Widok

Wrodzone przywiedzenie przodostopia

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Mam ogromną prośbę, czy spotkałyście się z wrodzonym przywiedzeniem przodostopia?

Byłam u dr Łabuć, gdyż córa moja stawia stopę do środka i czasami podkurcza palce i po krótkim przejściu się córy pani dr stwierdziła jak wyżej. Powiedziałam, że przyszliśmy w ostatnim momencie i mamy plastrować stopę i nosić non stop buty( prawy na lewej nodze i na odwrót).

Dodatkowo jeszcze nastraszyła, że te podkurczanie palców moze być na tle neurologicznym i skoro Iga jest na 3 centylu to powiniiśmy zrobić badania w kierunku niedoczynności tarczycy.

Ogólnie trochę się zmartwiłam i mam pytanie, czy spotkałyście się z czymś takim? Będę ogromnie wdzięczna za jakąś podpowiedź.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hop hop
Mój synek (2 lata) też ma stwierdzoną wadę przywiedzenia przodostopia, do tego przeoczoną! ponieważ żaden z dwóch neurologów nie zwróciło na jego stópki uwagi:/ do tego ma podejrzenie o poronną postać mózgowego porażenia dziecięcego.
Byliśmy w Poznaniu u dr Napiątka (wpisz sobie w google) i dopiero On stwierdził, co jest mojemu synkowi. Oczywiście gdyby wcześniej lekarze wykryli ta wadę, to w marcu nie miałby operacji stóp (dokładnie wydłużania ścięgien).
Mamy zalecenia zakładania odwrotnie obuwia, zakaz używania korekcyjnych wkładek - jeden ortopeda, zalecił wkładki supinające, co pogorszyło stan stóp.
25 września idziemy do neurologa, to po wizycie będę mogła coś więcej napisać na maila.
Napisz do mnie:)
podaję swojego maila: aloes79@o2.pl
mama chopaków- dzięki za info!

a zalecili Wam plastrowanie? to się chyba nazywa tajning?my w tym tyg idziemy na pierwze plastrowanie.

a czemu chodzisz do neurologa a nie ortopedy?
plajstrujemy się i rehabilitujemy od 6 miesiąca życia, z tytułu wzmożonego napięcia mięśniowego. Czy plastrowanie coś daję? trudno mi powiedzieć, bo ja nie widzę żadnej poprawy jeśli chodzi o stopy, ale na obniżenie napięcia mięśni w łydkach już tak. Bylismy u 3 ortopedów, 2 neurologów i tylko dr Napiątek stwierdził co jest grane, a pozostali nawet nie wpadli na to, że to wada wrodzona, poza tym jeden zalecił wkładki supinające, a drugi stwierdził, że taki urok mają stópki syna. Więc jako tako w trójmieście jeszcze nie trafiliśmy na dobrego ortopedę.
Wściekła jestem, bo dr Napiątek powiedział, że tą wadę można byłoby wyleczyć poprzez gipsowanie nóżek... ale to się robi tylko do pierwszego roku zycia, jak dziecko jeszcze nie chodzi. Teraz po operacji synek bedzie musiał na nowo uczyć się chodzić, codzienna rehabilitcja itp.

Do marca musimy rehabilitować się i czekać na operację:(
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Swietna lekarka i naprawde wie co mowi , znam ja od bardzo dawna leczylam swoja corke u niej jakies 15 lat temu i juz w tedy byla jedna z najlepszych ...
Dr Labuc to chyba wszystkim zaleca plastrowanie.My akurat robilismy to na plaskostopie,jakis rok,ale nie widzialam poprawy.Plastry trzymaly sie jakies 2 dni bo malemu strasznie pocily sie nozki a placz przy naklejaniu ogromny
o kurcze, to się zmartwiłam tym plastrowaniem:( Nam powiedziała, ze to plastrowanie na pewno pomoże. W sumie to 30 zł tygodniowo, nie żebym wyliczała i oszczędzała na dziecku,ale jednak przez 4-5 miesięcy to jednak wydatek jest i oczywista sprawa, że by się chciało, żeby to pomogło.

A Wasze dzieci też stawiały stopę do środka?
Moj ma plaskostopie,takze nam rehabilitant naklejal te tejpy tak,zeby mial to wgiecie w stopie.Polecam Ci jeszcze dr drewka
ja tez zdecydowanie polecam dra Drewka, on przy rozpoznaniu też wysyła do neurologa dziecięcego
moja ma stopę serpentynową, zdiagnozowaną tylko przez niego
wybieram się do dr drewka, tylko że woliny termin dopiero w październiku
ja też byłam u Łabuć z córką z innym problemem ale zupełnie nie trafiła w diagnozę, dodatkowo straszyła zbiegiem i namawiała właśnie na plastrowanie (to chyba jej prywatny gabinet, ten w Oliwie)
na szczęście poszłam do Drewka i nie był konieczny ani zabieg, ani plastry ani sto innych badań jakie zaleciła Łabuć, córka już zupełnie zdrowa:D

w Rozmowie z recepcjonistką u Drewka powiedz, że bardzo pilne:)
imageimage
hmm ja też byłam z synkiem u niej, fakt trochę stopy do środka stawiał i podkurczał paluszki, tez po paru krokach stwierdziła że ma przywodzenie przodostopia, nam zaleciła buty ortopedyczne z kolei, ja bym jeszcze skonsultowała to z innym lekarzem

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Inka wlasnie tez sie zastanawialam dlaczego ona wysyla wszystkich do tego gabinetu:)Na pewno ma jakis procent z tego.Drewek tez nam powiedzial ze plastry nie sa konieczne...
Pani Labuc swietnie i sprawnie oceniła stan mojego 3-mies synka.Co do plastrow to wiem-bo u starszego były - nie one załatwiają sprawę tylko pomagają a dopiero ciężka praca Rodzica ma znaczenie.A to ze ktoś zaleca badania to chyba lepiej niż jak nie i udaje ze zna sie na wszystkim.
Poza tym masa lekarzy o kinesio nawet nie slyszalo a metoda w Polsce od około 10 lat!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Do neurologa wysylaja lekarze zeby stwierdzic czy dziecko nie ma zbyt slabego napiecia miesniowego w konczynie jakby ktoras z was chciala wiedziec.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Zdrowie

Przedwczesny wytrysk Co robić? (4 odpowiedzi)

Cześć wszystkim, zmagam się z pewnym problemem i on chyba tutaj najbardziej będzie pasował....

Ona zupełnie nie ma ochoty na seks (4 odpowiedzi)

Jestem z dziewczyną prawie rok na początki związku wyjechała za granicę na 2 miesiące przed...

Łuszczyca - czy ktoś zna sposób na wyleczenie ? (44 odpowiedzi)

jak w tytule Łuszczyca - czy ktoś zna sposób na wyleczenie ? stosowałam już chyba wszystko...

do góry