Widok

Wszy. Ratunku.

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Ratunku, moja córka ma wszy. Zawsze myślałam, że mają je tylko dzieci z tzw " brudnych domów". Jestem załamana i jednocześnie strasznie mi wstyd:-(
Pewnie przyniosła z przedszkola.
Odkryłam dziś, szybko kupiłam szampon polecony przez farmaceutkę w aptece ale boję się, że to nie pomoże.
Zdziwiła mnie strasznie reakcja w aptece, Pani powiedział, że właściwie jak dziecko chodzi do przedszkola to powinnam się przyzwyczajać a nie tak dziwić a jak powiedziałam, że jutro rano pójdę do lekarza to ona na to, że pierwszy raz słyszy, żeby ktoś szedł z wszami do lekarza. Masakra.
Boję się czy sama nie złapałam od córki tego świństwa.
Macie jakieś rady? Sprawdzone środki.
Wyprałam wszystkie pościele, ubrania, maskotki wszystko z czym córka miała kontakt:-(

A i grzebienie, szczotki, wyrzuciłam gumki do włosów itp
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Tak ochronnie przeciwko wszom to podpowiem Cichowsza. Lepiej zapobiegać niż leczyć, bo usuwanie wszy to żadna przyjemność, ciężko jest je wytępić.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

W takiej sytuacji najlepiej działać od razu, nie ma się co zastanawiać, tylko najlepiej Parasidose i po sprawie. Myślałam, że mnie ten problem nie będzie dotyczył, ale początek roku szkolnego, a córka przyniosła do domu "niespodziankę", u nas ten płyn rewelacyjnie zdał egzamin.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

My mieliśmy w szamponie i buteleczka wystarczyła dla calej rodziny. Bardzo wydajny.

u nas już w tym roku szkolnym parasidose było w użyciu, niestety tam gdzie skupiska dzieci tam bardzo latwo się zarazić, tyle dobrego że dosyć łatwo da się pozbyć tego paskudztwa, czytałam że ważne jakiego też grzebienai użyjemy, w parasidose dają gęsty, z metalowyi ząbkami najlepszy na wyczesanie wszy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Prosze, poradzcie czy to normalna sytuacja.
Od 2 miesiecy w przedszkolu panuje wszawica. W poniedzialek otrzymalam telefon, ze moje dzieci - pomimo codziennego psikania srodkami prewencyjnymi - maja wszy i gnidy. Zabralam je do domu, umylam glowy srodkiem nitolic (pipi), wyczesalam - znalazlam po kilka gnid u kazdego. We wtorek przy przegladaniu glowy znalazlam u corki 1 zywa wesz. Pytanie - skad ona sie tam wziela?? Srodek mial wybic 100%...w domu wszystkie posciele, koce, maskotki, koce its wypralam w 60 stopniach, akcesoria do wlosow wygotowalam. W srode zrobilam kolejne mycie glowy nitolic, pomimo ze podobno nie trzeba. W srode i w czwartek wyczesalam po kilka gnid. Dzis, w piatek wieczorem, przegladam glowe corki, a tam dwie zywe wszy :((( jestem zalamana. Znowu nitolic. Kiedy to sie skonczy???? I dlaczego one sie pojawiaja? Skad?!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mi pomógł szampon sora (po zabiegu pozbylam sie osobników dojrzałych i gnid) jest rewelacyjny, a wszawica była zaawansowana, tylko jak wszystko i odwszawianie trzeba robić z głową. Na ulotce jest informacja, ze jednorazowo szampon starcza na włosy długości do ramion i przed splukaniem, po nałożeniu, należy odwszawic okolice, a zatem zanim wskoczysz pod prysznic by to spłukać, pozbądź sie ich z ubran i łazienki. U mnie sprawdził sie ręcznik papierowy do wycierania ciała, gdybym miała używać ręcznika frotte, codziennie lądowałby w pralce. A po wytarciu ciała papierem, widzisz ile z ciebie jeszcze schodzi. U mnie jest jeszcze nicien i inne ustrojstwo, ale wesz glowowych pozbylam się głównie za pomocą sora forte (po 10 dniach trzeba kuracje powtórzyć, u mnie był jeszcze pipi, tego nie polecam-lepszy ocet). Wszystko złapałam po pobycie w szpitalu. Także ten.

Hop co skuteczne na wszy na dlugie wlosy

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Dietetyk Agata Szczerkowska zdecydowanie odradzam (8 odpowiedzi)

Witam, kiedyś odchudzałam się z panią Agatą i efekty były super - w 3 miesiące schudłam bez...

Jak odzyskać kaucję za mieszkanie? (12 odpowiedzi)

Witam. Wynajmowałem mieszkanie, wpłaciłem kaucję 2500zł, po wyprowadzeniu się właściciel zaczął...

do góry