Widok

Wszystkie grzechy PKM

Opinie do artykułu: Wszystkie grzechy PKM.

Pomorska Kolej Metropolitalna powinna (i wciąż ma szansę) być spoiwem komunikacyjnym aglomeracji trójmiejskiej i znacznej części województwa pomorskiego. Znak zapytania, czy tak rzeczywiście będzie, jest jednak coraz większy - pisze Paweł Rydzyński, publicysta specjalizujący się w tematyce kolejowej.

50 km torów

Dodając do siebie długość istniejącej linii SKM (Gdańsk Śródmieście - Rumia) i nowej linii PKM, aglomeracja trójmiejska już niedługo posiadać będzie ok. 50 km ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

A niby gdzie i kiedy tak powiedział, że nie potrzebuje PKM?

Typowo gdański troll
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

A gdzie ty chciałbyś ten przystanek włożyć

Aby powstał przystanek Zaspa PKM musiałoby przenieść wiadukt dalej. A to jeszcze mało. Bo we wrzeszczu i tak przebudowywano cały dworzec, więc wciśniecie w szeroki teren kolejnego peronu to nie problem.

Na Zaspie zaś trzeba by przebudować tory i jeszcze sporo innych zmian.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

zadałeś dużo sprytnych pytań... retorycznych

głosujemy kierując się tembrem głosu i opinią dyletantów
a nie własnym interesem
nie poświęcamy czasu i pracy wyborowi polityków
wybieramy leni, uzurpatorów i bandytów
no to mamy efekty

i nie namówisz mnie żebym powiedział kogo i dlaczego uważam za dyletanta: sam też tak całe życie głosowałem
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

wygodne?

tak jesli akurat trafi sie w odpowiednia porę dnia

ostatni raz jak wracałem z lotniska, to musiałem sie tłuc 2x dłuzej przez Gdańsk, bo musiałbym czekac 3 godziny na kolejny kurs do Gdyni
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

A kto rządzi w tym mieście ?

I czemu tu się dziwić ? Przecież Adamowicz jest w każdym przypadku zarodkiem niepowodzeń, czegokolwiek by się nie tknął. Pora już chyba , aby w końcu do CBA dołączył NIK.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

Widzialem w zyciu rozne reakcje na rozne sytuacje roznych narodow

Polacy nawet na sukces reaguja jak na porazke.

I tak, uwazam, ze Polacy to narod bardzo zakomleksiony. Dowody?

1. Zbudowano nowa droge: "No, wreszcie - na zachodzie juz dawno mieli".
2. Przyjezdza do nas jakikolwiek oficjel zza granicy i przejedzie dziurawa droga: "O, co o nas pomysla?"
3. "Zastaw sie, a postaw sie". Jesli ktos wie, jaka jest jego wartosc nie bedzie musial tego udowadniac w tak prymitywny sposob.

GW nie czytam.
Mam porownanie do co najmniej 4 nacji: Anglikow, Szkotow, Irlandczykow i Brazylijczykow. Polacy to narod marud i malkontentow. Nie, aby zawsze nieslusznie. Czasem zdaza sie sluszna krytyka.

Z pewnoscia nie jest to jednak krytyka konstruktywna.

A czyms calkowicie obcym Polakom jest pochwalenie i pozytywny odzew. Choc moze nie calkowicie obcym, co niezwykle rzadkim. I znowu mam tu pewne porownanie do wczesniej wymienionych nacji.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

południe Gdańska to beznadziejna sprawa

jeżeli chcesz dojeżdżać stamtąd komunikacją zbiorową, to pracować możesz tylko w centrum Gdańska, ewentualnie we Wrzeszczu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Do autora

Poprawnie pisze się "z wyjątkiem", a nie "za wyjątkiem". I to, szanowny Pan publicysta, powinien wiedzieć...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Odpowiedź redakcji:

Dziękujemy za sugestię. Treść została poprawiona.

No to ponarzekałeś sobie na Polaków. Tyle, że artykuł jest o budowie kolei.

Masz bardzo smutne otoczenie jeśli uważasz rodaków, których znasz za zakompleksionych i wyłącznie za marudy i malkontentów.

Niestety twoja opinia jest zbieżna z tym co forsuje władza: ciesz się ze wszystkiego co 'zbudowaliśmy' i nie krytykuj bo wtedy jesteś zakompleksionym malkontentem. Wygodne prawda? Media pochwalą, kontrola społeczna zerowa. Rewelacja.

