Widok
Przyznam szczerze, że pierwsze ubranka kupiłam jakoś kilka dni po pierwszej wizycie potwierdzającej ciążę (jakoś nie mogłam się powstrzymać :) ). A potem to przy okazji zakupów tu jakiegoś bodziaka, tam bluzeczkę i tak się uzbierało. Jeśli chodzi o takie większe rzeczy to w siódmym mc zrobiłam listę co ile i w jakich kolorach, siadłam do kompa i wszystko zamówiłam. Przyszło, na spokojnie w ósmym miesiącu poskładaliśmy, wypraliśmy idt. Takie rzeczy jak leżaczek czy krzesełko kupiliśmy już po urodzeniu Synka.
wg mnie już możesz zacząć kupować, na raty najlepiej, w każdym miesiacu coś, bo potem jednorazowo kupić wszystkiego i tak nie zdołasz (bo to czegoś nie bedzie, albo nie w takim kolorze, albo na zamowienie, albo akurat nie w promocji, na wózek trzeba czasami czekać 4 tygodnie, na łóżeczko też, itp itd). Jak chcesz kupować używane to też można się wcześniej rozglądać za okazjami.
Z resztą można już teraz pochodzić po sklepach albo szukać w gazetkach czy nie ma czegoś w dobrej promocji i sie powoli zaopatrywać.
A co najpierw a co później? Ciężko powiedzieć.
Ja tym razem zaczełam od ubranek. Mam też łóżeczko, pościel, rożek, kocyk. Zamówiłam już chustę do noszenia. Na nastepny miesiac zostawiłam sobie wózek.
Na koniec kosmetyki, pieluchy i rzeczy do higieny dla siebie (bo to można kupić w każdej chwili, albo zlecić mężowi jakby dzidziuś urodził się szybciej niż zakładamy).
Z resztą można już teraz pochodzić po sklepach albo szukać w gazetkach czy nie ma czegoś w dobrej promocji i sie powoli zaopatrywać.
A co najpierw a co później? Ciężko powiedzieć.
Ja tym razem zaczełam od ubranek. Mam też łóżeczko, pościel, rożek, kocyk. Zamówiłam już chustę do noszenia. Na nastepny miesiac zostawiłam sobie wózek.
Na koniec kosmetyki, pieluchy i rzeczy do higieny dla siebie (bo to można kupić w każdej chwili, albo zlecić mężowi jakby dzidziuś urodził się szybciej niż zakładamy).
Torbe spakowalam na przelomie 35/36tc jak wyszlam ze szpitala. Trafilam na patologie z powodu kolki nerkowrj z pozniej rozpoczela sie przedwczesna akcja porodowa. Udalo sie ja zatrzymac i jak wyszlam od razu pakowalam manatki :)
A zakupy dla maluszka zaczelam ok 24 tc jak poszlam nz zwolnienie i kupowalam to co trafialo sie na promocjach czy w Akpolu, czy Superpharmie i innych.
A zakupy dla maluszka zaczelam ok 24 tc jak poszlam nz zwolnienie i kupowalam to co trafialo sie na promocjach czy w Akpolu, czy Superpharmie i innych.
Akpol to "hurtownia" ze wszystkim dla dzieci ;)
w Gdańsku na Jaśkowej, w Gdyni chyba tez jest, ale nie wiem gdzie ..
tyle, że ja osobiście nie polecam, niby wszystko w jednym miejscu, ale ceny dosyć wysokie i spokojnie większość rzeczy można kupić w marketach np. za mniejszą cenę ..
ja wyprawkę nie wiem kiedy zaczęłam kompletować, ale a tu body kupione, a tu pieluszka, a tu coś ;)
do tej pory nie mam wszystkiego, torby też jeszcze nie zaczęłam pakować ;)
w Gdańsku na Jaśkowej, w Gdyni chyba tez jest, ale nie wiem gdzie ..
tyle, że ja osobiście nie polecam, niby wszystko w jednym miejscu, ale ceny dosyć wysokie i spokojnie większość rzeczy można kupić w marketach np. za mniejszą cenę ..
ja wyprawkę nie wiem kiedy zaczęłam kompletować, ale a tu body kupione, a tu pieluszka, a tu coś ;)
do tej pory nie mam wszystkiego, torby też jeszcze nie zaczęłam pakować ;)
ja nie polecam kupowania kosmetyków i chemii na zapas. powód? kupisz np. zgrzewkę oliwki czy płynu do kąpieli albo chusteczek nawilżanych, a potem się okaże - odpukać- że maleństwo będzie na to uczulone..
