Widok

Wyprana pościel śmierdzi

Witam. Może ktoś spotkał się z takim problemem. Od jakiegoś czasu po wypraniu pościeli po wyjęciu z szafy ona śmierdzi. Piore w Persilu żelu przywieziony Z Niemiec. Przestałam używać płynu do Płukania, bo myślałam,że może połączenie zapachowe wywołują ten skutek.Piore w tym żelu wszystkie rzeczy, ręczniki i tylko pościel ma brzydki zapach.Pilnuje żeby pościel była dobrze wysuszona nim schowam. Już raz wyczyściłam szafkę wybrałam na nowo pościel i to nic nie dało. Proszę o pomoc
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Powodów może być wiele, zobacz ten artykuł o brzydko pachnącej pościeli http://hippo-sklep.pl/blog/dlaczego-posciel-smierdzi-jak-przywrocic-jej-swierzosc/ masz tam dokładnie opisane co sprawdzić i jak temu zaradzić
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja leję więcej płynu do płukania po prostu i wytrzymuje mi pościel w szafie dłużej. Ale na kilka miesięcy leżakowania nie ma sposobu... trzeba wyprać znow :)

Trzeba te rzeczy wyprać w pralce z dodatkiem szklanki octu. I wysuszyć najlepiej na dworze. Zniweluje problem na spory czas.

Oj nie wiem czy to taka dobra opcja. Ocet sam w sobie śmierdzi

Oj tak, dlatego też sama wolę używać śródków czystości tradycyjnych.

Czy kapsułki zapachowe Waszym zdaniem pomagają?

Właśnie ocet należy do środków tradycyjnych. Jest naturalny, zdrowy, ekologiczny i pranie pachnie po nim naturalnie a nie chemicznie sztucznymi aromatami. Aczkolwiek dobrze jest prać w szarym mydle a ocet stosować jako dodatek.

To może warto sprawdzić pralkę i ją... nie wiem... wyczyścić?

Problemem nie jest pralka a niedprane pranie i pranie w niskich temperaturach które nie zabijają bakterii i onnych drobnoustrojów. Problem pojawia się nie tylko przy pościeli ale jak ktoś wspomniał przy pidżamach iiii np koszulkach dorastającej młodzieży płci męskiej która potrafi chodzić kilka dni w przepoconej koszulce. Takie rzeczy by pozbyły się zapachu trwale należało by wygotować a jak się nie da to wymoczyć w sodzie przez noc . Pranie najlepiej suszyć na słońcu i zawsze bardzo dokładnie. Są też środki do dezynfekcji prania. Dobrze sprawdzają się te dedykowane dla zwierząt - gdyż są mocniejsze :D. Nasze babcie prały bieliznę i pościel gotując ją długo w garach, a my puszczamy na 30-40 stopni pakując do oszczędnego w poborze wody automatu pełne wsady pościeli. Pralki typu Frania były bardziej higieniczne niż obecne zamknięte, pełne zakamarek pudła. Używało się też znacznie więcej wody do dokładnego płukania. Często nosiło się pranie do magla gdzie wysoka temperatura również zabijała drobnoustroje i grzyby
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Śmierdzi pościel z satyny lub z jej dodatkiem. Nic nie pomoże , pościel do wyrzucenia.Ubrania z satyny lub z jej dodatkiem też po praniu zaczynają śmierdzieć.

To dziwne, ja nie mam takich problemów.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mialam ten sam problem , bo pralam w 40 , 60 stopniach , i w koncu pomimo zalecen producenta wypralam w 90 stopniach i pomaga , przestaje cuchnac, poza tym mam wrazenie ze to nie tylko material z ktorego jest wykonana posciel, ale tez material z ktorego sa wykonane meble, czym sa klejone itd.....

Możliwe, że to wina pralki. miałam ten sam problem. Pralka już była stara, musieliśmy ją wymienić na nową

satyna to rodzaj splotu pościeli a nie tkanina czy dodatek do tkaniny
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Od roku w niestarej, ikeowskiej szafie rzeczy nabierają obrzydliwego zapachu. Coś między piwniczną stęchlizną, a czymś obrzydliwie słodkim. Poczatkowo skierdziala tak koszula nocna made in China, później "zarażały" się tym odorem pozostałe rzeczy z bawełny ( sztucznota jest wolna od tych zapachowych przyjemności. Koszulę wyrzuciłam, rzeczy trzymam poza szafą. Chcę ją wymienić, bo jest zrobiona z płyty paździerzowej, na krańcach półek widać paździerz.

U mnie jest to samo.

Mam ten Sam problem,posciel i koszulki z bawelny smierdza,masakra jakas.

moze pralka brudna albo filter?

Czasem tak się dzieje, cząsteczki zapachowe płynu do płukania też się rozkładają (a zwłaszcza specyficznie w zamkniętym pomieszczeniu typu szafa) i czasami zamiast oczekiwanego zapachu mamy wrażenie, że coś cuchnie. Kiedyś miałam problem z takimi "stęchłymi" zapachami i wypróbowałam to: https://www.notino.pl/mr-mrs-fragrance/cotton-bouquet-odswiezacze-powietrza-i-tkanin/ trochę pomogło

To jest chyba powód.Rozwazałam też rozklad plynów do prania w trakcie dlugiego nieużywania rzeczy.

Inne tematy z forum Kobieta

Rozwod dobry adwokat (406 odpowiedzi)

Witam czy ktos moze polecic dobrego adwokata z Gdyni badz Sopotu? Mam zamiar zlozyc pozew wiem ze...

do góry