Widok

Wyprana pościel śmierdzi

Witam. Może ktoś spotkał się z takim problemem. Od jakiegoś czasu po wypraniu pościeli po wyjęciu z szafy ona śmierdzi. Piore w Persilu żelu przywieziony Z Niemiec. Przestałam używać płynu do Płukania, bo myślałam,że może połączenie zapachowe wywołują ten skutek.Piore w tym żelu wszystkie rzeczy, ręczniki i tylko pościel ma brzydki zapach.Pilnuje żeby pościel była dobrze wysuszona nim schowam. Już raz wyczyściłam szafkę wybrałam na nowo pościel i to nic nie dało. Proszę o pomoc
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mam ten sam problem. Już chyba 2 lata temu wymieniłam całą pościel. Kupiłam wszystko w home&you więc chyba dobrej jakości. Problem nie zniknął. Miesiąc temu kupiłam pojemniki w których trzymam pościel w szafie pościel wyprałam, do pojemnika włożyłam zapach lawendowy (zielona herbata z olejkiem z lawendy) wczoraj wyciągłam „świerzą” pościel i smród. Zastanawiam się czy to nie jest sprawa zbyt niskiej temperatury prania. Jak ściągnę ten komplet to wypiorę a temperaturze 60 stopni. Albo wóz albo przewóz
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

może to w pralce jest to coś "śmierdzącego". spróbuj ją porządnie wypłukać
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Mam podobny problem. Uważam ze jest to wina jakiegoś włokna które jest w skladzie poscieli ubrań. Nie pomaga ponowne pranie
Początkowo nie śmierdzi a po jakimś czasie zaczyna. Jest to zapach podobny do stęchlizny. Nic nie pomaga. Trzeba wyrzucic rzeczy.

Witam! Przeczytałem twój komentarz, zgadzam się z tobą, ale trzymam się idei, że konieczne jest kupowanie wysokiej jakości pościeli przez długi czas i niekoniecznie tanie. Natknąłem się na ten sklep przez przypadek i kupiłem dwa komplekty dla siebie i moich rodziców, używam kilku miesięcy, naprawdę podoba mi się jakość, polecam ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
Ja dolewam tego środka do przegródki z płynem do płukania: https://www.zookarina.pl/pl/produkt/koty/5/7242/sanytol-dezynfekujący-dodatek
Nie mam zwierząt w domu, ale dzięki temu ręczniki i pościel przestały pachnieć stechlizna :) Miałam z tym problem szczególnie zima, jak rzeczy dłużej schly.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja mam tak jak moje corki sciagaja pranie
niewyschniete laduja do szafki

musi wyschnac dobrze

mieszkalam kiedys w domu
ktory przez dlugi czas nie byl ogrzewany
szafki zawilgotnialy
i rzeczy niestety tez

lawenda jest dobra
ale na wszelkie robale. nie tylko na mole i
no i zapach

ale wilgoci nie sciagnie
moim zdaniem najw problem wlasnie z tym co siedzi w drewnie

zdarzaja sie tkaniny tak felerne
ale raczej nie bawelna
pralka pierze szybko
nie kazda dobrze
nie kazdy program

czasem naprawde recznie pomoczyc i zmieniac wode trzeba
i warto slonce wykorzystac
suszyc w pom.z otwartym oknem

ja do prania wrzucam tez skondensowane olejki eteryczne ..najpierw rozpuszczone w wodzie.lawende tez
uwaga na plamy

priszek do prania lepiej rizpuscic w butelce z woda i wlac do bebna bezposrednio
a nie do dozownika
bo i lepiej rozprowadzony
i dozownik nieufajdany

przy myciu szaf trzeba je zostawic na dlugo otwarte
plyny zostaja na wierzchu
olejki wejda wglab drewna
ale tez musi wyschnac

woreczki z suszem..granulkami..sola sciagna wilgoc

moze tez byc papier
choc to niewygodne

uwaga na te nowe granulki do prania
wiele osob ma uczulenia
o tym tez w niemieckiej telewizji trabia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

a może chowasz do szafy pościel która jest niedosuszona? nawet taka lekko wilgotna schowana do szafy może szybko prześmierdnąć, tak nam się robiło z ubraniami

