Widok
Wybór wideorejestratora
Witam wszystkich,
W dniu dzisiejszym niestety miałem pecha i ktoś obtarł mi róg auta.
Niestety na parkingu gdzie stało auto nie było kamery - przez co naprawa z AC.
Żyjemy w Polsce i delikwent nie raczył zostawić kartki ze swoimi namiarami :)
W związku z zaistniałą sytuacją rozglądam się za wideorejestratorem - ważny jest dobry obraz podczas jazdy, czujnik ruchu na takie wypadki jak mój na parkingu no i takie same parametry w nocy. Niestety nie zawsze staję pod latarnią także IR wskazane.
Czytałem sporo o MIO 358, ale wolę posłuchać opinii różnych.
Byle nie najtańszy chiński produkt - bo to się mija z celem.
W dniu dzisiejszym niestety miałem pecha i ktoś obtarł mi róg auta.
Niestety na parkingu gdzie stało auto nie było kamery - przez co naprawa z AC.
Żyjemy w Polsce i delikwent nie raczył zostawić kartki ze swoimi namiarami :)
W związku z zaistniałą sytuacją rozglądam się za wideorejestratorem - ważny jest dobry obraz podczas jazdy, czujnik ruchu na takie wypadki jak mój na parkingu no i takie same parametry w nocy. Niestety nie zawsze staję pod latarnią także IR wskazane.
Czytałem sporo o MIO 358, ale wolę posłuchać opinii różnych.
Byle nie najtańszy chiński produkt - bo to się mija z celem.
Sprawcy szukaj wśród samochodów nauki jazdy. Wiem co mówię bo znajomy miał podobny przypadek i po wielu poszukiwaniach odnalazł sprawcę.
Świadek twierdził że sprawca zarzekał się że zostawił kontakt pod wycieraczką. Oczywiście odjechał z kursantem.
Ale udało się go namierzyć i przeciągnąć po błocie.
Świadek twierdził że sprawca zarzekał się że zostawił kontakt pod wycieraczką. Oczywiście odjechał z kursantem.
Ale udało się go namierzyć i przeciągnąć po błocie.
To nazywa się H198 i na aliexpress kosztuje ok 17 usd z wysyłką do polski. Przy zakupie większej ilości są po 9 USD z wysyłką. W jakiejś chińskiej hurtowni można pewno to kupić za 5 USD, później transport do polski, 23% vat. Za 20 zł netto mamy to w polsce, później do sklepu i za 99,99 pln brutto w promocji :P 60 zł zysku na sztuce, narzut 300%
Instrukcja to wydruk na kartce A4, czyli ok 4 grosze. Marża sklepu, transport mieści się w narzucie. Opakowanie faktycznie może być jakimś tam kosztem, ale podatek Vat uwzględniłem. Cła na elektronikę nie ma lub ogranicza się do 5% :)
Też importuję z Chin i sprzedaję na allegro. Wszystko 100% legal. Jedynym dodatkowym kosztem jest zdrowotne w ZUS, ale to i tak częściowo refundowane z podatku dochodowego. Zadowalam się 20% narzutem, więc jestem jednym ze średnio drogich sprzedawców, ale towary mam najlepsze :P Oczywiście klientów mało, bo klient masowy woli kupować tani, wysokonarzutowy chłam.
Też importuję z Chin i sprzedaję na allegro. Wszystko 100% legal. Jedynym dodatkowym kosztem jest zdrowotne w ZUS, ale to i tak częściowo refundowane z podatku dochodowego. Zadowalam się 20% narzutem, więc jestem jednym ze średnio drogich sprzedawców, ale towary mam najlepsze :P Oczywiście klientów mało, bo klient masowy woli kupować tani, wysokonarzutowy chłam.
Oczywiście, że jest cała masa innych kamer samochodowych. Wszystkie są produkowane w Chinach. Jak wcześniej pisałem najlepiej poszukać na aliexpress, bo tam będą najlepsze kamery w normalnych cenach. W Polsce dostaniesz najtańsze urządzenia w cenie tych ze średniej półki.
Ten H198 (chińczyk sprzedaje za 17 USD z wysyłką) na allegro kosztuje 50 PLN, 99 PLN, 120 PLN, 150 PLN, 180 PLN, 200 PLN, nazywa się omega, goclever, dvr hd.
