Widok

Wyprana pościel śmierdzi

Witam. Może ktoś spotkał się z takim problemem. Od jakiegoś czasu po wypraniu pościeli po wyjęciu z szafy ona śmierdzi. Piore w Persilu żelu przywieziony Z Niemiec. Przestałam używać płynu do Płukania, bo myślałam,że może połączenie zapachowe wywołują ten skutek.Piore w tym żelu wszystkie rzeczy, ręczniki i tylko pościel ma brzydki zapach.Pilnuje żeby pościel była dobrze wysuszona nim schowam. Już raz wyczyściłam szafkę wybrałam na nowo pościel i to nic nie dało. Proszę o pomoc
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Problemem nie jest pralka a niedprane pranie i pranie w niskich temperaturach które nie zabijają bakterii i onnych drobnoustrojów. Problem pojawia się nie tylko przy pościeli ale jak ktoś wspomniał przy pidżamach iiii np koszulkach dorastającej młodzieży płci męskiej która potrafi chodzić kilka dni w przepoconej koszulce. Takie rzeczy by pozbyły się zapachu trwale należało by wygotować a jak się nie da to wymoczyć w sodzie przez noc . Pranie najlepiej suszyć na słońcu i zawsze bardzo dokładnie. Są też środki do dezynfekcji prania. Dobrze sprawdzają się te dedykowane dla zwierząt - gdyż są mocniejsze :D. Nasze babcie prały bieliznę i pościel gotując ją długo w garach, a my puszczamy na 30-40 stopni pakując do oszczędnego w poborze wody automatu pełne wsady pościeli. Pralki typu Frania były bardziej higieniczne niż obecne zamknięte, pełne zakamarek pudła. Używało się też znacznie więcej wody do dokładnego płukania. Często nosiło się pranie do magla gdzie wysoka temperatura również zabijała drobnoustroje i grzyby
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

To może warto sprawdzić pralkę i ją... nie wiem... wyczyścić?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Właśnie ocet należy do środków tradycyjnych. Jest naturalny, zdrowy, ekologiczny i pranie pachnie po nim naturalnie a nie chemicznie sztucznymi aromatami. Aczkolwiek dobrze jest prać w szarym mydle a ocet stosować jako dodatek.

Czy kapsułki zapachowe Waszym zdaniem pomagają?

Oj tak, dlatego też sama wolę używać śródków czystości tradycyjnych.

Oj nie wiem czy to taka dobra opcja. Ocet sam w sobie śmierdzi

Trzeba te rzeczy wyprać w pralce z dodatkiem szklanki octu. I wysuszyć najlepiej na dworze. Zniweluje problem na spory czas.

Ja leję więcej płynu do płukania po prostu i wytrzymuje mi pościel w szafie dłużej. Ale na kilka miesięcy leżakowania nie ma sposobu... trzeba wyprać znow :)

Powodów może być wiele, zobacz ten artykuł o brzydko pachnącej pościeli http://hippo-sklep.pl/blog/dlaczego-posciel-smierdzi-jak-przywrocic-jej-swierzosc/ masz tam dokładnie opisane co sprawdzić i jak temu zaradzić

A jakiej firmy ma pani szafy. My z Ikea mamy szafy i problem z zapachem. W innej szafie nie na problemu
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wszystko jest dobrze wysuszone przed wlozenie do szafy , mieszkanie jest bez grzyba i plesni w szafie wisza saszetki zapachowe , a mimoto gdy wyjmuje posciel lub pizame specyficznie smierdzi. O co tu wlasciwie chodzi ? Moze ktos poda madra porade na to ?

Zgadzam się. Pościel musi oddychać. A jak jest jeszcze z czegoś sztucznego to już całkiem może tworzyć dodatkowo nieprzyjemny zapach, bo w takiej się przecież śpi i ciało też wydziela wilgoć. Wkładanie takiej później do szafy ... hmmm. W sumie byłabym zdziwiona gdyby po wyjęciu pachniała. Najlepiej mieć 100% bawełny. Ja mam z iforyou ręcznie szytą i jestem zadowolona.

Sprawdź wnętrza szaf. Mam ten sam problem.
Wymienione już wszystko łącznie z domem, pralką , proszkiem, pościelą- nic nie dało poprawy.
Im bliżej półek ubrania lub pościel, tym gorzej śmierdzi. Wnętrza szaf jeszcze nie wymienione bo meble nowe, zabudowane.
Ale to właśnie one są źródłem tego upiornego smrodu...

Szafy!! Kobiety, to smród kiepskiej jakości sklejki. Okropny, jakby coś organicznego rozkładało się.
Też myślałam, że to pralka (wymieniona na nową!), stary dom (wybudowaliśmy i przeprowadziliśmy się do nowego, albo niedoprane rzeczy, albo intensywny pot...
Ale nie, to półki z jakichś okropnych wiórów. Im materiał bliżej półki, tym bardziej śmierdzi...
Mamy nowe szafy i chyba przyjdzie nam wymienić wnętrze tych mebli...

Szafa!! problem tkwi w szafie!
Bardzo złej jakości półki - u mnie śmierdzi wszystko, co leży dłużej niż dwa tygodnie.
Okropność! trzymane w innym miejscu nie ma tego zapachu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Czy u was też jest taki problem z brudną pościelą? U nas już 3 razy była zmieniana pralnia, bo pościel wracała z plamami, niedoprana i jakaś śmierdząca wilgocią… Teraz pierzemy w takiej większej i już się nawet zainteresowałem jakiś środków używają w takich miejscach. Obecna pralnia używa OMO i Cocolino. Nareszcie problem z nieświeżością odchodzi u nas w niepamięć.

Też moja pościel śmierdzi ale nie każda i tylko pościel. Śmierdzi jakimś serem lub rybą. Po wygraniu pachnie a jak chce wyjść z szafy to śmierdzi. Jest to tak intensywny smród że nie idzie wytrzymać. Myślę że jest to wina bawełny. Spróbuję jeszcze te śmierdzące wyprać w 90' i dać do magla. Czy trzymam w folii zamkniętej czy nie to i tak śmierdzi. Ale nie każda. Proponuję zrobic zdjęcia etykietek pościeli żeby wiedzieć jakich firm śmierdzi a jakich nie.

Samo wypłukanie chyba nie pomoże, trzeba by było jeszcze coś wrzucić co ten zapach zabije. I polecam otwierać bęben po każdym praniu

Też mam wrażenie że pościel jest niedoprana. Po wysuszeniu pachnie ale jak leży w szafie to zapach z detergentow ulatnia się a zostaje niedoprana pościel. Kiedyś pościel się gotowało, teraz pranie w 40? Max 60? Mam to samo. Wkładam czystą pachnącą praniem a wyciągam jakby niedopraną.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

.

Inne tematy z forum Kobieta

Gadżety erotyczne na rocznicę z żoną (42 odpowiedzi)

Dzień dobry! W niedalekiej przyszłości będę wraz z (teraz już) żoną obchodzić okrągłą rocznicę...

do góry