Widok

Wrogie Bojano....

Witam serdecznie!
Planuję wraz z rodziną przyłączyć się do społeczności Bojana.
Już chyba wszystkim pochwaliłam się budową domu w tej wsi i z przerażeniem słucham zamiast : "powodzenia", to "uważaj".
Większość opinii, które słyszałam, to takie, że Bojano jest niegościnne, że nie lubi nowych, że w szkole tępione są niekaszubskie dzieci (ja pochodzę z Warmii), że Wieś biedna i spotkam w niej jedynie złodziei i zachodzących za skórę prostaków, że wszyscy stamtąd uciekają, i źle zrobiłam, że pokusiłam się na tanią działkę, bo w dziczy będę mieszkać. Więc pytam grzecznie drodzy tubylcy, czy w Bojanie naprawdę może być aż tak przerażająco?
Jak na razie poznałam tylko jednego sąsiada wydaje się być niegroźny a nawet sympatyczny, ma urocze dzieci, ale nawet on mnie postraszył że że jak zostawię dom w stanie surowym zamkniętym na zimę to mi miejscowi mogą okna ukraść.

Ratunku niech się wypowie ktoś elokwentny !!!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 8
Głupot ktoś Ci naopowiadał w Bojanie jest tak jak wszędzie. Ludzie są różni w większości są mili i sympatyczni, ogólnie jest fajnie. W szkole jak w szkole dzieci same decydują o swoim towarzystwie.
Polubicie Bojano :).
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2
Jestem tego samego zdania. Mieszkam kilka lat w Bojanie, jestem zadowolony. Maruderów i malkontentow spotkasz wszędzie to taka narodowa nasza specjalność. Bardziej obawiać należy się nowych mieszkańców jak, tubylców.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1
Źli ludzie, chamy, i złodzieje są wszędzie. W szkole jak to w szkole dzieciaki różnie się zachowują,ale napewno o tępieniu nie kaszubskich dzieci nie można mówić, nie wiem kto to powiedział. Zresztą w tej szkole w Bojanie jest już chyba większość dzieci z rodzin które się tu przeprowadziły w ostatnich latach z Trójmiasta.

Ja tam uwielbiam Bojano, i cieszę się że ludzie doceniają życie w naszej uroczej Wiosce:)
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1
Popieram poprzednie opinie.W Bojanie jest jak wszędzie.Ludzie też są różni i lepsi,milsi i ci gorsi zazdrośni bądź zadziorni.A okna z budowy to giną nie tylko u nas.Tak też dzieje się wszędzie.Zobaczysz nie taki diabeł straszny...Życzę Ci aby miło sie tu mieszkało.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2
witam.ja mieszkam prawie 6 lat w bojanie, moje dzieci chodzily tu do szkoly i nie mialy zadnych problemow z akceptacja przez inne dzieci.miejscowosc jest fajna tylko wszystko zalezy od mieszkancow jak przyjmna nowego choc ja osobiscie nie mialam z tym problemu bo trafilam na ulice z milymi sasiadami i tego samego wam zycze a zle opinie w kazdej miejscowosci sa takie same czy sie mieszka w miescie czy po za nim.glowa do gory!bedzie dobrze!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mieszkam tu juz 10 lat,ale rodzice już ponad 20.napewno kiedyś było tu spokojniej i weselej,a teraz odczuwa sie wpływy tzw.nowobogackich.niektórym to sie naprawde w głowach poprzewracało i myślą ze mieszkaja w elitarnej wiosce....bo takie mity chodza na temat bojana,,,a to wszystko bzdura.normalne miejsce na ziemi gdzie każdy buduje kawałek swojego świata...żyć sie da chociaz ju jest coraz trudniej o spokój....nie wolno się zrażać i żyć swoim życiem.powodzenia .
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2
mieszkańcy bojana wprost kochają plotki i anonimowo komus obrabiac d*pe
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 9
Wioska jak wioska. Miejscowi ludzie sa raczej ok. Atmosfere psuja nowobogaccy, ktorzy uwazaja, ze wszystko im wolno. Co do kradziezy, to mi przez rok budowy nawet gwozdz nie zginal, a wszystko bylo otwarte, teren nieogordzony.... zadnych incydentow.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dokładnie, nowobogaccy to masakra, ale to dotyczy całej polski, w Bojanie jest fajnie, było by fajniej jakby władze były normalne, tzn. interesują się miejscowością. Witamy na wsi ;-)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mieszkam tu od 5 lat. Dzielę ludzi na 3 grupy i nie ma to nic wspólnego z faktem, ze ktoś tu mieszka "od zawsze" czy jest napływowy.
1) Zupełnie niezaangażowani w nic, obojętni na wszystko i miejscowi
(czasem taki chów wsobny i konotacje rodzinne bardzo zawiłe więc nie chcą się narażać) i przybysze bo często traktują wieś jak sypialnię, czasem nawet nie są tu zameldowani.
2) Ćwoki - rozjeżdżają quadami i motorami okoliczne lasy, psy trzymają na krótkich łańcuchach, śmiecą w lasach i palą syfem i miejscowi i przyjezdni, którym zdarza się topić szczenięta czy zabić psa czy kota. Niestety.
3) Fajni, uczynni ludzie których spotykasz po sąsiedzku, w sklepie czy na ulicy. Zaangażowania i można z nimi robić różne akcje.
Generalnie każdy tu żyje sobie sam i dla siebie. Nie jest to wieś gdzie wszyscy o wszystkich wszystko wiedzą.
Potwierdzam też, że generalnie jest uczciwie i bezpiecznie.
Ja tam mimo wszystko się cieszę z przeprowadzki.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dziękuję serdecznie za Wasze wypowiedzi.

