Widok

Wstyd przed wizytą u psychoterapeuty

Cześć wszystkim, mam pewnie problem a mianowicie wstydzę się iść do psychoterapeuty, nie mogę się w sobie przemoc, żeby zrobić ten pierwszy krok. Jak sobie z tym poradzić? Jak wy sobie poradziłyście? Bo czuje że dłużej już nie dam rady tak ciągną
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na terapii nie musisz od razu wyrzucać rzeczy z grubej rury. Możesz po prostu umówić się na spotkanie, zapewne dostaniesz pytanie w tematyce "z czym przychodzisz, albo jakie są Twoje oczekiwania", na które też nie musisz odpowiadać jak na spowiedzi ze szczegółami, tylko możesz powiedzieć, że uważasz, że terapia jest dla Ciebie dobrym pomysłem, ale trudno Ci się do niej zebrać i szukasz terapeuty z którym poczujesz się swobodnie, możesz też poprosić terepautę, żeby opowiedział Ci o nurcie w którym pracuje, jak z reguły prowadzi terapię. To co mogę podpowiedzieć - jeśli możesz sobie na to pozwolić umów się na takie spotkanie z 2-3, żebyś mogła wybrać tego, który Ci najbardziej leży, flow między Tobą a terapeutą to ważna rzecz. Pierwsze spotkania są prawie zawsze trochę niezręczne, ale pamiętaj, że terapeuta to osoba z wiedzą i doświadczeniem, osoba, której zadaniem nie jest ocenianie Ciebie, tylko pomaga Ci w przejściu przez proces zmiany. I najważniejsze Ty masz ster w rękach i mówisz jak szybko idziecie i jak głęboko zejdziecie.
https://www.twojpsycholog.online/blog/zwiazki-i-relacje/wstyd-czym-jest-uczucie-wstydu-i-jak-sobie-z-nim-poradzic -1x anchor od https

Na stronie jest również kilka porad jak sobie radzić z uczuciem wstydu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Zdrowie

Łóżkowe problemy u młodego mężczyzny (14 odpowiedzi)

Mam 19 lat, od jakiegoś czasu mam wraz z partnerką łóżkowe problemy. Mamy za sobą seks oralny...

poszukiwany dobry ortopeda (20 odpowiedzi)

Moja mame czeka operacja, dostała juz skierowanie i po swietach ma isc sie zapisac w kolejkę......

Wrażliwa skóra twarzy (56 odpowiedzi)

Jaki żel do mycia twarzy skóra wrażliwa będzie najlepszy? A może coś innego np.jakieś mleczko?...

do góry