Widok

Wrogie Bojano....

Witam serdecznie!
Planuję wraz z rodziną przyłączyć się do społeczności Bojana.
Już chyba wszystkim pochwaliłam się budową domu w tej wsi i z przerażeniem słucham zamiast : "powodzenia", to "uważaj".
Większość opinii, które słyszałam, to takie, że Bojano jest niegościnne, że nie lubi nowych, że w szkole tępione są niekaszubskie dzieci (ja pochodzę z Warmii), że Wieś biedna i spotkam w niej jedynie złodziei i zachodzących za skórę prostaków, że wszyscy stamtąd uciekają, i źle zrobiłam, że pokusiłam się na tanią działkę, bo w dziczy będę mieszkać. Więc pytam grzecznie drodzy tubylcy, czy w Bojanie naprawdę może być aż tak przerażająco?
Jak na razie poznałam tylko jednego sąsiada wydaje się być niegroźny a nawet sympatyczny, ma urocze dzieci, ale nawet on mnie postraszył że że jak zostawię dom w stanie surowym zamkniętym na zimę to mi miejscowi mogą okna ukraść.

Ratunku niech się wypowie ktoś elokwentny !!!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 8
kiedyś to twój mąż miał wytry... na pół wiadra a teraz to na znaczek pocztowy....
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
A tak ogólnie , to wiecie jak jest najlepiej? Być sobą i mieć w d*pie zdanie innych, najzdrowsze podejście do sprawy.
A nie przejmować się czy mnie tu przyjmą czy nie.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2
szanowni rodacy to nie ludzie z Bojana są zli ale to większość polaków
uważam,że z zazdrości włożyła by tym co się lepiej powodzi nuż w plecy.PAMIETAJCIE O WAŻNYCH SŁOWACH,ŻE POLUS POTRAFI SIĘ ZJEDNOCZYĆ I ŻYĆ W ZGODZIE W CZASIE WOJNY KLESKI ZYWIOŁOWEJ-POWODZI POWAŻNYCH WYPADKÓW-LOTNICZYCH ALE TYLKO PRZEZ KILKA GODZIN LUB DNI A PO TYM JEDEN DRUGIEGO BY ZABIŁ ZA NIC TAKI TO PASKUDNY NARÓD ALE CO SIĘ DZIWIĆ JAK W SEJMIE NIE JEST INACZEJ A PRZYKŁAD IDZIE Z GÓRY. Także Bojano nie jest takie złe tylko najgorsi są ci co ich wykopali z miasta za ich wredote i szujowatość którą przyniesli ze sobą do Bojana.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3
Zło nie istnieje samo w sobie. Zły jest człowiek, źle wykształcony, ksenofobiczny, leń, i prostak. Jesli pracuje, coś osiąga i wie skąd przychodzi określony poziom życia. Cieszy się też z osiągnięć innych. Jesli Polak szczyci się, że kogoś ograł, dla wygody wyrzuci śmieci na drogę albo do lasu, jeżdzi po kielichu, a co tam, przejeżdża na czerwonym świetle i totalnie oszukuje dla zysku, to o czym my mówimy? To nie obcy i miejscowi są w konflikcie.Taki podział nie istnieje.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3
koba, popieram.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Chcę mieć dobry samochód, najładniejszy dom w całej wsi, jeździć na zagraniczne wycieczki i wydawać tyle ile będę chcieć. I nie bądźmy hipokrytami, każdy tego chce. Nie rozumiem jak można winić sąsiada, że mu się powodzi a innemu nie.

Jestem z blokowiska, udało nam się zgromadzić trochę pieniędzy aby się stamtąd wyrwać i w lepszych warunkach wychowywać nasze przyszłe dzieci. Pracujemy jak woły od rana do późnych godzin nocnych aby spełnić marzenia (i pospłacać kredyty). I tak, czujemy się nowobogackimi, bo stać nas na więcej niż naszych rodziców, od których jeszcze kilka lat temu pożyczaliśmy po 50 zł do końca miesiąca.

I uwierzcie mi drodzy sąsiedzi, nie po to staram się jak najwięcej zarabiać aby Was drażnić i dawać powody do plotek, tylko z myślą o przyszłości. Zresztą co komu do tego co robię ze swoimi ciężko zarobionymi pieniędzmi. I to pieniędzmi za legalną i uczciwą pracę, od których uczciwie odprowadzam podatki, z których zresztą korzystacie wszyscy.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1
przecież można dużo zarabiać, mieć piękny dom, ogród, ale bądźmy ludźmi przyjaznymi sobie
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
@ wku..//
rozśmieszyła mnie Twoja wypowiedź muszę przyznać, przede wszystkim: czujecie się "nowobogackimi"? nabraliście kredytów, pracujecie na ich spłatę, pewnie ledwo wiążecie koniec z końcem, żeby tylko raty spłacać na czas i uważacie, że wasze życie jest lepszej jakości (harując od rana do wieczora, nie masz czasu cieszyć się tym co masz i na co pracujesz)? No proszę Cię, na prawdę wolę mieszkać w bloku i żyć spokojnie, ewentualnie odłożyć pieniądze, żeby w przyszłości móc pomóc dzieciom, aby miały swój kąt.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 12
masz rację nabraliśmy kredytów i chodzimy po domach rdzennych mieszkańców bojana zbierać suchy chleb dla konia. Dziękuję tobie pewnie też mi dałeś
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

