Widok
to musisz więcej czytać
Były sposoby na mordowanie Polaków i znam to nie tylko z relacji osobistych ale te materiały sa dostępne w wielu książkach i archiwach, widocznie jako normalny człowiek nie możesz uwierzyć że taka zwierzęca nienawiśc jest możliwa. jewiele To.AK nigdy nie wydalo takiego rozkazu nawet w ramach odwetu .Oczywiście nie tylko sam Bandera taki rozkaz wydał ale też wielu pomniejszych i nie chodziło tylko o to by Polaków wymordować ale też o to by cierpienia były jak najbardziej dotkliwe tąd te wszystkie okropieństwa w które nie wierzysz. Była systematyzacja zabijania a ziemie miały być czyste jak łza krew płynęła rzekami,polska krew. Martwi mnie fakt,że jako najprawdopodobniej wrażliwy człowiek uważasz że wieśniaki w 43 niemowlęta i starcy mają coś wspólnego z kremlowską propagandą
Obejrzałem film dzisiaj w Krewetce
Rzeczywiście dobry, ale szczerze mówiąc spodziewałem się więcej okrucieństwa.
Sceny rzezi były w mojej opinii zbyt krótkie i nie tak drastyczne, żeby wyróżniały ten film od innych. Przeczytanie książki, relacji świadków wydarzeń opisujących różnorakie wymyślne sposoby zadawania bólu i mordowania jakie miały miejsce na Wołyniu na pewno odciśnie głębsze piętno.
Niemcy zostali tu chyba przedstawieni zbyt pozytywnie mimo wszystko.
Dobrze, że ten film powstał i prawda o Rzezi Wołyńskiej powinna być rozpowszechniona w świecie.
Sceny rzezi były w mojej opinii zbyt krótkie i nie tak drastyczne, żeby wyróżniały ten film od innych. Przeczytanie książki, relacji świadków wydarzeń opisujących różnorakie wymyślne sposoby zadawania bólu i mordowania jakie miały miejsce na Wołyniu na pewno odciśnie głębsze piętno.
Niemcy zostali tu chyba przedstawieni zbyt pozytywnie mimo wszystko.
Dobrze, że ten film powstał i prawda o Rzezi Wołyńskiej powinna być rozpowszechniona w świecie.
w rozmowie przy piwie ze swoim kolega ukraincem zapytalem czy wie co wydazylo sie na wolyniu Odpowiedzial pytaniem czy wiem co robili polacy z ukraincami przez okres RP Trzeba uderzyc sie w piers dlaczego Nie tlumacze zbrodniarzy bo tacy tez byli wsrod nas Teraz ukraincy potrzebuja naszej pomocy ciepla i zrozumienia
"Polacy nie stosowali 366 sposobów mordowania."
Wczoraj czytałem o 99 sposobach, dzisiaj już 366... to na pewne prawy sektor codziennie coś wymyśla... Można źródło (tylko nie kresy.pl), kopię dokumentu? Jak Ukraińcu ciekawe, naprawdę ;) Uważam Banderę za przestępca i morderca, on nie powinien być naszym bohaterem, ale rozkazy o 100500 torturach to kremlowska propaganda ;) Nie zaprzeczam że byli bestianstwa i tortury, ale nie było takiego rozkazu i systematyzacji.
Wczoraj czytałem o 99 sposobach, dzisiaj już 366... to na pewne prawy sektor codziennie coś wymyśla... Można źródło (tylko nie kresy.pl), kopię dokumentu? Jak Ukraińcu ciekawe, naprawdę ;) Uważam Banderę za przestępca i morderca, on nie powinien być naszym bohaterem, ale rozkazy o 100500 torturach to kremlowska propaganda ;) Nie zaprzeczam że byli bestianstwa i tortury, ale nie było takiego rozkazu i systematyzacji.
Ja oglądałem ten film i nie mogę się otrząsnąć, mimo że wszystko to wiedziłem a prawda była jeszcze gorsza niż w filmie, mimo to dziekuę Bogu,że taki film powstał, bo dość mam już tej polskiej niewiedzy,stawiania równości pomiędzy narodami,poprawności politycznej i głoszenia ignoranckiej nieprawdy Jak masz ochote, tylko obejrzeć dobry film bez psychicznego angażowania się to idz na coś innego
też nie rozumiem
oczywiście, nie było też rozkazów zabijania cywilów od dowództwa AK a nawet przyzwolenia na tego typu zabijanie w męczarniach a mordowanie w taki właśnie sposób Polaków to oficjalne osobiste rozkazy dowódców UPA. Nikt zresztą nie poniósł odpowiedzialności żadnej czego mimo wszystko nie można powiedzieć o Niemcach a kaci mieszkają dalej na swoich etnicznie czystych już ziemiach
Nie rozumiem Pani słów o przemilczaniu. O rzezi wołyńskiej powstało wiele prac historycznych (plus strona internetowa IPN "zbrodniawolynska.pl" z 2013 roku) i powieści - choćby sześciokrotnie wznawiane "Zasypie wszystko, zawieje" Odojewskiego. A że nikt nie nakręcił dotąd filmu? Na to trzeba specyficznej wrażliwości. I mocnych nerwów.
Film mistrzowski i bardzo ważny.
Każdy powinien go zobaczyć ! Wiele osób mówi że nie pójdzie, bo boi się że nie wytrzyma scen mordów i okrucieństwa. Bylam, widziałam, przetrwałam (choć nadal przeżywam). . Proszę mi wierzyć, Smarzowski nie epatuje okrucieństwem . Po prostu dokumentuje kamerą fakty, a te były straszne. Świetna część pierwsza filmu, którą nazwałabym Genezą . Druga część to Strach. Trzecia - Rzeż. I wspaniałe zakończenie że gwałt się gwałtem odciska , a miłość to jedyne co daje nam nadzieje w tym podłym świecie.
Dużo postaci , dużo i szybko się dzieje więc mimo że film jest długi niektóre wątki mi umknęły (np. co się właściwie stało z mężem Zosi ?)
Smarzowski nie ma sobie równych w polskim kinie.
Dużo postaci , dużo i szybko się dzieje więc mimo że film jest długi niektóre wątki mi umknęły (np. co się właściwie stało z mężem Zosi ?)
Smarzowski nie ma sobie równych w polskim kinie.