Widok
Wrodzone przywiedzenie przodostopia
Mam ogromną prośbę, czy spotkałyście się z wrodzonym przywiedzeniem przodostopia?
Byłam u dr Łabuć, gdyż córa moja stawia stopę do środka i czasami podkurcza palce i po krótkim przejściu się córy pani dr stwierdziła jak wyżej. Powiedziałam, że przyszliśmy w ostatnim momencie i mamy plastrować stopę i nosić non stop buty( prawy na lewej nodze i na odwrót).
Dodatkowo jeszcze nastraszyła, że te podkurczanie palców moze być na tle neurologicznym i skoro Iga jest na 3 centylu to powiniiśmy zrobić badania w kierunku niedoczynności tarczycy.
Ogólnie trochę się zmartwiłam i mam pytanie, czy spotkałyście się z czymś takim? Będę ogromnie wdzięczna za jakąś podpowiedź.
Byłam u dr Łabuć, gdyż córa moja stawia stopę do środka i czasami podkurcza palce i po krótkim przejściu się córy pani dr stwierdziła jak wyżej. Powiedziałam, że przyszliśmy w ostatnim momencie i mamy plastrować stopę i nosić non stop buty( prawy na lewej nodze i na odwrót).
Dodatkowo jeszcze nastraszyła, że te podkurczanie palców moze być na tle neurologicznym i skoro Iga jest na 3 centylu to powiniiśmy zrobić badania w kierunku niedoczynności tarczycy.
Ogólnie trochę się zmartwiłam i mam pytanie, czy spotkałyście się z czymś takim? Będę ogromnie wdzięczna za jakąś podpowiedź.
Mój synek (2 lata) też ma stwierdzoną wadę przywiedzenia przodostopia, do tego przeoczoną! ponieważ żaden z dwóch neurologów nie zwróciło na jego stópki uwagi:/ do tego ma podejrzenie o poronną postać mózgowego porażenia dziecięcego.
Byliśmy w Poznaniu u dr Napiątka (wpisz sobie w google) i dopiero On stwierdził, co jest mojemu synkowi. Oczywiście gdyby wcześniej lekarze wykryli ta wadę, to w marcu nie miałby operacji stóp (dokładnie wydłużania ścięgien).
Mamy zalecenia zakładania odwrotnie obuwia, zakaz używania korekcyjnych wkładek - jeden ortopeda, zalecił wkładki supinające, co pogorszyło stan stóp.
25 września idziemy do neurologa, to po wizycie będę mogła coś więcej napisać na maila.
Napisz do mnie:)
podaję swojego maila: aloes79@o2.pl
Byliśmy w Poznaniu u dr Napiątka (wpisz sobie w google) i dopiero On stwierdził, co jest mojemu synkowi. Oczywiście gdyby wcześniej lekarze wykryli ta wadę, to w marcu nie miałby operacji stóp (dokładnie wydłużania ścięgien).
Mamy zalecenia zakładania odwrotnie obuwia, zakaz używania korekcyjnych wkładek - jeden ortopeda, zalecił wkładki supinające, co pogorszyło stan stóp.
25 września idziemy do neurologa, to po wizycie będę mogła coś więcej napisać na maila.
Napisz do mnie:)
podaję swojego maila: aloes79@o2.pl
plajstrujemy się i rehabilitujemy od 6 miesiąca życia, z tytułu wzmożonego napięcia mięśniowego. Czy plastrowanie coś daję? trudno mi powiedzieć, bo ja nie widzę żadnej poprawy jeśli chodzi o stopy, ale na obniżenie napięcia mięśni w łydkach już tak. Bylismy u 3 ortopedów, 2 neurologów i tylko dr Napiątek stwierdził co jest grane, a pozostali nawet nie wpadli na to, że to wada wrodzona, poza tym jeden zalecił wkładki supinające, a drugi stwierdził, że taki urok mają stópki syna. Więc jako tako w trójmieście jeszcze nie trafiliśmy na dobrego ortopedę.
Wściekła jestem, bo dr Napiątek powiedział, że tą wadę można byłoby wyleczyć poprzez gipsowanie nóżek... ale to się robi tylko do pierwszego roku zycia, jak dziecko jeszcze nie chodzi. Teraz po operacji synek bedzie musiał na nowo uczyć się chodzić, codzienna rehabilitcja itp.
Do marca musimy rehabilitować się i czekać na operację:(
Wściekła jestem, bo dr Napiątek powiedział, że tą wadę można byłoby wyleczyć poprzez gipsowanie nóżek... ale to się robi tylko do pierwszego roku zycia, jak dziecko jeszcze nie chodzi. Teraz po operacji synek bedzie musiał na nowo uczyć się chodzić, codzienna rehabilitcja itp.
Do marca musimy rehabilitować się i czekać na operację:(
o kurcze, to się zmartwiłam tym plastrowaniem:( Nam powiedziała, ze to plastrowanie na pewno pomoże. W sumie to 30 zł tygodniowo, nie żebym wyliczała i oszczędzała na dziecku,ale jednak przez 4-5 miesięcy to jednak wydatek jest i oczywista sprawa, że by się chciało, żeby to pomogło.
A Wasze dzieci też stawiały stopę do środka?
A Wasze dzieci też stawiały stopę do środka?
ja też byłam u Łabuć z córką z innym problemem ale zupełnie nie trafiła w diagnozę, dodatkowo straszyła zbiegiem i namawiała właśnie na plastrowanie (to chyba jej prywatny gabinet, ten w Oliwie)
na szczęście poszłam do Drewka i nie był konieczny ani zabieg, ani plastry ani sto innych badań jakie zaleciła Łabuć, córka już zupełnie zdrowa:D
w Rozmowie z recepcjonistką u Drewka powiedz, że bardzo pilne:)
na szczęście poszłam do Drewka i nie był konieczny ani zabieg, ani plastry ani sto innych badań jakie zaleciła Łabuć, córka już zupełnie zdrowa:D
w Rozmowie z recepcjonistką u Drewka powiedz, że bardzo pilne:)
Pani Labuc swietnie i sprawnie oceniła stan mojego 3-mies synka.Co do plastrow to wiem-bo u starszego były - nie one załatwiają sprawę tylko pomagają a dopiero ciężka praca Rodzica ma znaczenie.A to ze ktoś zaleca badania to chyba lepiej niż jak nie i udaje ze zna sie na wszystkim.
Poza tym masa lekarzy o kinesio nawet nie slyszalo a metoda w Polsce od około 10 lat!!
Poza tym masa lekarzy o kinesio nawet nie slyszalo a metoda w Polsce od około 10 lat!!