nie ważne jak żyję

ważne jakim jestem człowiekiem - dla innych ludzi i dla przyrody
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
do---- wku/ masz problem i to poważny. Obecnie masz kasę być może ale tak naprawdę z twojej wypowiedzi wynika, że masz również masę kompleksów które ciebie gryzą i stąd twoja zaczepna wypowiedź. Nowobogacki to ktoś kto myśli tak jak ty. Czyli słoma z butów wystaje a wydaje mu się że jest elegancki/a. Obnosi się swoją kaską nie do końca pewną na lata. Znam ludzi bogatych naprawdę ale im nie odbija jak tobie że muszą to wykrzyczeć na forum. Tak naprawdę to w tobie jest mały zajączek który drży w kapuście codziennie żeby mu kaski los nie zabrał. Więcej człowieczeństwa a pokażesz że masz klasę. Twoja buta ciebie ukarze.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
puknij się w to co masz między uszami. Skoro nie rozumiesz tego co napisałam musisz popracować nad sobą. Choć wątpię, że uda ci się cokolwiek pojąć. I o mnie się nie martw.
Źle interpretujesz moją wypowiedź. Na tym forum wypowiadają się ludzie z których wypowiedzi wynika, że nigdy nie korzystali z kredytów i są gotowi żyć tak jak żyją byle nic nie robić i mieć spokój. Dla mnie człowiek "nowobogacki" to ten który jak nazwa wskazuje się dopiero co wzbogacił - zatem stać go np. na kredyt z zabezpieczoną spłatą bądź zakup za gotówkę i pozostanie bez kasy.

Wyobraź sobie Panie Muniek, że jesteś przed 30, masz stabilną pracę, bo u siebie, odłożyłeś trochę kasy, no dajmy na to ok 500.000 zł, planujesz założenie rodziny. I masz kilka wariantów: 1) zostać w wynajmowanym mieszkaniu i dalej odkładać pieniądze 2) przeprowadzić się z przyszłą żoną do rodziców by odłożyć jeszcze więcej kasy 3) wziąć kredyt kupić dom, samochód i inne potrzebne rzeczy zarabiać na nie i mieć w buforze "na czarną godzinę) pieniądze które do tej pory odłożyłeś 4) wydać wszystkie pieniądze na dom/mieszkanie (bo w ogólnym rozrachunku cena 75-metrowego mieszkania to koszt ok 450000,a dom w systemie gospodarczym z działką 500000) i żyć z dnia na dzień byle tylko nie brać kredytu.

I uwierz mi, że to nie buta tylko oburzenie tym co wypisane na tym forum o tych frajerach z blokowisk co to panoszą się po Bojańskich włościach, że na kredyt, że nowobogaccy, że won do blokowisk.

A prawda i tak jest taka, że każdy chce się wzbogacić i o ile nie wyniósł majątku z domu to będzie próbował startować na kredytach, ratach i innych ryzykownych (choć nie ukrywajmy często pomocnych) długach.

Sprostuj jeśli się mylę.
sprawdź sobie w Internecie znaczenie słowa "nowobogacki"
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
"osoba, która dorobiła się majątku niekoniecznie ciężką pracą, lecz wykorzystując koneksje, układy, starająca się naśladować zamożne warstwy społeczeństwa; często charakteryzuje się brakiem kultury i dobrego smaku"

Masz rację, nie jestem osobą nowobogacką. Następnym razem sprawdzę w słowniku zanim coś napiszę.

Mimo tego faux pas i tak będę się upierać, że chęć bogacenia się i polepszania warunków bytowych (nawet kosztem długów) jest normą i całkiem zdrowym odruchem.