Na aliexpress bardzo chwalony jest GS1000 z linka w tym temacie. I generalnie większość w cenie w okolicach 100 USD będzie ok. Na allegro nie znajdziesz sprzętu tak wysokiej klasy - polskie byznesmeny od żółtych kupują tylko najgorszy chłam i go ładnie eksponują.
Ten H198 (chińczyk sprzedaje za 17 USD z wysyłką) na allegro kosztuje 50 PLN, 99 PLN, 120 PLN, 150 PLN, 180 PLN, 200 PLN, nazywa się omega, goclever, dvr hd.
Na aliexpress bardzo chwalony jest GS1000 z linka w tym temacie. I generalnie większość w cenie w okolicach 100 USD będzie ok. Na allegro nie znajdziesz sprzętu tak wysokiej klasy - polskie byznesmeny od żółtych kupują tylko najgorszy chłam i go ładnie eksponują.
Przede wszystkim nie kupuj najtańszego sprzętu. Tutaj ma znaczenie zasada cena-jakość. Dobry rejestrator można kupić od 300zł. Tanie produkty psują się po najmniejszym upadku nawet z małych wysokości. Zdarza się, ze mała stłuczka powoduje, że film sie zaciał i nie nagrał.
Duże znaczenie ma przerwa w zapisach pomiedzy plikami. Trasa rejestruje sie w plikach np. 1min, 5min it. W tanich produktach przerwa pomiedzy tymi plikami wynosi nawet 10 sekund! a wiadomo, ze wypadki do sekundy. Nalezy wybrac rejestrator, ktory nie ma przerw w zapisie.
Nalezy uwazac przy wyborze rozdzielczosci. Musiy byc 1280x720 czyli 720p. Inna rozdzielczosc np. 1280x960 albo 960x720 jest "rozciagnieta" i film jest gorszej jakości. TYLKO 1280X720!
Pozniej napisze wiecej bo musze isc do pracy
Duże znaczenie ma przerwa w zapisach pomiedzy plikami. Trasa rejestruje sie w plikach np. 1min, 5min it. W tanich produktach przerwa pomiedzy tymi plikami wynosi nawet 10 sekund! a wiadomo, ze wypadki do sekundy. Nalezy wybrac rejestrator, ktory nie ma przerw w zapisie.
Nalezy uwazac przy wyborze rozdzielczosci. Musiy byc 1280x720 czyli 720p. Inna rozdzielczosc np. 1280x960 albo 960x720 jest "rozciagnieta" i film jest gorszej jakości. TYLKO 1280X720!
Pozniej napisze wiecej bo musze isc do pracy
Poczytaj na ponizszym forum. Sa tam opinie i przyklady konkretnych rejestratorow.
http://avensis.info/viewtopic.php?f=7&t=12197
http://avensis.info/viewtopic.php?f=7&t=12197
Super - dzięki.
Bardzo ciekawy wątek.
Na razie wezmę Mio MiVue 358 - chyba najlepsze w dość rozsądnej cenie będzie.
Ma też czujnik aktywujący się po uderzeniu - ciekawe jak na parkingu się sprawdzi.
Czekam jeszcze może ktoś ma ten model i powie jak to na parkingu się sprawdza i czy przy szkodzie da radę coś w warunkach nocnych zobaczyć?
Ostatecznie jak jakość będzie słaba to sprzedam i jakieś DOD będzie trzeba kupić, ale to konkretna już kasa.
Pewnie jeszcze rok i wszystkie będą w HD i super rozdzielczościami w nocy - w sumie tylko dobre oświetlenie IR starczy
Bardzo ciekawy wątek.
Na razie wezmę Mio MiVue 358 - chyba najlepsze w dość rozsądnej cenie będzie.
Ma też czujnik aktywujący się po uderzeniu - ciekawe jak na parkingu się sprawdzi.
Czekam jeszcze może ktoś ma ten model i powie jak to na parkingu się sprawdza i czy przy szkodzie da radę coś w warunkach nocnych zobaczyć?
Ostatecznie jak jakość będzie słaba to sprzedam i jakieś DOD będzie trzeba kupić, ale to konkretna już kasa.
Pewnie jeszcze rok i wszystkie będą w HD i super rozdzielczościami w nocy - w sumie tylko dobre oświetlenie IR starczy