jeśli chodzi o wszelkie kosmetyki warto brać próbki i nimi testować, czy dziecku odpowiadają. to samo się tyczy żywności później :)
no chyba, że chcesz zaryzykować, a w razie czego masz komu odsprzedać. :)
można kupować body wszelkiej wielkości, śpiworki do spania, wanienkę na stelarzu, pieluchy tetrowe, gryzaki.. patyczki kosmetyczne, płatki kosmetyczne te waciane w duuuuuużych ilościach. oczywiśce wózek też przed rozwiązaniem.
jak mi się jeszcze coś przypomni, to dopiszę :)
torbę pakuje się zwykle na dwa tygodnie przed przewidywanym terminem porodu i ja tak zrobiłam, ale to zależy też od przebiegu końcówki ciąży :D
jeśli chodzi o wszelkie kosmetyki warto brać próbki i nimi testować, czy dziecku odpowiadają. to samo się tyczy żywności później :)
no chyba, że chcesz zaryzykować, a w razie czego masz komu odsprzedać. :)
można kupować body wszelkiej wielkości, śpiworki do spania, wanienkę na stelarzu, pieluchy tetrowe, gryzaki.. patyczki kosmetyczne, płatki kosmetyczne te waciane w duuuuuużych ilościach. oczywiśce wózek też przed rozwiązaniem.
jak mi się jeszcze coś przypomni, to dopiszę :)
torbę pakuje się zwykle na dwa tygodnie przed przewidywanym terminem porodu i ja tak zrobiłam, ale to zależy też od przebiegu końcówki ciąży :D
Sprzedam śliczną suknię ślubną!
http://forum.trojmiasto.pl/Celebrity-One-model-Cannes-z-bolerkiem-welon-butki-dodatki-t265488,1,171.html
http://forum.trojmiasto.pl/Celebrity-One-model-Cannes-z-bolerkiem-welon-butki-dodatki-t265488,1,171.html
ja spakowałam torbę w niedzielę trzy tygodnie przed terminem (miałam na poniedziałek za trzy tygodnie). Urodziłam na drugi dzień. także w sama porę :)
Co do wyprawki, ciężko kupić wszystko na raz, ze względu na finanse. Teraz jest dobry moment (przynajmniej na ciuchy), bo zaczynają się wyprzedaże.
ja to wszystko na ostatnią chwilę kupowałam, ale lepiej wcześniej i na raty.
Co do wyprawki, ciężko kupić wszystko na raz, ze względu na finanse. Teraz jest dobry moment (przynajmniej na ciuchy), bo zaczynają się wyprzedaże.
ja to wszystko na ostatnią chwilę kupowałam, ale lepiej wcześniej i na raty.
Akpol jest w Gdyni na Morskiej na Grabówku prawie przy estakadzie koło kościoła
Ale fakt, nie mają tanio (choć zdarzają się fajne promocje)
Co do kosmetyków to racja że najlepiej zaopatrzyć się w próbki i wypróbować co najbardziej pasuje. Dużych butelek lepiej nie kupować, bo może uczulenie bedzie, albo po prostu nie podpasuje.
Tu sobie można próbki J&J zamówić:
https://www.johnsonsbaby.com.pl/products,zamow.html
Ale fakt, nie mają tanio (choć zdarzają się fajne promocje)
Co do kosmetyków to racja że najlepiej zaopatrzyć się w próbki i wypróbować co najbardziej pasuje. Dużych butelek lepiej nie kupować, bo może uczulenie bedzie, albo po prostu nie podpasuje.
Tu sobie można próbki J&J zamówić:
https://www.johnsonsbaby.com.pl/products,zamow.html
nie warto kuowac nic na zapas typu chusteczki ,pampersy,itp. jak wyzej kolezanka pisala dlaczego....nie ma sesnu tez kupowac full ciuszkow rozm 56 np....ja nie ubralam ani jednego byly za male...duzo dostalam wiec zadna strata....nie kupuj tez przesadnie zadnych sukienek falbaniastaych dzieci ich nie cierpia ....ani zadnych bucikow....
najbardziej potrzebne to sa spioszki,body ....i takie tetrowe pieluszki z podkladem ceratkowym....za kazdym razem jak moja przebieralam to je ubrudzila ....z 5 szt kup.zeby zaraz nie prac.
fotelik do auta jest potrzebny koniecznie,kup smoczka roznie bywa ale najlzejszego jakiegos.... butelkę najlpeij tommee tippee hehe a potem sama zoabczysz co bedzie potrzebne....kup preparat do przemywania pępka....najlepiej w butelece ,nie kupuj nasączonch gazikow....do niczego są, zadnych gąbek do wanny,...powinnas miec duzy recznik po kąpieli by calego bobasa okryc...i proponuje kupic jakies mleko ...bo roznie bywa z karmieniem....
najbardziej potrzebne to sa spioszki,body ....i takie tetrowe pieluszki z podkladem ceratkowym....za kazdym razem jak moja przebieralam to je ubrudzila ....z 5 szt kup.zeby zaraz nie prac.
fotelik do auta jest potrzebny koniecznie,kup smoczka roznie bywa ale najlzejszego jakiegos.... butelkę najlpeij tommee tippee hehe a potem sama zoabczysz co bedzie potrzebne....kup preparat do przemywania pępka....najlepiej w butelece ,nie kupuj nasączonch gazikow....do niczego są, zadnych gąbek do wanny,...powinnas miec duzy recznik po kąpieli by calego bobasa okryc...i proponuje kupic jakies mleko ...bo roznie bywa z karmieniem....
