Widok

Wszystkie grzechy PKM

Opinie do artykułu: Wszystkie grzechy PKM.

Pomorska Kolej Metropolitalna powinna (i wciąż ma szansę) być spoiwem komunikacyjnym aglomeracji trójmiejskiej i znacznej części województwa pomorskiego. Znak zapytania, czy tak rzeczywiście będzie, jest jednak coraz większy - pisze Paweł Rydzyński, publicysta specjalizujący się w tematyce kolejowej.

50 km torów

Dodając do siebie długość istniejącej linii SKM (Gdańsk Śródmieście - Rumia) i nowej linii PKM, aglomeracja trójmiejska już niedługo posiadać będzie ok. 50 km ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Platforma

obiecała, oszukała ,wydymała i uciekła z ukradzionym bogactwem na zachód.
Przeszkadzało im to aby ludzie mieli lepiej, najważniejsze żeby oni mieli dobrze a reszta się nie liczy. A zaczeło się od haseł nowoczesna, przyjazna, tolerancyjna itd oraz zachęty "zabierz babci dowód" i obrażania ludzi od moherów. I teraz mamy skutki. Zapaść w przemyśle, służbie zdrowia, katastrofa na rynku pracy, coraz większe podatki, niezliczone afery, korupcja, marnotrastwo pieniędzy, administracja obsadzona prze działaczy platformy i ich rodziny, skandaliczne prywatyzje, kolejne pokolenie udające się na emigracje, bo nie ma pracy a ludziom podwyższa się wiek do 67 lat, kradzież pieniędzy z otwartych funduszy emerytalnych,media i sądy działajace na korzyść polityków i ich układów a przeciwko obywatelom. A oni nie przejmują się tym i już układają listy do kolejnych wyborów. Ludzie otwórzcie oczy! Nie dajcie się robić w balona!
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 10

Rębiechowo - Gdańsk - Gdynia

Płacz, że lotnisko nie jest optymalnie wykorzystywane, a na lotnisko nie uda się dojechać bez samochodu na wczesne odloty i z lotniska wrócić po ostatnim przylocie - bez względu czy się mieszka w Gdańsku, Sopocie czy Gdyni.

Płacz, że w Gdańsku nic się nie dzieje po 21.00, ale jazda samochodem na imprezy ma mały sens (piwo tez alkohol). Miasto dba o trzeźwość mieszkańców - tramwaje kończą jazdę ok. 22.30 - 23.00 kursując co pół godziny, autobusy nocne jeżdżą co godzinę na wybranych trasach. Dzielnice południowe i zachodnie chyba są od macochy, bo nikt nie pomyślał, że tam też mieszkają ludzie.
Piękne plany co do PKM - rozkład jazdy niedostosowany do niczego - ani do kursów samolotów (to by chociaż częściowo wytłumaczyło pomysł i koszty odbudowy linii kolejowej), ani nie służy mieszkańcom, którzy nie mogą jechać bezpośrednio do Gdańska Głównego, a o przystanku Gdańsk Śródmieście nie wspomnę, chociaż był forsowany przez Urząd Marszałkowski i Wojewódzki - więc - KOMU MA TO SŁUŻYĆ?
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

poza tym

we wszytskich biletomatach ztm mozna kupić bilet na skm i tutaj jest odpowiedź
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

A ja i tak dalej będę jeździł samochodem

Nazywajcie mnie jak chcecie - blachosmrodem, snobem - ale póki mnie stać będę dojeżdżał wszędzie samochodem. Wystarczy jak od czasu jestem zmuszony skorzystać z komunikacji miejskiej, żeby mieć dość na następny rok - ścisk, tłok, wątpliwa higiena pasażerów, idiotyczne rozmowy, przesiadki, dojście z/do przystanków itd. Co zabawne mając ekonomiczny samochód dojazd wychodzi taniej, no i dużo szybciej, ale nawet jakby zrobili całą komunikację za darmo dobrowolnie z samochodu nie zrezygnuję.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

gdy planowano budowe PKM tez biadoliles, ze tylko mydlenie oczu i nigdy nie powstanie

A niestety jest. I co teraz? Wszystkie twoje zyciowe niepowodzenia nagle staja sie twoja wina, bo jednak mozna cos zrobic.

Nie jest idealnie. Oj, to na pewno. Jednak PKM jeszcze nie ruszyla. Ma sluzyc lata i mozna skutecznie z roku na rok poprawiac drobiazgi. Rozklad jest akurat drobiazgiem. Problemem glownym jest infrastruktura. Ta juz powstala. I to jest sukces. Faktem jest, ze od 40 lat nie powstal w Polsce calkowicie nowy odcinek kolei.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

sadzac po kolejce do kolejki to jest to hit

możesz sie zapluć, ale jest to jednak hit
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 9

zatrudniony w PKM?

stanowisko - troll :))
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

ile do projektu PKM wlozyla Gdynia?