Moja córka na święta dostała sweterek z firmy c&a. Strasznie walił stęchlizną. Wypralam raz i dalej czułam.Nie było sensu prac po raz 2 bo nic by nie dało. Wlałam do małej miski z ciepłą wodą - płyn do płukania(nie ukrywam, że nie żałowałam ilości) . Moczylam to całą dobę po czym wrzuciłam do prania. Problem zniknął =)

Mam to samo z piżamami. Tylko one po wyjęciu z szafy mają brzydki zapach... To samo było w poprzednim mieszkaniu i innej szafie na ubrania. Po przeprowadzce wszystkie ubrania wyprałam przed włożeniem do nowej szafy. Znów tylko piżamy brzydko pachną. Prałam je kolejny i kolejny raz, ale to nie pomaga. Ostatnio pro forma wyczyściłam półkę ściereczkami z alkoholem, ale sama szafa nie ma żadnego nieprzyjemnego zapachu. Teraz po wypraniu piżamy włożyłam ją na inną półkę - z rzeczami, które nie pachną brzydko, i po kilku dniach sama piżama zaśmierdła :/ Płynów i proszków używam różnych. Pralkę co kilka miesięcy czyszczę przeznaczonymi do tego preparatami. Nie wiem czemu tak się dzieje, ale wygląda na to, że muszę te piżamy po prostu wyrzucić.

To pewnie jakieś problemy z pralką.
A ja mam 50 lat prałam we Frani,automatach.a teraz pranie capi.i zastanawiam się.zmieniam proszki,płyny.i co jeszcze mam zmieniać?chyba, może ktoś specjalnie chce aby kupować kulki odswiezacze itp.juz mam dość.kiedys proszek Polski wystarczył.bylo czyste i pachnące..
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja mam taki sposób. Kup w rossmanie te perełki zapachowe lenora lub inne. Kup tez gaze lub takie ściereczki wyrywane cienkie. Nasyp trochę tych kuleczek na gaze/ściereczkę, zawiąż gumka receptura i podkładaj do szafy. Tylko nie przesadzaj z ilością bo pachną bardzo intensywnie i długo. Jak pierwszy pakunek włożyłam do tapczanu z Pościelą to nie mi na bulo potem pod niż spać, tski intensywny zapach. Ale zapach proszku, świeży, nie jAkies dziwactwo
Może jest za mała cyrkulacja powietrza :) za dużo rzeczy w szefie które nie oddychają :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

A może to problem z pralką? ja kiedyś zapomniałam wyjąć prania i leżało w środku jeden dzień, a potem pralka po prostu skisła, trzeba było wszystko dokładnie zdezynfekować i wyczyścić i już jest ok.
Do praki dolewam zimnej wody ,kupiłam plastykowy dwu litrowy dzbanek , około trzech dzbanków to samo jak pralka płucze uważam że zużywają za mało wody przy wsadzie 6 kg 30 litrów wody moja pralka

To może być kwestia pralki.

A może jakieś odświeżacze do szafy, suszona lawenda? Bardzo dziwna sprawa.
A jak myślę że to wina szafy w której jest pościel wiem bo mam to samo ręczniki pachną a pościel wali. Wyczyścili szafkę sokiem z cytryna i narazie jest ok.
I jeszcze coś, może masz napchane za dużo w szafach, może trzeba przewietrzyć? Jak ja jade do teściów na wieś, oni maja domek, dom czysty, ładny ale oni tam wcale nie wietrzą (bo ciepło ucieka) i jak jadziemy tam nawet na jeden dzień po powrocie muszę prac wszystko łącznie z torba ( choć nie wyjmuje z nirj wcale rzeczy) bo wszystko wali stęchlizną. A najdziwniejsze jedt to, ze wchodząc do ich domu nie czuć tego...
Dziękuję za porady
Myślałam ostatnio o workach próżniowych i właśnie kupiłam proszek.Perełki zakupię.

Inne tematy z forum Kobieta

Domowe sposoby na trądzik różowaty (5 odpowiedzi)

Od jakiegoś czasu męcze się z czerwoną twarzą, czy są jakieś metody które mogą trochę zmniejszyc...

Nerwica (7 odpowiedzi)

Witam wszystkich, pisze na tym forum ponieważ nie mam już siły, a mam nadzieję że ktoś też ma to...

do góry