Widok

Wyniki krwi "panel pediatryczny" CCD co to? Uczulenie.

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, odebralam wyniki krwi Malej. Tzw. Testy pediatryczne, na co moze byc uczulona (z krwi zostaly wykonane). Ma tu 7 uczulen, w skali 1/6, ale ma tez CCD Marker (CCD) podwyzszone i to az 4/6 mozecie mi powiedziec co to jest?
W necie nie moge znalesc nic sensownego... Moze Wasze dzieci tez cos podobnego maja?
Nie wiem czy ma to znaczenie ale ma tez podwyzszone plytki krwi oraz enzym watrobowy ASPAT.

Oczywiscie do lekarza idziemy, ale tak na juz - moze ktos sie z tym spotkal?

Bardzo prosze o pomoc.
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
polecam w trybie natychmiastowym do lekarza!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Aspat podwyższony??!
-niedobrze;/
Ale lepiej pogadaj z lekarzem.
image

image
polecam szybko umowic sie do lekarza,polecam Alergolożke dr Raczkowska namiary podam wieczorem teraz nie ma mnie w domku....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
a ile ten ASPAT ?? moze być podwyższony po wyśiłku, po szczepieniach , przy infekcji .... nie musi oznaczać nic zlego , dobrze jest zrobić bad. tarczycowe napewno nalezy powtórzyć badania za kilka dni , moze spadnie
norma do 31 a mala ma 42...
Jeny nie denerwujcie mnie dziewczyny?:(

Nie wiem czy to ma znacznie: mala jadla parowke i chlebek po czym po ok. godzinie - 1,5 miala pobierana krew. Musialysmy czekac na pobranie z 20 minut w tym czasie sobie biegala, a jak zobaczyla bialy fartuch placz nieziemski...
image
image
absolutnie jedzenie nie ma wpływu,,,, alergia rowniez nie powinna miec wpływu na podwyzszony ASPAT....
to jednak sporo ma podywższone :(
przyczyn może być kilka m.in przy zakażeniu lamblią,rozpoznanie stawia sie po stwierdzeniu obecnosci cyst w kale-wielkokrotne badania lub poszukuje sie tam antygenu lamblii....
Sporo.
image

image
najlepiej wykonac usg brzuszka,badania w kierunku chorob wirusowych oraz pewnych schorzen metabolicznych,,,, polecam pojsc do lekarza ,takie wyniki należy powtarzać,wiem też ,że niektore dzieci tak maja po szczepieniu :(
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
ASPAT może byc podyższony po podawaniu czestym antybiotykow! u mnie w rodzinie dziecko 2 letnie miało podyższony i stwierdzono zapalenie watroby typu c HCV,,,, a ALAT jaki ma?
sluchajcie moja ni ebyla teraz sczzepiona. We wrzesniu bylismy w szpitalu bo miala klabsielle.
Brala chyba przez 16 dni antybiotyk w sumie.
W tym czasie miala tez tam usg robione i ok.

Aaaa kal tez robilam i wyszlo candida albicans ktore jest wrazliwe na ketokonazol i nystatyne..
image
image
dla dziecka w wieku 1-3 lat norma jest do 56. U dziecka 4-6 lat do 52. Ja bym nie panikowała - to napewno nic złego. Dla dzieci sa wyzsze normy podobno nawet do 60.
nie do konca rybalon, u mnie w rodzinie 2 letnie dziecko ASPAT 45 i zapalenie watroby typu c,,, przykre,ale prawdziwe
żeby się uspokić najlepiej zadzwoń do swojego pediatry i odczytaj wyniki,,, przyczyn może być wiele... jak ostatnio miała czeste infekcje to może być tez podwyższony,,,,
ale jakby to coś z wątrobą było to zarówno ASPAT jak i ALTAT byłyby podwyższone chyba - przynajmniej tak piszą wszędzie .
ALAT ma 23 norma 5-31
ASPAT 42 (norma 5-31)
GGTP 9 norma (5-36)
image
image
eeee kasiaczek nie nakręcaj się :-) idz spokojnie do lekarza wątpię aby to miało być coś złego , zobaczysz co Ci powie - sama piszesz , ze chorowała , brała antybiotyk ...
jesli chodzi o alergie to widać po wynikach , że są więc warto za kilka lat zrobić testy skórne
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
i dlatego pytam,jaki ma ALAT.... testy na alergie u takiego maluszka przeważnie sa "zakłamane" ,ale najlepiej skonsultuj to ze specjalista a nie na forum,,,, tutaj mogą być różne teorie....
testy na alergie miarodajne wychodza dopiero około 5 roku życia.... wieczorem przesle namiary na dr RACZKOWSKA została nam polecona przez ordynatora szpitala Polanki,,,,, rozwiała wszelkie watpliowści,uświadomiła nas w wielu sprawach...
testy z krwi nie są miarodajne niestety ale jeśli już coś wyjdzie to raczej alergia jest jakaś tam . Często w tym wieku wychodzi , że jej nie ma a jednak jest - dlatego sie mówi , że testy u tak małych dzieci wychodzą kiepsko. Tak mi mowiła pediatra i dlatego robiliśmy testy skórne dopieo w wieku 5 lat .
jeżeli dziecko miewa zaparcia,biegunki,wodnisty katarek niezleznie od pory roku,wysypki,rogowacenie skóry,powracająca ciemienuche,nadżerki w jamie ustnej i gardle to sa typowe objawy alergii....
mala ma AZS stwierdzone (tylko na udkach i przedramionach - chodz teraz na przedramionach od dobrego miesiaca nie ma), ma sluzowe kubki czesto dosc i luzne.
Chce zaraz podejsc do pediatry chyba - z wynikami.
image
image
Bylam u Naszej Pani dr, pediatry i mnie uspokoila, powiedziala, ze ma prawo tak miec (oczywiscie skontrolowac za ok. 3 mies) z powodu mleka itp.
Nie mam sie generalnie przejmowac, a CCd mniej wiecej tez mi wytlumaczyla, tak na szybkiego:P
image
image
2*mama, mogłabym otrzymać również namiary na dr Raczkowską, jeśli jest taka dobra. Moja córeczka jest alergikiem, a okres wiosny jest dla niej straszną męczarnia. Bardzo dziękuję

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

kolorowanki do druku (30 odpowiedzi)

czy znacie jakieś fajne strony z kolorowankami do wydruku ?

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (116 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...

Wakacje na Mazurach - gdzie polecacie? (66 odpowiedzi)

Chcemy (z mężem i ponad rocznym dzieckiem) pojechać w czerwcu na 4-5 dni na Mazury. Nie wiem...

do góry