Nie będę ukrywać, że uspokoił mnie fakt, że tyle osób życzliwie wypowiedziało się o Bojanie.
To nie tak, że uwierzę we wszystko co mi powiedzą i że jestem skłonna zaszufladkować na tej podstawie całą wieś. Zwyczajnie zamierzam osiedlić się w nowym środowisku i myślę, że posiadanie pierwiastka niepewności co do lokalnego społeczeństwa jest raczej powszechne.
Dziękuję Państwu za odpowiedzi, wnioskuję po nich, że miło będzie spotkać Was w sklepie, urzędzie, czy odprowadzając dzieci do szkoły.

Pozdrawiam!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2
W Bojanie mieszkam od 16 lat. Jeszcze nigdy nie czułem się w żaden sposób zagrożony. Oczywiście są nieprzyjemni ludzie , z którymi lepiej nie mieć żadnego kontaktu. Z całym przekonaniem mogę powiedzieć, że Bojano to przyjazna, duża wieś.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6
Bojano jest specyficzne. Nie jestem rodowity ale od kiedy najechało sie buractwa z miasta które dowartościowuje się poprzez kupno dużej fury no to klimat zmizerniał w Bojanie. Obłożeni kredytami udają paniska ale jak kryzys walnie na dobre a on jest już tuz tuż to 3/4 z nich wyprowadzi się do betonów tam gdzie ich miejsce.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 20
Odezwał się kulturalny i obyty człowiek z malucha.
Dlaczego zawsze znajdą się tacy co dzielą.
A może warto powiedzieć, że wszyscy jesteśmy mieszkańcami jednej wsi, czy to osoby, które mieszkają tu z dziada-pradziada, czy ci, którzy w poszukiwaniu ciszy i kontaktu z naturą dopiero się tu wprowadzili.

Może zacznijmy od szacunku do innych i dopiero wymagajmy go dla siebie.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5
A ja potrzebuję pomocy w cięższych pracach ogrodowych, sporadycznie. Zapłacę oczywiście. Jeśli ktoś podejmie tę propozycję, podam bliższe dane.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
to wszystko prawda i to tylko przez jednego człowieka bużana takie zło sieje.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3
Dlaczego gdy pisze sie prawdę o ludzkich zachowaniach(negatywnych) zaraz odzywa się osoba która czuje się urażona. Odpowiedź jest jedna to tak jakz butami gdy nam pasują bierzemy je. Więc jeżeli kogoś boli określenie betonów to przykra spraw ale buty pasują. Si compredne.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
A gdzie ty Krzyś się w tym temacie wypowiadałeś, bo znaleść nie mogę.

Trzeba być obiektywnym. A skoro ktoś widzi same negatywy, to cóż, wyrazy współczucia.
Trzeba szukać więcej pozytywnych aspektów , wtedy życie robi się bardziej kolorowe.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Większość to zmyślone brednie ale na podstawie doświadczeń z innej wioski na kaszubach...

W szkole dzieci nie są dyskryminowane ale poziom nauczania jest mizerny i po takiej szkole jest ciężko dzieciakom.

Mieszkańcy są różni ale jest pewna prawidłowość. Jeżeli będziesz miała lepsze wykształcenie samochód czy ładniejsze obejście nie będziesz lubiana.

Nigdy nie płać miejscowym za usługi o ile ich nie wykonali. Nie wolno dawać zadatków bo ani pieniędzy ani usługi. Mi drewno do komonika przywieźli po 4 miesiącach w środku lata a miało być w ciągu 3 dni.

Jak chcesz mieć święty spokój to absolutnie niczym się nie wyróżniaj.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

Inne tematy z forum Bojano

Nie ma wody (5 odpowiedzi)

Początek maja a w kranach echo co będzie w bardziej upalne miesiące. Gmina będzie zaopatrywała...

Turyści z ciepłych krajów w Bojanie (20 odpowiedzi)

Wie ktoś może skąd ich tylu ostatnio się pojawiło w Bojanie?

Rekordowe 400 mln zł na drogi samorządowe. Ruszył nabór wniosków (10 odpowiedzi)

Minister Infrastruktury Dariusz Klimczak poinformował, że ruszył nabór wniosków o dofinansowanie...

do góry