w basenie. To są zupełnie inne wartości.
Woda faktycznie śmierdzi i ja jej nadal nie piję, ale nic mi się jeszcze nie odbarwiło, a już na pewno nie włosy. To jest po prostu za małe stężenie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Niestety, najwyraźniej jest większe, niż podają. Według sanepidu (dzwoniłam) niedopuszczalne jest, aby przy zalecanym przy nich stężeniu dochodziło do podrażnienia dróg oddechowych, skóry (a dochodzi, ja się duszę, córkę sąsiada wysypało i na pewno po wodzie, była u lekarza). Do fryzjera chodzę tego samego od lat i tylko teraz mam sytuację, że dwa mycia po farbowaniu kolor zszedł z włosów kompletnie, zrobiły się szare. Mimo odżywek są suche jak pieprz - to też przypadek? Skóra piecze, swędzi. Coś na rzeczy jest na pewno.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Czeste mycie skraca zycie,star a prawda moze ktos wkoncu do d*py I'm sie dobierze o rurach azbestowych nie wspomne
A ja nie kaszlałam. I oddychałam.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Witam Witam. Na chwilę obecną mam również taki syf zkranu przez chlor, że ubrania kolorowe po praniu nadają się do wyrzucenia(z czarnych zrobiły zrobiły się brązowe, a siwe i szare to porażka), woda ciepła z kranu wrecz tłusta 4 dzień, o myciu nie wspomnę. Co ty na to?

No to należy zawiadomić sanepid. Możesz też pobrać próbkę i zbadać na koszt własny (pełne badanie to koło 500zł) tylko nie wiem co dalej możesz zrobić jeśli okaże się, że normy są przekroczone.

Po jakiego grzyba odgrzewasz post po trzech latach?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Może dlatego, że po 3 latach również zdarzają się takie zaniedbania...

Ps.. W innych rejonach Naszej Polski..

Przeczytaj tytuł i pomyśl.
Tytuł "Woda zdatna...." vs treść "kotleta" "Mam syf w kranie...". Pomijając daty.

Netykieta się kłania.

Inne tematy z forum Bojano

Dyżur radnych Bojano 16.05.24 biblioteka w Bojanie godz.17 (11 odpowiedzi)

#Światłowód w Bojanie! Jak już wiemy, firma Strzyżowski.Net, działająca pod marką Pomorski...

Telewizja naziemna (3 odpowiedzi)

Dzień dobry, czy macie sygnał telewizji naziemnej, u nas tylko nieliczne programy,brak m.in....

Biuro Rachunkowe - gdzie w okolicy? (41 odpowiedzi)

Jest gdzieś w okolicy Koleczkowo, Bojano jakieś działające biuro rachunkowe? Verso z Bojana chyba...

do góry