Z mojej strony EOT - pozdrawiam i życzę spotykania uśmiechniętych, nie zakompleksionych, odważnych ludzi, którzy w nieskrępowany sposób mówią o tym co im się podoba i nie podoba.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

nawet dalej

na odcinku Rumia - Gdańsk Śródmieście
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Taka sytuacja nigdy nie będzie mieć miejsca na przystankach Niedziwednik i Brentowo. Na skarpach wzgórz morenowych raczej nowe bloki nie powstaną. Zwłaszcza tej drugiej lokalizacji mi szkoda, bo niewiele osób będzie chciało Tam drałować mając pod nosem tramwaje. Mogą oczywiście tramwajem podjechać jeden / dwa przystanki po pięknej estakadzie pod przystanek, ale poco komu się przesiadać i jeszcze płacić za kolejny bilet? Zlokalizowanie przystanku w okolicach ul. Dolne Migowo / Czecha dałoby znacznie lepszy efekt.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

nie tyle nie powstała, ale nawet nikt tam łopaty nie wbił!

ciekaw jestem kto tak naprawdę jest temu winny, bo z tego co czytam wszyscy się przerzucają odpowiedzialnością. Ale tak poza tym ile osób będzie czekac na peronie żeby dojechać do centrum gdyni ? Bo nie sądzę, żeby tłumy waliły z karwin do wrzeszcza do roboty
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Szkoda że tory idą przez łąki i bezkres

No ale, w ramach agroturystyki i z czystej ciekawości przejadę się nią raz. Nawet kupię bilet o ile dam radę zorientować się jaki bilet, gdzie oraz za ile mam go kupić - to już nie jest takie łatwe
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Już widzę, jak te tłumy walą z Moreny do tramwaju, żeby przesiąść się na PKM w Brętowie, czekając kolejne 15min na pociąg (co akurat da im czas, by zaopatrzyć się w kolejny bilet). We Wrzeszczu pewnie kolejna przesiadka i kolejny bilecik.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Niestety, ale całkowicie zgadzam się z przedmówcą; tzn. owszem, w jakimś stopniu podzielam ten pogląd, że za często nie potrafimy się cieszyć z naszych osiągnięć, ale nie może być i tak, że każda krytyka jest postrzegana jako malkontenctwo.

Bo - PKM jest w Gdańsku, zbudowano ją błyskawicznie (to fakt) i cieszysz się z sukcesu - i w porządku. Tylko powiedz, dlaczego mieszkańcy Gdyni mają Twoją radość podzielać? Ja się cieszę, że sąsiadom z Gdańska jest lepiej, ogólnie życzę całemu Trójmiastu i Pomorzu jak najlepiej - ale w moim mieście z inwestycji "metropolitarnej" nie ma (póki co) żadnych korzyści a jej przyszłość jest co najmniej mętna. I to wszystko wbrew planom i zapowiedziom. Trudno naprawdę się tutaj znaleźć powody do radości - i co w tym dziwnego, że Twoi północni sąsiedzi a także mieszkańcy Kaszub na zachód od Gdańska są rozczarowani? Ale wg Twojej teorii powinni wszyscy się radośnie uśmiechać i udawać, że wszystko jest super - chociaż nie jest?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Niedżwiednik i Tramwaje

A to ciekawe, bo ja tam tramwaju nie widzę.
Brętowo to akurat widzę Tramwaj, ale on akurat pomoże PKM, bo dowiezie ludzi i będą mogli się przesiąść aby jechać w obu kierunkach.

Ogólnie widzę, że ktoś tu nie rozumie czym jest węzeł przesiadkowy i dlaczego on może powstać nawet w szczerym polu i być mocno oblężonym.

Dla przykładu jak mantrę będę podawał pętle tramwajową Łostowice Ujeścisko. Z której mało korzysta okolicznych mieszkańców, ale za to większość osoby przesiadające się z autobusu.

Oczywiście przy PKM jest jeszcze kwestia biletu, ale przy SKM też, a mimo to ludzie jeżdżą.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mialbys racje, gdyby nie calosc komentarzy jakie tu sa

Przeczytaj je sobie prosze. Jesli uwazasz, ze oskarzanie o kradziez, wzajemne wycieczki o "wiejskiej" Gdyni i "dresowatym" Gdansku sa na miejscu i jest to konstruktywna krytyka to rzeczywiscie trudno dyskutowac.

W zalozeniu sie z Toba zgadzam. Nalezy kontrolowac to, co sie dzieje. I nalezy, kiedy to sluszne, krytykowac. Jednak nie z satysfakcja punktowac czyjej potkniecia, a wskazywac, co i jak mogloby zostac wykonane lepiej. (ponownie odsylam do komentarzy i sam odpowiedz sobie jaki rodzaj krytyki najczesciej mozna tu znalezc).

Nie rozumiem, dlaczego wepchnieto mnie do grupy GW. Ale to nic. Zdarzalo mi sie byc wrzucanym do grupy moherowych beretow. Za kazdym razem nie z powodu na moje poglady (te nie zmieniaja sie az tak bardzo), ale dlatego ze druga strona dyskusji sie nie zgadzala, a jakos nie potrafila znalezc argumentu.

Reasumujac: dobrze, ze zbudowali. Sa uchybienia, ale nie sa one kardynalne, mozna je w ciagu kilku lat poprawic. Oby, bo licze na sprawna komunikacje miejska, szczegolnie, ze bardzo lubie Wrzeszcz, a zla komunikacja miejska oznacza jego zniszczenie (patrz Nowa Politechniczna, Droga Czerwona).
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

SA136 PKM konkretnie zamulone wzniesieniami między Tczewem, a Chojnicami !
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Rydzynski to burak

Popełnił już wiele dyletanckich tekstów.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

P to głupi troll udawadniajacy wszem i wobec, że Gdynia nie ma miec połaczenia

i że wszystko jest w porzadku

stopień jego zidiocenia jest proporcjonalny do bzdur jakie wypisuje
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
do góry