I to przykre, że są ludzie którzy uważają, że kredyt to dożywotni wyrok i totalny brak rozsądku. Np. Autor cytatu : "Tak naprawdę to w tobie jest mały zajączek który drży w kapuście codziennie żeby mu kaski los nie zabrał." bądź : "No proszę Cię, na prawdę wolę mieszkać w bloku i żyć spokojnie, ewentualnie odłożyć pieniądze, żeby w przyszłości móc pomóc dzieciom, aby miały swój kąt." - i tu pytanie do autora- w jakim bloku wolisz żyć wynajmowanym, czy u rodziców? Bo jak w wynajmowanym to zapomnij o jakimkolwiek odkładaniu kaski (czynsz to min. 800zł+opłaty i to pod miastem bo w centrum 1500+opłaty), u rodziców? No tak bo wszyscy rodzice mają mieszkania w blokach po 100m2 i zawsze w rezerwie dwa wolne pokoje dla Ciebie i Twojej rodziny. (psikus, bo większość się ciśnie w klitkach po 40pare metrów), a że zakup nowego mieszkania wymaga podobnie jak budowa domu pieniędzy !!! (średnio mieszkanie 60-70 m2 rynek wtórny Gdynia 4000000+ ewentualny remont, rynek pierwotny 350000+ wykończenie).

Ja zdaję sobie sprawę, że najlepiej urodzić się z kupą kasy (bogatymi rodzicami) albo żyć w lokalu socjalnym z zasiłku. Opcji pośrednich- czyli ludzi którzy chcą zarabiać i wydawać najwyraźniej niektórzy z państwa nie zakładają. Bo jak zarabiasz to źle, bo z pewnością kradniesz albo masz układy, jak bierzesz kredyt to źle, bo zaraz zbankrutujesz i dom Ci zabiorą i jak wydajesz swoje pieniądze to też źle bo nie daj Boże uznasz to za nie takt, że Ty masz tylko siatkę na palikach i starego fiata a sąsiad ma murowany płot i jeździ Porsche. No błagam ale do tego sprowadzają się te dyskusje.

Wystarczy myśleć i zdawać sobie sprawę z ewentualnych konsekwencji, a może się okazać, że kredyt hipoteczny to jedyne rozsądne wyjście. (no chyba, że ktoś zamierza całe swoje życie spędzić dzieląc dwupokojowe mieszkanie z rodzicami, to faktycznie, kredyt i niezależność jaką ze sobą niesie nie jest dla niego) Ja zdecydowanie wolę raty (na które mnie stać podkreślam) niż niewygodę i wieczne oszczędzanie.

Ale post bodajże zaczął się od pytania jacy są ludzie w Bojanie, a nie o kredytobiorcach i słuszności migracji z blokowisk. A ludzie w Bojanie są jacy są, jak wszędzie. Warto prześledzić dyskusję od początku i policzyć ile osób odpowiedziało na wątek a ile po prostu skrytykowało wypowiedź poprzednika. Daje to ogólny pogląd mentalności społeczeństwa.

:)
Mam bardzo miłych sąsiadów.Ona nauczycielka w liceum on pracownik jednego z większych banków na dobrej posadzie.Pobudowali piękny domek za zaciągnięty kredyt.I wszystko byłoby ok,gdyby nie to że jemu poślizgnęła się noga i został bez pracy.Z pensji jego żony nie dadzą rady wyżyć i spłacać kredytu.A pracy jakoś sąsiad znaleźć nie może.Dobrze,ze rodzice pomagają jak mogą.Tak więc ja też chętnie wzięłabym kredyt i pobudowała domek bo mieszkam w starej odremontowanej chałupce.A czy wiem,ze jutro będe miała prace? Pozostaje żyć z dnia na dzień i czekać na lepsze czasy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ciekaw jestem jak to odbierać, może napiszesz czy się cieszysz, czy martwisz. Ja po tym, jak to opisałaś wnioskuję, że to pierwsze
typowe
ale jak wychowacie dzieci jak pracujecie do późnych godzin nocnych?
powodzenia
wychodzi, że dom i samochód ważniejszy od dzieci
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5
Wszystko jest ważne, i dom i dzieci, i praca, także życzliwi sąsiedzi. Ważne jest aby dochodzić do okreslonego poziomu życia własną pracą, wykorzystać zdolności i talent i nade wszystko uczciwie. Nigdy cudzym kosztem. Branie kredytów na kilkadziesiąt lat wymaga odwagi. Są to jednak indywidualne kalkulacje każdego z nas i nic nikomu do tego. A dzieci powinny rodzić się tylko w takich rodzinach, które ich pragną i wychowają je sami, a nie rodzą bez opamiętania i na cudzy koszt, na zasiłkach z naszych podatków. One przeżyja całe swoje życie jako pasożyty bo takie maja wzorce. Pozdrawiam wszystkich uczciwych i odpowiedzialnych Bojan.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Cieszę się,ze mimo wszystko mam gdzie mieszkać i komornik nade mną nie stoi a smutno mi trochę bo jakoś nie wierzę ,ze te lepsze czasy nadejdą.Dobranoc wszystkim .Lecę bo mi się oczy kleją:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Bojano

Niedziela czynu społecznego (7 odpowiedzi)

W najbliższą niedzielę zapraszam wszystkich towarzyszy i wszystkie towarzyszki do zamiatania...

do góry