Gdansk oddal za 1% wartosci grunty, ktore mialy wartosc ok. 80-90mln zl.

Co Gdynia zrobila?
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 5

Gdanski po..b

zupelnie ci rozum odebralo
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 10

Tramwaj z Łostowic na Morenę?

Absurd. Wiele linii autobusowych nawet w korku dostarczy Cię tam szybciej niż taki tramwaj.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Gdański MZK Zatrudnia smaych mistrzów kierownicy. Mam przygotowany już film ze zgłoszeniem to MZK i do policji jak kolejne autobusy blokują prawo skręt na skrzyżowaniu trasy Słowackiego z Grunwaldzką. Panowie urządzili sobie wbijankę na pałę, oczywiście przez linie podwójnie ciągłą oraz częściowo po obszarze wyłączonym z ruchu, na pas do jazdy w kierunku Galeri Bałtyckiej, a samochody, chcące skręcić w prawo musiały z tego powodu musiały odczekać dodatkowe 2 zmiany świateł.

Film zostanie podesłany również redakcji trójmiasto.pl
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

5-10%
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Największym błędem PKM jest ...

... to, że jest inwestycją wyprzedzającą rzeczywistość, mającą nakreślać nowe kierunki rozwoju i dawać nowe możliwości, podczas gdy ...

teraźniejszość w funkcjonowaniu miasta i okolic zmaga się problemami, których od lat nie można było rozwiązać, a skala ich jest znacznie mniejsza od budowy linii kolejowej.

czyli pokrótce ... problemy komunikacyjne na istniejącym obszarze pozostały, a zafundowano nam rozwiązanie skierowane do zupełnie nowych terytoriów.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Co bronisz swoich PiSiorów
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

trudno się z Tobą nie zgodzić

fakt przespania terminów jest niezaprzeczalny, a to z kolei bardziej pokłosie decyzji UMWP o ogłoszeniu przetargu na przewoźnika na ostatnią chwilę. Z daleka śmierdzi to szwindlem - późne ogłoszenie przetargu oraz zapis o obsłudze linii nr 250 spowodowały, że tylko jedna firma była w stanie spełnić jego warunki (SKM).... ale to jest czysty idiotyzm, bo UMWP nie ma OBOWIĄZKU ogłaszania przetargów na przewozy pasażerskie w sytuacji gdy jest współwłaścicielem przewoźnika - mógł od razu wcześniej z wolnej ręki powierzyć obsługę wybranemu przewoźnikowi i może byłaby szansa na lepsze ułożenie rozkładów. Zatem UMWP kładzie własny wielki i drogi projekt. Jednakże jest cień szansy, że się to zmieni pod koniec roku. Aha - i nie jestem urzędnikiem.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0

przebieg może i tak ale nie przystanków. Poza tym, co z przebiegiem lotnisko-Osowa?

Kiedy ludzie jadą linią 126 to śmieją się na głos z lokalizacji przystanku Rebiechowo. Przejedźcie się sami to zobaczycie w czym problem. Szczere pole kilka kilometrów! od ludzi. Np. z Banina to jest chyba z 3-4 kilometry minimum. A najgorsze ze to nie węzeł, czyli trzeba MOOOOCNO zboczyć z trasy zeby dojechać do przystanku. Lepsza lokalizacja? Proste. Np. przez Banino. albo przez Rebiechowo a nie w burakach. Ludzie trąbili otym od początkuj ale władza wie lepiej. Teraz będziemy czekać 100 lat na zabudowę wokół przystanków.
A czy mi się wydaje czy też do Kartuz jest jeden tor? Nie no, to jest Bareja. Kto to planował? Debil jakiś? zdjęć satelitarnych nie widział? chciałem jechać kolejką bo liczyłem na to, że będzie połączenie osiedli podmiejskich z Gdańskiem. Ale okazuje się że będzie jeden raz na godiznę. Czyli najpier dojazd - 20 minut do przystanku w burakach. Następnie pół godziny pociągiem (zakładając że przyjedzie na czas), a następnie przesiadka na SKMkę i 10 minut do przystanku w Gdańsku (zakładając że będzie na czas). i potem z buta do pracy. Razem - około 1.5 h. Więc ja wole samochodem i będę w 0.5 h. I mnie zapłacę bo nie muszę wydać na bilety tyle kasy.
Więc ja odmawiam. Wolę oszczedzić czas i pieniądze.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 4

rozkład

wstępny rozkład nie pozwala zdążyć na żaden z porannych samolotów odlatujących o 6 rano, a to jest cała masa obleganych połączeń: Choćby Luton, Stansted, Warszawa.... ale i inne
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

nadzieje idioty ...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
do góry