Moje znajome z piaskownicy poleciły mi ofertę sklepu z produktami dla niemowlaków, którą znajdziesz na stronie pod adresem http://www.mlekolandia.pl Faktycznie ma bardzo bogaty asortyment i dobre ceny, a zamówienia realizowane są wręcz natychmiastowo, bo przesyłka już jest następnego dnia.
Wszystkie rodzaje ubranek dla dzieci ma sklep polskiedzieci.pl. Mam duże porównanie, ponieważ na początku brałam zestawy od zagranicznych producentów, chińskie wykończenie. To, co się działo z tymi ubrankami to po prostu szok! :) Pierwsze pranie i już się do niczego nie nadaje. Poszłam po rozum do głowy, no i mąż też mi doradził, żebym szukała polskich producentów i koniecznie sprawdzała certyfikaty bezpieczeństwa i z jakich materiałów jest zrobiona odzież. Akurat w tym poleconym przeze mnie sklepie masz głównie bawełnę organiczną i bambus. Leciutka odzież, delikatna maksymalnie, nie odkształca się po wielu praniach. Wysyłka nastąpiła od razu :) A to jednak spory plus :)
oo dobrze, że ktoś o tym wózku akurat zabrał głos bo przyznam, że jestem na etapie poszukiwania i waham się cały czas barletta/ vicco, różnią się chyba w sumie w detalach, ale o ile o barlettcie czytałam różne opinie o tyle vicco zbiera same pochwały, a mnie szczególnie te żelowe koła się spodobały bo jednak pompowane koła jak się przebiją to jest tylko dodatkowy kłopot
No ja vicco mogę ci polecić. Mam własnie ten model i super się sprawdza. Na początku byłam bardzo negatywnie nastawiona do wózka 2w1 ale teraz jestem zachwycona. Spisuje się znakomicie i bardzo łatwo przełącza się go z gondoli na spacerówkę. Gondolą byłam zachwycona - bardzo duża i wentylowana, a teraz testujemy spacerówkę i jest równie dobra. Dziecko siedzi bardzo stabilnie i barierka jest odpinana więc to duże ułatwienie podczas wyciągania dziecka. Generalnie wózek jest wspaniały. ;)
Kilka rzeczy, które są moim zdaniem ważne:
wanienka
łóżeczko ( warto jest kupić wygodne miękkie turystyczne)
poducha do karmienia
ubranka - chociaż tutaj nie ma co przesadząć bo dziecko rośnie i potem trzeba wymieniać na inne. Tak wiec wszystko z głową :)
Poczytajcie sobie jeszcze co nie co tutaj:
http://www.rodzice.pl/
Na portalu jest opisane jak dobrać odpowiednią wyprawke. Czym się kierować.
wanienka
łóżeczko ( warto jest kupić wygodne miękkie turystyczne)
poducha do karmienia
ubranka - chociaż tutaj nie ma co przesadząć bo dziecko rośnie i potem trzeba wymieniać na inne. Tak wiec wszystko z głową :)
Poczytajcie sobie jeszcze co nie co tutaj:
http://www.rodzice.pl/
Na portalu jest opisane jak dobrać odpowiednią wyprawke. Czym się kierować.
Hmmm Kiedy? Trudne pytanie. Myślę, że warto zacząć kompletować wyprawkę już w 6 miesiącu - przynajmniej ja tak zaczęłam. Na spokojnie to przecież duży wydatek. Wcześniej jedynie dużo czytałam. Bardzo pomógł mi ten artykuł o wyprawkach - https://supermamy.limango.pl/czego-potrzebuje-niemowlak-pierwsza-wyprawka-twojego-dziecka/ Jest też informacja, kiedy zacząć przygotowania.
7-8 miesiąc ja wtedy kompletowałam wyprawkę dla maluszka i kupowaliśmy z mężem wózek. Ważne aby mieć bezpieczny i funkcjonalny wózek bo to jeden z najważniejszych elementów wyprawki. My wybraliśmy wózek od adamexu a konkretnie model Barletta. Bardzo funkcjonalny, szybko można przejść ze spacerówki na gondolę i odwrotnie.
Jeśli chcesz kupić materac do lozeczka naprawdę bardzo dobrej jakości ten https://materacyk.pl/produkt/materac-lateksowy/